Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ei vain lahjakkuuden varassa – Anton Lundell hämmästyttää kypsällä asenteellaan vanhemmatkin pelaajat, Raimo Summanen kertoo tähtisentterin merkittävästä oivalluksesta

Nuorten Leijonien tähtisentteri Anton Lundell on tiedostanut kurinalaisen harjoittelun merkityksen jo nuorella iällä.

Anton Lundell
Anton Lundell on tehnyt HIFK:n paidassa 17 ottelussa 20 pistettä tällä kaudella. Kuva: Matti Raivio / All Over Press
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

– Anton on kasvanut jäähallissa jääkiekon parissa. Hän on päässyt pelien jälkeen pukukoppiin ja nähnyt jääkiekkomaailmaa jo nuorella iällä.

Näin Anton Lundellin tietä jääkiekkoilijaksi kuvailee Antonin isä, Jan Lundell, joka pelasi SM-liigassa maalivahtina 16 kauden ajan.

Nyt Anton Lundell, 19, on itse ammattilainen ja poikkeuksellisen statuksen omaava urheilija: hän on ykköskierroksen varaus NHL:ssä ja Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen kapteeni.

Lundell on toistaiseksi vastannut huutoon meneillään olevissa MM-kisoissa Kanadassa. Ykkösnyrkkiä otteissaan pitävä sentteri on ollut Suomen johtavia pelaajia ja tehnyt neljässä ottelussa kuusi tehopistettä.

Suomi kohtaa Ruotsin myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa puolivälierässä.

Lundellia on jo vuosia hehkutettu mediassa poikkeuksellisena lahjakkuutena. Isä-Lundell kertoo, että Antonista näki jo lapsena urheilullisen potentiaalin. Peli kuin peli tarttui nopeasti.

– Silloin huomasin, että hän on pallollisesti lahjakas. Hän oivalsi uusia asioita nopeasti.

"Hirveä halu kehittyä"

Pelkkä lahjakkuus ei kuitenkaan riitä. Jan Lundellin mukaan Anton ymmärsi jo nuorella iällä, mitä huipulle pääseminen vaatii. Harjoittelun on oltava laadukasta, eikä siitä pidä tinkiä.

– Murrosiässä huomasin, että Antonilla on hyvät edellytykset pärjätä. Se on siinä iässä paljon itsestä kiinni. Yläasteiässä pelimäärät ovat jo isot, mikä vaatii kaiken ylimääräisen vapaa-ajan lepoon ja palautumiseen, isä alleviivaa.

Anton Lundell puhuu tuomarin kanssa jäällä.
HIFK:ssa pelaava Lundell varattiin tänä syksynä Florida Panthersin riveihin numerolla 12. Lundell pelaa parhaillaan nuorten MM-kisoissa. Kuva: Suomen jääkiekkoliitto

HIFK:ssa Lundellin kanssa pelaava hyökkääjä Jere Sallinen on huomannut Lundellin kypsän luonteen kaukalossa ja sen ulkopuolella.

Etenkin kova treenimotivaatio nousee Sallisen puheista esille.

– Työnteko ja itsensä kehittäminen ovat Antonilla huippuluokkaa. Hän on tiedostanut, että menestymisen eteen pitää uhrata paljon. Se on hieno nähdä nuorelta mieheltä, Sallinen kertoo.

– Antonilla on hirveä halu kehittyä ja hän tekee paljon extraharjoituksia HIFK:n treenien jälkeen. Hän kehittää heikkouksia ja vahvistaa vahvuuksia.

Jere Sallinen
Jere Sallinen viime kaudella HIFK:n paidassa. Kuva: Tomi Hänninen

"Antonissa on johtaja-ainesta"

Sallinen kuvailee Lundellia taitavaksi kiekolliseksi sentteriksi, jonka kanssa on helppo pelata.

– Etenkin hänen luistelunsa ja syöttötaitonsa ovat hyvällä tasolla. Varmaan suurimpana vahvuutena ovat myös oivallukset kiekon kanssa. Hän lähtee hanakasti mukaan hyökkäyksiin.

Sähäkäs kahden suunnan hyökkääjä on Sallisen mukaan HIFK:n pukuhuoneessa rauhallinen ja hyväkäytöksinen. Lundell on toiminut nuorten sarjoissa usein joukkueensa kapteenina, ja myös MM-kisoissa Lundellin paidassa on C-kirjain.

– Antonissa on johtaja-ainesta, hän tsemppaa eikä anna periksi. Ei ole suuri yllätys, että hän on Nuorten Leijonien kapteenina, Sallinen kertoo.

Raimo Summanen kuvassa
Raimo Summanen on tehnyt pitkän uran valmentajana. Kuva: Tomi Hänninen

Muita edellä

Kokenut valmentaja Raimo Summanen on myös huomannut Lundellin poikkeuksellisen asenteen. Summanen valmentaa kesäisin useita huippupelaajia entisen pikaluistelijan Janne Hännisen kanssa. Kaksikon harjoituksissa ovat käyneet vuosien saatossa muun muassa NHL-pelaajat Mikael Granlund ja Teuvo Teräväinen.

Summasen mukaan nuoret pelaajat vertaavat usein liikaa itseään muihin pelaajiin. Summanen kertoo, että Lundell on tässä poikkeus: hän on jo löytänyt oman pelaaja-minänsä, vain 19-vuotiaana.

– Antonia verrattiin esimerkiksi Aleksander Barkoviin jo pari vuotta sitten. Anton vastasi, että ei halua olla Barkov, vaan paras versio itsestään, Summanen avaa.

– Tämä oivallus sisältää paljon. Hänellä on jo hyvä käsitys, minkälainen pelaaja hän on ja mitä hän haluaa olla pelaajana.

Summasen mukaan tämä on nuorelle pelaajalle harvinainen ominaisuus.

– Jos vertaa liikaa itseään muihin pelaajiin, alkaa tekemään asioita, mitkä eivät ole parhaita mahdollisia itselleen urheilijana.

Lundell raivasi tiensä HIFK:n kokoonpanoon jo kaudella 2018–2019. Tällä kaudella Lundell on iskenyt 17 peliin 20 tehopistettä. Summasen mukaan Lundellin pelillinen ajatusmaailma on muita nuoria pelaajia edellä.

– Hän osaa kysyä oikeita kysymyksiä ja pystyy esittämään myös lisäkysymyksen. Usein tämä ominaisuus tulee vasta uran loppupuolella, hän painottaa.

Hänellä on jo hyvä käsitys, minkälainen pelaaja hän on ja mitä hän haluaa olla pelaajana.

Raimo Summanen

Milloin NHL kutsuu?

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat toimivat monille huippulupauksille isona näyttöpaikkana maailman kovimpaan kiekkoliigaan NHL:ään.

Lundellin osoite saattaa muuttua HIFK:sta jo ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan. Jan Lundell kertoo, etteivät he ole Antonin kanssa puhuneet juuri ollenkaan tulevista NHL-suunnitelmista.

– Vaikea sanoa, että nähdäänkö Anton jo ensi kaudella pelaamassa NHL:ssä. Kaikki on mahdollista. Joka päivä hän hakee maksimaalista suoritusta. Uskon, että Antonin tavoite on pelata NHL:ssä mahdollisimman pian.

Jere Sallinen uskoo täysin Lundellin mahdollisuuksiin pärjätä taalaliigassa. Sallisen mukaan ensimmäisen kierroksen varauksena Lundell saanee jo ensi kaudella mahdollisuuden näyttöpaikkaan.

– En näe syytä, miksi hän ei voisi murtautua ensi kaudella NHL-miehistöön. Totta kai se riippuu paljon tilanteesta, onko joukkueessa tilaa ja haluaako seura, että Anton totuttelee ensin pieneen kaukaloon AHL:n puolella.

Summasen mukaan NHL:n terävimpään kärkeen murtautumisen suurin edellytys on pysyä terveenä. Summanen kertoo, että Lundellilla on hyvät eväät menestyä kypsän henkisen kantin takia.

– Usein lahjakas pelaaja lyö ajan myötä läpi, mutta maailman huipulle ennustamista on vaikea vielä tehdä. Ei sitä kannata hirveästi edes spekuloida. Pitää elää hetkessä, se on se oikea tie. Ja sen Anton on ymmärtänyt.

Lue myös:

Nuoret Leijonat kohtaavalla Ruotsilla painajaisyö – maan iltapäivälehdet revittelivät Suomi-puolivälierän alla: "Maalivahtikaaos"

Karu tilasto kertoo, kuinka Nuoret Leijonat oli hätää kärsimässä Kanadan kanssa – päävalmentaja myönsi: "Siitä ei meinannut tulla mitään"

Puolivälieriin saadaan klassikko-ottelu, kun Nuoret Leijonat kohtaa harvinaiseen tilanteeseen joutuneen Ruotsin – näin alle 20-vuotiaiden MM-turnaus jatkuu

Ravintoloihin tai baareihin ei ole asiaa – korona on kuningas NHL:ssäkin

Suosittelemme