Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

THL muutti ohjettaan: Rokotepullosta voi ottaa kuusi annosta viiden sijaan – Suomessakin saatettiin heittää koronarokotteita turhaan pois aiemman ohjeistuksen vuoksi

Ainakin Pirkanmaalla noudatettiin aluksi rokotetoimittajan ohjeistusta ja annettiin yhdestä pullosta viisi annosta, vaikka annoksia saattaisi olla enemmän.

Pfizer-Biontechsin koronavirusrokote lähikuvassa.
Pfizerin ja Biontechin rokote tulee pulloissa, joissa on virallisesti viisi annosta. Yhtiöt laittavat kuitenkin mukaan myös niin sanottuja vara-annoksia. Kuva: Sven Simon / AOP
Anu Leena Koskinen,
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on antanut uuden ohjeistuksen, kuinka monta rokotetta yhdestä pullosta saadaan.

Aiemmin keskiviikkona uutisoitiin, että myös Suomessa on saatettu heittää hukkaan koronarokotteita. Syynä on se, että rokotetoimittajan ohjeen mukaan yhdestä pullosta on annettu viisi annosta rokotetta.

THL:n mukaan on todettu, että Suomessa käytetyillä rokotusvälineillä rokotetta jää pulloon tavallista enemmän ja rokotepullosta pystytään antamaan kuusi täyttä annosta.

– Rokotepullosta voi ottaa kuusi annosta, jos rokottaja on varma, että voi antaa täyden annoksen, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Pfizerin ja Biontechin rokote tulee pulloissa, joissa on virallisesti viisi annosta. Yhtiöt laittavat kuitenkin mukaan myös niin sanottuja vara-annoksia. Todellisuudessa pulloissa voi olla kuudesta seitsemään annosta rokotetta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) twiittasi keskiviikkona, että ylimääräisten koronarokoteannosten pois heittäminen ei ole tarkoituksenmukaista ja kaikki annokset tulisi käyttää, mikäli niin voidaan turvallisesti tehdä.

Rokotetoimittajan ohje on ollut viisi rokotetta per pullo

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoi aiemmin keskiviikkona, että Pirkanmaalla on noudatettu rokotetoimittajan ohjeistusta antaen viisi annosta yhdestä pullosta.

– Odotamme yhtenevää linjausta asiasta ensitilassa..

Saman vahvisti Pirte työterveyden ylilääkäri Seppo Nikkari.

– Olemassa olevan ohjeistuksen mukaan yhdellä ampullilla on rokotettu viisi henkilöä, Nikkari sanoo.

Sand kertoi iltapäivällä, että ohjeistusta muutettiin heti kun uudet ohjeet tulivat THL:lta.

Suomessakin on saatettu ohjeen vuoksi mennä koronavirusrokotteita hukkaan, kertoi asiasta ensin Iltalehti. THL:n Mia Kontio kertoo, että kyse on pulloihin pakatusta pelivarasta.

– Meillä on toimittu kuten Euroopan lääkevirasto on ohjeistanut. Myyntiluvassa ja valmisteyhteenvedossa rokotepullosta otetaan viisi annosta. Näin on toimittu tässä tilanteessa ja tähän asti, kommentoi Kontio Ylelle.

– Normaalistikin lääkettä jää pohjalle. Vähän on oltava varaa, jotta pystytään isommillakin ruiskuilla ottamaan. Tässä rokotteessa sitä on poikkeuksellisen paljon, yleensä se ei ole kokonaista annosta. Suomessa käytetyillä välineillä pulloon jää runsaasti, ainakin yksi kokonainen annos.

Kontion mukaan keskusteluja on käyty sekä Fimean että lääkevalmistajan kanssa nyt, kun Suomesta on saatu kokemusta rokottamisesta. Kontio ei halua vielä kommentoida sitä, kuinka paljon Suomessa on ehditty tähän mennessä rokottaa, sillä joidenkin alueiden tiedot eivät ole ajantasalla.

Pfizerin ja Biontechin rokote saapuu Suomeen noin –70 asteessa.

– Pullossa on kylmäkuivattua tavaraa, joka sitten Suomessa sulatetaan. Siihen lisätään keittosuolaa, ja tästä muodostuu rokoteaines.

Tanskassa ja Norjassa eri käytännöt

Aiemmin kerrottiin, että Norjassa on saatettu heittää turhaan roskiin satoja Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta. Norjalaislehti VG:n mukaan esimerkiksi Tanska käyttää rokotuksissaan kaikki pulloista löytyvät annokset, kun taas Norjassa heitetään pullo roskiin viidennen annoksen ottamisen jälkeen.

Lehden laskujen mukaan Norjassa on saatettu heittää roskiin jopa 400–800 rokoteannosta.

Ilta-Sanomien mukaan Suomessa on heitetty jopa satoja koronarokoteannoksia hukkaan. IS:n tiedot perustuvat terveydenhuollon lähteisiin.

Päivitetty 30.12. klo 15:02: Juttuun lisätty tieto THL:n ohjeistuksesta, jonka mukaan rokotepullosta voidaan ottaa kuudeskin annos. Aikamuotoja muutettu aiempien tietojen osalta.

Päivitetty 30.12. klo 15.18 että Pirkanmaalla muutettiin heti ohjeistusta kun uudet ohjeet tulivat.

Lue lisää:

IL: Myös Suomessa on saatettu heittää hukkaan koronarokoteannoksia – IS:n mukaan jopa satoja annoksia on mennyt hukkaan

Suosittelemme sinulle