Hyppää sisältöön

Tampereen ratikka joutui kolariin ensimmäisen kerran, poliisi tutkii valojen toimintaa – kuvat tapahtumapaikalta

Henkilöauto ja raitiovaunu kolaroivat Tampereella. Poliisi epäilee taksin kuljettajaa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Opetusajossa ollut ratikka ajoi kolarin Tampereen Hervannassa. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Opetusajossa oleva ratikka ja henkilöauto ajoivat kolarin Tampereella Hervannan valtaväylällä.

Onnettomuus sattui kello 11.49 keskiviikkona.

Poliisin mukaan tapahtunutta tutkitaan taksinkuljettajan osalta epäiltynä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Selvitettävänä on muun muassa kolaripaikalla olevien, tieliikennettä varoittavien raitiotievalojen toiminta tapahtumahetkellä.

Henkilöauto ja raitiovaunu törmäsivät pelastuslaitoksen mukaan toisiinsa Nekalantieltä Hervannan valtaväylälle laskevan rampin risteyksessä. Tilanteessa oli pienet nopeudet, eikä onnettomuudessa tullut henkilövahinkoja.

Raitiovaunu oli opetusajossa. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Henkilöauto vahingoittui hinauskuntoon. Raitiotieallianssi hoitaa vaunun ajamalla takaisin varikolle.

Tampereen ratikka alkoi viime kesänä harjoitella ja testata juuri Hervannassa liikkumista. Tampereen Ratikan liikennöinti alkaa varsinaisesti ensi vuonna eli tarkalleen ottaen 9. elokuuta 2021.

Ei suuria kustannuksia

Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö sanoo, että kyseessä oli Tampereen ratikan ensimmäinen onnettomuus ja tilanne tutkitaan. Raitiovaunusta saadaan tallenteet, jos poliisi tarvitsee niitä.

Sirviö veti kahdeksan vuotta raitioliikenneyksikköä Helsingissä ja sinä aikana liikenneonnettomuuksia tapahtui viikoittain. Yleensä raitiovaunuihin tuli lähinnä kolhuja.

– Tiesin, että tämä päivä oli tulossa. Olisin mielelläni siirtänyt päivän niin pitkälle kuin tulevaisuuteen, Sirviö kertoo Ylelle.

Sirviön mukaan oikea keulapaneeli menee uusiksi, mutta kolarista ei näytä olevan suuria kustannuksia.

Opetusajot jatkuvat muilla vaunuilla, ja törmäyksessä ollut vaunukin palaa varmasti pian liikenteeseen.

Silminnäkijä näki ensi kertaa ratikan

Ylen tuottaja Asmo Raimoaho osui onnettomuuspaikalle keskiviikkona. Ambulanssit ja palokunta olivat juuri saapumassa paikalle. Ratikan oikea kulma oli onnettomuuden takia rikki. Taksi oli ajautunut kolarin voimasta tien sivuun.

Onnettomuuspaikalle saapui palokunta ja ambulansseja. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Tampereella on kohistu syksyn ajan ratikasta, kun se on ollut ajoittain liikenteessä opetusajossa. Raimoahon on monesti pitänyt mennä katsomaan ratikkaa Tampereen keskustaan mutta nyt hän näkikin ajoneuvon sattumalta.

– Oli ensimmäinen kerta, kun näin ratikan. Se olikin sitten kolarissa, Raimoaho sanoo.

Onnettomuus sattui Nekalantieltä Hervannan valtaväylälle laskevan rampin risteyksessä Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Tampereelle on tilattu raitiotien ensimmäiselle osuudelle yhteensä 19 raitiovaunua. ForCity Smart Artic X34 -mallin raitiovaunut ovat 37,3 metriä pitkiä, kolmiosaisia ja kahteen suuntaan ajettavia. Raitiovaunut suunnittelee ja valmistaa Škoda Transtech Oy Kajaanin Otanmäen vaunutehtaallaan.

Suosittelemme sinulle