Hyppää sisältöön

Kranaatteja Adenin lentokentälle – Jemenin uusi hallitus yritettiin surmata

Uhrien joukossa on myös Kansainvälisen Punaisen ristin työntekijöitä.

Jemenissä hallitus kranaatti-iskun kohteena
Jemenissä hallitus kranaatti-iskun kohteena
Yrjö Kokkonen

Adenin kaupungin lentokentälle tehtiin tänään keskiviikkona kranaatti-isku samaan aikaan, kun maan uutta hallitusta kuljettava lentokone oli laskeutunut.

Lentokentän tuloaulaan osui ainakin kaksi kranaatinheittimen ammusta ja yksi mahdollisesti räjähti kiitoradalla.

Luvut uhreista ovat vaihdelleet. Aluksi Adenin terveysviranomainen kertoi AP:lle, että 16 ihmistä sai räjähdyksissä surmansa ja useita kymmeniä loukkaantui.

Myöhemmin Jemenin turvallisuusviranomaiset kertoivat peräti 25 ihmisen kuolleen ja 110 ihmisen haavoittuneen.

Yksi Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) työntekijä sai surmansa, kertoi Jemenin Punainen Risti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Kahden työntekijän kerrotaan olevan kateissa ja kolmen loukkaantuneen. Työntekijät olivat olleet lentokentällä odottamassa jatkolentoaan.

Savu nousee Adenin lentokentältä Jemenissä.
Savu nousee kranaatti-iskun jälkeen Adenin lentokentältä Jemenissä. Kuva: Saleh Al-Obeidi / AFP

Hallituksen jäsenet eivät mediatietojen mukaan vahingoittuneet, koska he eivät olleet vielä poistuneet koneesta. Ministerit vietiin kaupungissa sijaitsevaan presidentin palatsiin.

Kaupunkiin saapuneiden joukossa olivat muiden muassa uusi pääministeri Maeen Abdulmalik ja Saudi-Arabian suurlähettiläs Mohammed Said al-Jaber.

Kartta Jemenistä, jossa merkittynä kaupungit Sanaa, Taizz ja Aden.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Jemeniin muodostettiin uusi, Saudi-Arabian tukema hallitus joulukuun puolivälin aikoihin. Liittouma on käynyt sotaa Iranin tukemia huthi-kapinallisia vastaan. Huthit ovat vallanneet suuren osan Jemeniä, muun muassa pääkaupunki Sanaan.

Jemenin eteläosaa, ja siten ajoittain myös Adenia, on hallinnut toinen separatistiryhmä, joka on halunnut itsenäistää Etelä-Jemenin. Nyt tämä separatistiryhmä, Eteläinen siirtymäneuvosto, on mukana hallitusyhteistyössä.

Suosittelemme sinulle