Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kanada-ottelu jäi Suomelta vaisuksi, mutta alkusarja antoi lupaavat ennusmerkit tulevaan – Nuorilla Leijonilla selkeitä vahvuuksia Ruotsia vastaan

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue aloitti ja lopetti alkusarjan heikosti. Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärven Kanada-peli antoi kuitenkin hyvän pohjan pudotuspeleihin.

Dylan Cozens Suomen maalin kulmalla kiekon kanssa. Kari Piiroinen on tarkkana maalillaan.
Kari Piiroinen (kuvassa) lunasti Juha Juujärven mukaan Suomen ykkösvahdin paikan hyvillä otteilla Slovakiaa ja Kanadaa vastaan. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuoret Leijonat koki MM-turnauksen ensimmäisen tappionsa alkulohkon viimeisessä pelissä. Hallitseva mestari ja tämänkin vuoden mestarisuosikki Kanada kaatoi Suomen vakuuttavasti 4–1-lukemin.

Suomella oli etenkin ensimmäisessä erässä hirmuisia vaikeuksia päästä edes hyökkäysalueelle. Suomi laukoi ensimmäistä kertaa kohti Kanadan maalia reilun yhdeksän minuutin jälkeen.

Kanada puolestaan tykitti ensimmäisen maalinsa vain vajaassa neljässä minuutissa ja paikkoja olisi ollut enempäänkin.

– Tämä peli jäi vajaaksi Suomelta. Kanada tyrmäsi Suomen täysin avauserässä todella vahvalla joukkuetekemisellä ja yksilöiden suorittamisella, pelinopeudella ja kamppailukovuudella. Se oli Suomelta selviytymistaistelu, sanoo Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi.

Kanada hallitsi peliä, eikä Suomi saanut pyristeltyä joukkueen otteesta irti kunnolla missään vaiheessa. Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen kommentoi ottelun jälkeen, että pelin tempo ja vaatimustaso tulivat joukkueelle niin isona yllätyksenä, että siitä toipuminen kesti.

Juujärven mukaan Kanada voitti Nuoret Leijonat aseella, joka on ollut tyypillistä voittavassa Suomi-kiekossa.

– Voisi karrikoiden sanoa, että Kanada näytti yhteistyöjääkiekon voiman. Suomi pystyy sillä yleensä kompensoimaan taitoeroa, mutta tässä pelissä Kanada oli yhteistyöjääkiekossa selkeästi edellä.

Suomi joutui helteeseen Kanadan kanssa erityisesti siksi, että vaahteranlehtipaidat noudattivat omaa pelitapaansa tinkimättömästi. Joukkue pelasi nopeasti eteenpäin ja kohti maalia kaikissa tilanteissa. Irtokiekkoihin pelaajat reagoivat todella hanakasti ja paine tuli Suomen pelaajiin hyvin nopeasti.

Nuorilla Leijonilla taas sakkasivat sekä yhteistyö että avauspelaaminen.

– Pelin avaaminen niin nopeilla kuin hitailla lähdöillä omasta päästä oli tukossa. Jos Kanada ei antanut kovaa painetta, he vetivät korkean trapin ja sekin tuotti Suomelle vaikeuksia, Juujärvi sanoo.

Alkusarja antaa mainion pohjan jatkoon

Kokonaisuudessaan Suomen alkusarja sujui odotusten mukaan. Joukkue kukisti ennakkoon heikommat maat Saksan, Sveitsin ja Slovakian.

Ensimmäinen ottelu Saksaa vastaan oli Suomelta hermostunut, mutta joukkue on pystynyt kehittämään peliään turnauksen edetessä. Slovakiaa vastaan Nuoret Leijonat antoi parastaan.

Vaikka Kanada-peli jäi Suomelta pahasti piippuun, Juujärvi kokee sen antavan paljon hyvää pudotuspelivaiheeseen. Lauantaina Suomi kohtaa puolivälierässä Ruotsin.

– Suomi saa Kanada-pelistä mukaan tilannenopeutta ja -kovuutta. Uskon, että se antaa hyvän lähtökohdan puolivälierään. Ruotsia vastaan tarvitaan paras peli turnauksessa, että Suomi menee jatkoon.

Alkusarjan lopussa sinetöityi myös Suomen ykkösvahti, kun maalia vartioi niin Slovakiaa kuin Kanadaakin vastaan Kari Piiroinen.

– Hän pelasi erinomaisen pelin Kanadaa vastaan. Ilman Piiroista numerot olisivat varmaan olleet isommat.

Yksi vahvuus Nuorilla Leijonilla on Juujärven mukaan hyökkäyspelissä, jota joukkue on saanut rytmitettyä hyvin Kanada-peliä lukuun ottamatta. Myös kiekonmenetysten määrä on vähentynyt hankalan avausottelun jälkeen.

– Hyökkäyspelaamisen rytmittäminen ja viisikon yhteistoiminta hyökkäysalueella ovat Suomella varmasti sellainen vahvuus, johon pitää nojata jatkossakin.

Ylivoima jyllää, alivoimassa parantamisen varaa

Alkusarjan aikana Suomi on onnistunut ehdottomasti ylivoimapelissä. Turnauksen joukkueista Suomen ylivoimaprosentti 38,46 on toiseksi paras. Vain B-lohkon ykköseksi sijoittunut Yhdysvallat on edellä 40 prosentillaan.

Juuso Pärssisen johtama kakkosylivoima on iskenyt neljä osumaa. Puolustaja Kasper Puution tultua ykkösylivoimaan, on sekin onnistunut kertaalleen.

Alivoimaa sen sijaan pitäisi Juujärven mukaan parantaa, vaikka se on jo nyt suhteellisen hyvällä tasolla.

Kanadaa vastaan Suomi joutui viidesti alivoimalle, eikä päästänyt maaliakaan, mutta maalipaikkoja punapaidoilla oli useita. Muun muassa Peyton Krebsillä oli ylivoimalla tyhjä maali edessään, mutta hyökkääjä ei osunut huippupaikassa kiekkoon.

– Kanadalla oli muutama läheltä piti -tilanne ylivoimalla. Suomen alivoima saisi olla vielä napsun tiiviimpi.

Samuel Helenius tuo kiekkoa hyökkäysalueelle kahden slovakkipelaajan vastustelusta huolimatta.
Hyökkääjä Samuel Helenius on Suomen alivoimassa suuressa roolissa. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Suomi on alivoimaprosentilla mitattuna turnauksen kolmanneksi paras joukkue. Se on pelannut alivoimaa 15 kertaa ja päästänyt vain kaksi maalia.

Arvoturnauksissa pienetkin erot erikoistilanteissa voivat ratkaista jatkopaikan.

Yhdysvallat on toistaiseksi pelannut täydellistä alivoimaa. Joukkue sai alkusarjassa vain viisi jäähyä, muttei päästänyt niiden aikana yhtään maalia. Toiseksi parasta alivoimaa pelaavalle Venäjälle on puolestaan tehty yksi maali 12 alivoiman aikana.

– Alivoima on Suomen iskunpaikka. Ihan briljantilla alivoimalla ja tuolla ylivoimalla pystyisi hoitelemaan tiukkoja pelejä, Juujärvi sanoo.

Kun Suomen erikoistilannepelaamista verrataan puolivälierävastustaja Ruotsiin, on Nuorilla Leijonilla selvä etu käsissään. Ruotsin ylivoima on joukkueista vasta viidenneksi tehokkainta. Joukkue on 15 ylivoimansa aikana iskenyt viisi maalia.

Alivoima Ruotsilla taas on turnauksen toiseksi huonointa. Joukkue on ottanut kymmenen jäähyä ja päästänyt niiden aikana neljä maalia.

Lue myös:

Karu tilasto kertoo, kuinka Nuoret Leijonat oli hätää kärsimässä Kanadan kanssa – päävalmentaja myönsi: "Siitä ei meinannut tulla mitään"

Tyly esitys! Mestarisuosikki Kanada kaatoi Nuoret Leijonat – edellisessä ottelussa vilttiin laitettu Lambert osui ylivoimalla

Puolivälieriin saadaan klassikko-ottelu, kun Nuoret Leijonat kohtaa harvinaiseen tilanteeseen joutuneen Ruotsin – näin alle 20-vuotiaiden MM-turnaus jatkuu

Kanada-pelillä hirvittävä hinta? Nuorten Leijonien ykköspuolustaja loukkaantui – asiantuntija: "Katastrofaalinen tilanne, jos hän joutuu jättämään kisat kesken"

Suomalaislupaus pettyi upean NHL-debyytin jälkeen SM-liigassa ja Nuorissa Leijonissa – valmentajalta havainnollistava esimerkki, miten lyhyt NHL-visiitti voi sekoittaa pään

Suosittelemme sinulle