Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Karu tilasto kertoo, kuinka Nuoret Leijonat oli hätää kärsimässä Kanadan kanssa – päävalmentaja myönsi: "Siitä ei meinannut tulla mitään"

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue hävisi mestarisuosikki Kanadalle 1–4 Edmontonin MM-kisoissa.

Apuvalmentaja Tuomo Ruutu ja päävalmentaja Antti Pennanen seisovat Nuorten Leijonien vaihtopenkin takana.
Antti Pennanen toimii ensimmäistä kauttaan Nuorten Leijonien päävalmentajana. Kuva: Matt Zambonin/AOP
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuorten jääkiekon hallitseva maailmanmestari Kanada kaatoi Suomen tylysti 4–1 Edmontonin MM-kisojen lohkovaiheen viimeisessä ottelussa.

Erityisesti ensimmäisessä erässä Kanada oli omaa luokkaansa. Joukkue pyöritti peliä suvereenisti, voitti kaksinkamppailut ja piti kiekkoa.

Alle neljän minuutin pelin jälkeen Kanadan kapteeni Dylan Cozens vei joukkueensa 1–0-johtoon, ja paikkoja olisi ollut ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana useampaankin maaliin. Koko ottelun aikana Suomi laukoi 19 kertaa kohti Kanadan maalia.

Nuorten Leijonien hädästä kertoi paljon se, että joukkue sai kirjattua avauserässä vain yhden laukauksen kohti maalia. Tosin kuti oli enemmän vaaraton heitto kohti Kanadan maalivahtia Devon Leviä reilun yhdeksän minuutin pelin jälkeen.

Suomen päävalmentaja Antti Pennanen myönsi rehellisesti, ettei joukkue ollut lainkaan valmis ottelun alussa. Hän hehkutti, että Kanada toi NHL-tasoisen vastuksen peliin.

– Tempo ja vaatimustaso tulivat alussa silmille. Meillä meni vähän pupu pöksyyn. Hätäilimme, säädimme ja sähläsimme taktisestikin. Siitä ei meinannut tulla mitään.

Pennanen ei muista, milloin olisi viimeksi nähnyt yhtä kovan esityksen kuin millä Kanada jäälle tuli.

– Se tempo ja taitavuus oli hurjaa, miten he pelaavat. Meillä oli ajatus vähän hidastaa heitä, mutta emme siinä oikein onnistuneet. Pelasimme trapissa muutaman kerran, mutta he käänsivät niin nopeasti, ettei meidän puolustuspelinopeutemme vain riittänyt tänään.

Suomi paransi peliään loppua kohden, mutta ei pystynyt kunnolla haastamaan Kanadaa.

– Emme parantaneet tarpeeksi peliämme ottelun aikana. Meidän pitää parantaa pelinopeuttamme sekä voittaa kaksinkamppailut ja irtokiekot. Lisäksi pitää saada henkinen tila sellaiseksi, että on oikeasti auttamassa muita ja pelaamassa, eikä vain valitse, mitä tilanteita pelaa.

Hyvinä puolina ottelussa Pennanen koki Suomen erikoistilannepelaamisen ja maalivahti Kari Piiroisen otteet. Piiroinen torjui ottelussa 36 kertaa ja piti Suomea pelissä mukana.

Suomi sai ottelussa vain yhden ylivoiman, josta Brad Lambert laukoi Nuorten Leijonien ainoaksi jääneen maalin. Alivoimia Suomelle vihellettiin viisi, ja joukkue selviytyi niistä takaiskuitta.

Hyväksi puoleksi lukeutuu myös se, että Suomen ketjupalapeli alkaa ratketa. Ketjuja sekoitettiin pelin lopussa entisestään, ja kakkossentteri Juuso Pärssinen sai vierelleen Aku Rädyn ja Mikael Pyyhtiän.

– Uskon, että löysimme tänään Pärssisen ketjun. Se näytti oikein hyvältä tuossa viimeisessä erässä, Pennanen sanoi.

Kaiken kaikkiaan Pennanen piti tappiopeliä hyvänä asiana MM-kisaprojektissa.

– Kaikki joukkueet tarvitsevat tällaisen kokemuksen. Hyvä, että se tuli tässä kohtaa. Varmasti otamme opiksi ja olemme entistä vahvempia. Harvoin on mestaruutta voitettu niin, että pelaa kaikki ottelut voittamalla. Parannamme ihan saletisti puolivälierään.

Suomi sijoittui lohkossaan toiseksi. Puolivälierässä Nuoret Leijonat saa vastaansa Ruotsin. A-lohkon voiton vienyt Kanada kohtaa puolivälierässä Tshekin.

Maailmanmestari on selvillä varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Lue myös:

Tyly esitys! Mestarisuosikki Kanada kaatoi Nuoret Leijonat – edellisessä ottelussa vilttiin laitettu Lambert osui ylivoimalla

Kanada-pelillä hirvittävä hinta? Nuorten Leijonien ykköspuolustaja loukkaantui – asiantuntija: "Katastrofaalinen tilanne, jos hän joutuu jättämään kisat kesken"

Puolivälieriin saadaan klassikko-ottelu, kun Nuoret Leijonat kohtaa harvinaiseen tilanteeseen joutuneen Ruotsin – näin alle 20-vuotiaiden MM-turnaus jatkuu

Kanada-ottelu jäi Suomelta vaisuksi, mutta alkusarja antoi lupaavat ennusmerkit tulevaan – Nuorilla Leijonilla selkeitä vahvuuksia Ruotsia vastaan

Suosittelemme sinulle