Hyppää sisältöön

Poliisi keskeytti satojen nuorten bileet Oulussa ja Rovaniemellä, ilotulitteista yhteensä seitsemän silmävammaa – juhlinta sai monet unohtamaan koronarajoitukset

Lounais-Suomen poliisille ilmoitettiin useammista kymmenien nuorten järjestämistä juhlista. Pohjoisessa poliisi puuttui yli sadan nuoren juhliin.

Vuodenvaihteen lähestyessä Helsingin Senaatintorilla paukuteltiin runsaasti ilotulitteita, vaikka alueella se on kielletty. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Kaikki eivät ole malttaneet juhlia uuttavuotta pienellä porukalla, poliisilaitoksilta kerrotaan.

Lounais-Suomen poliisille ilmoitettiin vuodenvaihteessa useammista kymmenien nuorten järjestämistä juhlista. Illan mittaan nuorisoporukat olivat muun muassa aiheuttaneet häiriötä ilotulitteilla.

Myös Itä-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) nuorisoa olleen aika paljon koolla vuoden vaihtuessa.

Sen sijaan Sisä-Suomen poliisi ei joutunut puuttumaan kokoontumisrajoituksiin.

– Tietoon ei tullut mitään normaalista poikkeavaa. Ihmiset olivat etäällä toisistaan, jos he olivat jossain mäellä tai muualla katsomassa ilotulitteita, Sisä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan STT:lle.

Myös Helsingissä kokoontumisrajoituksia noudatettiin poliisin mukaan melko hyvin. Tilannekeskuksen mukaan poliisi puuttui yöllä Kansalaistorilla tapahtuneeseen kokoontumiseen, mutta muuten kokoontumisia ei jouduttu rajoittamaan.

– Rikosperusteisia kiinniottoja tehtiin Helsingissä jopa normaalia viikonloppua vähemmän. Toki ihmisiä on liikenteessä ollut ja raketteja on ammuttu, mutta isommat hässäkät ovat jääneet väliin, komisario Marko Kääriäinen Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksesta kertoi.

Helsingin poliisin mukaan Kansalaistorilla järjestettiin yöllä pieni, viime tipassa ilmoitettu mielenilmaus. Poliisin mukaan torille kokoontuneilla oli mukanaan musiikkilaitteistoa.

Poliisin arvion mukaan mielenosoittajien ydinryhmä pysyi ilmoitetun alle kymmenen hengen kokoisena, mutta kokoontumista kerääntyi Kansalaistorille ja sen laitamille seuraamaan jonkin verran muita ihmisiä. Poliisi pyysi vuoden vaihtumisen jälkeen, että musiikin soitto lopetettaisiin, jolloin torille kokoontuneet ihmiset alkoivat tehdä lähtöä torilta.

Pohjoisen nuoret juhlivat koronarajoituksista huolimatta – poliisi keskeytti juhlat

Oulussa ja Rovaniemellä poliisilla riitti vuodenvaihteessa tekemistä.

– Erityisesti nuoret ovat aiheuttaneet useita hälytystehtäviä ampumalla raketteja maata pitkin kohti toisia ihmisiä, Oulun poliisi kirjoitti yöllä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Oulun poliisista kerrottiin Ylelle, että tehtävien osalta uudenvuodenyö oli pohjoisessa vilkas: tehtäviä oli Oulun ja Lapin poliisin alueella vajaat 600.

– Häiriökäyttäytymisiä oli aika paljon, kotihälytyksiä, päihtyneitä ja muutamia pahoinpitelyjä, komisario Mika Lauri Oulun poliisista kertoi.

Poliisi joutui keskeyttämään Oulussa ja Rovaniemellä nuorison uudenvuodenjuhlia, jotka rikkoivat koronarajoituksia. Oulussa nuoria oli poliisin arvion mukaan kokoontunut noin 100–150, Rovaniemellä noin 200–300.

Raketeilla sytytettiin palamaan postilaatikoita – Pohjois-Karjalassa ei ainuttakaan paloa

Useat pelastuslaitokset kertovat uudenvuoden sujuneen hieman tavallista rauhallisemmin.

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosta työllistivät uudenvuodenyönä eniten roskispalot. Ilotulitteista syttyneitä paloja oli kolme ja muita tulipaloja 10. Tammisaaressa ja Espoon Iivisniemessä sytytettiin ilotulitteilla palamaan postilaatikoita, jotka olivat rakennusten läheisyydessä tai seinässä kiinni.

Iltakuuden ja aamukuuden välillä ensihoitoyksiköillä oli Länsi-Uudellamaalla yhteensä 93 tehtävää. Ilotulitteista aiheutuneita silmävammoja ei tullut pelastuslaitoksen tietoon yhtään, mutta ilotulitteista aiheutui yksi hoitoa vaatinut palovamma.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli vuodenvaihteessa yhteensä 22 tehtävää, joista noin puolet aiheutui ilotulitteista.

Helsingin pelastuslaitos kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että sillä oli noin 60 hälytystehtävää uudenvuodenaattona, joista arviolta noin 10-15 aiheutui ilotulitteista.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella vuodenvaihde oli kaksijakoinen. Pelastushenkilöstön apua tarvittiin lähinnä pienissä liikenneonnettomuuksissa, joita oli seitsemän.

– Tulipaloja ei vuodenvaihteessa Pohjois-Karjalassa syttynyt, josta kiitos maakunnan asukkaille, päivystävä palomestari Jani Nevalainen kiitteli tiedotteessa.

Sen sijaan ensihoitotehtäviä Pohjois-Karjalassa oli poikkeuksellisen paljon, noin 150. Pelastuslaitoksen mukaan tehtäviä oli selvästi enemmän kuin esimerkiksi normaalisti viikonloppuisin.

Yksi ihminen kuoli asuntopalossa Kuopiossa

Useiden pelastuslaitosten alueilla oli aattoiltana ja uudenvuodenyönä asuntopaloja. Asuntoja oli tulessa muun muassa Päijät-Hämeessä ja Lapissa.

Kuopiossa yksi ihminen kuoli uudenvuodenyönä syttyneessä rakennuspalossa, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitos.

Noin 150-neliöisessä talossa Kuopion Maaningassa oli palon syttymisvaiheessa sisällä kaksi ihmistä. Heistä toinen kuoli, kun taas toinen pelastui parvekkeen kautta.

Palokunnan saapuessa kohteeseen palo oli päässyt leviämään ja palokunta aloitti rakennuksen ulkopuolisen sammutuksen. Puoli neljän aikoihin aamuyöstä palopaikalla oli käynnissä jälkisammutus.

Poliisi selvittää palon syttymissyytä.

Ilotulitteista seitsemän sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa

Vuodenvaihteessa ammuttujen ilotulitteiden vuoksi on aiheutunut seitsemän sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa, kertoivat yliopistosairaalat perjantaina.

Vammoista viisi hoidettiin Helsingin yliopistollisessa sairaalassa (HYKS). Hyksin tiedotteen mukaan silmätautien klinikalla vietettiin kaikesta huolimatta keskimääräistä hieman rauhallisempaa uuttavuotta.

Nykyisten ilotulitusrajoitusten aikana vuodesta 2010 lähtien on pääkaupunkiseudulla samassa ajassa hoidettu yhdestä seitsemään ja keskimäärin neljää potilasta, HYKSin silmätautien klinikan ylilääkäri professori Tero Kivelä arvioi tiedotteessa.

Vammautuneista kaksi oli 18–25 vuoden ikäisiä miehiä, jotka olivat käsitelleet tulitetta ilman suojalaseja. Yhdessä tapauksessa silmävamma aiheutui padan sytyttämisestä kädessä, toinen tapaus taas käyttämättömän tähtisadetikun vahingossa sohaistessa silmäluomeen.

Kolmas jo hoidettu vammautunut oli 70-vuotias mies, joka seurasi ilotulitusta 30–40 metrin etäisyydeltä urheilukentällä. Äkkiarvaamatta ilotulite tai sen kappale osui suurella voimalla toisen silmän seutuun aiheuttaen vaikean ruhjevamman ja silmänsisäistä verenvuotoa.

Turussa ja Kuopiossa oli molemmissa uudenvuodenpäivänä puoleen päivään mennessä hoidettu yhtä sairaalahoitoa vaatineen silmävamman saanutta potilasta. Tampereella uuden vuoden juhlinta ja rakettien ampuminen ei sen sijaan ollut näkynyt silmävammoina ollenkaan.

Ilotulitteiden aiheuttamilta sairaalahoitoa vaatineilta silmävammoilta vältyttiin myös Oulussa.

– Yksittäinen vammasoitto oli aamulla. Se liittyi uudenvuoden viettoon, ja siinäkään ei raketti ollut osumana. Eli ei rakettivammoja, ainakaan vakavampia, kertoi silmätauteihin erikoistuva lääkäri Joona Lantto Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) silmätautien poliklinikalta uudenvuodenpäivänä puolilta päivin.

Tiedot ilotulitteista aiheutuneiden silmävammojen määrästä ovat vielä alustavia ja ne täsmentyvät tammikuun aikana. Kaikki vamman saaneet eivät välttämättä heti hakeudu hoitoon, jolloin vammautumiset näkyvät sairaaloiden tilastoissa vasta myöhemmin.

Suosittelemme sinulle