Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Alkukauden kovat olivat kovia Tourin avausetapillakin – suomalaisyllättäjän suoritus ihastutti Jauhojärveä: "Erittäin loistava hiihto"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi odottaa, että lauantain yhteislähtökisassa Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat kärkikymmenikössä.

Johanna Matintalo
Johanna Matintalo kuului Suomen joukkueen onnistujiin Tour de Skin avausetapilla. Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Eskola,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tour de Skin avausetappi, Val Müstairin vapaan hiihtotavan sprinttikilpailu osoitti alkukauden kovien hiihtäjien olevan yhä huippukunnossa. Miesten puolella Italian Federico Pellegrino otti jo kolmannen perättäisen sprinttivoittonsa ja maailmancupia johtava Venäjän Aleksandr Bolshunov oli toinen.

Naisten puolella finaalissa nähtiin maailmancupin johtaja Yhdysvaltain Rosie Brennan ja viime vuonna Tourilla kolmanneksi sijoittunut Jessica Diggins sekä hieman yllättäen yleensä normaalimatkoilla paremmin menestynyt Ruotsin Frida Karlsson.

– Kyllä on Pellegrino on vahvassa vireessä. Se itseluottamus, joka miehellä nyt on parin edellisen kisan myötä, näkyi tämänkin päivän kilpailussa, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ihasteli.

Vaikka Bolshunov nojaili finaalin jälkeen sauvoihinsa, uskoo Jauhojärvi tämän olevan yksi koko kiertueen ennakkosuosikeista ja puolustavan hyvin viime kauden mestaruuttaan.

– Bolshunov on loistoluokkaa ja huippukunnossa, Jauhojärvi vakuutti.

Suomalaismiehissä alavireisyyttä

Suomalaisista perjantain sprintissä onnistuivat Johanna Matintalo (19:s), Jasmi Joensuu (20:s), Krista Pärmäkoski (21:s) ja Verneri Suhonen (28:s). Suhosella oli jopa mahdollisuus hiihtää välieriin, mutta hän kaatui ennen loppusuoraa.

– Muuten erittäin vahvaa menoa Suhoselta. Muiden suomalaismiesten osalta sen sijaan alavireinen suoritus, Jauhojärvi sanoi.

Lauri Lepistö, Markus Vuorela ja Juho Mikkonen jäivät karsintaan.

Naisten puolella etenkin Matintalo yllätti, sillä rovaniemeläinen on vahva ennen kaikkea perinteisen hiihtotavan normaalimatkoilla. Hän pääseekin lauantaina käyttämään vahvuuksiaan, sillä tuolloin ohjelmassa on naisten 10 kilometrin ja miesten 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailut.

– Johanna Matintalolta erittäin loistava hiihto. Hän pääsi ensimmäistä kertaa maailmancupissa vapaalla pisteille. Hyvin lähti tämä Tour de Ski käyntiin.

Joensuu hiihti Jauhojärven mielestä hyvin omalla tasollaan, jopa pikkuisen yläkanttiin, kun otetaan huomioon, että Suomen joukkue ei ollut yhtään valmistautunut Val Müstairin korkeaan ilmanalaan. Pärmäkoski taas osoitti suorituksellaan toipuneensa alkukauden sairasteluistaan.

Suuret odotukset kohdistuvat Niskaseen

Sprinttikisan suomalaistulokset antavat Jauhojärven mielestä hyvät lähtökohdat naisten lauantain yhteislähtökisaan. Hän odottaa paljon Matintalolta ja Pärmäkoskelta, mutta myös sprintin erävaiheesta karsiutuneelta Kerttu Niskaselta.

Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen epäonnistui Val Müstairin sprintissä, mutta lauantain yhteislähtökisassa hänen mahdollisuutensa ovat hyvät, uskoo Sami Jauhojärvi. Kuva: Tomi Hänninen

– Matintalolta oli niin vahvaa menoa, että voisi olettaa, että hän onnistuu myös yhteislähdössä hyvin, etenkin kun hän pääsee käyttämään vahvempaa tekniikkaansa, Jauhojärvi sanoi.

– Niskasen sprintin karsinta ei ollut sitä, mitä olisin toivonut näkeväni. Odotan häneltä yhteislähtökilpailusta selvästi vahvempaa hiihtoa ja jopa kuuden joukkoon sijoittumista. Pärmäkoskelta odotan, että hän taistelee kymppisakkiin sijoituksista

Sprintissä vahvoja esityksiä esittäneet Diggins, Karlsson, Brennan ja välieriin päässyt Venäjän Natalia Neprjajeva ovat Jauhojärven ennakkosuosikkeja lauantaina.

– Nythän sieltä puuttuu vahva veturi, Therese Johaug, koska Norja ei osallistu tälle Tour de Skille. On mielenkiintoista nähdä, lähteekö Frida Karlsson toteuttamaan tätä vetojuhdan roolia, mitä häneltä on totuttu näkemään. Hän ei pelkää kovaa alkuvauhtia, Jauhojärvi arvioi.

– Oletettavaa on, että naisissa tulee tiukkoja loppukiriotatuksia, eikä sellaista porukan hajoamista, mitä olisi nähty, jos johaug olisi hajoittamassa porukkaa.

Ei kirkasta sooloa

Miesten puolella Jauhojärvi asettaa ennakkosuosikin viitan Bolshunovin harteille, mutta muistuttaa myös muiden venäläisten olevan melkein yhtä kovia. Sen osoitti sprinttikisakin, jossa finaalissa oli kolme venäläistä ja välierissä viisi.

– Veikkaan, että Bolshunovilta ei ihan kirkasta sooloa nähdä, mutta hän on tottunut pitämään vauhtia yhteislähtökilpailussa eikä pelkää johtajan paikkaa, Jauhojärvi sanoi.

– Ihan varmasti tulossa on kovavauhtinen kilpailu, ja yhteislähdöllä tällä radalla on kannattaa olla keulassa. Siellä on tiukkoja kurveja alamäissä, joten haavereita voi sattua.

Lähetys Tour de Skin naisten 10 kilometrin (p) yhteislähtökilpailu alkaa lauantaina TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 13.25. Miesten 15 kilometrin (p) yhteislähtökisan lähetys alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 15.40.

Lue myös:

Näytönhalua uhkunut Verneri Suhonen esitti prinsessakaatumisen Tourilla – "Täytyy varmaan ensin opetella pysymään pystyssä"

Välipalatkin aiheuttavat päävalmentaja Pasaselle päänvaivaa – Suomi pelaa varman päälle joukkueen sisäisillä kuplilla

Suomen hiihtäjät jäivät ulos välieristä – Verneri Suhonen kaatui, Jasmi Joensuu kolaroi

Norjan poisjäänti Tour de Skiltä on paha imagotappio, mutta samalla se avaa pelin aivan eri tavalla – Sami Jauhojärven papereista löytyy selkeät ennakkosuosikit

Perinteinen Tour de Ski alkaa vuodenvaihteessa – poimi tästä lähetysajat talteen

Suosittelemme