Hyppää sisältöön

Sasu Salin pelaa elämänsä pelejä Kanariansaarilla, mutta onko hän valmis jättämään aurinkorannat, jos suurseurat kutsuvat – "Jos voitetaan mestaruus, niin ehkä jään tänne"

Sasu Salin on ollut koripallon Espanjan pääsarjassa elämänsä iskussa. Pienen perheen isän nykyinen sopimus Tenerifen kanssa päättyy kauden jälkeen.

Sasu Salin on tehnyt kovaa jälkeä Teneriffalla. Kuva: AOP/Rex Features

Sasu Salin on viettänyt talvensa jo puoli vuosikymmentä Espanjan aurinkoisilla rannoilla, mutta tällä kertaa vuosi on vaihtunut erityisen leppeissä pasaatituulissa.

CB 1939 Canarias tai sponsorinimellä Iberostar Tenerife tunnettu seura on komean alkukauden jälkeen Espanjan koripallon pääsarjan kärkisijoilla.

Salin on tykitellyt liigassa pisteitä kovemmalla keskiarvolla kuin koskaan ammattilaisurallaan ulkomailla. Hienon alkukauden helmenä oli joulukuun puolivälin ottelu Galatasarayta vastaan koripallon Mestarien liigassa, jossa pallo upposi 34 pisteen edestä.

Pari päivää ennen jouluaattoa Suomen maajoukkueen päävalmentaja (siirryt toiseen palveluun)Henrik Dettmann julisti Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että Salin pelaa elämänsä parasta koripalloa.

– Olen varmaan aika lähellä sitä. Viime vuonna pelasin mielestäni yhden parhaista kausistani. Nyt tuntuu, että jossain määrin olen pystynyt jatkamaan siitä. Ehkä jopa tekemään vähän paremminkin vielä, Salin toteaa Yle Urheilulle.

– Olen päässyt paikkaan, jossa valmentaja laittaa minut hyviin tilanteisiin. Sitä kautta olen saanut paljon enemmän vastuuta hyökkäyksissä.

Tenerifen Sasu Salin tervehtii kannattajia arkistokuvassa Kuva: Elena Vizzoca / Getty Images

Viikonvaihteen huippukohtaamisessa sarjakärki Real Madridia vastaan Salinin itseluottamus näkyi: ottelun ensimmäisellä puolikkaalla kaikki kolme heittoa kolmosen rajan takaa upposivat pohjaan.

Sarjakakkosen eli Tenerifen 85–92-tappioon päättyneessä ottelussa tilastoihin merkittiin 10 pistettä.

Tällä hetkellä takamiehen pistekeskiarvo liigaparketilla on yli yhdeksän pistettä ottelua kohden. Pitkien heittojen lisäksi viimeistelyyn on tullut monipuolisuutta.

– Meillä on hyökkäyksessä paljon settejä, joista saan itsekin heittoja. Vaikka olen heittäjä, niin olen saanut käyttää palloskriinejä, joka ei ehkä ole mikään omin vahvin alue. Mutta olen saanut vetää monipuolisesti, mikä sitten kasvattaa itseluottamusta kaikissa heitoissa, Salin summaa.

– Mitä enemmän on hyökkäyksessä uhkia, niin sitä vaikeampi puolustajan on pysäyttää. Ehkä välillä vähän tyydyn heittoihin, mutta olen heittäjä.

"Meidän pitäisi mennä välieriin"

Heittovastuun lisäksi pelaaja pannaan puolustuspäässä joka ilta vastustajan parasta pistenikkaria vastaan. Salinin monipuolisuus on ollut osa menestystarinaa, jossa Tenerife on onnistunut voittamaan 14 ottelua kaikkiaan 17 liigapelistä.

Puolustuspelistään tunnettu urheilija nostaa esiin joukkueen kokonaissuorituksen.

Sasu Salin kunnostautuu myös puolustuksessa. Kuva: Davide Di Lalla / Getty Images

– Niissä jengeissä, joissa olen pelannut aiemmin, olemme saaneet tuon verran voittoja kasaan koko kauden aikana, ehkä muutama enemmän, Salin sanoo.

Puheissa on sen verran väljyyttä, että esimerkiksi kaudella 2018-2019 Salinin edustama Unicaja Malaga oli runkosarjan nelonen 21 voitolla 34 ottelusta ja pari kautta aiemmin Gran Canaria samalla voittomäärällä runkosarjan seitsemäs.

Kuluvalla kaudella perussarjaa on tarkoitus tahkota 38 peliä, joten jos Tenerifen tahti jatkuu yhtä kovana, voittomääräkin voi nousta yli 30:n.

Real Madridia vastaan kärsitty tappio oli kauden kolmas, ja ottelua pelattiin pitkälle viimeiselle neljännekselle pisteen erolla. Kaksi muuta häviötä ovat tulleet huippujoukkueille, Barcelonalle ja Baskonialle vain seitsemän pisteen erolla.

Ei ihme, että Salin on valmis ennustamaan joukkueelleen paikkaa pitkällä pudotuspeleissä.

– Jos katsoo tuota jengiä, joka meillä on, niin meidän pitäisi mennä ainakin välieriin saakka. Näen, että meillä mahdollisuudet tästä vaikka finaaliin, takamies linjaa.

Jotain joukkueen mentaliteetistä kertoo, miten joukkue kukisti Estudiantesin 90–64 kierrosta ennen Real Madridille kärsittyä tappiota.

– Emme pelanneet mitenkään erityisen hyvin, mutta olemme voittaneet paljon pelejä ja on tietty rutiini. Saimme pelin käännettyä tosi helpostikin ja voitimme 30 pinnaa, Salin summaa.

Pois Kanariansaarilta?

Salin siirtyi aikanaan Ljubljanasta Gran Canarian riveihin kesken kauden 2014-2015 ja vakiinnuttanut paikkansa Euroopan kovimmassa pääsarjassa.

Takamiehen mukaan isoin tavoite eli pelaaminen Euroliigassa on jo tavoitettu, eikä uralla enää ole kiire mihinkään. Nykyisillä otteilla voisi kuitenkin kuvitella, että houkuttelevia tarjouksia olisi tiedossa.

Sopimus Teneriffalla päättyy tähän kauteen. Salin väistää kysymyksen muiden seurojen mahdollisesta kiinnostuksesta huumorin avulla.

– Agentin viimeisin viesti oli, että onko avopuoliso vielä kiinteistöalalla töissä. Ehkä se voi liittyä siihen, että jos hän onkin tekemässä minulle isompaa diiliä, niin silläkin on rahaa ostaa parempi kämppä, takamies virnuilee.

Salinin perheeseen syntyi huhtikuussa Stella-tytär, joten elämä Teneriffan lempeässä ilmastossa on saanut uuden ulottuvuuden. Pelaaja itse toivoo, että huippuotteet kuitenkin herättäisivät kiinnostusta.

– Mutta agentti ei ole pahemmin sanonut mitään. Keskitytään tähän kauteen ja katsotaan. Toivottavasti tulee kyselyitä ja on mahdollisuuksia valita sitten. Mutta olen viihtynyt täällä ja jos kaikki menee hyvin ja voitamme ACB:n mestaruuden, niin ehkä jään tänne.

Lue myös:

Sasu Salinin kolmoset upposivat ilmiömäisesti koripallon Mestarien liigassa – teki yhdeksän pistettä alle minuutissa

"Pieni prinsessa" toi valoa Sasu Salinin arkeen – kotikaranteenin vuoksi esikoisen rattaita työnnetään parvekkeella

Suosittelemme sinulle