Hyppää sisältöön

Nuorten Leijonien välieräpaikan ratkaissut Hirvonen ei tuskastunut, vaikka alkusarjassa kiekot pomppivat avopaikoista ohi maalin – asiantuntijalta imarteleva vertaus NHL-tähtiin

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue kaatoi Ruotsin 3–2 Edmontonin MM-kisojen puolivälierässä.

Roni Hirvonen (vas.) iski Suomen voittomaalin. Ottelun loppuhetkillä osumaa olivat hakemassa myös Anton Lundell (kesk.) ja Ville Heinola. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images
Kirsi Teiskonlahti

Nuorten Leijonien ykkösketjun laitahyökkääjä Roni Hirvonen nousi Ruotsia vastaan pelatun puolivälierän sankariksi alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa Edmontonissa.

Suomi oli ensimmäisen erän jälkeen tappiolla 0–2, mutta rutisti päätöserän puolivälin jälkeen tasoihin. Hirvonen iski Suomelle voittomaalin vanhanaikaisella vain 25 sekuntia ennen päätössummeria. Osuma oli hänelle turnauksen ensimmäinen.

– On aivan mieletöntä tehdä tuollainen maali. Sitä ei voi sanoin kuvailla. Luulen, että se oli tärkein tekemäni maali koskaan, Hirvonen lausui Ruotsi-ottelun jälkeen.

Jo ennen kisojen viidettä ottelua Hirvonen oli useaan otteeseen ollut lähellä maalintekoa. Sveitsiä vastaan hänen laukauksensa kilahti tolpassa. Samassa pelissä puolustaja Ville Heinola pelasi Hirvoselle avopaikan maalinkulmalle, mutta kiekko pyörähti hyökkääjän lavasta ohi maalin.

Slovakiaa vastaan Hirvonen survoi kiekon maaliin, mutta ensimmäinen erä oli ehtinyt loppua muutamaa sekuntia aiemmin, eikä osumaa hyväksytty.

Vaikka maali on suorastaan roikkunut ilmassa, Hirvonen ei omien sanojensa mukaan ehtinyt tuskastua tehottomuuteensa.

– Ei ole haitannut, vaikka maaleja ei ole tullut. Tämä on joukkuepeli ja olemme kuitenkin voittaneet pelejä. Se on tärkein asia. Kyllä maali tulee, kun on sen aika ja nyt nähtävästi oli.

Toronto Maple Leafs varasi Roni Hirvosen tänä syksynä toisella kierroksella. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Erityisen hienolta Hirvosesta tuntui se, että Suomi eteni mitalipeleihin juuri rakkaan länsinaapurin Ruotsin kustannuksella.

– Ihan uskomaton fiilis. Uskoimme voittoon ja pelasimme joukkueena yhdessä. Se toimi.

Yle Urheilun jääkiekkoasiantunjia Juha Juujärvi kehuu koko Suomen viisikon peliä voittomaalissa. Suomi hyökkäsi rohkeasti tasatilanteessa ja haki ahneesti johtomaalia kolmannen erän lopussa.

– Monesti siinä tilanteessa on vähän pelkoa tasatilanteen menettämisestä. Suomen pelaajat säilyttivät tasapainon hyvin. He olivat valmiita puolustamaan, mutta hyökkäsivät todella rohkeasti ja päättäväisesti. Ehkä tämä kertoo myös nykynuorten ajattelutavasta, tekemistä ohjaa enemmän voittamisen himo kuin tappion pelko.

Vielä suurempi sankarin viitta tarjolla?

Porin Ässiä seuratasolla edustava Hirvonen on pelannut erinomaisen turnauksen tähän asti. Hän nousi Suomen ykkösketjuun toisessa alkusarjan ottelussa Sveitsiä vastaan. Lisäksi Hirvonen pelaa Suomen ykkösylivoimassa.

Hirvosen nouseminen ratkaisijaksi toi Juujärven mieleen vuoden 2016 MM-kotikisat, jotka päättyivät Suomen maailmanmestaruusjuhliin. Nuorissa Leijonissa pelasi tuolloin tukku taitureita, jotka ovat sittemmin nousseet NHL:ssä suuren rooliin. Muun muassa Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Patrik Laine, Roope Hintz ja Kasperi Kapanen juhlivat viisi vuotta sitten kultaa Helsingissä.

Viisikosta Hintz ja Kapanen eivät kuuluneet Suomen tehokkaimppin pelaajiin MM-kaukalossa. Maailmanmestaruuden ratkaisseen maalin iskenyt Kapanen teki tehot 2+3=5 ja Hintz 3+1=4. Juujärvi näkee Hirvosessa paljon samaa kuin näissa kahdessa hyökkääjässä.

– He tekivät aika vähän tehoja, mutta maalit tulivat tärkeillä hetkillä. Kun ei turhaudu tehottomuuteen, pelaa hyvin ja luottaa omaan tekemiseensä, on kyky nousta esiin. Hirvosesta näkee, että hänellä on urallaan paljon onnistumisia ja hän on tottunut ratkomaan pelejä.

Juujärvi huomauttaa, että Suomen kokoonpanossa on edelleen useita pelaajia, jotka voivat nousta Hirvosen tapaan isojen pelien ratkaisijoiksi.

Esimerkiksi erinomaisesti kahteen suuntaan pelaava keskushyökkääjä Juuso Pärssinen on päässyt juhlimaan vasta yhtä maalia. Syöttöjä hänellä on viiden pelin jälkeen tilillään kaksi. Puolustaja Ville Heinola taas on laukonut Suomen joukkueesta toiseksi eniten kohti maalia, mutta ei ole saanut vielä maalitiliään auki.

Lue myös:

Nuorten Leijonien päävalmentaja paljasti, mitä Suomen pukukopissa tapahtui 0–2-tappioasemassa – vertasi tukalaa hetkeä vuoden 2016 mestarijoukkueen kokemuksiin

Asiantuntijalta kipakka arvio Ruotsin puolivälieräesityksestä: "Ei ollut lähelläkään sitä tasoa kuin tuolla materiaalilla pitäisi pystyä olemaan"

Tätä ei tv-kuvissa nähty: Ruotsin tähdet purkivat turhautumistaan Nuorten Leijonien hyökkääjään pelin jo päätyttyä – edes päävalmentaja ei peitellyt pettymystään tappioon

Nuoret Leijonat nousi kahden maalin takaa Ruotsin ohi ja eteni välieriin – Suomen sankariksi ottelun loppuhetkillä voittomaalin iskenyt Hirvonen

Ruotsi on lyöty! Roni Hirvonen iski Nuoret Leijonat mitalipeleihin turnauksen ensimmäisellä maalillaan – näin ottelu eteni

Suomalaislupaus pettyi upean NHL-debyytin jälkeen SM-liigassa ja Nuorissa Leijonissa – valmentajalta havainnollistava esimerkki, miten lyhyt NHL-visiitti voi sekoittaa pään

Timo Pärssinen pelkäsi poikansa kiekkouran päättyvän vain 15-vuotiaana – nyt Nuorissa Leijonissa loistava Juuso Pärssinen taisteli takaisin kaukaloon vaikuttavalla tavalla

Suosittelemme sinulle