Hyppää sisältöön

Asiantuntijalta kipakka arvio Ruotsin puolivälieräesityksestä: "Ei ollut lähelläkään sitä tasoa kuin tuolla materiaalilla pitäisi pystyä olemaan"

Nuoret Leijonat voitti Roni Hirvosen viime hetken maalilla Ruotsin 3–2 Edmontonin MM-kisojen puolivälierässä.

Elmer Söderblom nousi koko kentän läpi aina Suomen maalille kolmannessa erässä. Kari Piiroinen venytti patjan kiekon eteen.
Petrattavaa puolustuspäässä. Elmer Söderblom nousi kolmannessa erässä koko kentän läpi Suomen maalille asti, mutta mainiosti torjunut Kari Piiroinen piti maalin koskemattomana. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images
Kirsi Teiskonlahti

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue selvitti tiensä Edmontonin MM-kisojen mitalipeleihin huikealla tavalla.

Nuoret Leijonat hallitsi ensimmäisen erän alkupuoliskoa Ruotsia vastaan puolivälierässä, mutta ei päässyt kunnon maalipaikkoihin. Erän puolivälin jälkeen tuli musta hetki. Ruotsi viimeisteli alle kahdessa minuutissa kaksi maalia ja pelasi hurmiossa.

Ensimmäisen erätauon jälkeen kaukaloon luisteli silmin nähden sisuuntunut Suomi. Joukkue nosti tasoaan merkittävästi ja pelasi turnauksen kaksi parasta eräänsä. Lopputuloksena välieräpaikka, joka irtosi Roni Hirvosen ajassa 59.35 tekemällä 3–2-maalilla.

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi sanoo, että voitto oli täysin oikeudenmukainen. Hän kiittelee, miten Nuoret Leijonat pystyi petraamaan peliään sen edetessä, mutta antaa myös risuja vastustajalle.

– Pitää olla realisti. Ruotsin taso oli sellainen, ettei sillä mitattu ihan absoluuttisesti Suomen pelaamista. Uskon, että Suomi pystyy pelaamaan vielä paljon paremmin tarvittaessa.

Ruotsi oli pelaajamateriaalinsa puolesta selvä ennakkosuosikki puolivälierässä. Joukkueessa pelasi kuusi ykköskierroksen varausta, kun niitä Suomella on kaksi: kapteeni Anton Lundell ja ykköspuolustaja Ville Heinola.

– Yhtään ottamatta pois Suomen voitosta, mutta Ruotsi ei ollut lähelläkään sitä tasoa kuin tuolla materiaalilla pitäisi pystyä olemaan, Juujärvi arvioi.

Anton Lundell tuulettaa tasoitusosumaa puolivälierässä Ruotsia vastaan.
Anton Lundell tuuletti villisti tasoitusosumaansa. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Juujärven mukaan Ruotsista näki, että taustalla on todella vaikea valmistautuminen MM-kisoihin.

Liki koko Ruotsin valmennus joutui jäämään kotimaahan, kun päävalmentaja Tomas Montén, apuvalmentaja Anders Lundberg, maalivahtivalmentaja Nizze Landén ja videovalmentaja Adam Almqvist sairastuivat koronavirukseen ennen arvokisamatkaa.

Päävalmentajan vastuun Edmontonissa kantoi Joel Rönnmark, joka on toiminut toissa kaudesta alkaen Ruotsin nuorten maajoukkueen apuvalmentajana. Muu nelikko auttoi valmennuksessa etäyhteydellä.

– Ruotsi on yleensä tässä turnauksessa yksi parhaista maista yhteispelissä. Nyt se oli vaisua. Vaikeudet taustalla varmasti vaikuttivat yhteistyön laatuun ja joukkueen yhtenäisyyteen. On kuvaavaa, että Ruotsi johti 2–1 ja Suomella oli täydellinen kiekkokontrolli. Ruotsi luovutti pelin Suomelle ja otti hyökkäyspään jäähyn, josta Lundell teki jälleen tärkeän maalin.

Omassa puolustuspelissä edelleen petrattavaa

Juujärven mukaan Suomen pelissä on edelleen elementtejä, jotka eivät täytä maailmanmestarijoukkueen ominaisuuksia.

Yksi Nuorten Leijonien puutteista on oman pään puolustaminen. Esimerkiksi Lucas Raymondin avausmaali syntyi helpohkon kiekonmenetyksen seurauksena.

– Kolme ensimmäistä alkusarjan peliä eivät valmistaneet oman pään pelaamisessa vaadittavaan kypsyyteen ja terävyyteen. Kanada-peli tuli niin kovaa, ettei Suomi ollut valmis siihen paineeseen. Ruotsi ei antanut läheskään niin kovaa painetta.

Toinen kehityksen kohde on, miten Suomi pelaa korkeaa trap-puolustusta vastaan. Kanadaa vastaan Suomi oli hätää kärsimässä, mutta Ruotsia vastaan joukkue oli vaihtanut viivelähtöään.

– Sekä Ruotsi että Kanada pelaavat korkeaa trapia. Suomen viivelähtö onnistui Ruotsia vastaan kohtalaisen hyvin, mutta siinäkin on edelleen parannettavaa. Pienien yksityiskohtien parantamisella on iso merkitys tässä vaiheessa turnausta kokonaisuuden kannalta.

Tässäkin pelissä moni suomalainen pelasi toisessa ja kolmannessa erässä turnauksen parasta peliä. Se on hyvä merkki jatkoa ajatellen.

Juha Juujärvi

Vaikka Nuorten Leijonien pelissä on edelleen kehitettävää, loksahti peli Ruotsia vastaan paremmin uomiinsa.

Ruotsi-pelissä kahden maalin takaa nouseminen voittoon antoi myös rutkasti itseluottamusta, mikä on tärkeää, kun alla oli ruma Kanada-tappio. Juujärven mukaan juuri henkinen puoli on erityisen tärkeä, kun pelit jatkuvat välierissä.

– Tässäkin pelissä moni suomalainen pelasi toisessa ja kolmannessa erässä turnauksen parasta peliä. Se on hyvä merkki jatkoa ajatellen.

Suomen povattiin sijoittuvan viidenneksi useissa ennakkoarvioissa. Nyt loppusijoitus on vähintään neljäs.

Juujärvi ei pidä vielä välieräpaikkaa onnistumisena Nuorille Leijonille, vaikka se hyvä saavutus onkin.

– Mitali on tälle joukkueelle onnistumisen mittari. Kaikki siitä ylöspäin vaatii huippuonnistumista. Mahdollisuudet mestaruuteen on olemassa.

Suomi kohtaa välierässä Yhdysvallat. Joukkueet pelasivat harjoitusottelussa ennen MM-turnauksen alkua. Yhdysvallat vei voiton 3–2.

Muokattu 3.1.2020 kello 8.36: Lisätty tieto Suomen välierävastustajasta.

Lue myös:

Nuorten Leijonien välieräpaikan ratkaissut Hirvonen ei tuskastunut, vaikka alkusarjassa kiekot pomppivat avopaikoista ohi maalin – asiantuntijalta imarteleva vertaus NHL-tähtiin

Tätä ei tv-kuvissa nähty: Ruotsin tähdet purkivat turhautumistaan Nuorten Leijonien hyökkääjään pelin jo päätyttyä – edes päävalmentaja ei peitellyt pettymystään tappioon

Nuorten Leijonien päävalmentaja paljasti, mitä Suomen pukukopissa tapahtui 0–2-tappioasemassa – vertasi tukalaa hetkeä vuoden 2016 mestarijoukkueen kokemuksiin

Nuoret Leijonat nousi kahden maalin takaa Ruotsin ohi ja eteni välieriin – Suomen sankariksi ottelun loppuhetkillä voittomaalin iskenyt Hirvonen

Ruotsi on lyöty! Roni Hirvonen iski Nuoret Leijonat mitalipeleihin turnauksen ensimmäisellä maalillaan – näin ottelu eteni

Suomalaislupaus pettyi upean NHL-debyytin jälkeen SM-liigassa ja Nuorissa Leijonissa – valmentajalta havainnollistava esimerkki, miten lyhyt NHL-visiitti voi sekoittaa pään

Suosittelemme sinulle