Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kolmanneksi jätetty ruotsalaistähti sai pyyhkeitä Sami Jauhojärveltä: "Yhdysvaltalaiset rankaisivat ankaralla kädellä taktisesta kömmähdyksestä"

Tourin ennakkosuosikki, Ruotsin Frida Karlsson aloitti kisan vahvasti ja teki töitä kärjessä viimeiselle kierrokselle asti. Yhdysvaltalaiset pudottivat kuitenkin Karlssonin ennen lopun pitkiä laskuosuuksia.

Tour de Ski ,  Rosie Brennan Jessie Diggins   Frida Karlsson
Rosie Brennan, Jessie Diggins ja Frida Karlsson jättivät kaikkensa ladulle. Kuva: AOP
Jussi Eskola,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat juhli sunnuntaina Tour de Skin kolmannella etapilla Val Müstairissa, kun se otti kaksoisvoiton naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokisassa. Jessie Diggins nappasi uransa kuudennen maailmancupin voittonsa ja maailmancupia johtava Rosie Brennan oli toinen.

Tourin ennakkosuosikki, Ruotsin Frida Karlsson aloitti kisan vahvasti ja teki töitä kärjessä viimeiselle kierrokselle asti. Yhdysvaltalaiset pudottivat Karlssonin ennen lopun pitkiä laskuosuuksia.

– Karlsson lähti vetämään vahvasti ja olisi ollut järkevämpää edes käydä siellä Digginsin ja Brennanin peesissä. Yhdysvaltalaiset rankaisivat kyllä ankaralla kädellä tästä taktisesta kömmähdyksestä, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi totesi.

Diggins oli päivän nopein hiihtäjä ja Brennan toiseksi nopein. Kilpailuun kärkipaikalta startannut Ruotsin Linn Svahn putosi kuudenneksi. Jauhojärven mielestä päivän kisa osoitti sen, että paremmin sprintterinä tunnetun Svahnin käyrä on Tour de Skillä alaspäin. Kuten myös toisella ennakkosuosikilla, Ruotsin Ebba Anderssonilla. Hän oli kisassa vasta 18:s ja kokonaistuloksissa 17:ntenä, yli kaksi minuuttia kärjestä.

– Ebba ei pystynyt lähellekään sellaista suoritusta, mitä häneltä odotettiin tänä päivänä. Anderssonin osalta palkintosijakamppailu on käyty. Hän ei tule nousemaan Tourin kokonaistuloksissa kolmen parhaan joukkoon.

Pärmäkoski antoi piut paut ennakko-odotuksille

Krista Pärmäkoski oli maailmancup-kauden alussa varjojen mailla ja sairastelut rokottivat hänen tuloskuntoaan. Tour de Skillä Suomen naisten ykköshiihtäjä on osoittanut kuitenkin vahvaa nousukuntoaan, eikä häntä ole edes haitannut Val Müstairin korkea ilmanala.

Takaa-ajossakin Pärmäkoski nousi 12. sijalta 10:nneksi ja oli Digginsiä vain noin puoli minuuttia hitaampi. Suoritus oli hänen parhaansa tähän mennessä.

– Ennakko-odotuksissa ajateltiin, että Krista olisi tänään ollut heikoimmillaan. Että kaksi edellistä päivää olisi painanut korkeassa ilmanalassa. Mutta tämä osoittaa sen, että Krista on vahvassa nousukunnossa. Häneltä on lupa odottaa tiistain Toblachin vapaan kisasta jopa sijoitusta kuuden parhaan joukkoon, Jauhojärvi totesi.

– Sellainen sijoitus olisi osoitus siitä, että hän on hyvässä nousukunnossa ja hyvin matkalla kohti Oberstdorfin MM-kisoja.

Naisissa selkeä kärkikolmikko, miehissä kakkosijasta taistelua

Tour de Skitä on hiihdetty nyt kolme osakilpailua. Naisissa kärkikolmikko Diggins-Brennan-Karlsson on karannut, mutta kolmikko on 10 sekunnin sisällä toisistaan. Jauhojärvi ei usko, että tämän kolmikon ulkopuolelta löytyisi enää todellisia haastajia. Etenkin kun seuraavat osakilpailut Italian Toblachissa ovat vapaan hiihtotavan väliaikalähtökisa ja perinteisen hiihtotavan takaa-ajokisa, jossa aikaerot otetaan edellisen päivän vapaan kisasta.

– Se on erittäin hyvä kilpailu kilpailun keskellä. Se ei kasaa samalla tavalla Tourin kokonaistilannetta niin kuin sunnuntain takaa-ajo.

Miehissä Venäjän Aleksandr Bolshunov porskuttaa kokonaiskilpailun ykkösenä 53 sekunnin turvin.

– Näyttää siltä, että Bolshunov vie tämän vuoden Tour de Skin, mutta siinä on kakkospaikasta tiukkaa taistelua. Artem Maltsev, Maurice Manificat, Denis Spitsov, Dario Cologna ja Ivan Jakimushin ovat noin 40 sekunnin sisällä toisistaan, Jauhojärvi totesi.

– Siellä on vielä palkintopallisijoitukset auki.

Lue myös:

Kärki karkasi tylysti Ruotsin kiritykiltä naisten Tour de Skillä – Pärmäkoski jatkaa kymmenentenä

Tour de Skillä jaetaan rangaistuksia nyt urakalla – kolarit ja maskisääntöjen rikkomukset työllistävät tuomarineuvoston suomalaista puheenjohtajaa: "Meidän mielestämme oli aika toimia"

Aleksandr Bolshunovin ylivoimaa, Markus Vuorela jälleen maailmancup-pisteille

Suosittelemme