Hyppää sisältöön

Jasmi Joensuu valloitti Alpe Cermisin jo 14-vuotiaana, mutta Tour de Skille osallistuminen realisoitui vasta kuukausi sitten – "Se on ollut pienestä pitäen haave"

Jasmi Joensuu kuuluu Suomen hiihtomaajoukkueen ensikertalaisiin Tour de Skillä.

Jasmi Joensuu
Jasmi Joensuu on Tour de Skillä kolmen osakilpailun jälkeen 39. sijalla. Kuva: Tomi Hänninen
Kimmo Porttila,
Anu Karttunen

Jasmi Joensuu valloitti Tour de Skin päättävän Alpe Cermisin jo kymmenisen vuotta sitten. Tosin tuolloin hän oli vasta 14-vuotias, oli kesä ja Joensuu nousi loppujyrkän perheensä kanssa jalan.

– Olemme aina olleet liikkuva perhe, joten yhtenä kesänä lähdimme kiertelemään kuuluisia talviurheilukeskuksia. Sitten päätettiin, että noustaanpa Alpe Cermis ylös, Joensuu muisteli tapausta Yle Urheilulle.

– Nousimme maaliin saakka, mutta siitä olisi pystynyt vaeltamaan vielä puolitoista tuntia eteenpäin. Ei se ollutkaan niin iso mäki. Mutta se saattaa sitten olla, jos sen joutuu hiihtämään. Katsotaan!

Joensuu oli alun perin ajatellut hiihtävänsä kiertueella vain Sveitsin kisat sekä Italian ensimmäiset osakilpailut Toblachissa, mutta ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstään siitä, jatkaako Touria myös Val di Fiemmessä.

Tämän vuotinen Tour de Ski on jo 15:s, ja Joensuu on seurannut kiertuetta aiemmin tiiviisti. 13 vuotta sitten hän oli jopa Tshekin osakilpailuissa seuraamassa, miten Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo) ja Aino-Kaisa Saarinen ottivat prologin kaksoisvoiton.

– Ei se Tour ollut silloin itselläni mielessä. En pienemmissä haaveissa edes ajatellut, että joskus voisin olla itse täällä mukana, hän myönsi.

Jasmi Joensuu kiipesi Alpe Cermisille ensimmäisen kerran 14-vuotiaana.
Jasmi Joensuu kiipesi Alpe Cermisille ensimmäisen kerran 14-vuotiaana. Kuva: Jasmi Joensuun kotialbumi

Joensuu opiskeli neljä vuotta Denverin yliopistossa ja tottui harjoittelemaan korkeassa ilmanalassa. Hän uskoi, että siitä oli hänelle hyötyä Tourin ensimmäisillä etapeilla, jotka hiihdettiin Val Müstairissa noin 1 600 metrin korkeudessa.

– Korkein kisa on ollut 3 100 metrin korkeudessa New Mexicossa. Sillä ei oikein ollut kisaamisen kanssa mitään tekemistä, mutta ihan hauska kokemus, hän vakuutti.

Val Müstairissa Joensuu pääsikin sprintissä toisen kerran urallaan maailmancupissa erävaiheeseen asti ja nappasi ensimmäisen kerran sijoituksen 20. parhaan joukosta. Seuraavana päivänä hän jäi niukasti pisteiltä, kun sijoittui 31:nneksi 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa ja sunnuntain 10 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokisassa hän notkahti 39:nneksi.

Joensuu valitteli kisan jälkeen, että päivä oli hänelle yhtä myrkkyä.

– Ei ollut yllätys, että valahdin tuloslistalla, sen verran kamppailin jo aamulla. Tuli automatkalla paha olo, mutta maaliin pääsin, joten voin jatkaa, hän naurahti.

– Osasin odottaa, että kaikki päivät eivät tule olemaan hyviä. Hyvä harjoitus nyt ainakin ja tässä lähdetään nyt parantamaan.

Jasmi Joensuu on yliopistoaikoinaan kilpaillut jopa 3 100 metrin korkeudessa.
Jasmi Joensuu on yliopistoaikoinaan kilpaillut jopa 3 100 metrin korkeudessa Red Riverissä, New Mexicossa. Kuva: Jasmi Joensuun kotialbumi

24-vuotias Joensuu on tällä kaudella noussut maajoukkueeseen ja Suomen naisten kärkikaartiin mukaan. Aiemmin lähinnä sprintterinä tunnettu hiihtäjä on onnistunut tänä talvena myös normaalimatkoilla, mistä hyvänä osoituksena on Rukan maailmancupin 10 kilometrin perinteisen kisan 23. sija.

Kaikki on tapahtunut varsin nopeasti, myös Jasmi Joensuun mielestä. Tour de Skille osallistumisen realistisuuskin hahmottui hänelle vasta kauden alkupuolella.

– Ehkä sellainen kuukausi sitten, Joensuu sanoi nauraen juuri Tourille saavuttuaan.

– Ei se ollut tällä kaudella realistinen tavoite, ennen kuin nyt, kun on tullut normaalimatkoillakin hienoja suorituksia. Mutta se on ollut pienestä pitäen haave. Aika yllätyksellinen vuosi on ollut kaikin tavoin minullekin.

Tour de Skillä on maanantaina välipäivä. Kisat jatkuvat tiistaina Italiassa naisten 10 kilometrin ja miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisoilla. Kilpailuja voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Akateemisesti koulutettu Jasmi Joensuu on kulkenut Suomen hiihdon kärkeen erilaista tietä – "Ei tämä kannattaisi, jos tekisin vain rahan takia"

Tour de Skillä jaetaan rangaistuksia nyt urakalla – kolarit ja maskisääntöjen rikkomukset työllistävät tuomarineuvoston suomalaista puheenjohtajaa: "Meidän mielestämme oli aika toimia"

Välipalatkin aiheuttavat päävalmentaja Pasaselle päänvaivaa – Suomi pelaa varman päälle joukkueen sisäisillä kuplilla

Suosittelemme sinulle