Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yli 12 000 varusmiestä aloittaa palveluksensa: Varusmiesliitto vaatii äänestysmahdollisuutta varuskuntiin – Kaikkonen: Vaatinee vaalilain muutoksen, aikataulut tulevat vastaan

Koronapandemian vuoksi varusmiehet viettävät enemmän viikonloppuja kasarmeilla. Varusmiesliitto pelkää tämän vaikuttavan äänestysintoon.

Varusmies sulkeisharjoituksessa
Varusmiesliittoa huolestuttaa palvelukseen astuvien nuorten äänestysmahdollisuudet. Kuva: Mikko Koski / Yle
Markus Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli 12 000 uutta alokasta aloittaa tänään palveluksensa. Maavoimissa palveluksensa aloittaa noin 9 500 alokasta ja loput jakaantuvat Merivoimien, Ilmavoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastoihin.

Koronapandemia näkyy alokkaiden koulutuksessa muun muassa siten, että hygieniaohjeistuksen noudattamista valvotaan erityisen tarkasti.

Pandemian vuoksi myös vierailuja varuskunta-alueille rajoitetaan. Varusmiesten vakuutus- ja valatilaisuuksia voi seurata maksuttoman verkkolähetyksen kautta.

Varusmiesliitto kantaa huolta keväällä palveluksessa olevien äänestämismahdollisuuksista kuntavaaleissa. Liiton mukaan koronapandemian vuoksi varusmiehet viettävät viikonloppujaan normaalia useammin palveluksessa – myös vaaliviikonloppuna.

– Tällöin oletetaan, että varusmies itse selvittää ennakkoäänestysmahdollisuutensa ja käyttää silloinkin vähäisistä vapaapäivistään aikaa äänestämiseen, Varusmiesliiton tiedotteessa sanotaan.

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) uumoilee, ettei äänestäminen varuskunnissa ole mahdollista kuntavaaleissa.

– Ajatus on hyvä ja asiaa on selvitetty. Mutta näyttää siltä, että se saattaa vaatia vaalilain uudistamista. Jos näin on, tulevat aikataulut vastaan, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi.

Viime kuntavaaleissa alle kolmannes nuorista äänesti

Liitto kantaa myös huolta nuorten äänestysaktiivisuuden puolesta.

– Kaikki toimet joilla edistetään nuorten äänestysaktiivisuutta ovat enemmän kuin tarpeellisia. Korona-ajan mukanaan tuomat pidemmät kiinniolot eivät saa entisestään kasvattaa vaalipäivänä uurnien tavoittamattomissa olevien varusmiesten määrää, toteaa Varusmiesliiton puheenjohtaja Atte Grönroos tiedotteessa.

Liitto muistuttaa, että kevään kuntavaalit ovat monille varusmiehille ensimmäiset, joissa heillä on mahdollisuus äänestää. Vuoden 2017 kuntavaaleissa alle 25-vuotiaista harvempi kuin joka kolmas käytti äänioikeuttaan. Nuorimpien äänestysprosentti oli vain 30.

Lue myös:

Hätkähdyttävä tieto: Harvempi kuin joka kolmas nuori äänesti viime kuntavaaleissa(20.3.17)

Suosittelemme sinulle