Hyppää sisältöön

Riskimaista saapuu nyt poikkeuksellisen paljon lentoja, ja Vantaa on valmis: Massatestauksia edessä "suurimpia määriä, mitä olemme tehneet"

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan lentomatkustuksessa on pohdittava uusia keinoja terveysturvallisuuden parantamiseksi.

Helsinki-Vantaa hiljeni nopeasti koronapandemian puhjettua. Lentoliikenne on yhä vähäistä verrattuna koronaa edeltävään aikaan. Kuvituskuva elokuulta. Kuva: Jari Kärkkäinen/ YLE
Esa Koivuranta,
Petri Kosonen

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tarkoitus tehdä kuluvalla viikolla poikkeuksellisen paljon saapuvien matkustajien massatestauksia, kertoo sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö Vantaan kaupungilta.

Suunnitelmissa on testata lähes 30 koneen matkustajat koronaviruksen varalta.

– Se on suuri määrä. Suurimpia määriä, mitä olemme tehneet viikoittain, Aronkytö toteaa.

Joukkotestauksessa matkustajat ohjataan lentokoneesta suoraan koronatesteihin ennen rajamuodollisuuksia.

Testi on vapaaehtoinen, eli siitä voi myös kieltäytyä. Apulaiskaupunginjohtajan mukaan valtaosa, yleensä yhdeksän kymmenestä matkustajasta, suostuu kuitenkin testiin.

Kieltäytymisen syy on usein se, että matkustajalla on negatiivinen koronatestitulos lähtömaasta, Aronkytö sanoo.

Hän selittää massatestausten suurta määrää sillä, että Helsinki-Vantaalle on saapumassa tällä viikolla poikkeuksellisen paljon lentomatkustajia maista, joissa koronavirustilanne on erityisen hankala.

Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysturvallisuudesta vastaavat yhteistyönä Vantaan kaupunki, terveysviranomaiset sekä lentoasemayhtiö Finavia.

Korona kiristänyt lentoasemien kilpailua – miten Helsinki-Vantaan käy?

Lentoliikenne väheni Helsinki-Vantaalla koronapandemian puhjettua 90 prosenttia, ja määrät ovat pysyneet matalina sittemminkin.

Korona on pitkittyessään kiristänyt lentokenttien välistä kilpailua Euroopassa. Entistä tärkeämmäksi kilpailuvaltiksi on noussut se, miten sujuvaksi lentoasema pystyy järjestämään matkustajien liikkumisen asemalla.

Aronkytö kertoo, että toiminnan sujuvoittamiseksi korona-aikana suunnitteilla on monia toimenpiteitä, joista useimmat liittyvät koronatestaamiseen.

Tarkoitus on turvata Helsinki-Vantaan lentoaseman kilpailukyky verrattuna Euroopan muihin kenttiin. Aronkytö toteaa, ettei lentokenttä voi olla ainoa paikka, jossa testejä tehdään, koska asema "on pullonkaula": siellä pystytään testaamaan vain hieman yli tuhat matkustajaa päivässä.

– Täytyy ottaa käyttöön muitakin testauspaikkoja: kunnissa ja sairaaloissa olevia, yksityistä sektoria. Täytyy ottaa käyttöön pikatestejä, täytyy ottaa käyttöön ennakoiva testi, joka olisi tehty lähtömaassa ja jonka avulla pääsee matkustamaan. Täytyy miettiä, miten rokotustodistuksia tullaan rajoilla ja lentoasemilla käsittelemään, Aronkytö visioi.

Hänen mukaansa lentoliikennemäärät kasvavat Euroopassa ja muualla on uusia tapoja lisätä terveysturvallisuutta lentomatkustuksessa.

– Joudumme miettimään tätä Helsinki-Vantaalla ja Suomessa. Osin jopa puhtaalta pöydältä.

Helsinki-Vantaalla on parhaillaan käynnissä lentoaseman historian laajin rakennushanke. Laajennustöiden päätyttyä aseman on määrä olla valmis palvelemaan kolmeakymmentä miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 5. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Korona yllätti Helsinki-Vantaan kesken sen historian isoimman urakan – hanke maksaa miljardin, mutta vieläkö matkustajia riittää?

Lisää koronasta:

Uusimmat tiedot koronasta Suomessa ja maailmalla

Uusimmat koronatiedot Uudeltamaalta

Suosittelemme sinulle