Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Children of Bodomin perustanut Alexi Laiho on kuollut: kitaristi arvosti suomalaista itsepäisyyttä ja sisua

Laiho oli kärsinyt terveysongelmista vuosia.

Alexi Laiho, Children of Bodom
Alexi Laiho on kuollut 41-vuotiaana. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jussi Mankkinen,
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman tunnetuimpiin kitaristeihin kuuluva Alexi Laiho on kuollut. Children of Bodom -yhtyeessä maineeseen noussut muusikko kuoli kotonaan Helsingissä viime viikolla viime vuoden lopulla.

Laiho oli kärsinyt terveysongelmista viime vuosien aikana. Hän oli syntynyt huhtikuussa 1979.

– Olemme musertuneita rakkaan ystävämme ja bändimme jäsenen äkillisestä poismenosta. Sanat eivät pysty kuvailemaan sitä järkytystä ja surua, jota tunnemme, sanovat Bodom After Midnight -yhtyeen Daniel Freyberg, Mitja Toivonen ja Waltteri Väyrynen tiedotteessa.

Children of Bodom aloitti vuonna 1993. Se on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä. Jäähyväiskonserttinsa se soitti vuonna 2019.

Laiho muodosti vielä viime vuonna Bodom After Midnight -kokoonpanon. Se ehti äänittää kolme kappaletta ja kuvata yhden musiikkivideon. Niitä ei ole vielä julkaistu.

Laiho vaikutti myös Warmenissä, Sinergyssä, Kylähullut-yhtyeessä ja The Local Bandissa.

Laihon sisar kertoo tiedotteessa, että Alexi Laiho haudataan perhepiirissä.

Monipuolinen musiikkimaku

Alan julkaisut ovat valinneet Alexi Laihon vuonna 2009 maailman parhaaksi kitaristiksi ja kaksi vuotta myöhemmin maailman parhaaksi metallikitaristiksi. Lisäksi Laiho pääsi kärkisijoille useissa kotimaisissa äänestyksissä ja keräsi meriittejä myös soittonopeudellaan. Listaa voisi vielä jatkaa usealla eri kunnianosoituksella, maininnalla ja listasijoituksella.

– Olen sitä mieltä, että koskaan ei voi olla tarpeeksi hyvä. Totta kai tuollaiset tunnustukset ovat palkitsevia, mutta ei kannata ottaa sellaista asennetta, että enää ei tarvitse treenata tai että kukaan ei ole parempi kuin minä. Onhan tässä toisaalta duunia paiskottu, eli tuollaisia juttuja on toki hauska kuulla, Laiho totesi Yle Uutisten haastattelussa vuonna 2019.

Laihon omiin kitaristi-idoleihin kuuluivat muun muassa Dire Straits -yhtyeen Mark Knopfler sekä Steve Vai ja Zakk Wylde. Laihon musiikkimaku ulottui laidasta laitaan: hän piti glam rock -yhtye Poisonista ja black metal -bändi Darkthronesta, sekä kuunteli toisinaan Mozartia ja Beethovenia.

Children of Bodomin musiikkia Laiho ei halunnut lokeroida.

– Minun mielestäni se on vain pelkkää metallia.

Rockfest, Children of Bodom, Alexi Laiho
Alexi Laiho vuonna 2018 esiintymässä Hyvinkään Rockfestissä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Värikästä elämää

Alexi Laiho oli taiteilija, jonka vaiheista ei dramatiikkaa, nopeita käännöksiä tai sysimustia hetkiä puuttunut.

Täysi-ikäisyyden hujakoilla Laiho vietti runsaasti aikaa Kallion nuhjuisimmissa kapakoissa, välillä hän sai mustasukkaisuusdraaman takia tappouhkauksia. Myös alkoholia kului runsaasti.

Laiho koki myös niin voimakasta vihaa ja ahdistusta, että haki apua psykiatrilta. Toisaalta viha toimi myös polttomoottorina luovuudelle.

– Olen ja en ole vihainen persoona. Totta kai kaikki ihmiset suutahtavat välillä, mutta minulla on sellaista ylimääräistä vihaa ja ehkä myös ylimääräinen pimeä puoli. Kaiken vihan ja kiukun pystyn kuitenkin purkamaan musiikkiin, Laiho totesi vuonna 2019.

Alexi Laiho, Children of Bodom
Alexi Laiho Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Suomalaisuus tärkeä asia

Alexi Laiho oli myös kauhufani, mikä näkyi ja kuului Children of Bodomin musiikissa.

– Tunnen viehtymystä noituuteen ja alamaailman jumaliin ja jumalattariin, mutta en ole mikään satanisti tai mikään muukaan isti. Olen aina kokenut tuollaisen maailman hyvin mielenkiintoiseksi, Laiho totesi Ylen haastattelussa.

Laiho halusi myös ajatella, että kuoleman jälkeen ihminen syntyy uudestaan jossakin toisessa formaatissa.

– Syynä tähän on se, että tuollainen on paljon viihdyttävämpää kuin ei mitään -juttu, se olisi jotenkin tylsää.

Useita mantereita kolunneena taiteilijana Laiho jaksoi arvostaa kotimaataan: hänellä oli Suomen leijona -tatuointi, jolla hän halusi kunnioittaa isovanhempiaan ja kokonaisen sukupolven ponnistuksia.

– Suomi ei välttämättä maana ole minulle tärkeä juttu, mutta suomalaisuus on. Ja suomalaisuudella tarkoitan sitä, että ollaan itsepäisiä ja mennään läpi harmaan kiven. Ärsyttää käyttää tätä sanaa, mutta sisustahan tässä on kyse, Alexi Laiho kertoi toissa vuonna.

Lue myös:

Viinaa, vihaa ja "mieshuoraamista Kallion räkälöissä": elämäkerta paljastaa hevilegenda Alexi Laihon rajun elämän

Alexi Laiho Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2011 (Yle Areena)

Alexi Laihon raskas kitarointi on vaatinut raskaat huvit (Elävä arkisto)

Suosittelemme