Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

UK-kansallispuiston metsästysonnettomuuden tutkinta valmistui – tappava laukaus ammuttiin 75 metrin päästä

Tapahtuma-alueella maa, puut ja varvut olivat lumesta valkeana.

Tykkylumisia puita Urho Kekkosen kansallispuistossa.
Maastopyöräilijä kulki merkityllä reitillä. Arkistokuva, joka ei liity tapaukseen. Kuva: Pekka Kauranen / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella lokakuussa tapahtuneen metsästysonnettomuuden esitutkinta on valmistunut. Onnettomuudessa kuoli maastopyöräilijä.

Poliisi mittasi metsästäjän ja uhrin väliseksi välimatkaksi 75 metriä. Tapahtuma-alueella maa, puut ja varvut olivat lumesta valkeana.

Poliisin mukaan metsästäjä on ollut UKK-puistossa metsästämässä lintua. Hänellä oli ennen kiväärillä ampumista havainto ukkometsosta. Luoti oli linnun sijaan osunut maastopyöräilijää ylävartaloon ja tämä oli saanut surmansa.

– Metsästäjä ei nähnyt pyöräilijää. Jos hän olisi nähnyt, tätä ei olisi tapahtunut, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Ijäs Lapin poliisilaitokselta sanoo.

Ijäksen mukaan metsästäjän ja pyöräilijän välissä oli lumista metsää. Laukauksia ammuttiin vain yksi.

Onnettomuus tapahtui lauantaina 17. lokakuuta kello 11 aikaan.

Uhria elvytettiin pitkään

Maastopyöräilijä oli ollut pyöräilemässä viiden hengen seurueessa Vieriharjun autiotuvalta Korvatunturille vievää merkittyä reittiä. Mies oli pysähtynyt runsaat kaksi kilometriä ennen autiotupaa, todennäköisesti odottamaan muuta seuruetta, kun luoti osui häneen.

Kokenut paikkakuntalainen metsästäjä on ollut alueella metsästämässä luvallisesti ja metsästyksessä käytetty kivääri oli luvallinen, poliisi kertoo.

– Metsästäjä on kertonut, että hänen tarkoituksensa ei ole ollut ampua ihmistä ja hän on tapahtuneesta hyvin pahoillaan, Ijäs lisää.

Kaksi maastopyöräilijää aloitti heti ensiavun ja pian paikalle tuli myös metsästäjä. Poliisin mukaan silloin kaikille selvisi, että uhri oli tullut ammutuksi.

Paikalle tullut kolmas maastopyöräilijä soitti hätäpuhelun. Ensiapua annettiin ensin hätäkeskuksen ohjaamana ja sen jälkeen ensihoitolääkärin ohjeistuksessa. Ensiapua oli jatkettu siihen saakka, kunnes lupa elvytyksen lopettamiseen oli annettu.

Metsästäjä sekä maastopyöräilijät jäivät odottamaan viranomaisten paikalle saapumista metsästäjän tekemän nuotion äärelle.

Rikosnimikkeinä esitutkinnassa ovat olleet törkeä kuolemantuottamus sekä metsästysrikos. Rikosasia siirtyy syyttäjälaitoksen Pohjois-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan.

Suosittelemme sinulle