- Pääkaupunkiseudun rajoitusten ja suositusten voimassaoloa jatketaan tammikuun loppuun saakka.
- Kuntien organisoitu harrastustoiminta on keskeytetty sisätiloissa ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.
- Yleisölle avoimet asiakastilat, kuten museot ja nuorisotalot, pidetään edelleen suljettuina.
- Toisen asteen koulutus jatkaa etäopetuksessa.
- Kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat edelleen kiellettyjä.
- Abiturienttien lähiopetuksen mahdollistamista ja lasten harrastusten käynnistämistä arvioidaan uudelleen ensi viikolla.
- Voit katsoa tallenteen koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudesta pääkuvaa klikkaamalla.
Vapaavuori: Koronaviruksen muunnokseen suhtauduttava hyvin vakavasti
Yle haastatteli Helsingin pormestari Jan Vapaavuorta koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuden jälkeen.
Miksi abien ja lasten harrastusten kohdalla päätös tehdään vasta ensi viikolla, miksi ei voitu tehdä nyt?
– Juuri tässä hetkessä on poikkeuksellisen paljon epävarmuutta. Joulun ja uudenvuoden pyhien takia testimäärät ovat olleet pieniä, niin halutaan katsoa vielä viikon ajan. Samoin halutaan katsoa, kuinka paha tämän muuntuneen brittiviruksen aiheuttama tilanne on Suomessa, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.
Joulusta ja uudenvuoden juhlapyhistä on hänen mukaansa liian lyhyt aika. Viikon päästä on sen vuoksi parempi tilanne arvioida kokonaistilannetta.
Lisäksi lasten ja nuorten harrastustoiminta on ollut jo pitkään tauolla, joten sitä on syytä tarkastella, Vapaavuori toteaa. Samoin abiturienttien yhdenvertaisuus kysymys on tärkeä, voisivatko he päästä valmistautumaan ylioppilaskokeisiin myös läsnäopetuksessa.
Yläkoulujen etäopetukseen siirtymisestä puhuttiin paljon ennen joulua. Keskusteltiinko tästä kokouksessa tänään?
– Ihan lyhyesti sivuttiin, kaikissa kokouksissa käydään kaikki keinot läpi. Ennen joulua päätettiin huonommassa tautitilanteessa, ettei yläkouluja laiteta etäopetukseen, niin loogista on nyt jatkaa samalla linjalla, kun tautitilanne on vähän helpottunut, Vapaavuori kommentoi.
Koulukortti on ainoa keino, jota ei ole otettu käyttöön. Valtion taholta ohje kuitenkin on, että kaikki keinot tulisi käyttää. Vastustetaanko tällä tätä ohjetta, kun tätä korttia ei ole otettu käyttöön?
– Valtiovallan ohjeet ovat joltain osin monitulkintaisia. Erikseen niissä todetaan, että lasten ja nuorten osalta on noudatettava erityisharkintaa. Viimeisimmässä päivityksessä ennen joulua yläkoulut jätettiin kokonaan mainitsematta. Voi myös tulkita, että valtiovallan puolella on ajatusta ja ymmärrystä sille, että ne ovat aivan viimeisiä keinoja, että oppivelvollisuuden piirissä olevia kouluja ryhdyttäisiin sulkemaan ja laittamaan etään, Vapaavuori sanoo.
Rokotusten hitaudesta on ollut puhetta. Oletko itse tyytyväisen siihen, miten rokotukset ovat lähteneet liikkeelle täällä Helsingissä?
– Helsingissä rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin. Meillä on kokemusta massarokotuksista, annamme vuosittain kymmeniä tuhansia influenssarokotteita. Me selviämme tästä hyvin. Ikävää on se, että koko maahan on tullut rokotteita vähemmän kuin on odotettu.
Koronaviruksen brittimuunnos, kuinka iso uhka se on?
– Se on ollut iso kysymys Britanniassa ja mahdollisesti eräissä muissa Euroopan maissa, myös meidän lähimaissamme. On selvää, että siihen on suhtauduttava hyvin vakavasti ja se on merkittävin epävarmuutta aiheuttava tekijä.
– Suurin syy sille, että tartuntatautitilanteen ja sairaalahoidon tilanteesta huolimatta ei kuitenkaan voida tässä vaiheessa lähteä löysentämään linjaa ilman, että vielä ainakin viikko arvioidaan huolellisesti tilannetta.
Rajoitukset ovat tiukkoja ja moni ajatteli, että kun jouluun asti jaksan, niin helpottuu. Nyt rajoituksia jatketaan tammikuun loppuun. Miten kannustaisit kaupunkilaisia jatkamaan korona-arkea näiden rajoitusten keskellä?
– Tämä on pitkä marssi, käyty helmi-maaliskuusta alkaen, jo noin yhdeksän kuukautta. Me olemme kuitenkin vastuullisilla rajoituksilla ja niiden hyvällä noudattamisella onnistuttu pitämään tilanne Suomessa ja pääkaupunkiseudulla olennaisesti parempana kuin oikeastaan missään muualla Euroopassa ja missään muualla kaltaisissamme kaupungeissa.
– Pystytty kuitenkin ylläpitämään normaalimpaa elämää kuin muissa paikoissa. Nyt pitää vaan jaksaa luottaa ja uskoa siihen, että liikkeelle lähteneet rokotukset tuovat valoa tunnelin päähän ja jollakin aikataululla pääsemme tästä eroon, Vapaavuori toteaa.
Vapaavuori: Helsinki ei osta rokotteita ohi virallisten kanavien
Myös media sai esittää kysymyksiä tiedotustilaisuudessa. Pormestari Jan Vapaavuorelta kysyttiin esimerkiksi, onko Helsingillä suunnitelmissa hankkia koronarokotteita ohi virallisten kanavien.
Vapaavuoren mukaan tällaista ei ole kuitenkaan suunnitteilla. Hän totesi pääkaupungin olevan tyytyväinen siihen osuuteen, jonka se on Suomeen tulleista rokotteista saanut.
THL:n Taneli Puumalaiselta kysyttiin lisäksi, milloin kansallisen rokotestrategian mukaisen ykkösryhmän rokotukset on saatu tehtyä ja koska laajemmat rokotukset alkavat. Puumalainen ei kuitenkaan vastannut kysymykseen, vaan viittasi THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön myöhemmin iltapäivällä alkavaan yhteiseen tiedotustilaisuuteen.
Puumalaiselta tiedusteltiin niin ikään, miten huolissaan hän on siitä, että Britanniasta levinneen koronavirusmuunnoksen on sanottu leviävän erityisen herkästi myös lasten ja nuorten keskuudessa.
Puumalainen totesi, että Britannian terveysviranomaisilta on saatu kuitenkin tiedoksi, että uusi muunnos voi levitä aiempaa herkemmin kaikkien ikäryhmien kohdalla, ei pelkästään lasten ja nuorten.
– Rajaturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huolta. On tärkeää, että Britanniasta ja Etelä-Afrikasta tulevat henkilöt tulisi testata ja määrätä karanteeniin. Karanteenista voi vapautua, mikäli kolmen päivän sisällä tulee kaksi negatiivista tulosta, Puumalainen sanoo.
Rajoitukset jatkuvat 31. tammikuuta saakka
Alun perin marraskuussa annettuja koronarajoituksia jatketaan tammikuun loppuun.
Esimerkiksi kaikki organisoitu harrastustoiminta on keskeytetty sisätiloissa ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Lisäksi kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, kuten museot ja nuorisotalot, ovat edelleen suljettuna. Toisen asteen koulutus jatkaa etäopetuksessa.
- Lisää voimassa olevista rajoituksista voit käydä lukemassa täältä.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan keskustelua käytiin erityisesti abiturienttien mahdollisuus päästä lähiopetuksiin valmistautuessaan ylioppilaskirjoituksiin sekä lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin. Näistä päätetään ensi viikolla.
Epävarmuutta aiheuttaa virusmuunnos ja se, ettei tiedetä todellista tautitilannetta.
– Kielteisenä on todettava, että testimäärät ovat olleet poikkeuksellisen alhaisia. Myös positiivisten osuus testituloksissa on suuri, Vapaavuori sanoo.
Vapaavuori viittasi myös poliittisiin päätöksiin valtakunnallisella tasolla.
– Epätietoisuutta lisää myös se, aikooko hallitus muuttaa linjaustaan ja tehdä uusia rajoituksia, joihin pääministeri on viitannut, Vapaavuori sanoo.
HUS: Rajoituksista olisi toivottu suurempia vaikutuksia
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi muistuttaa, että koronatestiin on hakeuduttava edelleen lievimmistäkin oireista. Hän toteaa, että näytemäärät vähenivät joulun ja uudenvuoden aikana aiemmasta ja asia on saatava korjattua.
Mäkijärven mukaan HUSin sairaaloissa on ollut tähän asti "melko maltillinen määrä" koronaviruspotilaita. Viime viikonloppuna sairaalaan tuli kuitenkin toistakymmentä uutta potilasta, hän sanoo.
Tällä hetkellä HUSin vuodeosastolla on nelisenkymmentä potilasta ja teho-osastolla hieman yli kymmenen.
Mäkijärvi toteaa, että rajoituksista ja suosituksista olisi odotettu ja toivottu suurempaa vaikutusta. Tämä on varoituksen signaali, kun puhutaan niiden jatkamisesta, hän muotoili tiedotustilaisuudessa.
Koronarokotteita on annettu HUSissa niin paljon kuin on ehditty. Jatkossa rokotukset leviävät myös laajemmin Uudellemaalle.
Se on tärkeä asia, mutta koronapandemian hallinta tapahtuu vielä pitkään rajoitusten ja suositusten avulla, Mäkijärvi summaa.
THL edelleen huolestunut Suomen tautitilanteesta
Iso-Britanniassa erityisesti taudin ilmaantuvuus on yleistynyt. Myös EU-maissa on kerrottu joulun jälkeen kasvavista ilmaantuvuusluvuista.
Naapurimaista Ruotsissa ja Venäjällä ilmaantuvuusluku on tuhannen luokkaa, joten Suomen ilmaantuvuusluku 60 on eri luokkaa.
Tänään, tiistaina uusia koronavirustartuntoja ilmoitettiin 299. Tehohoidossa 25, vuodeosastojen erikoissairaanhoidossa 90 ja akuuttiosastoilla 60.
– Sairaaloiden kuormitus ei ole noussut, mutta ei ole myöskään laskenut joulun aikana. Tartuntojen määrät ovat edelleen liian korkealla tasolla, sanoo yksikönpäällikkö, ylilääkäriTaneli Puumalainen THL:stä.
Joulun aikaan testeissä käytiin huomattavasti vähemmän kuin ennen juhlapyhiä.
Avi: Rajoitukset voimassa tammikuun loppuun
Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia jatketaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tammikuun loppuun asti, tiedottaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Viraston mukaan kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina, kun se on mahdollista.
Avin tiistaisen päätöksen mukaan kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on HUSin alueella kielletty. Nämä rajoitukset ovat olleet alueella voimassa viime vuoden lopulta alkaen.
Enintään kymmenen hengen kokoontumisia voi yhä järjestää, mutta niissä on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja ministeriöiden ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, tiedotteessa todetaan.
Koronakoordinaatioryhmä taas suosittelee tiedotteessaan edelleen, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille.
Tiedotustilaisuus koronatoimista
Koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa kerrotaan pääkaupunkiseudun epidemiatilanteesta ja linjauksista liittyen voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin.
Tilaisuudessa ovat paikalla Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sekä THL:n yksikönpäällikkö Taneli Puumalainen.
Aronkytö ennakoi eilen, että pöydällä ovat ainakin peruskoulujen tilanne sekä lasten harrastusmahdollisuudet. Vapaavuori puolestaan on moneen otteeseen jo arvioinut, että tiukkoja rajoitustoimia jatketaan vielä tammikuun 10. päivän jälkeen.
Eilen uutisoitiin myös, että Britanniasta Suomeen tullutta virusmuunnosta on tavattu myös Uudellamaalla, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa tänään kerrottaviin päätöksiin.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 6. tammikuuta kello 23:een asti.
Lue myös: