Hyppää sisältöön

Tero Pitkämäen perheen päivähoitokuvioista vaaditaan selvitystä Ilmajoella – Pitkämäki: "Taloudellisesti siitä ei ole ollut meille hyötyä"

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski on luvannut antaa selvityksen perjantaina.

Tero Pitkämäki halusi lapsensa päiväkoti Jumpiin käytännön syistä ja päiväkodin liikunnallisuuden vuoksi. (arkistokuva) Kuva: Yle/Antti Koivukangas

Ryhmä ilmajokelaisia paikallispoliitikkoja on vaatinut selvitystä nykyään keihäänheiton lajivalmentajana toimivan Tero Pitkämäen ja hänen perheensä päivähoitojärjestelyistä.

Ilmajoella asuvan perheen lapset ovat käyneet päiväkodissa Seinäjoella. Pitkämäen ja kunnan välisestä sopimuksesta ei ole löytynyt mustaa valkoisella, mikä on herättänyt ihmetystä osassa päättäjiä. Pitkämäki ja hänen puolisonsa myös omistavat osan kyseisestä päiväkodista Seinäjoella.

– Haluamme tietää, millaisia sopimuksia on tehty, kuka niitä on tehnyt ja kenen luvalla. Ainakaan kunnanhallituksessa ei tällaisia päätöksiä ole tehty, sanoo Juhana Lähdesmäki (kd.).

Lähdesmäki on yksi selvitystä vaatineista Ilmajoen kunnanhallituksen jäsenistä. Hän ihmettelee, miksi ilmajokelaisia lapsia on sijoitettu ostopalveluna päiväkotiin Seinäjoelle, kun kunnan omissakin päiväkodeissa olisi ollut tilaa.

– Lapset on sijoitettu Pitkämäen osittain omistamaan päiväkotiin. Lehtitietojen mukaan tähän on kulunut Ilmajoen kunnan rahaa yli 30 000 euroa, Lähdesmäki ihmettelee.

Lähdesmäki viittaa Seinäjokinen-lehden artikkeliin (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan Ilmajoen kunta olisi neljän vuoden aikana maksanut Pitkämäen lasten päivähoitomaksuja seinäjokelaisessa yksityisessä päiväkodissa 34 185,40 euron edestä.

Lähdesmäen mukaan kunnassa ollaan lehden tietojen varassa ja siksi kunnanjohtajalta on pyydetty selvitystä asiasta.

Kunnanjohtaja vähäsanainen

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski on asiasta vähäsanainen. Hän on luvannut antaa selvityksen kunnanhallitukselle perjantaina.

– Annamme selvityksen päivähoitoon liittyvästä päätöksestä, päätöksentekoketjusta ja siitä, miten asiakkuus on muodostunut. Selvitys on tehty siinä määrin, mitä salassapitolainsäädäntö sallii, Pirttikoski sanoo.

– Mitään salaista sopimusta ei ole olemassa. Tämä on ihan normaalia kunnan toimintaa, hän tähdentää.

Selvityksen sisältöä Pirttikoski ei avaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ahti Ranto (kesk.) sanoo, että ilmajokelaisille lapsille pyritään tavallisesti järjestämään päivähoitopaikat kunnan sisällä. Hänen mukaansa päiväkodeissa on kuitenkin voinut olla ruuhkaa.

– Selvityksessä tulee toivottavasti ilmi, onko ilmajokelaisia lapsia ollut päivähoidossa toisessa kunnassa tai kaupungissa ja jos on, niin millä perusteella ja onko Ilmajoki osallistunut kustannuksiin.

Ranto kertoo tietävänsä asiasta vain sen verran, mitä hänelle on tullut vastaan sosiaalisessa mediassa.

Vanhemmilla noin prosentin omistusosuudet

Tero Pitkämäki kertoo halunneensa lapset hoitoon päiväkoti Jumpiin Seinäjoelle käytännön syistä ja siksi, että päiväkodissa liikutaan paljon.

– Puolisoni aloitti siellä varhaiskasvatusopettajana samaan aikaan, kun lapset aloittivat päiväkodissa. Se oli meille helppo kuvio. Samaan aikaan kilpailin maailmalla ja kyseinen päivähoitokuvio myötävaikutti kansainvälistä menestystä, Pitkämäki sanoo.

– Lisäksi Jump on liikuntapainotteinen päiväkoti. Se oli tärkeä kriteeri meille, ja sellaista Ilmajoella ei ole tarjolla.

Päiväkoti Jump sijaitsee Seinäjoen Ideaparkissa, Duudsonit-aktiviteettipuiston vieressä. Pitkämäen mukaan hän ja hänen puolisonsa omistavat kukin noin prosentin osuuden päiväkodista.

– Sijoitimme Duudson Activity Parkiin ja sitten murusen päiväkotiin, joka lisättiin siihen kylkeen myöhemmin. Omistajalistalla ollaan, mutta taloudellisesti siitä ei ole ollut meille hyötyä. Omistusosuus on niin olematon.

Pitkämäen kolme lasta ovat käyneet Jumpissa muutaman vuoden. Syksystä lähtien päivähoitopaikkoihin ei ole enää käytetty Ilmajoen ostopalvelusopimusta.

– Kunnassa on ollut eriarvoisuudesta selvitystyö, eikä ostopalvelusopimusta ole syksyn jälkeen saatu neuvoteltua.

Suullinen sopimus

Pitkämäki ei muista tarkkoja yksityiskohtia alkuperäisestä sopimuksestaan kunnan kanssa.

– Siitä on viisi vuotta. Suullinen sopimus on ainakin tehty. Molemmat vanhemmat ja muistaakseni kunnanjohtaja ja varhaiskasvatusjohtaja olivat silloin paikalla. En muistaakseni ole nimeäni mihinkään kirjoittanut, sähköpostikeskustelu tästä pitäisi löytyä, Pitkämäki toteaa.

– En oikein tiennyt näistä asioista, miten sopimukset tehdään. Mutta samanlaisella sopimuksella päivähoito hoidettiin kuin muillakin, hän lisää.

Pitkämäen mukaan ainakin yksi toinen perhe on käyttänyt Jumpin palveluita Ilmajoen ostopalvelusopimuksella. Päiväkoti Jumpissa hoidetaan ostopalveluna myös muiden lähikuntien lapsia.

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski ja kunnanhallitus käsittelevät virkamiesselvitystä iltapäivällä perjantaina.

Suosittelemme sinulle