Hyppää sisältöön

Sami Vatanen edelleen ilman NHL-sopimusta – kausi alkaa viikon kuluttua: ”Sitten pelataan vaikka JYPissä”

Sami Vatanen on viikko ennen kauden NHL-kauden alkua ilman sopimusta, mutta stressiä tämä ei tilanteestaan suostu ottamaan.

Sami Vatanen valmistautui kesällä Carolina Hurricanesin kanssa NHL:n pudotuspeleihin. Kuva: AOP
Tommi Seppälä

Rajoittamattoman vapaan agentin status on jokaiselle NHL-pelaajalle tärkeä virstanpylväs. Pelaaja saavuttaa vapaan agenttiuden seitsemän pelatun NHL-kauden jälkeen tai vaihtoehtoisesti 27-vuotiaana. Niin sanottuun UFA (unrestricted free agent) -statukseen asti valtit sopimusneuvotteluissa ovat seurojen hihoissa.

Toisin sanoen vapaana agenttina pelaaja pääsee itse valitsemaan seuransa vapaasti. Tämä tapaa näkyä myös tilipussissa.

Toisin on kuitenkin nyt. Koronapandemian sekoittamassa NHL-maailmassa löysä raha on tiukassa, eivätkä edes vapaat agentit nettoa entiseen malliin. Etenkin 81,5 miljoonaan jenkkitaalaan kiinnitetty palkkakatto on laittanut seurat ahtaalle. Rahaa ei yksinkertaisesti ole käytettävissä.

Etenkin alakanttiin suorittaneet sekä vaihtoehtoisesti loukkaantumisista kärsineet pelaajat ovat joutuneet tyytymään uusissa sopimuksissaan palkanalennuksiin. Suomalaisittain parhaat esimerkit nähtiin Mikael Granlundin ja Erik Haulan tapauksessa. Ensi kertaa UFA-statuksen saavuttaneet pelaajat allekirjoittivat Nashvillen kanssa ainoastaan vuoden mittaiset sopimukset.

Granlundin palkka putosi edelliskaudesta kolmella miljoonalla, Haulan yhdellä.

Carolinaa viimeksi edustanut Sami Vatanen, 29, sen sijaan on edelleen – viikko ennen kauden alkua – ilman NHL-sopimusta. Useista loukkaantumisista parin edelliskauden aikana kärsinyt Vatanen myöntää, ettei vapaan agentin status osunut omalle kohdalle parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Sami Vatanen kiekkoili vielä tammikuussa New Jerseyssä, mutta hänet kaupattiin Carolinaan vain muutamaa minuuttia ennen NHL:n siirtorajaa. Kuva: AOP

Vammahistoria yhdistettynä koronapandemian aiheuttamaan talouden sekasortoon on hidastanut uuden sopimuksen syntymistä.

– Eihän tämä paras mahdollinen ajoitus vapaalle agenttiudelle tietenkään ole, Vatanen myöntää Yle Urheilulle.

– Mutta kyllä tämä tilanne vaikuttaa ihan jokaisen ihmisen elämään. Me (NHL-pelaajat) olemme kuitenkin onnekkaampia kuin jotkut muut, ettei se meille ehkä niin iso asia kuitenkaan ole. Yrittäjät ja muut tässä kovemmassa paikassa on. Onhan tämä silti pelaajille, agenteille ja kaikille erikoinen tilanne, jota ei toivottavasti tarvitse uudelleen käydä läpi.

Tampereen treeniryhmä kutistunut

Tilanne on Vatasen kannalta haastava, sillä monet seurat ovat olleet jo hyvän tovin vailla happea palkkakaton alla – jotkut jopa katon yläpuolella. Vain kuudella seuralla oli tiistaiaamuna käytössään viisi miljoonaa taalaa tai enemmän, ja samaan aikaan monet seurat tarvitsevat vielä useamman pelaajan.

Lyhyt sopimus palkanalennuksineen on siis realismia myös Vataselle, joka pystyi pelaamaan menneellä kaudella loukkaantumisten vuoksi ainoastaan 47 runkosarjan ottelua. Toissakaudellakin ottelumäärä jäi vammakierteen vuoksi ainoastaan 50:een.

Vielä menneellä viikolla ainakin Vancouver oli kiinnostunut Vatasen palveluksista, mutta napattuaan Calgarya viimeksi edustanen Travis Hamonicin riveihinsä Canucks on tiettävästi perääntynyt jyväskyläläispuolustajan kintereiltä. Vatasen nimi on pompannut aiemmin esiin lisäksi New Jerseyn ja New York Rangersin yhteydessä.

– Puhelimet soi koko ajan, mutta enemmän agenteilla kuin minulla. Onhan siellä ollut jonkin verran kiinnostuneita seuroja, mutta en minä niistä sen enempää tiedä. Joitakin juttuja esimerkiksi Vancouverista olen kuullut ja toki tiedän keskustelut, mitä on käyty, mutta enemmän olen vain keskittynyt nauttimaan ajastani Suomessa, Vatanen toteaa hymyillen.

Tampereella majaansa pitävä JYP-kasvatti on käyny Suomessa harjoittelemassa Tampereen lisäksi kasvattajaseuransa kanssa.

– Treenasin tuossa pari-kolme viikkoa JYPin kanssa, mikä oli todella mukavaa. Oli kiva nähdä, miten siellä tehdään hommia ja samalla moikkailla vanhoja tuttuja, joita edelleen joukkueesta löytyy. Tampereella treeniryhmä on nyt pienentynyt, kun (Mika) Järvinen meni Jukureihin ja (Matias) Myttynen Ilvekseen. On siinä vielä muutama jätkä kuitenkin.

Vatanen ei stressaa turhasta

Stressiä Vatanen ei kuitenkaan suostu sopimustilanteestaan ottamaan, eikä siihen todennäköisesti ole aihettakaan. Suomalaispuolustaja saanee sopimuksensa pian, mutta se, millaisella sopimuksella Vatanen ensi kaudella operoi, on eri keskustelu.

– En sanoisi, että tämä stressaavaa on. Enemmänkin olen vain nauttinut, kun on voinut pitkästä aikaa viettää Suomessa kunnolla aikaa. Sain viettää perheen kanssa joulua ja syödä kinkkua, mikäs sen parempaa. Otetaan nyt vain kaikista asioista positiiviset puolet pois, Vatanen naurahtaa.

– Toivotaan, että jotakin syntyy nopeasti, jotta pääsisi aloittamaan kauden. Ja jos ei synny, niin sitten pelataan vaikka JYPissä, Vatanen nauraa lopuksi.

Lue myös:

Ravintoloihin tai baareihin ei ole asiaa – korona on kuningas NHL:ssäkin

NHL-seura Nashville Predators vahvisti: Eeli Tolvanen takaisin

Slovakialaislegenda Zdeno Chara, 43, siirtyy Washington Capitalsiin – avautui lähtönsä syistä: "Valitettavasti aikani ylpeänä Bruins-kapteenina on päättynyt"

Suosittelemme sinulle