Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Näin hiljaista on nyt itärajalla: vuoden alkupäivien 40 000 rajanylittäjän rynnistys vaihtui reiluun tuhanteen

Suomen ja Venäjän välistä liikennettä on rajoitettu maaliskuusta 2020 lähtien koronapandemian vuoksi.

Venäläisiä autoja odottamassa Nuijamaan raja-asemalla Suomeen pääsyä. Nämä ovat viimeisiä autoja Suomeen tulossa ennen kuin raja suljettiin Koronaviruksen takia.
Hiljaisen rajanyliysvuoden vilkkain rajanylityspaikka oli Nuijamaan rajanylityspaikka Lappeenrannassa. Kuva on otettu maaliskuussa 2020, kun rajoitukset astuivat voimaan. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Ilona Pesu,
Ulla Ylönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen ja Venäjän välinen rajaliikenne väheni viime vuonna selvästi koronapandemian vuoksi.

Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomien rajanylityspaikkojen liikennemäärät putosivat neljäsosaan edellisvuodesta. Rajanylityksiä kertyi vuonna 2020 hieman alle kaksi miljoonaa, kun vuonna 2019 luku oli lähes kahdeksan miljoonaa.

Liikennemäärissä ovat mukana myös Lappeenrannan, Mikkelin ja Savonlinnan lentoasemat sekä Nuijamaan ja Lappeenrannan satamat, joiden liikennemäärät ovat kuitenkin pieniä muuhun rajaliikenteeseen nähden.

Lue myös: Sovellus korvaa koronatestit Suomen ja Venäjän rajalla – kaikki eivät joudu karanteeniin: "Joudumme luottamaan omaan vastuuntuntoon"

Suomen ja Venäjän välistä rajaliikennettä alettiin rajoittaa voimakkaasti maaliskuussa 2020 koronavirustilanteen vuoksi.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoo tiedotteessaan, että rajanylittäjät ovat olleet enimmäkseen tavaraliikenteen kuljettajia, paluumatkalla olleita Suomen kansalaisia tai Suomessa oleskeluluvalla asuvia sekä Suomen kautta matkustaneita muiden EU- ja Schengen-maiden kansalaisia.

Rikokset vähenivät, maahantulo estettiin 615 matkailijalta

Rajanylityspaikoilla tuli ilmi myös aiempaa vähemmän rikoksia. Kaakkois-Suomen rajavartiosto aloitti vuoden aikana 91 esitutkintaa, kun vuonna 2019 tutkintoja aloitettiin 360.

Sakkoja rajavartiosto kirjoitti vuoden aikana yhteensä 916 kappaletta, kun vuonna 2019 sakkoja kirjoitettiin yhteensä 2676.

Maahantulo estettiin vuoden aikana yhteensä 615 henkilöltä. Vuonna 2019 maahantulo estettiin yhteensä 880 henkilöltä.

Maahantulon estämisen perusteena oli viime vuonna tavallisimmin kansanterveyden vaarantuminen ja yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaaminen, mikä tarkoittaa koronapandemiaan liittyviä rajoituksia.

Vuodenvaihteessa liikenne hiljeni entisestään

Vuodenvaihteen tienoilla rajaliikenne on ollut Kaakkois-Suomessa odotettua vähäisempää.

– Vuodenvaihteen aika on ollut äärimmäisen rauhallista ja hiljaista, kuvailee Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

Matkustajamäärät putosivat joulun jälkeen 400–500 matkustajaan päivässä, kun syksyllä rajan yli liikkui päivittäin 1 000–1 500 ihmistä.

– Ihmiset varmasti pyrkivät noudattamaan sekä Suomen että Venäjän puolella annettuja rajoituksia, Lukkari sanoo.

Tammikuun 3. ja 4. päivinä rajanylittäjien määrät ovat kuitenkin nousseet selvästi.

Sunnuntaina rajan ylitti 1 000 ja maanantaina 1 200 matkustajaa. Lähes 80 prosenttia heistä on venäläisiä. Suomalaiset ovat toiseksi suurin ryhmä. Suomalaisiin tilastoidaan myös Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset.

Ennen koronapandempiaa liikenne on ollut perinteisesti erittäin vilkasta Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla joulun ja uuden vuoden aikaan, kun venäläiset ovat tulleet Suomeen lomailemaan.

Vuosi sitten vuodenvaihteen vilkkain päivä oli tammikuun 3. päivä, jolloin rajan ylitti noin 43 000 matkustajaa.

Lue myös:

Tällainen on yksi maailman tarkimmin vartioiduista rajoista – suomalaisilta pimennossa lukee CCCP

Suosittelemme