Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Saudi-Arabia lopettaa naapurinsa Qatarin saarron – Yhdysvaltain presidentinvaihdos kiirehti sopua Persianlahdella

Persianlahden maat allekirjoittivat myös tiistaina alueellisen "solidaarisuuden ja vakauden" sopimuksen.

Qatarin sheikki Tamim bin Hamad Al-Thani allekirjoittaa sopimusta.
Qatarin sheikki Tamim bin Hamad Al-Thani allekirjoittaa Persianlahden maiden kanssa tehtyä sopimusta. Kuva: Bandar Al-Jaloud / AFP
Yle–STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabia sekä kolme muuta maata normalisoivat suhteensa Qatariin, kertoi Saudi-Arabian ulkoministeri Faisal bin Farhan al Saud. Persianlahden yhteistyöneuvosto kokoontui tiistaina.

Ulkoministerin mukaan kokouksessa on ollut poliittista tahtoa suhteiden normalisointiin, mikä tarkoittaa esimerkiksi diplomaattisten suhteiden solmimista sekä lentoliikenteen palauttamista.

Persianlahden yhteistyöneuvoston (GCC) maat allekirjoittivat huippukokouksessaan sopimuksen alueellisesta "solidaarisuudesta ja vakaudesta", kertoi kokousta isännöivä Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman tiistaina.

Hän piti kokouksen avauspuheen, jossa kiitti Kuwaitia ja Yhdysvaltoja maiden välitystyöstä. Samalla hän myös varoitti Iranin aiheuttamasta uhasta alueella.

Sopimuksen yksityiskohtia ei tuoreeltaan kerrottu, mutta se ilmeisesti päättää yhteistyöneuvostoon kuuluvan Qatarin yli kolme vuotta jatkuneen eristämisen.

Jo eilen kerrottiin, että Saudi-Arabia avaa jälleen rajansa ja ilmatilansa qatarilaisille.

Taustalla halu tiivistää rivejä

Persianlahden maiden lähentyminen täydentää Yhdysvaltain nykyhallinnon avittamia Lähi-idän maiden diplomaattisten suhteiden palauttamisten sarjaa.

Viime kuussa Israel ja Marokko normalisoivat suhteensa.

Suhteiden solmiminen on osa Trumpin ja hänen lähipiirinsä kätilöimää Lähi-idän rauhansopimusta. Viime vuoden aikana myös Arabiemiraatit, Bahrain ja Sudan ovat ilmoittaneet normalisoivansa suhteensa Israeliin.

Suhteiden solmimisen taustalla on Yhdysvaltain ja Israelin yhteinen halu rakentaa rintamaa Irania vastaan ja vähentää Iranin vaikutusvaltaa alueella.

Persianlahden maiden lähentymisen arvellaan myös johtuvan siitä, että Saudi-Arabia haluaa näyttää olevansa valmis keskusteluihin Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin kanssa. Biden on sanonut ottavansa nykyistä tiukemman linjan Saudi-Arabiaan ihmisoikeuskysymyksissä sekä Jemenin sotaan liittyen.

Saudi-Arabia on puhunut Qatarin kauppasaarron purkamisesta, mutta muut Persianlahden maat eivät ole vielä kommentoineet asiaa. Yhdysvallat on kertonut odottavansa muiden maiden seuraavan Saudi-Arabiaa ja purkavan saarron sekä Qatarin jättävän oikeusjuttunsa saartoon liittyen.

Presidentti Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on sukkuloinut viime aikoina ahkerasti Lähi-idässä.

Kushner on ollut näyttävässä roolissa myös Israelin ja useiden arabimaiden viimeaikaisissa päätöksissä normalisoida suhteitaan. Trumpin väistyvän hallinnon odotetaankin ottavan itselleen kunniaa myös Qatarin kiistan ratkeamisesta.

Suosittelemme sinulle