Hyppää sisältöön

Olympiakarsintojen ja kilpailujen suhteen paljon kysymysmerkkejä – suomalaislautailijoilla vähäistä tuntumaa kisatempuista: "Lähti yllättävän hyvin siihen nähden"

Pekingin talviolympialaisten suhteen riittää runsaasti kysymysmerkkejä esimerkiksi karsintasysteemin osalta.

Rene Rinnekankaan tammikuu on kiireinen kilpailujen osalta. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka,
Simo Arkko

Lumilautailun maailmancup-kausi alkaa normaalivuosista poiketen lähes kaksi kuukautta myöhässä big airilla, kun suomalaiset Enni Rukajärvi, Rene Rinnekangas ja Mikko Rehnberg pääsevät irti Itävallan Kreischbergissä.

Jo kauden avauskilpailussa riittää panosta, sillä kyse on ensimmäisestä karsintakilpailusta Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin. Olympiakarsintoihin liittyy kuitenkin paljon kysymysmerkkejä.

Normaalissa tilanteessa kaikkien tämän ja ensi kauden maailmancupien sekä MM-kisojen parhaimmat suoritukset laskettaisiin mukaan olympiarankingiin, mutta koronapandemiasta johtuen tämäkin järjestelmä voi muuttua.

– Karsintasysteemin mukaan tämän ja ensi kauden osalta neljä parasta big airin tulosta ja kuusi parasta slopestylen tulosta otetaan laskennassa huomioon. Nyt kausi on viivästynyt ja on tullut paljon peruutuksia, joten jää nähtäväksi, reagoiko KOK jossain vaiheessa ja tekevätkö he karsintasysteemiin muutoksia, päävalmentaja Antti Koskinen kertoo Yle Urheilulle videoyhteyden välityksellä.

Lumilautailijat kilpailevat vielä slopestylessa Laax Openissa, mutta sen jälkeen kalenterissa on vain vahvistamattomia kilpailuja. Esimerkiksi Kanadan Calgaryssä pitäisi kilpailla big airissa maaliskuussa ja slopestylessa helmi-maaliskuun vaihteessa, mutta kilpailupäiviä ei ole vielä vahvistettu, sillä järjestäjien on selvitettävä yksityiskohtia Albertan hallituksen ja viranomaisten kanssa.

Tämän jälkeen maailmancup-kauden on kuitenkin tarkoitus jatkua slopestylella Tshekin Splindleruv Mlynissä 25.–27. maaliskuuta.

– Kyllä tämä tilanne luo valitettavasti todella paljon epävarmuutta. Tämä kausi ylipäätään on ollut tähän asti yhtä epävarmuuksien kanssa taistelua, Koskinen harmittelee.

Koskinen viittaa vaikeahkoon harjoituskauteen ja rikkonaiseen syksyyn. Maajoukkueelta jäi toukokuun leirit välistä, minkä lisäksi myös kesän fysiikkaleirit siirtyivät pidemmälle kesään. Syksyn aikana maajoukkue on puolestaan perunut Keski-Euroopan jäätikköleirejä koronan toisen aallon takia ja harjoitellut enemmän kotimaassa.

Asiassa on toisaalta ollut myös positiivisia puolia. Esimerkiksi Enni Rukajärvelle kotimaassa harjoitteleminen on sopinut hyvin.

– Minulla on ollut vain muutama ulkomaanleiri ja muuten olen ollut Rukalla. On hyvä varmuus laskemiseen, mutta isompia temppuja ei ole tullut niin paljoa tehtyä. Laskupäiviä on ollut varmaan saman verran kuin aiemmin Rukan ansiosta. Itselle on ainakin sopinut, että on voinut olla enemmän kotona, Rukajärvi sanoo.

Enni Rukajärvi pohtii uransa jatkoa kausi kerrallaan. Kuva: Ramsey Cardy/Sportsfile via Getty Images

Rukajärvi on luonnollisesti innoissaan, että hän pääsee kilpailemaan runsaasti epävarmuutta sisältäneen harjoituskauden jälkeen.

– On kiva fiilis, että nyt olemme täällä ja pääsemme laskemaan, Rukajärvi sanoo tuttu hymy huulillaan.

Rukajärvi kertoi viime toukokuussa Yle Urheilulle pohtivansa uransa jatkoa, ja hän sanoi kilpailevansa ainakin tällä kaudella muutamissa kilpailuissa. Onkin syytä kysyä, mitä Rukajärvi ajattelee tällä hetkellä Pekingin olympialaisista.

– Menen kausi kerrallaan fiiliksen mukaan näiden kisojen suhteen. Jos tuntuu hyvältä laskea kisoja, niin lasketaan ja jos tuntuu siltä, että on annettavaa, niin mennään kyllä täysillä eteenpäin, Rukajärvi avaa ajatuksiaan.

Leikkauksista toipumista

Rene Rinnekankaan kesä sujui kahdesta nilkkaoperaatiosta toipuessa. Pitkän kuntoutusjakson jälkeen Rinnekangas on päässyt laskemaan niin ikään paljon, mutta enimmäkseen Suomessa.

– En ole päässyt harjoittelemaan kisatemppuja niin paljoa, mutta tuntuu, että on mennyt siihen nähden hyvin. Pääsin tiistaina pitkästä aikaa hyppäämään isompaan hyppyriin, ja oli hyvä into päällä. Tuntui, että lähti yllättävän hyvin siihen nähden, minkä verran olen päässyt hyppimään ja tekemään isoja temppuja.

Rene Rinnekangas voitti huhtikuussa arvostetu X Games -videokilpailun. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Pekingin talviolympialaisten karsintasysteemi ei ole aiheuttanut Rinnekankaalle sen suurempaa stressiä. Hän on päättänyt seurata tilannetta päivä kerrallaan.

– En oikein voi itse vaikuttaa asiaan niin paljon, joten en ole ottanut siitä kovempaa stressiä. Saa nähdä, miten kilpailuja pystytään järjestämään ja miten karsinta onnistuu. Mennään päivä kerrallaan. Kyllä jossain vaiheessa sitten näkee, onko ovet auki sinne päin, vai miten tässä käy, Rinnekangas juttelee tuttuun huolettomaan tyyliinsä.

Monenlaista projektia

Rinnekankaan tammikuu on kiireinen, sillä hän sai ainoana suomalaisena kutsun tammikuun lopulla Yhdysvalloissa järjestettävään arvostettuun X Games tapahtumaan. Rinnekankaalla on myös videotuotannon parissa uusia projekteja, sillä huhtikuussa arvostetun X Games Real Snow -videokilpailun voittanut lumilautailija kuvaa tällä hetkellä lyhytelokuvaa yhdessä Anton Kiiskin ja Tatu Toivasen kanssa.

– Kuvaamme tältä kaudelta lyhytelokuvaa koko kauden ajan. Nyt on vähän enemmän aikaa panostaa noihin videokuvauksiin, kun ei ole kilpailuja niin paljon, Rinnekangas sanoo.

Rinnekangas uskoo, että videoprojektit auttavat häntä yleisesti laskemisen kanssa.

– Monipuolinen laskeminen tukee jokaista puolta tässä lajissa. Ei ole välilä, laskeeko streetillä tai rinteessä, ne palvelevat toisiaan. Uskon, että mitä enemmän laskee lumilaudalla eri juttuja, niin ne myös kehittävät laskijaa.

Kreischbergin finaali on nähtävissä suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina 9.1. kello 18.55 alkaen.

Lue myös:

Talvilajien kisatapahtumia peruuntuu Pekingissä – esimerkiksi freestylen ja lumilautailun MM-kisat peruttu

Lumilautailija Roope Tonteri lopettaa kansainvälisen kilpauransa – päätös syntyi metsätöitä tehdessä: "Miksi enää kiusaisin itseäni tekemällä jotain, joka tuntuu tosi pahalta?"

Lumilautailun nuori taituri Rene Rinnekangas kuntoutui nilkkaleikkauksesta ja hamuaa Pekingin olympiakisoihin: "Tärkein tavoite on saada alkukaudella tuntuma lautaan takaisin"

Suosittelemme sinulle