Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yle seuraa: Viranomaiset pelkäävät hyökkäystä sisäpiiristä virkaanastujaispäivänä, sunnuntain mielenosoitukset jäivät torsoksi

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen enemmistö on äänestänyt presidentti Donald Trumpin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.

Piikkilankaa viritetään Capitolin ulkopuolelle.
Yhdysvaltain kongressirakennuksen ulkopuolelle asennettiin piikkilankaa 15. tammikuuta Washingtonissa. Tarkoituksena on valmistautua Joe Bidenin virkaanastujaisiin. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa
 • Donald Trumpista tuli ensimmäinen USA:n presidentti, joka on asetettu kahdesti virkasyytteeseen.
 • Syytteen taustalla on väkivaltainen hyökkäys USA:n kongressiin loppiaisena, jolloin kongressi oli kokoontunut vahvistamaan Joe Bidenin vaalivoittoa.
 • Neljä ihmistä kuoli hyökkäyksen aikana ja viides myöhemmin siinä saatuihin vammoihin.

18.1. klo 4.49 AP: Viranomaiset pelkäävät hyökkäystä sisäpiiristä virkaanastujaispäivänä

Puolustusviranomaiset kertovat uutistoimisto AP: lle, että he pelkäävät mahdollista hyökkäystä sisäpiiristä tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisten yhteydessä. Viranomaiset kehottavat liittovaltion poliisia FBI:tä tutkimaan kaikkien 25 000 Washingtoniin määrätyn kansalliskaartin sotilaan taustat.

Yhdysvaltojen maavoimaministeri Ryan McCarthy kertoi AP:lle sunnuntaina, että virkamiehet ovat tietoisia mahdollisesta uhasta. McCarthy varoitti komentajia olemaan varuillaan mahdollisten ongelmatapausten suhteen sotilaiden joukossa. Toistaiseksi McCarthy ja muut johtajat eivät ole kuitenkaan nähneet todisteita uhista, ja virkamiesten mukaan tarkastus ei ole osoittanut mitään ongelmia.

– Käymme jatkuvasti läpi tulevaa prosessia ja tarkistamme tähän tehtävään määrättyjä yksilöitä kahteen-kolmeen kertaan, McCarthy sanoi.

Tämänkaltaisissa tilanteissa FBI voi esimerkiksi käydä läpi tietokantojaan kansalliskaartin sotilaiden nimien kanssa siltä varalta, että jotain hälyttävää löytyisi. Tällaisia asioita voisivat olla esimerkiksi nimen tuleminen esiin aiemmissa tutkimuksissa tai terrorismihuolissa, entinen FBI:n kansallisen turvallisuuden päällikkä David Gomez kertoi AP:lle.

Lähde: AP

18.1. klo 4.32 Sunnuntaille suunnitellut mielenosoitukset jäivät lähes olemattomiksi

Sunnuntai on sujunut odotettua rauhallisemmin Yhdysvalloissa, jossa valmistaudutaan tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisiin. Maan kaikki 50 osavaltiota ja pääkaupungin Washingtonin hallintoalue ovat hälytysvalmiudessa mahdollisten väkivaltaisuuksien varalta.

Useiden osavaltioiden kongressirakennusten edustoilla on järjestetty vain pieniä mielenilmauksia, mutta osalla protestoijista on ollut mukanaan aseita. Osassa mielenosoituksista osallistujamäärä on ollut laskettavissa yhden käden sormilla, kirjoittaa New York Times.

Monin paikoin paikalla on ollut enemmän viranomaisia ja lehdistöä kuin mielenosoittajia, kirjoittaa Washington Post.

Lue koko juttu: Yhdysvalloissa sunnuntaille ennakoidut maanlaajuiset mielenosoitukset kuivuivat kokoon – tiukasti vartioitujen kongressirakennusten edustoilla nähty vain pieniä protesteja

17.1. klo 4.56 Washington Post: Republikaanit luopumassa puoluekurista Trumpin virkasyyteäänestyksessä

Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on useiden medioiden mukaan sanonut, että istuvan presidentin Donald Trumpin virkasyytekäsittely on senaatin äänestyksessä niin sanottu omantunnon kysymys. Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post -lehti.

McConnellin on kerrottu näin vapauttaneen puolueensa senaattorit puoluekurista äänestyksessä. Viraltapanoon vaaditaan kahden kolmanneksen senaattoreista tuki. Presidenttikautensa toisessa virkasyytteessä Trumpia syytetään kiihotuksesta kapinaan.

Syyte liittyy kongressitalon mellakoihin. Virkasyytteen käsittely alkanee senaatissa vasta Trumpin presidenttikauden päätyttyä.

Lähde: STT

17.1. klo 3.03 BBC: Kaikki 50 osavaltiota hälytysvalmiudessa

Yhdysvalloissa jatkettiin lauantaina valmistautumista tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisiin. Maan kaikki 50 osavaltiota ja pääkaupungin Washingtonin hallintoalue ovat hälytysvalmiudessa mahdollisten väkivaltaisuuksien varalta, kertoo BBC.

Liittovaltion poliisi FBI on varoittanut istuvan presidentin Donald Trumpin kannattajien mahdollisista aseellisista marsseista kaikissa osavaltioissa.

CNN:n mukaan Washington varautuu virkaanastujaisten turvallisuuteen jopa yli 20 000 kansalliskaartin sotilaalla.

Bidenin leiristä on jo aiemmin pyydetty ihmisiä olemaan tulematta Washingtoniin koronaviruksen vuoksi. Paikalliset viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä katsomaan valan vannomisen etänä.

Sunnuntaiksi suunnitellut Bidenin virkaanastujaisten kenraaliharjoitukset Washingtonissa on siirretty turvallisuussyistä, kertoo Politico. Perjantaina Biden kertoi lehdistölle olevansa luottavainen virkaanastujaistensa turvallisuuden suhteen.

Lue koko juttu täältä.

17.1. klo 0.50 Biden allekirjoittaa useita asetuksia virkaanastujaispäivänään

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden allekirjoittaa useita asetuksia virkaanastujaispäivänään ensi viikon keskiviikkona. Asiasta kertoo hänen tuleva kansliapäällikkönsä Ron Klain.

Biden allekirjoittaa kymmenkunta asetusta virkavalansa jälkeen. Asetuksilla pyritään vaikuttamaan koronaviruspandemiaan, Yhdysvaltain heikkoon talouteen, ilmastonmuutokseen ja rodulliseen epäoikeudenmukaisuuteen.

Klainin mukaan Biden ryhtyy toimiin näiden neljän kriisin ratkaisemiseksi kautensa ensimmäisen kymmenen päivän aikana.

Aiemmin kerrotun mukaisesti Biden allekirjoittaa virkaanastujaispäivänään muun muassa asetuksen, jolla Yhdysvallat liittyy takaisin Pariisin ilmastosopimukseen. Tuleva presidentti kumoaa myös väistyvän presidentin Donald Trumpin määräämän maahantulokiellon tietyistä muslimimaista.

Lähteet: STT, AFP

17.1. klo 0.35 Washingtonissa pidätettiin aseistettu mies lähellä kongressia

Poliisi pidätti lauantaina Washingtonissa miehen, jonka autosta löytyi käsiase ja yli 500 patruunaa. Mies pidätettiin tarkastuspisteellä lähellä maan kongressia.

Oikeuden papereista selviää, että mies lähestyi tarkastuspistettä ilman asianmukaista lupaa saapua alueelle. Poliisi huomasi miehen autossa olevan "aseisiin liittyviä tarroja", jonka jälkeen häneltä kysyttiin, oliko autossa aseita.

Mies oli kertonut, että hänellä on käsiase käsinojan alla. Hänet pidettiin välittömästi paikan päällä. Autosta löyty yhdeksänmillinen käsiase ja yli 500 patruunaa.

Miehellä ei ollut Washingtonin aseenkantolupaa ja häntä syytetään luvattomasta aseenkantamisesta.

Lähde: AP

16.1. klo 9.02 Trumpin kauteen mahtui vielä yksi teloitusrangaistus

Presidentti Trumpin hallinto on toimeenpannut jo 13. teloituksen puolen vuoden sisään. 24 vuoden takaisesta kolmoismurhasta kuolemaan tuomittu Dustin Higgs sai myrkkyruiskeen aamuyöllä paikallista aikaa.

48-vuotiaan Higgsin teloitus oli jo kolmas tällä viikolla. Yhdysvaltain liittovaltion toimeenpanemat teloitukset olivat jäissä 17 vuoden ajan, kunnes Trumpin hallinto aloitti ne uudelleen viime heinäkuussa.

Puolen vuoden aikana liittovaltion hallinto on toimeenpannut nyt yhteensä 13 teloitusta. Määrä on suurempi kuin yhdenkään edellisen presidentin kaudella 120 vuoteen.

Alempi oikeus oli myöntänyt Higgsin teloitukselle lykkäystä, koska hänen keuhkonsa olivat vaurioituneet koronavirustartunnan takia ja teloitusruiskeen arveltiin aiheuttavan liikaa kärsimystä. Trumpin hallinto valitti lykkäyksestä, ja lopulta tapaus ratkaistiin korkeimmassa oikeudessa.

Ensi viikolla presidentin virkaan astuva Joe Biden on luvannut pyrkiä poistamaan kuolemanrangaistuksen liittovaltion tasolla. Demokraattipuolue on jättänyt jo lakiesityksen asiasta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue myös: Yhdysvallat teloitti naisvangin liittovaltion määräyksestä ensi kertaa 70 vuoteen – Taustalla harvinaisen raaka veriteko

16.1. klo 1.31 Korjaus aiempaan: FBI on kuulustellut kymmeniä ihmisiä kongressin poliisin kuolemaan liittyen

New York Times kertoo, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on kuulustellut kymmeniä ihmisiä kongressin poliisin kuolemaan liittyen. Aiemmin lehti kertoi, että FBI on tutkinut 37:ää ihmistä kuolemaan liittyen.

Timesin mukaan FBI:n aiemmin lähettämä muistio aiheesta oli pohjautunut FBI:n virheelliseen sisäiseen tietoon. Viranomaiset vahvistivat lehdelle, että lukumäärä oli ollut väärä. Varsinaisten poliisin kuolemaan liittyvien epäiltyjen määrää ei ole kerrottu.

Capitol-kukkulan poliisivoimiin kuulunut mies kuoli yhteenotossa saamiinsa vammoihin. Häntä lyötiin palosammuttimella, kun mellakoiva väkijoukko tungeksi kongressirakennuksen käytävillä.

Lähde: The New York Times

Poliisi Brian Sicknickin muistelupaikka Capitolilla.
Capitol-kukkulan poliisivoimiin kuulunut Brian Sicknick kuoli yhteenotossa saamiinsa vammoihin. Kuva: AOP

15.1. klo 21.36 Liittovaltion syyttäjä: Ei suoria todisteita sieppaus- tai murha-aikeista

Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjä Michael Sherwinin mukaan viranomaisille ei ole tässä vaiheesa tutkintaa suoria todisteita siitä, että viime viikon keskiviikkona Yhdysvaltain kongressiin rynnäköineillä ihmisillä olisi ollut aikeita ottaa panttivangiksi tai murhata kongressiedustajia.

Aiemmin QAnon-shamaanina tunnetun miehen oikeudenkäyntiasiakirjoissa tapauksen syyttäjät ilmaisivat mielipiteen, että hyökkääjillä olisi ollut aikeita vangita ja tappaa Yhdysvaltain vaaleilla valittuja edustajia.

Satoja presidentti Donald Trumpin kannattajia tunkeutui loppiaisena kongressirakennukseen Capitol-kukkulalla Washingtonissa, kun kongressi oli virallisesti vahvistamassa marraskuun presidentinvaalien tuloksia.

Liittovaltion syyttäjä Sherwin sanoi, että syytteet on nostettu jo 70 tapauksessa. Hän arvioi, että määrä nousee satoihin.

Ensimmäiset syytteet ovat koskeneet melko lieviä luonteeltaan, mutta Sherwin sanoi, että tulossa on merkittäviä rikosjuttuja, joissa syytteet koskevat esimerkiksi kapinan lietsontaa ja salaliittoa.

Liittovaltion poliisin FBI:n Washingtonin toimiston virkaatekevä päällikkö Steven D’Antuono sanoi, että FBI on avannut jo 160 tapauskansiota.

– Ja se on vain jäävuoren huippu, D’Antuono sanoi.

Edelleen viranomaiset etsivät tietoja siitä, kuka asetti loppiasena putkipommit demokraattien ja republikaanien päämajojen luokse. Poliisit purkivat pommit.

Lähteet: AFP, Reuters

15.1. klo 20.44 Varapresidentti Mike Pence soitti seuraajalleen Kamala Harrisille

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence soitti eilen torstaina tulevalle varapresidentille Kamala Harrisille, kertovat The New York Times ja The Hill -uutisivusto. Pence onnitteli Harrisia ja tarjosi apuaan ennen ensi viikon virkaanastujaisia.

Pencen voi katsoa ottavan puhelullaan johtajan roolia, jonka presidentti Donald Trump jättänyt, kun hän kieltäytyi hyväksymästä marraskuun presidentinvaalien tulosta.

Trump ei ole soittanut vaalit voittaneelle demokraattien Joe Bidenille eikä hän ole myöntänyt vaalitappiota.

New York Timesin lähteet kertoivat, että keskustelua oli heille kuvattu hyväntahtoiseksi ja miellyttäväksi. Kyseessä on ensi kerta, kun Pence ja Harris ovat puhuneet keskenään sitten syksyn vaaliväittelyn.

Tavanoimaisesti väistyvä presidentti tapaa perheensä kanssa tulevan presidentin perheineen Valkoisessa talossa virkaanastujaisaamuna. Donald Trump aikoo matkustaa keskiviikkoaamuna Floridaan eikä hänellä ole suunnitelmia puhua Bidenille tai osallistua virkaanastujaisiin.

Pence aikoo osallistua virkaanastujaisiin vaimonsa kanssa.

Lähde: The New York Times, The Hill

15.1. klo 19.50 Kongressin tiloja siivotaan ja taideteoksia korjataan virkaanastujaisten edellä

Kongressin valtauksessa väkijoukko aiheutti eriasteisia vahinkoja sisätiloille ja taideteoksille.

Puhemies Nancy Pelosin puhujakoroke oli kateissa pari vuorokautta. Se löytyi myöhemmin käytävältä. Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, pitäisikö vaurioita jättää näkyviin muistutuksena seuraaville sukupolville. Lue tästä jutusta lisää.

15.1. klo 19.40 Pelosi vaikeni Trumpin virkasyytteen lähettämisestä senaatille

Yhdyvaltain kongressin edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi ei kerro, milloin hän aikoo lähettää senaatille syytekirjelmän presidentti Donald Trumpia vastaan.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone hyväksyi virkarikossyytteen Trumpia vastaan keskiviikkona pidetyssä äänestyksessä.

Pelosi sanoi toimittajille perjantaina, että asia on työn alla.

Aiemmin senaatin republikaaninen edemmistöjohtaja Mitch McConnell on antanut ymmärtää, että asia voitaisiin senaatissa panna vireille vasta, kun senaatti palaa tauoltaan 19. tammikuuta.

Siten virkasyyteoikeudenkäyntiä ei ehdittäisi käydä, ennen kuin Trumpin kausi loppuu 20. tammikuuta.

Republikaanienemmistöinen kongressi hylkäsi helmikuussa aiemman Trumpia vastaan nostetun virkasyytteen.

Lähde: Reuters

15.1. klo 19.35 Liittovaltion syyttäjät: Väkijoukko pyrki tappamaan edustajia

Kongressiin tunkeutuneet hyökkääjät pyrkivät vangitsemaan ja tappamaan Yhdysvaltain vaaleilla valittuja edustajia, liittovaltion syyttäjät kirjoittavat oikeudenkäyntiasiakirjoissa.

Syyttäjien arvio ilmenee QAnon-shamaanina tunnettua Jacob Chansleyä vastaan nostetun syytteen asiakirjoissa.

Arizonalaismies kiipesi loppiaisen kongressirynnäkön aikana puhujankorokkeelle, jossa varapresidentti Mike Pence oli juuri hetkiä sitten johtanut senaatin istuntoa. Chansley kirjoitti Pencelle uhkaavan viestin: "Se on vain ajan kysymys, oikeus on tulossa."

Poliisi ja salainen palvelu kiidättivät Pencen ja muut poliitikot turvaan ennen kuin mellakoitsijat pääsivät istuntosaliin.

– Vahvat todisteet, mukaan lukien Chansleyn omat sanat ja toimet Capitolilla, tukevat sitä, että mellakoitsijoiden aikeena oli ottaa kiinni ja salamurhata Yhdysvaltain hallituksen vaaleilla valittuja edustajia, syyttäjät kirjoittivat muistiossaan, jossa kehotettiin pitämään Chansley vangittuna.

Chansley antautui viranomaisille Phoenixissä lauantaina. Häntä syytetään muun muassa mellakoinnista, virallisen prosessin häirinnästä, rähinöinnistä kielletyllä alueella.

Liittovaltion poliisi FBI tutkii, oliko mellakoijilla suunnitelmia siepata kongressin jäseniä. Erityinen huomio on kiinnittynyt miehiin, jotka kantoivat mukanaan muovisia nippusiteitä ja pippurisumutetta.

Lähde: AP

15.1. klo 19.06 KORJATTU: FBI on kuulustellut kymmeniä ihmisiä kongressitalon poliisin kuolemaan liittyen – Ei tutki 37:ää, kuten aiemmin kerrottiin

New York Times kertoo, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on kuulustellut kymmeniä ihmisiä kongressin poliisin kuolemaan liittyen. Aiemmin lehti kertoi, että FBI tutkii 37 henkilöä liittyen loppiaisen kongressirynnäkössä kuolleen poliisin kuolemaan.

Tämä tieto korjattiin myöhemmin, kuten kerromme 16.1. klo 1.31 julkaistussa uutisessa tässä artikkelissa ylempänä.

Capitol-kukkulan poliisivoimiin kuulunut mies kuoli yhteenotossa saamiinsa vammoihin. Häntä lyötiin palosammuttimella, kun mellakoiva väkijoukko tungeksi kongressirakennuksen käytävillä.

Neljätoista muuta poliisi loukkaantui mellakassa.

Turvallisuusviranomaiset varautuvat uusiin levottomuuksiin marraskuun presidentinvaalit voittaneen Joe Bidenin virkaanastujaisten tuntumassa.

Liittovaltion syyttäjät kirjoittavat oikeuden asiakirjoissa, että osa hyökkääjistä purki vangitsemaan ja tappamaan vaaleilla valittuja edustajia.

Lähteet: Reuters, The New York Times, AP

14.1. klo 11.20 Tutkija: virkasyyte kertoo republikaanipuolueen jakautumisesta

Yhteiskuntatieteiden tohtori Anna Kronlund Jyväskylän yliopistosta analysoi Ylen aamussa virkasyytteen nostamista. Tutkija muistuttaa, että kyseessä on ensimmäinen kerta Yhdysvaltain historiassa, kun presidentti joutuu toistamiseen virkasyytteeseen.

Anna Kronlund analysoi virkasyytteen nostamista.

14.1. klo 5.16 Näin Trumpia vastaan kääntyneet republikaanit perustelevat päätöstään

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen äänestyksessä kaikkiaan kymmenen republikaaniedustajaa päätti kääntyä presidentti Donald Trumpia vastaan.

He äänestivät demokraattien rinnalla sen puolesta, että Trump asetetaan virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta. Moni heistä oli ollut tähän asti lähes täydellisen uskollisia presidenttiä kohtaan.

Heidän perusteluissaan korostuu ertyisesti täydellinen pettymys siihen, ettei presidentti ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin, kun hyökkäys kongressitaloon oli alkanut.

Lue koko juttu täältä.

14.1. klo 4.47 Biden muistuttaa senaattia keskittymään myös hänen asialistaansa

Yhdysvaltojen seuraava presidentti Joe Biden kehottaa senaattia keskittymään myös hänen asialistaansa samalla, kun se käsittelee väistyvän presidentin Donald Trumpin virkasyytettä.

Biden sanoi Yhdysvaltojen olevan kuormittunut koronaviruspandemian ja heikon taloustilanteen vuoksi. Näin ollen Biden haluaa senaatin hyväksyvän valinnat hallintoonsa sukkelasti, jotta se pääsee töihin Bidenin vannottua virkavalansa ensi keskiviikkona.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkanee senaatissa vasta Bidenin aloitettua presidenttikautensa.

Biden toivoo, että senaatti löytää keinon toteuttaa niin perustuslaillisen vastuunsa virkasyytteeseen liittyen kuin hoitamaan muita kiireellisiä kansallisia asioita.

Lähteet: STT, AFP

14.1. klo 4.18 Myös Snapchat sulki Trumpin tilin lopullisesti

Viestipalvelu Snapchat on sulkenut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tilin lopullisesti, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Snapchat oli jo aiemmin estänyt tilin käytön Trumpilta määrittelemättömäksi ajaksi.

Medioiden mukaan Snapchatin tiedottaja kertoo lausunnossa, että Trumpin yritykset levittää väärää tietoa ja vihapuhetta sekä yllyttää väkivaltaan rikkovat selkeästi Snapchatin sääntöjä. Esimerkiksi Bloomberg kertoo Snapchatin perustelevan päätöstä yleisellä turvallisuudella.

Myös muut sosiaalisen median kanavat ovat sulkeneet Trumpin tilejä joko väliaikaisesti tai pysyvästi sen jälkeen kun tämän kannattajat hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressiin Washingtonissa viime viikolla.

Lähde: STT

14.1. klo 1.17 Trump tuomitsi väkivallan, ei maininnut virkasyytettä

Presidentti Donald Trump kertoo tuomitsevansa Twitter-videolla yksiselitteisesti viime viikon väkivallan kongressitalolla. Presidentin mukaan hänen todelliset kannattajansa eivät suvaitse poliittista väkivaltaa.

– Jos syyllistyt tällaiseen, et ole liikkeemme tukija.

Hän lisäksi korosti, että kaikki mellakkaan osallistuneet tuodaan oikeuden eteen.

Trump kuvaili olevansa järkyttynyt ja surullinen viime viikon tapahtumista. Hän korosti, että nyt on keskityttävä koko kansakunnan etuihin.

Presidentti ei maininnut videoviestissään mitään siitä, että edustajainhuone oli vain muutama tunti sitten päättänyt asettaa hänet virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta.

Trump julkaisi vidon Valkoisen talon Twitter-tililtä. Hänen oma tilinsä on suljettu.

14.1. klo 1.07 Mielipidetutkija: Puolet Trumpin kannattajista haluaa hänen jatkavan taisteluaan

Puolet presidentti Trumpin kannattajista haluaa, että hän jatkaa yhä taisteluaan voittaakseen vuoden 2020 presidentinvaalit, sanoo republikaanipuolueelle kannatusmittauksia tekevä Frank Luntz.

BBC:lle haastattelun antanut Luntz kuvaa lukua ”hämmästyttäväksi”.

– He haluavat hänen jatkavan taistelua virkaanastujaisiin saakka, sanoo Luntz.

Lunzin mukaan Trumpin kannattajien kiihko ei ole haihtunut.

– Uskon, että suuri joukko heitä saapuu ensi viikolla Washingtoniin virkaanastujaisiin ja he eivät ole tulossa kannustamaan Joe Bidenia.

14.1. klo 0.39 BBC: Trump pitänee pian puheen

Donald Trumpin odotetaan pitävän pian videopuheen, jossa presidentti kommentoinee edustajainhuoneen asettamaa virkarikossyytettä häntä vastaan.

BBC:n mukaan Valkoisessa talossa pohditaan parhaillaan, missä video voitaisiin julkaista, sillä Twitter, YouTube ja Facebook ovat sulkeneet Trumpin tilin viime viikon mellakoiden vuoksi.

14.1. klo 0.25 Schumer haluaa äänestää myös Trumpin estämisestä pyrkiä julkiseen virkaan tulevaisuudessa

Senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer sanoo, että mikäli Trump tuomitaan senaatissa virkarikoksesta, aiotaan tässä tapauksessa järjestää myös äänestys siitä, kielletäänkö Trumpia toimimasta enää koskaan liittovaltion virassa.

Tästä voidaan päättää yksinkertaisella enemmistöllä.

– Presidentti Trumpin ja väkivaltaisten kapinallisten yrityksistä huolimatta, Amerikka ei ole diktatuuri, sanoi Schumer.

14.1. klo 0.15 McConnell: Senaatti ei käsittele syytettä ennen kuin Biden on vannonut virkavalansa

Senaatin republikaanienemmistöjohtaja Mitch McConnell on tehnyt selväksi, ettei senaatti käsittele Trumpin virkasyytettä ennen kuin Joe Biden on vannonut virkavalansa 20. tammikuuta. Asiasta kertoo CNN.

Hänen mukaansa nyt on tärkeää keskittyä turvalliseen vallanvaihtoon ja Bidenin virkaanastujaisiin.

14.1. klo 0.04 Yllätysnimi Trumpia vastaan äänestäneiden republikaanien joukossa

The Guardian -lehti kirjoittaa, että kaikista yllättävin äänestyksessä Trumpin vastaan asettunut republikaaniedustaja oli Etelä-Carolinaa edustava Tom Rice.

Hän ei olut aiemmin vihjannut äänestävänsä Trumpin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.

Tosin Risen loppaisena mellakoiden aikana julkaisema tviitti kertoi miehen turhautumisesta presidenttiä kohtaan.

Viime viikon tapahtumat ovat kääntäneet osan republikaaneista presidentti Trumpia vastaan ennennäkemättömällä tavalla heidän oltuaan tähän asti lähes täydellisen uskollisia presidenttiä kohtaan.

13.1. klo 23.51 Nämä republikaanit liittyivät demokraattien rinnalle

 • John Katko (New Yorkin osavaltio)
 • Liz Cheney (Wyoming)
 • Adam Kinzinger (Illinois)
 • Fred Upton (Michigan)
 • Jaime Herrera Beutler (Washingtonin osavaltio)
 • Dan Newhouse (Washingtonin osavaltio)
 • Peter Meijer (Michigan)
 • Tom Rice (Etelä-Carolina)
 • Anthony Gonzalez (Ohio)
 • David Valadao (Kalifornia)

13.1. klo 23.43 Kymmenen republikaania äänesti demokraattien rinnalla Trumpia vastaan

Juuri päättyneessä äänestyksessä kaikkiaan kymmenen republikaania äänesti demokraattien rinnalla presidentti Donald Trumpin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.

Demokraateista kaikki tukivat odotetusti syytteen asettamista.

Äänetys päättyi luvuin 232-197.

13.1. klo 23.32 Edustajainhuone äänesti: Trumpia vastaan nostetaan syyte kapinaan kiihottamisesta

Enemmistö kongressin demokraattienemmistöisestä edustajainhuoneesta tukee presidentti Donald Trumpin asettamista virkasyytteeseen. Trump saa syytteen kapinaan kiihottamisesta.

Trump on näin ensimmäinen presidentti Yhdysvaltain historiassa, joka saa kautensa aikana kaksi virkarikossyytettä.

Äänestys jatkuu yhä.

Moni katsoo Trumpin yllyttäneen kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä mellakoimaan kongressitalolle viikko sitten.

Trumpin viraltapano edellyttäisi langettavaa tuomiota myös senaatin virkarikosoikeudenkäynnissä. Asian käsittelyä senaatissa ei todennäköisesti ehditä aloittaa ennen kuin Trumpin presidenttikausi päättyy 20. tammikuuta.

Mutta vaikka Trump saisi langettavan tuomion vasta virkakautensa päättymisen jälkeen, senaatti voi silti päättää estää Trumpia enää pyrkimästä julkiseen virkaan tulevaisuudessa.

Yhdysvaltalaistiedotusvälineiden mukaan senaatin republikaanienemmistöjohtaja Mitch McConnellsuhtautuu virkasyytteeseen myönteisesti ja olevan avoin Trumpin tuomitsemiselle senaatissa. Myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa McConnell kuitenkin korosti, ettei hän ole tehnyt päätöstä siitä, miten hän aikoo äänestää.

13.1. klo 23.21 USA:n edustajainhuone aloitti äänestyksen Trumpin virkasyytteestä

Yhdysvalloissa edustajainhuone on aloittanut äänestyksen presidentti Donald Trumpin asettamisesta virkasyytteeseen. Demokraattien mielestä Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä mellakoimaan kongressitalolle viikko sitten, minkä vuoksi tämä olisi syytä erottaa.

Demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa äänestyksen lopputulos on selvä jo etukäteen, joten mielenkiinto kohdistuu siihen, kuinka moni republikaani äänestää demokraattien kanssa Trumpia vastaan.

Lähde: STT

13.1. kello 21.40 Trump yritti suitsia uusia mielenosoituksia

Presidentti Donald Trump vetosi kannattajiinsa, jotta nämä eivät kokoontuisi osoittamaan mieltään väkivaltaisesti.

Osa kannattajista on uhannut osoittaa jälleen mieltään Washingtonissa 20. tammikuuta, jolloin Joe Bidenin on määrä

vannoa presidentinvalansa.

Trump kertoo saaneensa raportteja, että suunnitteilla on uusia mielenosoituksia.

– Ei saa olla väkivaltaa, lakia ei saa rikkoa eikä saa tapahtua minkäänlaista vandalismia, sanoi Trump lausunnossaan.

Trumpin mukaan väkivalta ei edusta häntä eikä Yhdysvaltoja.

Hän pyysi myös kaikkia amerikkalaisia auttamaan jännitteiden purkamisessa.

Lähde: Reuters

13.1. 21.23 Jos Trump saa syytteet, hän on ensimmäinen kahden virkarikossyytteen presidentti USA:n historiassa

Yhdysvaltain edustajahuone äänestää vielä tänään siitä, nostetaanko presidentti Donald Trumpia vastaan virkarikossyyte. CNN:n mukaan ainakin kuusi republikaania aikoo äänestää Trumpin virkarikossyytteen puolesta.

Republikaanit ovat keskiviikkona arvelleet syytteiden kannalla olevien republikaanien määrän olevan lopulta 10–20.

Jos Trumpia vastaan päätetään nostaa syyte, asia käsitellään seuraavaksi senaatissa.

Senaatissa vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö eli 67 senaattoria, jotta presidentti pantaisi pois virastaan.

Republikaaneilla on enemmistö senaatissa eli viraltapano näyttää tällä hetkellä epävarmalta.

Jos syyte nostetaan kongressin alahuoneessa, Trumpista tulee ensimmäinen presidentti Yhdysvaltain historiassa, joka saa kautensa aikana kaksi virkarikossyytettä.

Trumpia vastaan nostettiin virkarikossyyte vuonna 2019.

Kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen enemmistö hyväksyi virkarikossyytteen molemmat syytekohdat. Syytekohdat olivat vallan väärinkäyttö ja kongressin tutkinnan vaikeuttaminen.

Vallan väärinkäytössä oli kyse siitä, että Trumpin katsottiin painostaneen Ukrainaa saadakseen itselleen hyötyä tulevaan presidentinvaalikampanjaansa. Senaatti torppasi lopulta syytteet.

Lähde: AP, Reuters

13.1. klo 19.46 Pelosi: Trump on vaarallinen ja hänen on aika mennä

Edustajainhuoneessa alkoi viimeinen keskustelu presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteen nostamisesta. Viimeisen osuuden jälkeen on äänestys.

Puhemies Nancy Pelosi avasi keskustelun pitämällä puheen, jossa vetosi edustajiin.

Pelosin mukaan Trump on selkeästi vaarallinen ja hänen on aika mennä.

CNN:n mukaan äänestys on määrä olla kello 22:n ja 23:n välillä Suomen aikaa.

Lähde: Reuters, AFP

13.1. klo 18.54 CNN: Kongressin johtava republikaani McConnell kannattaa syytettä Trumpille

Yhdysvalloissa senaatin republikaaninen enemmistöjohtaja Mitch McConnell kannattaa virkasyytettä presidentti Donald Trumpille, republikaanilähde kertoo CNN:lle.

Lähteen mukaan McConnell on päätynyt sille kannalle, että tulevaisuutensa pelastamiseksi republikaanien on tehtävä selvä pesäero Trumpiin.

McConnell on tiettävästi raivoissaan Trumpille viimeviikkoisen kongressitalon hyökkäyksen lietsomisesta.

McConnell myös syyttää Trumpin vaalivilppisyytöksiä republikaanien tappiosta Georgian senaatinvaaleissa.

Republikaanien sisällä on arvioitu, että jos McConnell päätyy kannattamaan julkisesti virkasyytettä, senaatissa saattaa olla riittävästi ääniä langettavalle tuomiolle.

Lähde: STT

13.1. klo 16.30 Kongressin alahuone käsittelee presidentti Trumpin mahdollista virkasyytettä

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone käsittelee parhaillaan presidentti Donald Trumpin mahdollista virkasyytettä.

Mikäli enemmistö edustajainhuoneen jäsenistä äänestää syytteen nostamisen puolesta, senaatti on velvoitettu järjestämään asiasta oikeudenkäynti.

Edustajainhuoneessa on demokraattien enemmistö, senaatissa valtaa pitävät republikaanit. Virkarikossyytteen nostamisesta äänestettäneen myöhemmin tämän päivän aikana.

Mikäli syyte nostetaan, kyseessä on jo toinen kerta, kun presidentti Trump joutuu virkasyytteeseen. Kukaan Yhdysvaltain presidentti ei ole aikaisemmin joutunut virkasyytteeseen kahdesti.

Demokraatit haluavat nostaa virkasyytteen, koska he katsovat presidentti Trumpin yllyttäneen kongressirakennukseen tunkeutuneita mellakoitsijoita ja yrittäneen painostaa viranomaisia vääristämään vaalitulosta.

13.1. klo 9.45 Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka: "Tunnelma Washingtonissa on kireä"

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Iida Tikan mukaan tunnelma Washingtonissa on kireä kaupungin valmistautuessa presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisiin ensi viikolla.

Tikan mukaan on epätodennäköistä, että varapresidentti Mike Pence tulee käynnistämään presidentti Trumpin viraltapanon perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Tikka arvioi, että virkasyytemenettely, jonka myötä Trump tuodaan rikosvastuuseen kongresissa, tulee menemään läpi edustajainhuoneessa.

Tikka arvioi tilannetta Ylen aamussa.

Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Iida Tikka arvioi presidentti Trumpin syrjäyttämisen mahdollisuuksia Ylen aamussa.

15.1. klo 19.24 Kongressimellakan jälkiä siivotaan kiireellä ennen virkaanastujaisia, taideaarteet pääsivät melko vähällä

Kongressin valtauksesssa myös rakennukset sisätilat ja taideteokset kärsivät eriasteisia vahinkoja.

Lue tästä jutusta kongressin taideteoksista ja niiden kohtalosta.

K13.1. klo Edustajainhuone vaatii varapresidentti Penceä käynnistämään Trumpin viraltapanon

Hetki sitten päättyneessä äänestyksessä Yhdysvaltain kongressin alahuone edustajainhuone on päättänyt vaatia varapresidentti Mike Penceä käynnistämään presidentti Donald Trumpin viraltapanon.

Yhdysvaltojen perustuslain 25. lisäyksen nojalla presidentti voidaan erottaa virasta, jos varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat, että presidentti on henkisesti tai fyysisesti kykenemätön hoitamaan virkaansa.

Pence kertoi aiemmin tänään kirjeessään edustajainhuoneen demokraattipuhemiehelle Nancy Pelosille, ettei aio käynnistää Trumpin viraltapanoa perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

13.1. klo 6.25 Myös YouTube sulkee presidentti Trumpin käyttäjätilin

Videopalvelu YouTube kertoo sulkevansa presidentti Donald Trumpin käyttäjätilin.

YouTuben mukaan Trumpin kanavalla julkaistiin väkivaltaan kannustavia videoita, mikä rikkoo YouTuben sääntöjä.

Trumpin tili jäädytetään ensin viikoksi, jonka jälkeen tilannetta harkitaan uudelleen.

Facebook ja Twitter ovat jo aiemmin sulkeneet Trumpin tilit.

13.1. klo 4.07 USA:n asevoimien komentajat tuomitsevat kongressitalon valtausyrityksen

Yhdysvaltain asevoimien korkeimmat komentajat ovat tuominneet kongressitalon viimeviikkoisen valtausyrityksen poikkeuksellisessa lausunnossa.

Väkivaltainen mellakka oli lausunnon mukaan suora hyökkäys paitsi Yhdysvaltain kongressia ja kongressitaloa myös perustuslain mukaista prosessia vastaan. Komentajien mukaan sanan- ja kokoontumisvapaus eivät anna kenellekään oikeutta turvautua väkivaltaan, kapinan lietsomiseen tai kansannousuun.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet kaikki kahdeksan Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston jäsentä. Neuvoston puheenjohtajana toimii asevoimien komentaja Mark Milley.

Uutiskanava CNN kuvailee neuvoston lausuntoa epätavalliseksi.

Lähteet: STT, AFP

13.1. klo 3.12 Varapresidentti Pence ei käynnistä Trumpin viraltapanoa

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ei aio käynnistää presidenttiDonald Trumpinviraltapanoa perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Päätös oli odotettu.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemiehelle Nancy Pelosille lähettämässään kirjeessä Pence toteaa, "ettei viraltapano olisi kansakunnan etujen mukaista."

Päätös merkitsee sitä, että kongressin demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen odotetaan äänestävän tänään Trumpin asettamisesta virkarikossyytteeseen.

Edustajainhuoneen istunnon on tarkoitus alkaa kello 16 Suomen aikaa.

Lähteet: AP, Reuters

13.1. klo 2.44 Lähteet: Yhä useampi republikaani kääntymässä Trumpin virkasyytteen kannalle

Jo neljä republikaanien kongressiedustajaa on kertonut äänestävänsä sen puolesta, että presidentti Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte.

Virkasyytteen nostamisen kannalle ovat julkisesti asettuneet republikaaniedustajat Liz Cheney, John Katko, Adam Kinzinger ja Fred Upton.

He ovat kaikki arvostelleet aiemminkin Trumpin toimintaa muun muassa perättömien vaalivilppisyytösten vuoksi.

Esimerkiksi Liz Cheney kuvaili, ettei ”Yhdysvaltain presidentti ei ole ikinä pettänyt virkaansa ja virkavalaansa niin suuresti kuin Trump”.

CNN:lle nimettömänä puhunut Valkoisen talon lähde arvioi, että 20 tai useampi republikaaniedustaja olisi aikeissa äänestää Trumpin virkasyytteeseen asettamisen puolesta. Lähde republikaanipuolueesta puolestaan arvioi, että presidentin vastaiseen rintamaan olisi liittymässä 10-25 republikaania.

Päivitetty klo. 4.53: Lisätty tieto, että myös edustaja Fred Upton tukee Trumpin asettamista virkasyytteeseen.

Lähteet: AFP, AP

13.1. klo 1.17 Yli 170 rikostutkintaa aloitettu kongressitalon mellakoista

Kaikkiaan yli 170 rikostutkintaa on aloitettukongressitalon levottomuuksista, kertovat Yhdysvaltain oikeusministeriö ja liittovaltion poliisi FBI.

Rikosnimikkeinä ovat muun muassa murha, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, varkaus ja luvaton tunkeutuminen.

FBI kehottaa kongressitalon mellakoissa mukana olleita ottamaan itse yhteyttä viranomaisiin ja kertomaan vapaaehtoisesti tietonsa viime viikon mellakasta.

– Paikallisten FBI-yksiköidemme agentit tulevat koputtamaan ovellesi, jos saamme selville, että otit osaa rikolliseen toimintaan Capitolilla, sanoo FBI:n Washingtonin-yksikön päällikkö Steven D’Antuono.

Lähde: Reuters

13.1. klo 00.01 NYT:n lähteet: Republikaanijohtaja McConnell uskoo Trumpin syyllistyneen virkarikokseen

Mitch McConnell
Senaattori Mitch McConnell Kuva: Kevin Dietsch / EPA

Senaatin enemmistöjohtaja, republikaani Mitch McConnell on kertonut liittolaisilleen uskovansa, että presidentti Trump syyllistyi virkarikokseen loppiaisen tapahtumissa.

Asiasta kirjoittaa The New York Times, joka perustaa tietonsa republikaanijohtajaa lähellä oleviin lähteisiin.

Niiden mukaan McConnell olisi myös tyytyväinen siitä, että demokraatit valmistelevat virkasyytteen nostamisesta Trumpia vastaan. Näin republikaanipuolueen olisi helpompi päästä McConnellin mielestä eroon Trumpista.

McConnell ei ole julkisesti ehdottanut sitä, että Trumpin pitäisi erota tai että tämä pitäisi asettaa virkasyytteeseen.

Republikaanijohtajan on kerrottu olevan raivoissaan Trumpin kannattajien kongressitalon valtausyrityksen ja Trumpin katumattomuuden vuoksi.

12.1. klo 22.27 Trump: Perustuslain 25. lisäys ei huoleta

Presidentti Donald Trumpia ei huoleta perustuslain 25. lisäys, jota hän kuvailee "nollariskiksi".

Yhdysvaltain edustajainhuoneen on määrä äänestää tiistaina paikallista aikaa, vaaditaanko varapresidentti Mike Penceä ottamaan käyttöön perustuslain 25. lisäys Trumpin syrjäyttämiseksi.

Sen jälkeen Pencellä on vuorokausi aikaa vastata ennen kuin demokraatit tuovat virkasyyte-esityksensä kongressin käsittelyyn.

Trump kommentoi asiaa vieraillessaan Meksikon-vastaisella rajalla Teksasissa.

Hänen mukaansa perustulain lisäys tulee vainoamaan vielä Joe Bideniä ja tämän hallintoa.

– Kuten sanonta kuuluu, ole varovainen sen suhteen, mitä toivot, Trump lausui.

Hän ei selittänyt, mitä hän tarkoitti tällä.

Trump sanoi aiemmin tänään häneen kohdistuvan virkasyytehankkeen olevan "naurettava".

Lähde: Reuters, AFP

12.1. klo 20.21 FBI varoittaa uusista, aseellisista mielenosoituksista Yhdysvalloissa: Valtion johtohenkilöt ovat vaarassa

Uutiskanava CNN kertoo viranomaisten pelkäävän, että viime keskiviikon hyökkäys kongressiin saattoi olla vasta alkunäytös presidentti Donald Trumpin kannattajille.

Liittovaltion poliisi FBI varoittaa aseellisista mielenosoituksista kaikkien osavaltioiden pääkaupungeissa. Niitä on viranomaisten mukaan suunniteltu seuraavan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaispäiväksi 20. tammikuuta.

Lue Ylen artikkeli tästä aiheesta.

12.1. klo 17.25 Trump: Virkasyyte aiheuttaisi valtavaa suuttumusta

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on kommentoinut häneen mahdollisesti kohdistuvaa uutta virkasyytettä.

Trump sanoo syytehankkeen olevan "naurettava".

Mahdollinen virkasyyte nostattaisi Trumpin mukaan valtavasti suuttumusta. Hän itse ei kuitenkaan halua väkivaltaa.

Trumpilta kysyttiin myös, onko hän eroamassa ennen virkakautensa päättymistä. Trump ei vastannut kysymykseen.

Vielä ennen lentokoneeseen nousua häneltä kysyttiin, mikä hänen roolinsa oli loppiaisen väkivaltaisissa mellakoissa. Trump kiisti yllyttäneensä mielenosoittajia väkivaltaan.

– Ihmisten mukaan se, mitä sanoin oli täysin sopivaa, sanoi Trump.

Hän myös arvosteli suuria someyhtiöitä, jotka ovat sulkeneet hänen sosiaalisen median tilejään, samoin hänen kannattajiensa tilejä. Trumpin mielestä se on paha virhe ja sillä on vakavia seurauksia maalle.

– Mutta aina syntyy vastaliike, kun he tekevät noin. En ole koskaan nännyt sellaista vihaa, jota nyt näen. Ja se on kauhea asia. Ja väkivaltaa pitää aina välttää. Ja meillä on valtava kannatus.

Lähde: Reuters

Trump kommentoi ensi kertaa virkasyytettä

12.1. klo 11.58 USA:n media: Deutsche Bank lopettaa yhteistyön Trumpin kanssa

Presidentti Donald Trumpin liikeyritysten tärkein luotonantaja Deutsche Bank lopettaa yhteistyön Trumpin kanssa.

Asiasta kertovat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet, muiden muassa talousuutistoimisto Bloomberg.

Trumpin yhtiöryppäällä, Trump Organizationilla on lainaa Deutsche Bankista noin 340 miljoonaa dollaria.

Pankki ei kommentoi uutista.

Trumpin perheen käyttämä Signature Bank sulkee kaksi Trumpin henkilökohtaista tiliä, joilla on yhteensä 5,3 miljoonaa dollaria rahaa. Pankin julkaiseman kannanoton mukaan Trumpin pitäisi erota presidentin tehtävästään jo ennen virkakautensa päättymistä 20. tammikuuta.

12.1. klo 6.04 Twitter on sulkenut yli 70 000 tiliä – levittivät Trumpia tukevia QAnon-salaliittoteorioita

Twitter on ilmoittanut sulkeneensa yli 70 000 käyttäjätiliä, jotka ovat levittäneen QAnon-salaliittoteorioita.

– Ottaen huomioon Washingtonin väkivaltaiset tapahtumat ja kasvaneet riskit aloitimme perjantai-iltapäivästä lähtien sulkemaan pysyvästi tuhansia käyttäjätilejä, jotka ovat jakaneet pääasiassa QAnon-materiaalia, yhtiö tiedotti blogissaan.

QAnonin kannattajat uskovat todellisuudesta irtaantuneeseen salaliittoteoria. Sen mukaan maailmaa pyrkii johtamaan salainen rikollisjärjestö, jota vastaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump taistelee.

Lähde: AFP

12.1. klo 4.36 Fox Newsin lähteet: Trump myöntää olevansa osittain syypää kongressitalon mellakkaan

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on myöntänyt olevansa osittain syypää kongressitalon tapahtumiin, kertoo uutiskanava Fox News lähteisiinsä pohjaten.

Foxin lähteiden mukaan Trump oli ottanut asian esille keskustelussa edustajainhuoneen republikaanisen vähemmistöjohtajan Kevin McCarthyn kanssa.

Kaksi erillistä lähdettä on kertonut Foxille McCarthyn välittäneen Trumpin näkemyksen edustajainhuoneen republikaanien kesken maanantaina käydyssä puhelinkokouksessa. Puhelun yhteydessä McCarthy oli ollut yhtä mieltä siitä, että Trump on ainakin osittain vastuussa kongressitalon valtausyrityksestä.

Trumpin kannattajien keskiviikkoisen mellakoinnin aikana kuoli viisi ihmistä, joista yksi oli kongressin poliisi.

Lähde: STT

12.1. klo 3.26 Trump on hyväksynyt hätätilan julistamisen Washingtoniin Bidenin virkaanastujaisten alla

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on hyväksynyt hätätilan julistamisen pääkaupunki Washingtoniin maan seuraavan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisten alla. Asiasta kerrotaan tiedotteessa, jonka uutiskanava NBC News on julkaissut Twitterissä.

Hätätila on voimassa tällä ja seuraavalla viikolla. Virkaanastujaiset ovat viikon päästä keskiviikkona. Tiedotteessa kerrotaan Trumpin hyväksyneen myös sen, että kaupunkiin voidaan lähettää liittovaltion apuvoimia.

Päätös hätätilasta tehtiin alle viikko sen jälkeen, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon viime keskiviikkona. Washingtonin pormestari Muriel Bowser on jo aiemmin julistanut kaupunkiin hätätilan, jonka hän määräsi kestävän Bidenin virkaanastujaisiin saakka.

Lähde: STT

12.1. klo 3.12 Mediat: Yhdysvalloissa on löydetty manaatti, jonka selkään on kaiverrettu Trumpin nimi – viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan

Yhdysvalloissa on löydetty manaatti, jonka selkään on kaiverrettu maan väistyvän presidentin Donald Trumpin sukunimi isoin kirjaimin. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti Hill, brittilehti Guardian ja uutistoimisto Reuters.

Haavoittunut eläin löytyi Homosassa-joesta Floridan länsirannikolta. Medioiden mukaan asiasta kertoi alkujaan paikallinen Citrus County Chronicle -lehti.

Yhdysvaltain sisäministeriön alainen kaloista ja villieläimistä vastaava virasto USFWS on aloittanut Chroniclen mukaan tutkinnan eläimen kaltoinkohtelun vuoksi.

Viraston edustaja ei kommentoi lehdelle keskeneräistä tutkintaa, mutta kertoo uhanalaisen manaatin häiritsemisen voivan johtaa jopa 50 000 dollarin sakkoihin tai vuoden vankeustuomioon.

Lähde: STT

12.1. klo 2.04 Trump ja Pence tapasivat hyvässä hengessä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sekä varapresidentti Mike Pence tapasivat paikallista aikaa maanantai-iltana Valkoisessa talossa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksikko tapasi hyvässä hengessä ja molemmilla on vahva tahtotila jatkaa työtehtäviään virkakauden loppuun asti. Seuraavan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaiset ovat ensi viikon keskiviikkona.

Trumpin ja Pencen välien kerrotaan viilenneen viime keskiviikkona, kun Pence ohitti Trumpin päätäntävallan määrätessään kansalliskaartin sotilaat turvaamaan tilannetta kaaoksen keskelle joutuneeseen kongressiin.

Sitä ennen hän ei taipunut Trumpin uhkailuun vaalituloksen hylkäämisestä.

Lähde: Reuters

12.1. klo 1.26 Yhdysvalloissa kaksi kongressin poliisia on pidätetty virasta mellakoiden aikaisen toiminnan vuoksi

Yhdysvalloissa kaksi kongressin poliisia on pidätetty virasta kongressitalon valtausyrityksen aikaisten toimiensa vuoksi, kertoo demokraattien kongressiedustaja Tim Ryan uutiskanava CNN:n mukaan.

Yksi virasta pidätetyistä poliiseista oli poseerannut mellakoitsijoiden kanssa kuvassa. Toinen oli laittanut päähänsä väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajien suosiman MAGA-hatun.

Ryan on puheenjohtajana edustajainhuoneen alakomiteassa, joka tutkii poliisin toimia mellakan aikana. Hänen mukaansa tutkinnan alla on yhteensä 10–15 kongressin poliisia. Ryan kertoo, että yksi ihminen on pidätetty, mutta ei antanut tästä tarkempia tietoja.

Lähde: STT

12.1. klo 1.02 USA:n kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri jättää tehtävänsä kongressitalon valtausyrityksen jälkimainingeissa

Yhdysvalloissa virkaa tekevä kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Chad Wolf jättää tehtävänsä Donald Trumpin kannattajien kongressitalon keskiviikkoisen valtausyrityksen jälkimainingeissa, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Wolf kertoo asiasta kotimaan turvallisuusviraston työntekijöille (DHS) osoittamassa kirjeessä, jonka muun muassa CNN on saanut nähtäväkseen.

Yhdysvaltalaislehti Atlanticin toimittaja Priscilla Alvarez kertoo Twitterissä, että Wolfin tilalle virkaa tekeväksi ministeriksi nousee Yhdysvaltain liittovaltion pelastustoimesta vastaavan viraston Feman johtaja Pete Gaynor.

Lähde: STT

12.1 klo 0.32 Biden toivoo senaatin suoriutuvan samaan aikaan sekä Trumpin virkasyytteen käsittelystä että uuden hallinnon virkanimityksistä

Yhdysvalloissa tuleva presidentti Joe Biden sanoo toivovansa ja odottavansa, että maan senaatti pystyy käsittelemään samaan aikaan useita keskeisiä asioita, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Washington Post -lehti.

Bidenin mukaan senaatin käsittelyyn ovat tulossa hänen hallintonsa virkanimitykset sekä seuraava koronaviruksen vaikutuksiin liittyvä elvytyspaketti. Lisäksi kongressin edustajainhuone on ilmoittanut esittävänsä väistyvälle presidentille Donald Trumpille virkasyytettä, joka on niin ikään siirtymässä senaattiin.

Edustajainhuoneen on määrä äänestää virkasyytteestä keskiviikkona, CNN kertoo lähteidensä pohjalta.

Lähde: STT

11.1 klo 23.18 Yhdysvallat asettaa Kuuban takaisin terrorismia tukevien valtioiden listalleen – Trumpin katsotaan tekevän kiusaa Bidenille

Yhdysvallat asettaa Kuuban jälleen terrorismia tukevien valtioiden listalleen, kertoo ulkoministeri Mike Pompeo. Luokittelun vuoksi Kuuban on vaikeampi saada ulkomaista rahaa, sillä sijoittajat pelkäävät Yhdysvaltojen pakotteita.

Tempauksen katsotaan olevan Donald Trumpin kiusantekoa tulevaa presidenttiä Joe Bidenia kohtaan. Bidenin tiedetään kannattavan pehmeämpiä otteita Kuubaa kohtaan, mutta hallinnollisen byrokratian vuoksi Kuuban poistaminen terrorismia tukevien maiden listalta voi viedä kuukausia.

Lähde: STT

11.1. klo 20.16 Virkaanastujaisten alla Kansalliskaarti on valmiudessa, protesteista varoitetaan ja tuleva presidentti haluaa tuoda kansan yhteen

Samaan aikaan kun demokraatit yrittävät kammeta istuvaa presidenttiä ulos Valkoisesta talosta, Washingtonissa valmistellaan seuraavan presidentin virkaanastujaisia.

Kansalliskaartin johdosta kerrottiin maanantaina, että kaarti on saanut valtuutuksen lähettää 15 000 sotilasta turvaamaan virkaanastujaisia. Lauantaihin mennessä Washingtoniin odotetaan saapuvan noin 10 000 kansalliskaartilaista valmistelemaan tapahtumaa.

Yhdysvaltalaisen ABC News -uutiskanavan mukaan liittovaltion poliisi FBI on varoittanut, että useiden osavaltioiden pääkaupungeissa suunnitellaan aseellisia protesteja ennen Joe Bidenin virkaanastujaisia. Tarkempaa tietoa suunnitelmista ei toistaiseksi ole kerrottu.

Yhdysvaltain liittovaltion puistoista vastaava viranomainen puolestaan kertoo, että yleisön pääsy pääkaupungissa sijaitsevalle George Washingtonin muistomerkille on estetty toistuvien uhkausten takia. Viranomaisen mukaan uhkauksissa on aiottu häiritä virkaanastujaisia.

Presidentin virkaanastujaisista vastaava komitea tiedotti maanantaina, että tapahtuman teemana on “America United” eli “Amerikka yhdessä”. Komitean mukaan teeman tarkoitus on “heijastella alkavaa kansallista matkaa, joka eheyttää Amerikan sielun, tuo maan yhteen ja rakentaa polkua kirkkaampaan tulevaisuuteen”.

Demokraattien Joe Bidenin virkaanastujaispäivä on ensi viikon keskiviiikkona. Presidentti Trump on jo ilmoittanut jättävänsä tapahtuman väliin.

Lähteet: Reuters, AP

11.1. klo 19.46 Pelosi: Republikaanit tukevat yhä Trumpia

Edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraattien Nancy Pelosi syyttää republikaaneja presidentti Trumpin toimien tukemisesta. Pelosin mukaan demokraattien syrjäytysesityksen torjuminen uhkaa Yhdysvaltojen turvallisuutta.

Republikaanit antavat presidentin jatkaa holtittomia, epävakaita ja sekopäisiä toimiaan. He ovat mukana vaarantamassa Amerikkaa ja rapauttamassa demokratiaamme, Pelosi sanoi antamassaan lausunnossa.

Pelosin mukaan edustajainhuone äänestää tiistaina, vaaditaanko varapresidentti Penceä ottamaan käyttöön perustuslain 25. lisäys Trumpin syrjäyttämiseksi. Pelosin mukaan sen jälkeen Pencellä on vuorokausi aikaa vastata ennen kuin demokraatit tuovat virkasyyte-esityksensä kongressin käsittelyyn.

Lähteet: AFP, Reuters

11.1. klo 19.22 Republikaaniedustaja vaatii keskustelua presidentin mahdollisesta syrjäyttämisestä

Demokraattien esitystä 25. lisäyksestä vastustanut republikaaniedustaja sanoo haluavansa, että edustajainhuone keskustelee ja äänestää asiasta. Kongressiedustaja Alex Mooney toteaa lausunnossaan, että vastusti asian ratkaisemista yksimielisellä päätöksellä.

– Puheenjohtaja Pelosin ei pitäisi yrittää hakea päätöstä tämän mittaluokan asiaan ilman keskustelua edustajainhuoneen salissa. Vaaleissa valitun presidentin syrjäyttämisestä ei pidä päättää ilman väittelyä ja virallista äänestystä, Mooney sanoo Twitterissäkin julkaisemassaan lausunnossa.

Edustajainhuone kokoontuu seuraavan kerran tiistain iltapäivällä Suomen aikaa.

11.1. klo 18.59 Näin demokraatit perustelevat virkasyytettä

Edustajainhuoneen demokraattien virkasyyte-esitystä perustellaan paitsi viime keskiviikon tapahtumilla, myös koko presidentivaalin jälkeisellä ajalla.

Esityksen mukaan Trump väitti kuukausien ajan, että presidentinvaalin tulokset olivat laajan vilpin seurausta eikä amerikkalaisten pitäisi hyväksyä niitä. Esityksessä mainitaan myös viime viikolla julki tullut Trumpin puhelu Georgian vaalijohtajalle, jossa hän kertoi vihjailevaan sävyyn haluavansa “löytää” tarpeeksi ääniä, että tulos muuttuisi.

Keskiviikkona Trump toisti jälleen vaalivilppiväitteet, ja sanoi kannattajilleen “jos ette taistele, menetätte maanne”. Demokraattien esityksen mukaan tapahtumat johtivat Trumpin kannattajien väkivaltaiseen tunkeutumiseen kongressiin.

Demokraattien mukaan Trumpin käytös osoittaa, että "hän on jatkossakin uhka kansalliselle turvallisuudelle, demokratialle ja Yhdysvaltain perustuslaille, jos hän saa jatkaa tehtävässään".

Useat yhdysvaltalaismediat ovat julkaisseet virkasyyte-esityksen, muun muassa The New York Times.

11.1. klo 18.44 Edustajainhuone äänestänee 25. lisäyksestä huomenna

Edustajainhuoneen lyhyessä kokoontumisessa maanantaina republikaanit torjuivat esityksen 25. lisäyksen käyttöönotosta. Näin ollen siitä järjestetään virallinen äänestys ilmeisesti tiistaina. Mikäli se hyväksytään, asia siirtyy varapresidentti Pencelle.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on sanonut, että siinä tapauksessa Penceltä odotetaan vastausta vuorokauden kuluessa.

11.1. klo 18.20 Demokraatit esittävät virkasyytettä Trumpille

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen demokraatit ovat antaneet esityksensä virkasyytteeksi presidentti Donald Trumpille. Demokraattien mukaan Trump syyllistyi "kapinan lietsomiseen" ennen viime keskiviikon kongressihyökkäystä. Demokraattien esityksen mukaan Trump kannusti puheellaan kannattajiaan laittomaan toimintaan.

Demokraatit esittivät edustajainhuoneessa myös päätöslauselmaa, jolla vaaditaan varapresidentti Mike Penceä ottamaan käyttöön perustuslain 25. lisäys. Se tarkoittaisi, että varapresidentti ja enemmistö hallituksesta ilmoittaisi pitävänsä presidenttiä kyvyttömänä hoitamaan tehtäväänsä.

Lue täältä tarkemmin demokraattien viraltapanosuunnitelmista.

Lähde: Reuters

11.1. klo 15.00 Biden nimeää tiedustelupalvelu CIA:n johtoon Trumpia arvostelleen William Burnsin

Yhdysvalloissa tuleva presidentti Joe Biden on ilmoittanut nimeävänsä tiedustelupalvelu CIA:n johtoon uradiplomaatti William Burnsin.

Burns tunnetaan vaikutusvaltaisena ja kokeneena diplomaattina, jolla on ollut päärooli muun muassa Iranin kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Oxfordista tohtoriksi valmistunut Burns on työskennellyt Yhdysvaltain ulkosuhdehallinnossa kolme vuosikymmentä. Hän jäi eläkkeelle valtion palveluksesta vuonna 2014 ja on työskennellyt siitä asti Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon johtajana.

Burns toimi Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläänä vuosina 2005–2008.

Burns tunnetaan kovasanaisena presidentti Donald Trumpin vastustajana.

Lähteet: Associated Press, Reuters

11.1. klo 14.25 Melania Trump tuomitsi väkivaltaisuudet ja peräänkuulutti yhtenäisyyttä

Yhdysvaltain presidentin puoliso Melania Trump tuomitsee kongressin mellakat ja sanoo, ettei väkivaltaa voi koskaan hyväksyä.

Melania Trump myös vetoaa amerikkalaisiin, jotta nämä lopettaisivat väkivallan, eivätkä tuomitsisi ihmisiä näiden poliittisen kannan tai ihonvärin perusteella, sanotaan Valkoisen talon verkkosivuilla olevassa kirjeessä.

– Viime viikon tapahtumat jättivät minut lamaantuneeksi ja pettyneeksi. Minusta on häpeällistä, että näiden traagisten tapausten jälkeen on ollut hekumallisia juoruja, perusteettomia henkilökohtaisia hyökkäyksiä ja vääriä syytöksiä minua kohtaan. Niitä levittävät ihmiset haluavat näkyvyyttä, Trump kirjoitti.

– Tämä aika on tarkoitettu maamme ja sen kansalaisten paranemiseen. Sitä ei tulisi käyttää henkilökohtaisten etuisuuksien tavoitteluun, hän jatkoi.

Trump ei yksilöinyt, mitä hän juoruilla tarkoitti.

Trumpin mukaan nyt olisi kuunneltava muita, keskityttävä yhdistäviin tekijöihin ja noustava erimielisyyksien yläpuolelle.

– On inspiroivaa, että niin monet ovat suhtautuneet intohimoisesti vaaleihin, mutta se intohimon ei saa antaa kääntyä väkivallaksi. Tiemme eteenpäin löytyy yhdistymisestä, yhteisten tekijöiden löytämisestä ja siitä, että olemme sellaisia ystävällisiä ja vahvoja ihmisiä, jollaiseksi meidät tiedän, Melania Trump sanoo.

Lähde: STT

11.1. klo 11.15 Arnold Schwarzenegger vertasi kongressi-hyökkäystä natsiaikaan

Kalifornian entinen kuvernööri Arnold Schwarzenegger, 73, on julkaissut Twitterissä videon, jossa hän ottaa voimakkaasti kantaa Yhdysvaltain kongressin valtaukseen. Videosta on tullut nettihitti. Siitä oli maanantaina aamupäivällä tykätty pitkälti toista miljoonaa kertaa, ja se oli jaettu eteenpäin yli 300 000 kertaa.

Itävallassa syntynyt Schwarzenegger rinnasti keskiviikon valtauksen Saksan kristalliyöhön vuonna 1938, jolloin juutalaisia vainottiin armotta ja heidän omaisuuttaan tuhottiin.

- Viime keskiviikkona näimme oman kristalliyömme Capitol-kukkulan ikkunoissa, Schwarzenegger sanoo.

Schwarzeneggerin mukaan presidentti Donald Trump on johtanut ihmisiä harhaan valheillaan ja syyllistynyt vallankaappausyritykseen.

– Isäni ja naapurimme johdettiin myös harhaan valheilla. Olemme nähneet, mihin se johtaa, Schwarzenegger sanoi natsivaltaan viitaten.

Schwarzenegger esitteli videolla myös Conan-elokuvan miekkaansa ja vertasi sitä demokratiaan.

– Demokratiamme on kuin tämän miekan teräs. Mitä enemmän sitä karkaisee, sitä vahvemmaksi se tulee, Schwarzenegger kiteytti.

Pääset katsomaan videota esimerkiksi NPR:n sivujen kautta.

STT

11.1. klo 6.05 Trumpin yhtiö menettää golfturnauksen

Yhdysvaltain golfammattilaisten järjestö PGA ilmoittaa, ettei sen mestaruuskilpailua järjestetä vuonna 2022 presidentti Donald Trumpin omistamalla golfkentällä Bedminsterissä, New Jerseyssä.

Kentällä oli tarkoitus järjestää PGA Championship -turnaus, joka on yksi golfmaailman suurimmista kisoista. Nyt tehdyn päätöksen mukaan turnaus järjestetään jossain muualla.

PGA of America perustelee päätöstään Trumpin vastuulla kongressitalon mellakkaan, jota presidentti oli yllyttämässä. Kilpailun järjestäminen Trump National Golf Clubilla tahraisi PGA:n mainetta, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Reuters

11.1. klo 3.50 Venezuelan presidentti Maduro piikittelee Yhdysvaltoja: "Lähes sisällissodan partaalla"

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on sunnuntaina pitämässään puheessa piikitellyt Yhdysvaltoja maan sekavasta tilanteesta ja kertonut uskovansa Yhdysvaltojen olevan "lähes sisällissodan partaalla."

– Yhdysvallat on kriisissä. Joe Biden joutuu aloittamaan presidenttikautensa mahdollisimman huonoista olosuhteista, Maduron kerrotaan puhuneen yleisölle maan pääkaupungissa Caracasissa.

Maduro mainitsee Bidenin suurimmiksi haasteiksi Yhdysvalloissa vallitsevan polarisaation, vihan ja vastakkainasettelun.

Sosialistisen Maduron ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet hyytävät. Yhdysvallat on yrittänyt ajaa oppositiojohtaja Juan Guaidóa Venezuelan presidentiksi siinä onnistumatta.

TASS

11.1. klo 3.18 Pelosi: Edustajainhuone valmis esittämään Trumpille virkasyytettä

Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kertoo edustajainhuoneen vaativan maanantaina varapresidentti Mike Pencea käynnistämään maan väistyvän presidentin Donald Trumpin viraltapanon perustuslain 25:nnen lisäyksen perusteella.

Jos tämä ei etene, esittää edustajainhuone Trumpille virkasyytettä.

Pelosi kertoo asiasta kirjeessä, jonka uutiskanava NBC Newsin toimittaja Sahil Kapur on julkaissut Twitterissä.

STT

11.1. klo 2.36 Washingtonin pormestari pyytää lisäapua virkaanastujaisten turvaamiseksi

Yhdysvalloissa pääkaupunki Washingtonin pormestari pyytää turvallisuusviranomaisilta lisäapua demokraattien Joe Bidenin virkaanastujaisten turvaamiseksi.

Muriel Bowser kuvailee Twitterissä jakamassaan kirjeessä väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajien keskiviikkoista tunkeutumista kongressitaloon ennennäkemättömäksi terroristihyökkäykseksi ja kertoo sen jäljiltä ilmassa olevan edelleen väkivallan uhkaa.

Pormestari pyytää muun muassa turvallisuusviranomaisia tekemään suunnitelman liittovaltion omaisuuden turvaamiseksi ja Yhdysvaltain sisäministeriä perumaan tulevien kahden viikon ajalta kaikki luvat julkisille kokoontumisille Washingtonissa.

STT

11.1. klo 2.12 Yhdysvalloissa on avattu ainakin 25 kotimaiseen terrorismiin liittyvää tutkintaa

Yhdysvalloissa on avattu ainakin 25 kotimaiseen terrorismiin liittyvää tutkintaa kongressitalon mellakoinnin vuoksi, kertovat uutiskanava NBC ja uutistoimisto Bloomberg.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain maavoimaministeri Ryan McCarthy demokraattien kongressiedustaja Jason Crow'lle. Crow jakoi puhelinkeskustelusta tehdyn tiivistelmän, jonka esimerkiksi NBC julkaisi.

McCarthy kertoo puolustusministeriön olevan myös tietoinen mahdollisista lisäuhista, joita mahdolliset terroristit voivat muodostaa virkaanastujaispäivänä tai virkaanastujaisten alla.

Hän kertoo ministeriön tekevän yhteistyötä paikallisten ja liittovaltion viranomaisten kanssa koordinoidakseen Joe Bidenin virkaanastujaisten turvajärjestelyjä.

STT

11.1. klo 00.48 Trump määräsi suruliputuksen kuolleiden poliisien kunniaksi

Presidentti Donald Trump on määrännyt suruliputuksen keskiviikkoon asti kunnioittaakseen viime keskiviikkona mellakoiden jälkimainingeissa kuolleiden poliisien Brian D. Sicknickin sekä Howard Liebengoodin muistoa.

Trump kertoo Valkoisen talon lehdistötiedotteessa, että lippu vedetään puolisalkoon niin Valkoisessa talossa, kuin kaikissa muissakin hallintorakennuksissa.

Poliiseista Sicknick kuoli torstaina ja syyttäjät ovat avaamassa tutkimukset siitä, liittyykö kuolema hänen mellakassa saamiinsa vammoihin. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina Liebengoodin kuolemasta, mutta varmuutta ei ole siitä liittyykö hänen kuolemansa suoraan keskiviikon väkivaltaisuuksiin, kertoo uutistoimisto AP.

AP

10.1. klo 22.56 Kalifornian entinen kuvernööri Arnold Schwarzenegger lataa: "Trump on kaikkien aikojen huonoin presidentti "

Kalifornian kuvernöörinä vuosina 2003–2011 toiminut Arnold Schwarzenegger on tylyttänyt Donald Trumpia ja sanonut, että tämä tullaan muistamaan "kaikkien aikojen huonoimpana presidenttinä."

Tämän lisäksi Schwarzenegger vertasi keskiviikkoisia mellakoita kristalliyöhön, jolla tarkoitetaan natsien juutalaisiin kohdistamaa väkivallan aaltoa marraskuun 9. ja 10. päivä vuonna 1938. Nimi kristalliyö tulee juutalaisten rikottujen kauppojen ikkunoiden lasinsirpaleista.

Myös kehonrakentajana ja näyttelijänä tunnetun Schwarzeneggerin ja Trumpin välit ovat olleet poikki jo pitkään.

Maltilliseksi republikaaniksi itseään tituleeraava Schwarzenegger korvasi Trumpin Diili-ohjeman isäntänä, kun Trump aloitti presidentivaalikampanjansa kesällä 2015.

Trump haukkui julkisuudessa toistuvasti Schwarzeneggeriä ohjelman huonoista katsojaluvuista, johon "Iso-Arska" vastasi haukkuihin syyttämällä Trumpin sabotoivan itse ohjelmaa.

AP

10.1. klo 19.56 Ylen toimittaja seurasi: Äärioikeiston suosikkipalvelussa Parlerissa uhotaan ja puolustetaan Trumpia vain tunteja sulkemista

Yhdysvalloissa teknojättien hampaisiin joutuneen somepalvelu Parlerin uutisvirta on täyttynyt käyttäjien vihaisista viesteistä.

Verkkokaupan suuryhtiö Amazon on ilmoittanut poistavansa Parlerin Amazon Web Services -pilvipalvelustaan, koska sosiaalisen median sovellus ei ole toiminut riittävän nopeasti poistaakseen väkivaltaa lietsovia postauksia palvelustaan.

Parler on erityisesti Yhdysvaltain äärioikeiston ja Trumpin ydinkannattajien suosima somekanava, koska se ei ole kitkenyt vihapuhetta samaan tapaan kuin Twitter ja Facebook.

Lue lisää, mitä Ylen toimittaja havaitsi tutustuessaan palvelun uutisvirtaan sunnuntaina.

10.1. klo 19.40 Kongressitalon mellakan aikana osa edustajista saattoi altistua koronavirukselle turvahuoneessa

Useita Yhdysvaltain kongressin edustajia on voinut altistunut koronavirukselle ollessaan suljetussa tilassa kongressin mellakan aikana, tiedotti kongressin lääkäri sunnuntaina.

Lääkärin mukaan turvatilassa muiden edustajien kanssa ollut yksi henkilö on saanut positiivisen tuloksen koronatestissä. Henkilön nimeä ei kerrottu. Koronaviruksen kantajan kanssa samassa huoneessa olleita ihmisiä kehotetaan käymään koronatestissä.

Edustajat olivat paenneet Trumpin kannattajien mellakointia keskiviikkona paikkaan, josta ei ole annettu lisätietoja.

Osa edustajista vietti laajassa huoneessa useita tunteja, osa lyhyemmän aikaa.

Turvahuoneessa on AP:n mukaan kuvattu video, jossa republikaanipuolueen edustajia on paikalla ilman maskeja. Osa kongressin edustajista ja työntekijöistä on ollut raivoissaan maskitta kulkemisesta.

Lähde: AP

10.1. klo 17.16 Amerikkalaismedian kysely: Yli puolet amerikkalaisista erottaisi Trumpin virastaan heti

56 prosenttia amerikkalaisista olisi valmis erottamaan Donald Trumpin presidentinvirastaan ennen virkakauden loppua, kertoo ABCNewsin teettämä kysely. 43 prosenttia antaisi presidentin pitää virkansa vielä loppuajan.

Kaksi kolmasosaa (67 prosenttia) on myös sitä mieltä, että Trumpia voi syyttää paljon tai aika paljon keskiviikon tapahtumista kongressitalolla.

ABCNewsin mukaan heistä, jotka eivät poistaisi Trumpia Valkoisesta talosta ennen virkakauden loppua, lähes puolet (45 prosenttia) tuomitsee presidentin toiminnan kongressin mellakoiden aikana.

Kysely paljastaa suuret mielipiteiden eroavaisuudet eri puolueiden kannattajissa.

Demokraattien kannattajista lähes kaikki (94 prosenttia) erottaisi Trumpin ennen virkakauden loppua. Vain 13 prosenttia republikaanien kannattajista on samaa mieltä. Riippumattomiksi itsensä ilmoittaneista 58 prosenttia poistaisivat Trumpin Valkoisesta talosta ennen 20. tammikuuta.

Kyselyn on tehnyt Ipsos ja se on samansuuntainen kuin eilen julkaistu uutistoimisto Reutersin kysely.

Sen mukaan 57 prosenttia yhdysvaltalaisista haluaisi, että presidentti Donald Trump erotettaisiin virastaan välittömästi.

Samassa kyselyssä myös lähes 70 prosenttia vastaajista sanoo, että he eivät hyväksy Trumpin toimia keskiiviikkoisessa kaaoksessa, jossa mellakoitsijat tunkeutuivat kongressirakennukseeen.

10.1. klo 15.45 Trump lupailee pyrkivänsä presidentiksi 2024, mutta ei tee sitä, sanovat lähteet

Presidentti Donald Trump ei pyri presidentiksi vuonna 2024, kirjoittaa Politico-lehti sunnuntaina. Lehti haastatteli useita Trumpin lähellä olevia republikaaneja.

Trump on aiemmin lupaillut, että pyrkii toisella kaudelle seuraavissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Ilmoitus tästä oli ollut määrä tehdä presidentiksi valitun Joe Bidenin virkaanastujaispäivänä.

Kahden republikaanilähteen mukaan Trump olisi alkanut pohtia uudelleen ilmoitusta, sillä sen vuoksi pitäisi tehdä paperitöitä taloudellisen tilanteen ilmoittamiseksi. Se taas saattaa vaikuttaa rikostutkintoihin, jotka odottanevat väistyvää presidenttiä.

Myös tämän viikon tuhoisat tapahtumat kongressissa olisivat vaikuttaneet Trumpin päätökseen. Häntä olisi myös varoitettu olla yrittämästä uudestaan presidentinvirkaan.

Politicon haastatteleman Trumpia lähellä olevan republikaanien mukaan Trump vain kiusoittelee, mutta ei tule pitämään sanaansa.

Trumpin aikeista ei nyt saada tietoa hetkeen, sillä suljettiin perjantaina ulos Twitteristä. Se on saanut presidentin "räjähtämispisteeseen", kerrottiin Valkoisesta talosta lehdelle.

Trump lähetti presidenttikautensa aikana yli 56 500 tviittiä.

10.1. klo 14.54 Sarvipääshamaani sai syytteet

Sarvipääshamaani on saanut syytteet kongressin mellakoinnin aikaisesta väkivaltaisesta tunkeutumisesta ja häiriökäyttäytymisestä, kertoo BBC.

"QAnon-shamaaniksi" itseään kutsuva mies on useissa uutiskuvissa nähty sarvipäinen ja turkiksiin verhoutunut Trumpin kannattaja. Hän on myös Q-liikkeen kannattaja.

Q-liikkeen kannattajat uskovat, että vihollisia löytyy Yhdysvaltain hallinnosta, liike-elämästä ja mediasta.

QAnon on vuonna 2017 sepitetty teoria, jonka mukaan presidentti Trump käy salaista sotaa saatanaa palvovia pedofiileja vastaan.

Poliisi pidätti miehen lauantaina.

10.1. klo 8.15 Amazon jäädyttää oikeiston suosiman sosiaalisen median Parler-palvelun

Verkkokaupan suuryhtiö Amazon poistaa Parlerin Amazon Web Services -pilvestään, koska sosiaalisen median sovellus ei ole toiminut riittävän nopeasti poistaakseen väkivaltaa lietsovia postauksia palvelustaan.

Päätöksen taustalla vaikuttaa presidentti Donald Trumpin kannattajien keskiviikkoinen rynnäkkö Yhdysvaltain kongressiin Washingtonissa.

Amazon on isännöinyt Parlerin palveluja palvelimillaan, joten Parler putoaa verkosta, kun Amazonin päätös tulee voimaan kello 9.59 Suomen aikaa maanantaiaamuna.

Parlerista on muodostunut suojasatama jyrkän linjan konservatiiveille ja äärioikeistolaisille vaikuttajille, jotka katsovat sosiaalisen median valtavirran yhtiöiden sensuroivan ja tukahduttavan poliittista puhetta.

Aiemmin Apple ja Google hyllyttivät Parlerin sovelluskaupoistaan. Parlerin jo ladanneet saattoivat jatkaa palvelun käyttämistä ja sovellus oli löydettävissä myös internetselaimen kautta. Amazonin päätös pudottaa Parlerin verkosta, kunnes sovellus on löytänyt uuden verkkopalveluiden toimittajan.

Parlerin perustaja ja pääjohtaja John Matze sanoi, että Parler voi olla poissa internetistä viikon verran.

Matze syytti Amazonia, Googlea ja Applea koordinoidusta hyökkäyksestä kilpailun tappamiseksi juuri, kun Twitter jäädytti presidentti Trumpin tilin.

Parlerin suosio on kasvanut viime kuukausina, ja se oli suosituin ilmaiseksi ladattava sovellus Applen sovelluskaupassa lauantaina, kun Twitter päätti jäädyttää pysyvästi Trumpin tilin kongressihyökkäyksen seurauksena.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

10.1. klo 7.19 Republikaanisenaattori sanoo Trumpin tehneen virkasyytteen alaisia rikkomuksia

Pennsylvanian republikaaninen senaattori Pat Toomey sanoo presidentti Donald Trumpin syyllistyneen rikkomuksiin, jotka ovat virkarikossyytteen alaisia. Toomey ei sanonut, äänestäisikö hän senaatissa presidentin syrjäyttämiseksi tehtävistään, jos edustajainhuone lähettää senaattiin syytekirjelmän Trumpia vastaan.

Taustalla on Trumpin kannattajien rynnäkkö kongressiin keskiviikkona. Demokraatit syyttävät presidentin yllyttäneen kannattajiaan väkivaltaan.

– En tiedä, mitä he lähettävät, ja yksi asioista, joista olen huolissani, suoraan sanottuna, on politisoiko edustajainhuone tämän täydellisesti, Toomey sanoi Fox News -uutiskanavan haastattelussa lauantaina.

– Ajattelen kyllä, että presidentti on tehnyt virkasyytteen alaisia rikkomuksia, mutta en tiedä, mitä tulee senaatin lattialle, jos mitään.

Aiemmin republikaaneista Alaskan senaattori Lisa Murkowski on vaatinut Trumpin eroa, edustaja Adam Kinzinger on vaatinut Trumpin syrjäyttämistä perustuslain 25. lisäyksen perusteella ja Nebraskan senaattori Ben Sasse on sanonut olevansa valmis harkitsemaan edustajainhuoneen esittämää virkasyytettä.

Virkasyytettä edustajainhuoneessa ajava demokraattiedustaja David Ciciline kertoi, että hän on kerännyt hankkeelle jo 185 kannattajaa. Kirjelmässä Trumpia syytetään kapinan lietsomisesta.

Esitys aiotaan tuoda edustajainhuoneen käsittelyyn maanantaina. Jos demokraatit päättävät lähteä liikkeelle asiassa, äänestys olisi mahdollinen keskiviikkona.

Virkasyyte menisi sitten senaatissa pidettävään oikeudenkäyntiin, jossa senaattorit lopulta äänestäisivät siitä. Tuomioon tarvittaisiiin kaksi kolmasosaa senaattoreista.

Senaatin republikaaninen enemmistöjohtaja Mitch McConnell on ilmaissut, että senaatin oikeudenkäynti voisi alkaa aikaisintaan 19. tammikuuta, siis vain päivää ennen virkaanastujaisia, joissa Joe Bidenista tulee Yhdysvaltain presidentti.

Lähteet: AP, Reuters, The New York Times

10.1. klo 03.19 Kongressirynnäkössä saamiinsa vammoihin kuollut poliisi "rakasti työtään"

Poliisi Brian Sicknickin ensimmäinen iso työtehtävä oli Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman virkaanastujaisissa vuonna 2009, kertoo uutistoimisto Reuters. Työ Capitolin poliisissa oli hänelle unelmatyö.

– Hän rakasti työtään, kertoo poliisin isä, Charles Sicknick.

Brian Sicknick, 42, kuoli perjantaiaamuna Suomen aikaa vammoihin, jotka hän sai Yhdysvaltain kongressirakennuksen valtauksessa keskiviikkona. Sicknickiä iskettiin vaahtosammuttimella päähän, kun hän kamppaili tunkeutujien kanssa. Tapausta tutkitaan henkirikoksena.

Charles Sicknick kertoo, että hänen poikansa sai päälleen pippurisumutetta ja iskun päähänsä. Hän kuljetettiin sairaalahoitoon. Seurauksena oli hyytymä aivoissa. Häntä ei saatu pelastettua.

– En pääse tästä koskaan yli, isä sanoo.

Lähde: Reuters

10.1. klo 2.38 Pence osallistuu Bidenin virkaanastujaisiin

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence aikoo osallistua Joe Bidenin sekä Kamala Harrisin virkaanastujaisiin, jotka järjestetään tammikuun 20. päivänä.

Presidentti Donald Trump ilmoitti jo aiemmin viikolla, että hän ei aio ottaa osaa kyseisiin juhlatilaisuuksiin. Sen sijaan hänen uskotaan matkustavan Floridan kotiinsa Mar-a-Lagoon.

Reuters

9.1. klo 20.57 WP: Trump painosti joulukuussa Georgian vaalien selvitysmiestä "löytämään petoksen"

Yhdysvalloissa väistyvä presidentti Donald Trump vaati Georgian osavaltion vaalien selvitysmiestä "löytämään petoksen" puhelinkeskustelussa joulukuussa, kirjoittaa Washington Post -lehti.

Jos selvitysmies petoksen löytäisi, hänestä tulisi Trumpin mukaan "kansallissankari", kertoi nimettömänä pysyttelevä lähde lehdelle.

Trump soitti vähän ennen joulua, kun vaaleja tutkiva henkilö oli selvittämässä syytöksiä äänestysvilpistä Atlantan esikaupunkialueella, lähde kertoo.

Lakiasiantuntijoiden mukaan presidentin pyrkimys vaikuttaa meneillään olleeseen tutkintaan saattaa olla verrattavissa esimerkiksi oikeudenkäytön estämiseen.

Tosin he varoittivat, että tätä voisi olla vaikea näyttää toteen.

Lähde: STT

9.1. klo 20.13 Sarvipääshamaaniksi pukeutunut pidätettiin, puhujakorokkeen kanssa poseerannut mies saa syytteet

Sarvet päässä ja jonkinlaiseen shamaaniasuun kongressin valtauksessa pukeutunut on pidätetty, kertoo Washington Post. Shamaaniasusteinen mies kantoi myös salaliittoteoreetikkojen QAnon-tunnuksia.

Mies oli kertonut liittovaltion poliisille osallistuneensa protesteihin, koska presidentti Donald Trump oli kutsunut "patriootit" paikalle, kertoo The Hill.

QAnon on vuonna 2017 sepitetty teoria, jonka mukaan presidentti Trump käy salaista sotaa saatanaa palvovia pedofiileja vastaan. Q-liikkeen kannattajat uskovat, että vihollisia löytyy Yhdysvaltain hallinnosta, liike-elämästä ja mediasta.

Lue myös: Miksi sarvipääshamaani rynni kongressiin? USA:n vaaleissa internetin ilmiöt eivät pysyneet enää internetissä ja taustalla on monta syytä

Myös ilmeisesti puhemies Nancy Pelosin puhujakoroketta kantanut ja sen kanssa poseerannut mies on saanut syytteet muun muassa varastamisesta ja rakennukseen tunkeutumisesta.

The Miami Herald kertoi aiemmin, että mies oli pidätetty Floridassa. Liittovaltion poliisi FBI oli etsinyt miestä hänestä mellakoiden aikana otettujen poseerausten perusteella.

Useita kongressin valtaukseen osallistuneita vastaan on nostettu syytteet muun muassa alueelle tai rakennukseen tunkeutumisesta. Pelosin pöydälle jalkansa nostanut Trumpin kannattaja Arkansasista on saamassa syytteet julkisen omaisuuden anastuksesta.

Lähde: AP

9.1. klo 19.35 Tutkijat: Twitterin kurinpalautus Trumpille on oikea veto, vaikka tulikin kovin myöhään

Twitter-tilin poisto on tähän asti kovin isku Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin someviestinnälle. Trumpin tili on Twitterin lisäksi suljettu myös Facebookissa.

Ylen haastattelemat tutkijat, apulaisprofessori Turo Uskali ja tutkijatohtori Niko Pyrhönen, pitävät Twitterin puuttumista Trumpin tviittailuun oikeana päätöksenä, joka olisi tosin voitu tehdä jo aiemmin.

– Ainoa mistä somejättejä voi ja ehkä pitääkin kritisoida on, että ne ovat toimineet liian myöhään, Pyrhönen arvioi.

Pyrhönen on Helsingin yliopistossa työskentelevä sosiologi, joka on tutkinut muun muassa vastamediaa.

Samoilla linjoilla on Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessori Turo Uskali. Hän muistuttaa, että Twitter alkoi vasta viime vuonna huomautella Trumpin tviiteistä ja poistaa niitä.

– Voi kysyä, tuliko se liian myöhään, vai olisiko pitänyt reagoida jo neljä vuotta sitten, Uskali sanoo.

Uskalin mielestä Twitterin toimet voivat osoittautua vedenjakajaksi sen suhteen, miten sosiaalista mediaa säännellään.

Viime töikseen Twitterissä Trump arvosteli palvelua rajusti sananvapauden rajoittamisesta ja kertoi harkitsevansa kilpailevan foorumin perustamista.

Pyrhönen ei kuitenkaan usko, että Trump ehtii enää kautensa viime päivinä rajoittaa Twitterin toimintaa.

Lue koko juttu Ylen sivuilta.

Lisää aiheesta: Trumpin Twitter-tilin sulkeminen: vastustajat kiittävät, kannattajat arvostelevat sensuuria

9.1. klo 19.20 CNN: Yhdysvalloissa väkivaltaan yllyttäminen kiihtynyt ennen Bidenin virkaanastujaisia

Yhdysvalloissa äärioikeiston väkivaltaan yllyttäminen on edelleen kiihtynyt, uutisoi CNN.

Kanavan mukaan asiantuntijat varoittavat, että yllytys ei päättynyt kongressiin tehtyyn hyökkäykseen, vaan lisää mellakoita saattaa olla tulossa.

– Näemme ... puheita näiltä valkoisen ylivallan kannattajilta, äärioikeistolaisilta liikkeiltä – he kokevat olevansa voimissaan tällä hetkellä. On täysin odotettavissa, että väkivalta voi todella pahentua ennen kuin se taittuu, arvioi kansalaisjärjestö Anti-Defamation Leaguen puheenjohtaja Jonathan Greenblatt.

Kyberturvallisuuden asiantuntija John Scott-Railton korosti CNN:lle, että hän on erittäin huolestunut tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisten turvallisuudesta.

Biden ottaa presidentin tehtävät vastaan Washingtonissa 20. tammikuuta.

– Laaja yleisö oli kauhistunut siitä, mitä Capitolilla tapahtui, mutta äärioikeistolaisen keskustelun piirissä hyökkäystä pidetään menestyksenä, Toronton yliopistossa toimivan kyberturvallisuutta valvovan ryhmän, Citizen Labin, vanhempi tutkija Scott-Railton painotti.

Vaikka presidentti Donald Trumpin puolueen, republikaanien, johto – ja lopulta myös Trump itse – tuomitsivat parlamenttiin hyökänneet, sillä näytti olevan vain vähän vaikutusta radikalisoituneeseen oikeistoon.

Lähde: STT

9.1. klo 6.41 FBI lupaa palkkion putkipommien asettajasta

Liittovaltion poliisi FBI etsii henkilöä, joka asensi putkipommit demokraattien ja republikaanien puoluetoimistoille keskiviikkona Washingtonissa. FBI lupaa enimmillään 50 000 dollarin eli noin 41 000 euron palkkion tiedoista, jotka johtavat putkipommien asettajan paikallistamiseen, vangitsemiseen ja tuomitsemiseen.

FBI liitti lausuntoonsa kuvan naamioituineesta henkilöstä, jolla on hansikkaat ja hupullinen pusakka ja joka kantaa jonkinlaista esinettä kädessään.

Putkipommit oli tuotu demokraattien ja republikaanien kansallisten komiteoiden toimistojen luokse keskiviikkona.

Poliisin mukaan pommit olisivat saattaneet aiheuttaa suurta vahinkoa. ABC-kanavan uutisten mukaan pommiryhmä käytti keskiviikkona vesitykkiä hajottaakseen räjähteet samaan aikaan, kun presidentti Donald Trumpin kannattajat rynnäköivät kongressirakennukseen.

Lähde: Reuters

9.1. klo 3.52 Twitter poisti Trumpin uusia tviittejä tämän presidentti-tililtä

Yhteisöpalvelu Twitter on poistanut Donald Trumpin uusia tviittejä, joita hän on yrittänyt julkaista presidentti-tilillään (@potus).

Useat mediat kertovat, että Trump yritti käyttää Yhdysvaltain presidentin virallista Twitter-tiliä syyttääkseen Twitteriä hiljentämisestään.

– Meitä ei hiljennetä, oli Trump tviitannut presidentin viralliselta tililtä ennen kuin kyseinen tviitti poistettiin Twitterin toimesta.

Twitter jäädytti hieman aiemmin Trumpin henkilökohtaisen Twitter-tilin (@realdonaldtrump) lopullisesti. Yhtiö perustelee päätöstään riskillä väkivaltaan yllyttämisestä jatkossa.

Jo ennen Trumpin tilin lopullista jäädyttämistä Twitter jäädytti myös tämän entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantaja Michael Flynnin sekä Trumpin lakitiimissä toimivn asianajaja Sidney Powellin tilit.

Reuters, STT

9.1. klo 3.08 Google Play poisti Parlerin sovelluskaupastaan, myös Apple vaatii "Oikeiston Twitteriltä" toimia

Hakukonejätti Google vaatii pikaviestipalvelu Parleria aloittamaan moderoinnin omalla alustallaan. Google poisti Play-sovelluskaupastaan Parlerin, koska katsoo sen yllyttävän väkivaltaan Yhdysvalloissa.

Teknologiajätti Apple taas kertoo antaneensa Parlerille 24 tuntia aikaa "poistaa kaikki vastenmielinen sisältö alustaltaan" sekä vaatii tätä laatimaan kirjallisen suunnitelman moderoinnille sovelluksessa.

Parler on Twitterin kaltainen sovellus, joka julistaa "sananvapautta". Parler nousi presidentinvaalien jälkeen hyvin suosituksi Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun Donald Trump ja monet hänen tukijansa siirtyivät käyttämään Twitterin sijasta kyseistä alustaa, koska siellä ei syytetä heitä valeuutisoinnista. Parleria onkin pidetty "Oikeiston Twitterinä."

Reuters

9.1. klo 1.52 Donald Trumpin Twitter-tili jäädytetty pysyvästi

Viestipalvelu Twitter on pysyvästi jäädyttänyt Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin käyttäjätilin. Sosiaalisen median yhtiö kertoo asiasta blogissaan.

Yhtiö perustelee päätöstään riskillä väkivaltaan yllyttämisestä jatkossa. Twitter kertoo tarkastelleensa Trumpin viimeaikaisia tviittejä, niiden kontekstia sekä kuinka niitä tulkitaan Twitterissä ja sen ulkopuolella.

Twitter sulki aiemmin Trumpin tilin väliaikaisesti 12 tunnin ajaksi sen jälkeen, kun hänen tukijansa yrittivät vallata kongressitalon keskiviikkona.

Tilillä oli kymmeniä miljoonia seuraajia.

STT, Reuters

9.1. klo 1.23 Pelosin mukaan Trumpin tulisi erota

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone on valmis asettamaan presidentti Donald Trumpin virkasyytteeseen, mikäli tämä ei eroa itse, edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi sanoi perjantaina. Pelosin lausunnosta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Guardian-lehden mukaan edustajainhuone aikoisi edetä asiassa maanantaina.

Erityisesti demokraatit ovat vaatineet Trumpin viraltapanoa kongressitalon keskiviikkoisten mellakoiden vuoksi. Demokraattien hallinnassa oleva edustajainhuone aikoo käyttää virkarikossyytettä, mikäli varapresidentti Mike Pence ja hallitus eivät syrjäytä Trumpia perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

– Jäsenten toivo on, että presidentti eroaa välittömästi. Edustajainhuone säilyttää kaikki vaihtoehdot... Suurella kunnioituksella, neuvottelut jatkuvat, Pelosi sanoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trumpin kautta on jäljellä vajaat kaksi viikkoa.

STT, Reuters

9.1. klo 01.10 Twitter on jäädyttänyt Michael Flynnin sekä Sidney Powellin tilit

Yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitter on jäädyttänyt Michael Flynnin sekä Sidney Powellin tilit. Twitter on kertonut pyrkivänsä sulkemaan tai jäädyttämään käyttäjiä, jotka jakavat QAnon-salaliittoteoriaverkoston materiaalia sen jälkeen, kun mellakoitsijat hyökkäsivät kongressirakennukseen keskiviikkona.

Michael Flynn muistetaan pikavisiitistä Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajana, jolla paikalla hän toimi alle kuukauden ajan vuonna 2017.

Sidney Powell taas kuuluu Trumpin lakimiestiimin. Hän on syyttänyt muun muassa marraskuussa käytyjä presidentinvaaleja vilpillisiksi ja haukkui vaalien laskentajärjestelmää kommunistien luomaksi.

Twitter jäädytti aemmin viikolla myös Trumpin tilin 12 tunnin ajaksi.

AP

9.1. klo 00.22 Suurin osa yhdysvaltalaisista haluaisi erottaa Trumpin välittömästi

57 prosenttia yhdysvaltalaisista haluaisi, että presidentti Donald Trump erotettaisiin virastaan välittömäsi, kertoo uutistoimisto Reutersin kysely.

Samassa kyselyssä myös lähes 70 prosenttia vastaajista sanoo, että he eivät hyväksy Trumpin toimia keskiiviikkoisessa kaaoksessa, jossa mellakoitsijat tunkeutuivat kongressirakennukseeen.

Trumpin nähdään yleisesti yllyttäneen kannattajiaan tunkeutumaan kongressirakennukseen samaan aikaan, kun kongressissa oli menossa kokous, josssa oli tarkoitus vahvistaa marraskuun presidentinvaalien tulos.

Reuters

9.1. klo 00.06 Republikaanisenaattori tylyttää Trumpia: "Haluan hänet ulos!"

Alaskalainen republikaanisenaattori Lisa Murkowski on antanut haastattelun alaskalaiselle sanomalehdelle Anchorage Daily Newsille, jossa kertoo, että presidentti Donald Trumpin pitäisi erota välittömästi.

– Haluan hänet ulos, hän on aiheuttanut jo tarpeeksi vahinkoa, Murkowski toteaa.

Murkowski kertoo, että mellakat ovat Trumpin syytä, koska katsoo tämän yllyttäneen kannattajiaan tietoisesti valtaamaan kongressirakennuksen.

Anchorage Daily News

8.1. klo 23.28 Ainakin 15 mellakoitsijalle syytteet kongressirakennukseen tunkeutumisesta

Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmoittanut nostavansa ainakin 15 ihmistä vastaan syytteet keskiviikkoisesta mellakoinnista, jossa useat ihmiset tunkeutuivat kongressirakennukseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan joukossa on myös yksi henkilö, jota syytetään kotitekoisen pommin tekemisestä ja hallussapidosta.

Oikeusministeriö kertoo, että syytteiden nostamisen lisäksi on jätetty myös muita valituksia ja tutkimukset ovat yhä käynnissä.

Mielenosoittajat aiheuttivat kongressissa täyskaaoksen, jossa muun muassa rikottiin ikkunoita ja varastettiin esineistöä. Kaikkiaan mellakoiden yhteydessä kuoli viisi ihmistä ja useita loukkaantui.

Pidätettyjä on useita. Yksi pidätetyistä on kiihkomielisesti Donald Trumpia kannattava arkansasilainen mies, joka murtautui edustajainhuoneen puhemiehenä toimivan Nancy Pelosin toimistoon.

AFP, CNN

8.1. klo 22.23 Biden: Kongressi päättää Trumpin syyttämisestä

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden ei ota kantaa siihen, pitäisikö väistyvää presidenttiä Donald Trumpia vastaan nostaa syyte.

Hän totesi tiedotustilaisuudessaan, että asia kuuluu kokonaan kongressin päätettäväksi. Bidenin mukaan hän hoitaa ryhmineen omat työnsä ja kongressi saa päättää, miten Trumpin suhteen menetellään.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi aikaisemmin tänään, että hän odottaa edelleen varapresidentti Mike Pencen ja hallituksen vastausta siihen, aikovatko nämä ottaa käyttöön perustuslain 25. lisäyksen presidentin panemiseksi viralta. Jos näin ei käy, kongressi on Pelosin mukaan valmis aloittamaan viraltapanomenettelyn, mahdollisesti jo ensi viikolla.

Reuters, STT

8.1. klo 21.05 Reuters: Demokraatit valmistelevat Trumpille syytettä virkavirheestä

Demokraattipoliitikot valmistelevat presidentti Donald Trumpille syytettä virkavirheestä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Syytteet on määrä tuoda julkisuuteen maanantaina.

Syytteitä valmistelemassa ovat edustajainhuoneen jäsenet David Cicilline, Ted Lieu ja Jamie Raskin, Reuters kertoo omiin lähteisiinsä viitaten.

Reuters

8.1. klo 21.01 Edustajainhuoneen republikaanijohtaja ei tue Trumpin viraltapanoa

Edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja, republikaanien Kevin McCarthy sanoo, ettei hän tue presidentti Donald Trumpin viraltapanoa. McCarthyn mukaan viraltapano vain jakaisi maata entistä pahemmin.

McCarthy sanoi myös olleensa yhteydessä Yhdysvaltain tulevaan presidenttiin Joe Bideniin keskustellakseen tämän kanssa tavoista, joilla amerikkalaisten välistä juopaa voidaan pienentää.

STT

8.1. klo 19.25 Pelosi haluaa ydinasekoodit pois Trumpin ulottuvilta

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies demokraattien Nancy Pelosi on puhunut asevoimien komentajan Mark Milleyn kanssa siitä, miten estetään presidentti Donald Trumpia aloittamasta sotilaallisia vihamielisyyksiä tai pääsemästä ydinaseiden laukaisukoodeihin. Pelosi kertoi asiasta kirjeellä edustajille.

Hän kuvasi presidenttiä "epävakaaksi".

– Hillitsemätön presidentti ei voisi olla vaarallisempi, ja meidän on tehtävä kaikkemme suojellaksemme amerikkalaisia, maatamme ja demokratiaamme hänen hyökkäyksiltään, kertoo CNN Pelosin kirjoittaneen.

Kirjeessään hän kiitti myös kongressin edustajia keskiviikon hyökkäyksen jälkeisistä tapahtumista.

Pelosi toivoo kuulevansa varapresidentti Mike Penceltä mahdollisimman pian, mikä on hänen mielipiteensä Trumpin mahdollisesta viraltapanosta perustuslain 25. lisäyksen mukaisesti: Jos varapresidenti ja enemmistö hallituksesta katsoo, että presidentti ei kykene hoitamaan tehtäviään, hänet voidaan syrjäyttää virastaan. Pence on tiettävästi suhtautunut kielteisesti ajatukseen.

Pelosi kirjoitti myös, että jos presidentti ei eroa itse, kuten Richard Nixon teki lähes 50 vuotta sitten, kongressin edustajainhuone on valmis aloittamaan virkasyytemenettelyn häntä vastaan.

Lähde: Reuters, AFP

Korjattu 9.1. klo 12.00, kongressissa olisi kyse virkasyytemenettelystä.

8.1. klo 18.26 Vaalikoneyhtiö vaatii Trumpin asianajalta miljardikorvausta

Vaalikoneita valmistava Dominion-yhtiö on nostanut kanteen presidentti Donald Trumpin entistä asianajajaa Sidney Powellia vastaan, kertoo talouslehti Forbes.

Dominion syyttää Powellia kunnianloukkauksesta ja yleisön harhaanjohtamisesta. Powell oli johtavassa roolissa, kun Trumpin kampanja syytti presidentinvaaleja vilpillisiksi. Powell antoi lukuisia lausuntoja, joissa hän väitti Dominionin vaalikoneiden antavan vääriä tuloksia.

Yhtiö vaatii Powellilta 1,3 miljardin dollarin korvauksia.

Kanteita on tulossa lisää. Forbesin mukaan Dominion on jo lähettänyt ennakkotiedon tulevasta oikeusjutusta muun muassa Valkoiseen taloon, Trumpia tukeneille uutiskanaville Fox News, Newsmax ja One America News, Fox Newsin toimittajille Sean Hannity ja Maria Bartiromo sekä Trumpin lakimiehelle Rudy Giulianille.

8.1. klo 18.24 Osa kiihkeistä kannattajista piti Trumpin eilistä puhetta selkäänpuukotuksena

Presidentti Donald Trumpin myöntyminen vallanvaihtoon on herättänyt närää ja uusia salaliittoteorioita hänen kiihkeimpien kannattajiensa joukossa, kertoo Guardian.

Sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla internetin keskustelualustoilla Trumpin äärioikealla olevat kannattajat ovat valitelleet pettymystään.

Trump vakuutti olevansa sitoutunut järjestäytyneeseen ja sujuvaan vallanvaihtoon torstaina. Trump tuomitsi keskiviikon väkivaltaisuudet ja sanoi, että lakia rikkoneet joutuvat maksamaan teoistaan.

Osa kannattajista piti lausuntoa selkäänpuukotuksena ja iskuna vasten kasvoja.

Osa puolestaan oli sitä mieltä, että Trumpin video oli valetta. Trump on ollut heidän mielestään pakotettu lausuntoon saadakseen Twitter-tilin auki tai hänellä on vielä suuri suunnitelma jatkon varalle.

Kannattajat näyttävät uskovan vielä presidenttiin, sillä Trump ei puheessaan myöntänyt vaalitappiota.

8.1. klo 17.59 Trump: En aio osallistua virkaanastujaisiin

Presidentti Donald Trump on kertonut, ettei aio osallistua Joe Bidenin virkaanastujaisiin. Hän kertoi asiasta Twitterissä.

– Kaikille asiaa kysyneille, en aio osallistua virkaanastujaisiin 20. tammikuuta, Trump kirjoitti.

9.1. klo 12.44 Jutussa aikaisemmin näkynyt Donald Trumpin twiitti poistui näkyvistä, kun Twitter jäädytti Trumpin käyttäjätilin.

Väistyvät presidentit ovat perinteisesti aina osallistuneet seuraajansa virkaanastujaisiin sellaisessakin tapauksessa, että eivät itse ole päässeet toiselle kaudelle.

Edellisen kerran väistyvä presidentti jätti osallistumatta seuraajansa virkaanastujaisiin Yhdysvalloissa vuonna 1869. Tuolloin Andrew Johnson ei ollut paikalla, kun Ulysses S. Grant nousi virkaan, kertoo brittilehti Guardian.

CNN:n lähteen mukaan Trump mietiskelee nyt, miten aikoo viettää loput 12 päivää presidenttinä.

Avustajien kanssa on puhuttu eri vaihtoehdoista, jotka ovat olleet matka raja-aitaa tarkastamaan, viimeinen haastattelu virassa ja viimeisten armahdusten allekirjoittaminen. Eri medioissa on pohdittu yrittääkö presidentti armahtaa myös itsensä.

BBC:n mukaan ei ole tiedossa, voiko Trumpin mahdollista tehdä niin.

Lähde: STT

8.1. klo 16.43 Republikaanit alkaneet katua Trumpin peesailua Georgian vaalien takia

Republikaanipuolueen sisällä tunnetaan katumusta siitä, että johtavat poliitikot myötäilivät niin pitkään Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia, kertoo Hill-lehti.

Lehden haastatteleman, nimettömänä pysytelleen republikaanisenaattorin mukaan republikaanien olisi pitänyt suitsia presidenttiä enemmän tämän virkakauden aikana.

– Meidän olisi pitänyt tehdä enemmän vastarintaa, sekä hänen retoriikkaansa että joitakin hänen lainsäädännöllisiä toimiaan kohtaan. Teimme sen virheen, että ajattelimme aina hänen kyllä parantavan. Luulimme että kun hänestä tuli presidenttiehdokas, ja kun hän sitten alkoi hallita, että hän parantuisi, että hänestä tulisi presidentillisempi.

Useimmat senaatin republikaanit vastustivat aikanaan Trumpia, mutta ovat kuitenkin myötäilleet häntä poliittisen hyödyn toivossa. He ovat usein vähätelleet Trumpin kyseenalaisimpiakin toimia ja pidättäytyneet kritisoimasta häntä suoraan. Keskiviikon mellakka kuitenkin vaikutti ylittäneen rajan monien republikaanien silmissä.

Trumpin lähimpiin tukijoihin kongressissa kuulunut senaattori Lindsey Graham sanoi, että keskiviikon tapahtumat tahrasivat Trumpin saavutukset.

– Presidentin täytyy ymmärtää, että hänen tekonsa (keskiviikkona) olivat ongelma eivätkä ratkaisu, Graham sanoi lehdistötilaisuudessa ABC:n mukaan.

Marraskuun presidentinvaalien jälkeenkin useimmat johtavat republikaanit pidättäytyivät tunnustamasta Joe Bidenin vaalivoittoa. He tekivät niin vasta joulukuussa, kun valitsijaäänet oli annettu.

Hill-lehden mukaan republikaanit halusivat myötäillä Trumpia ja tämän vilppisyytöksiä, koska he kokivat että tämän kampanjointitukea tarvitaan äänestäjien aktivoimiseksi Georgian senaatinvaaleissa.

Lähde: STT

8.1. klo 16.31 Kuolleen poliisin tapauksesta aloitetaan rikostutkinta

Kongressirakennuksen valtauksen yhteydessä saamiinsa vammoihin kuolleen poliisin tapauksesta aloitetaan rikostutkinta, kertoo CNN.

Murhatutkintaan osallistuvat pääkaupungin alueen poliisi, Capitolin poliisilaitos sekä liittovaltion tutkijoita.

Poliisilaitos vahvisti aiemmin, että sairaalahoidossa ollut poliisi kuoli perjantaina noin kello 4.30 Suomen aikaa.

Poliisia iskettiin vaahtosammuttimella päähän kun hän kamppaili mielenosoittajien kanssa kongressissa keskiviikkona. Mies tuupertui myöhemmin toimistoonsa, mistä hänet vietiin sairaalaan. Hän menehtyi vammoihinsa perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Mellakan seurauksena kuoli yhteensä viisi ihmistä, heistä neljä oli Trumpin kannattajia.

Kongressirakennuksella laskettiin lippu puolitankoon perjantaina kuolleen poliisin muistoksi.

Lähde: STT

8.1. klo 15.11 Demokraatit valmistelevat virkarikossyytteen nostamista Trumpia vastaan

Edustajainhuoneen demokraattiedustajat valmistelevat virkarikossyytteen nostamista presidentti Donald Trumpia vastaan.

Edustajainhuoneen varapuheenjohtaja Katherine Clark sanoi CNN-kanavan haastattelussa, että prosessi voidaan aloittaa ensi viikolla.

– Donald Trump on siirrettävä pois virastaan. Aiomme edetä asiassa ja käyttää kaikkia käytössä olevia keinoja demokratian suojelemiseksi, Clark totesi.

Mikäli varapresidentti Mike Pence ei ota käyttöön perustuslain 25. lisäystä, aikovat demokraatit Clarkin mukaan käynnistää virkarikossyyteprosessin.

Pence on sanonut, ettei tue perustuslain 25. lisäyksen käyttöönottoa. Lisäys mahdollistaa presidentin erottamisen, jos varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat, että presidentti on kykenemätön hoitamaan virkaansa.

Demokraattien edustajat keskustelevat jatkotoimista puhelinkonferenssissa illalla Suomen aikaa. Kokouksessa pohditaan mahdollista nopeutettua virkarikossyytemenettelyä.

AP, Reuters

Päivitystä täydennetty klo 16.48 tiedolla demokraattiedustajien kokouksesta.

8.1. klo 9.16 Liittovaltion syyttäjä ei sulje pois Trumpin syyttämistä kongressin valtauksesta: "Tutkimme kaikkia asianosaisia"

Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjä Michael Sherwin ei sulje pois mahdollisuutta, että myös presidentti Donald Trump asetettaisiin rikossyytteeseen kongressitalon valtaukseen liittyen.

Washington Post kertoo, että Sherwin vastasi kysymykseen siitä, aiotaanko tapauksen rikostutkinnassa tutkia myös kansaa villinneitä puheenvuoroja, joita pidettiin Trumpin kannattajilleen järjestämässä tapahtumassa juuri ennen valtausta.

– Aiomme tutkia kaikkia asianosaisia, emmekä pelkästään niitä ihmisiä, jotka menivät kongressirakennuksen sisälle. Tutkimme, oliko muita ihmisiä, jotka saattoivat edistää tai johdatella tapahtumia, Sherwin sanoi torstaina.

Kysyttäessä suoraan, lukeutuuko myös presidentti näihin tutkinnan alla oleviin henkilöihin, Sherwin vastasi:

– Tutkimme kaikkia asianosaisia, joilla oli osuutta tapahtumiin. Jos ilmenee todisteita jotka viittaavat rikokseen, heidät tullaan asettamaan syytteeseen.

8.1. klo 8.14 Trump suunnittelee lähtevänsä Washingtonista ennen Bidenin virkaanastujaisia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi viimein hyväksyvänsä vallanvaihdon sen jälkeen, kun hyökkäyksen kohteeksi joutunut kongressi vahvisti Joe Bidenin vaalivoiton torstaina.

Trump toisti tämän sanoman perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa julkaisemallaan Twitter-videolla, vaikka vaalitappiotaan hän ei olekaan missään vaiheessa tunnustanut. The New York Timesin mukaan Trump suostui julkaisemaan kyseisen videon vasta alaistensa pitkällisen maanittelun jälkeen, jotka varoittivat häntä mahdollisista rikossyytteistä loppiaisen tapahtumiin liittyen.

Vaikka vallanvaihto on edessä, Trumpia tuskin Bidenin virkaanastujaisissa 20. tammikuuta nähdään. New York Times ja Politico-lehti kertovat, että presidentti suunnittelee lähtevänsä perheineen Valkoisesta talosta jo 19. tammikuuta ja suuntaavansa oikopäätä Floridan-kartanolleen.

Varapresidentti Mike Pencellä on sen sijaan aikomus olla läsnä Bidenin virkaanastujaisissa. Lähteiden mukaan tämän tekee mahdolliseksi se, että Trumpin ja Pencen välit ovat menneet käytännössä poikki sen jälkeen, kun Pence ei kongressin istunnon puheenjohtajan ominaisuudessa suostunut kyseenalaistamaan vaalitulosta.

8.1. klo 7.16 Poliisi kuoli kongressin mellakassa saamiinsa vammoihin

Yhdysvaltain Capitolin poliisilaitos tiedottaa, että yksi poliisi on kuollut kongressirakennuksen valtauksen yhteenotoissa saamiinsa vammoihin.

Poliisin kuolemasta julkaistiin aiemmin uutisia, jotka poliisilaitos totesi virheellisiksi. Nyt laitos kuitenkin vahvistaa, että sairaalahoidossa ollut poliisi kuoli perjantaina noin kello 4.30 Suomen aikaa.

Mellakan seurauksena on siis kuollut kaikkiaan viisi ihmistä.

Muistelupaikka Washingtonissa.
Minnesotalainen Melody Black kunnioitti Capitolin mellakassa kuolleen Ashli Babbittin muistoa eilen Washingtonissa. Kuva: Michael Reynolds / EPA

8.1. klo 6.23 Eroaalto Trumpin tiimissä jatkuu: nyt irtisanoutui neljä turvallisuusneuvonantajaa

Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuusneuvostosta on eronnut neljä johtavaa viranomaista, kertoo uutistoimisto Reuters hallintolähteisiin nojaten.

Vastalauseena Trumpin toiminnalle viime päivinä eroilmoituksensa ovat nyt jättäneet Reutersin tietojen mukaan turvallisuusneuvoston Afrikan-suhteiden johtaja Erin Walsh, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan suhteiden johtaja Rob Greenway, puolustuspolitiikan johtaja Mark Vandroff ja joukkotuhoaseisiin keskittyvä johtaja Anthony Rugierro.

Kansallinen turvallisuusneuvosto on Yhdysvaltain presidentin keskeinen toimielin, jonka välityksellä koordinoidaan turvallisuuteen, asevoimiin ja ulkopolitiikkaan liittyviä asioita.

8.1. klo 5.40 Aiemmat tiedot mellakoissa kuolleesta poliisista virheellisiä

Laajasti yhdysvaltalaismediassa kiertäneet tiedot kongressitalon mellakoissa kuolleesta poliisista ovat osoittautuneet virheellisiksi, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Capitolin poliisin mukaan joitakin poliiseja joutui mellakoinnin jälkeen sairaalahoitoon, mutta kukaan heistä ei ole kuollut.

Virhelliseksi osoittautunut tieto poliisin kuolemasta on korjattu myös tähän juttuun. Kongressitalon valtauksen yhteydessä kuoli neljä ihmistä, ei viisi.

Päivitys 8.1. klo 10.40: Poliisilaitos tiedotti myöhemmin, että poliisi kuoli perjantaina noin kello 4.30 Suomen aikaa. Mellakoissa on kuolut viisi ihmistä.

8.1. klo 5.19 Wall Street Journal pääkirjoituksessaan: "Trumpin olisi parasta erota"

Konservatiivinen ja republikaaneihin kallellaan oleva sanomalehti The Wall Street Journal kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että presidentti Donald Trumpin olisi syytä erota itse tehtävistään.

Pääkirjoituksessa presidenttiä kritisoidaan tämän toiminnasta kannattajiensa lietsomisessa, mikä johti kongressitalon valtaamiseen. Lehden mukaan kyseessä oli "hyökkäys perustuslaillista vallanvaihtoprosessia vastaan".

WSJ:n mukaan Trumpin toiminta loppiaisena ansaitsisi virkarikosoikeudenkäynnin – toisin kuin presidentin toiminta joka toi hänelle virkarikossyytteen vuonna 2019. WSJ:n mukaan Trump ylitti loppiaisena rajan, jota hän ei ole aiemmin ylittänyt.

Näin myöhään presidentin kaudella aloitettu, demokraattien ajama virkasyytemenettely olisi lehden mukaan kuitenkin tehotonta.

– Jos Trump haluaa välttää toiset virkarikossyytteet, hänen olisi parasta ottaa henkilökohtainen vastuu ja irtisanoutua. Tämä olisi selkein vaihtoehto, ja se jättäisi Trumpin kohtalon hänen omiin käsiinsä, Richard Nixonin tavoin, WSJ kirjoittaa.

8.1. klo 4.46 CNBC: Ulkoministeri Pompeo ja valtiovarainministeri Mnuchin keskustelivat Trumpin syrjäyttämisestä

Uutiskanava CNBC:n tietojen mukaan keskusteluja presidentti Donald Trumpin mahdollisesta viraltapanosta perustuslain 25. lisäykseen nojaten ovat käyneet ainakin ulkoministeri Mike Pompeo ja valtiovarainministeri Steve Mnuchin.

CNBC perustaa väitteen kolmen nimettömän hallintolähteen tietoihin.

Näiden lähteiden mukaan ministereiden keskusteluissa on herännyt epäilyksiä viraltapanoyrityksen kannattavuudesta. Menettely olisi pitkä ja monimutkainen, ja sen pelättäisiin pahentavan jännitteitä entisestään.

Pompeo ja Mnuchin eivät kommentoineet uutiskanavalle väitteitä.

8.1. klo 4.21 Opetusministeri Betsy DeVos otti lopputilin

Opetusministeri Betsy DeVos on liittynyt Yhdysvaltain hallinnosta loppiaisen tapahtumien jälkeen eronneiden kasvavaan joukkoon, kertoo CNN.

Kyseessä on toinen ministeriero kongressin valtauksen jälkeen. Aiemmin liikenneministeri Elaine Chao sekä muutamat Valkoisen talon korkeat virkamiehet ovat jo eronneet tehtävistään.

Pian DeVosin irtisanoutumisen jälkeen oman eroilmoituksensa jätti myös apulaisterveysministeri Elinore McCance-Katz.

Useampiakin irtisanoutumisia vastalauseena Trumpin toiminnalle lienee odotettavissa.

8.1. klo 2.26 Trump rikkoi hiljaisuuden ja julkaisi videon, jossa uusi sävy: Tuomitsee väkivaltaisuudet ja sanoo vallan vaihtuvan

Presidentti Donald Trump on noin vuorokauden vaitiolon jälkeen julkaissut Twitterissä uuden videon, jossa hän kommentoi kongressitalon väkivaltaisuuksia.

Trump tuomitsee keskiviikon väkivaltaisuudet ja sanoo, että lakia rikkoneet joutuvat maksamaan teoistaan.

– Tämä hetki vaatii parantamista ja sovintoa, Trump sanoo.

9.1. klo 13.06 Jutussa aikaisemmin näkynyt Donald Trumpin Twitterissä julkaisema video poistui näkyvistä, kun Twitter jäädytti Trumpin käyttäjätilin.

Trump sanoo vallan vaihtuvan 20. tammikuuta. Hän sanoi kongressin nyt vahvistaneen vaalituloksen. Trump vakuuttaa olevansa sitoutunut järjestäytyneeseen ja sujuvaan vallanvaihtoon.

Presidentti ei silti suoraan myönnä vaalitappiota tai onnittele Joe Bidenia voitosta.

Trump sanoo työn presidenttinä olleen hänen elämänsä suurin kunnia.

Videopuheen sävy on selvästi erilainen kuin keskiviikkona. Kongressikapinan vielä jatkuessa Trump kehotti mellakoitsijoita palaamaan kotiin, mutta sanoi pitävänsä heistä.

Väkivaltaisuudet alkoivat sen jälkeen, kun Trump oli kehottanut kannattajiaan taistelemaan kongressin vahvistettavana ollutta vaalitulosta vastaan.

Uudella videolla Trump sanoo kutsuneensa kansalliskaartin apuun välittömästi kapinan taltuttamiseksi, vaikka medialähteiden mukaan käskyn keskiviikkona olisi antanut varapresidentti Mike Pence.

8.1. klo 2.02 Poliisi kuollut mellakointiin liittyen – kuolleita nyt viisi

Uutiskanava CNN kertoo, että yksi kongressitalon poliiseista on kuollut mellakointiin liittyvien tapahtumien seurauksena. Myös NPR Politics -podcast kertoo Twitterissä poliisin kuolemasta perhelähteeseen vedoten.

NPR:n lähteen mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriö käynnistää poliisin kuolemasta murhatutkinnan.

Aiemmin on kerrottu neljästä kuolonuhrista.

Korjaus 8.1. klo 5.40 Laajalti levinnyt tieto poliisin kuolemasta on osoittautunut virheelliseksi. Mellakoissa kuoli neljä ihmistä. Tieto korjattu tähän juttuun uudella päivityksellä.

Päivitys 8.1. klo 10.40: Poliisilaitos tiedotti myöhemmin, että poliisi kuoli perjantaina noin kello 4.30 Suomen aikaa. Mellakoissa on kuolut viisi ihmistä.

8.1. klo 1.50 Kongressitalon poliisipäällikkö eroaa tehtävästään

Yhdysvaltain kongressitalon poliisipäällikkö Steven Sund eroaa tehtävästään, kertoo CNN. Kongressitalon turvallisuustoimia on kritisoitu keskiviikon väkivaltaisten tapahtumien jälkeen.

Sundin eroaminen astuu voimaan 16. tammikuuta, kertoo CNN:n poliisilähde.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi vaati Sundin eroa torstaina. Pelosi sanoi CNN:n mukaan myös kongressitalon turvallisuudesta vastaavan viranomaisen Michael Stengerin kertoneen eroamisestaaan.

8.1. klo 1.07 Mediatiedot: Varapresidentti Pence ei tue Trumpin nopeaa viraltapanoa

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ei tue perustuslain 25. lisäyksen käyttöönottoa, kertovat The New York Times ja Business Insider.

Käytännössä Pence ei siis tue demokraattijohtajien vaatimusta erottaa presidentti Donald Trump nopeasti virasta.

25. lisäyksen mukaan Yhdysvaltain presidentti voidaan erottaa virasta, jos varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat, että presidentti on kykenemätön hoitamaan virkaansa.

8.1. klo 0.35 Valkoinen talo kommentoi kongressitalon väkivaltaisuuksia ensimmäistä kertaa

Valkoisen talon lehdistösihteeri Kayleigh McEnany astui ensimmäistä kertaa lehdistön eteen kongressitalon kapinan jälkeen. McEnany luki kannanoton, joka sanoo presidentin ja hänen hallintonsa tuomitsevan väkivallan, ja että lakia rikkoneet pitää asettaa vastuuseen.

Lausunnossa myös vakuutettiin, että Valkoinen talo valmistautuu järjestäytyneeseen vallanvaihtoon.

McEnany ei vastannut toimittajien kysymyksiin ja poistui nopeasti paikalta. Hän esiintyi toimittajille yksin.

7.1. klo 23:53 Pence aikoo osallistua Bidenin virkaanastujaisiin

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoo aikovansa osallistua Joe Bidenin virkaanastujaisiin tammikuun 20. päivä, kertoo uutiskanava CNN lähteisiinsä vedoten. CNN:n mukaan Penceä ei kuitenkaan ole vielä virallisesti kutsuttu tapahtumaan.

Toisen CNN:n lähteen mukaan monet Pencen ympärillä olevat ovat kannustaneet häntä osallistumaan virkaanastujaisiin.

Kanavan lähteet kertovat myös, etteivät Pence ja presidentti Donald Trump ole keskustelleet kongressikapinan jälkeen keskenään. Varapresidentin ja presidentin välit ovat vaikeutuneet huomattavasti, kun Pence osallistui kongressissa vaalituloksen vahvistamiseen.

7.1. klo 23.14 The New York Times: Trump puhunut avustajille itsensä armahtamisesta

Presidentti Donald Trump on ehdottanut keskusteluissaan avustajiensa kanssa itsensä armahtamista virkakautensa viimeisten päivien aikana, kertoo The New York Times -lehti.

Lehden tiedot perustuvat kahteen lähteeseen. Armahdus on ollut esillä lehden mukaan viime viikkoina. Ei ole tiedossa, onko Trump puhunut armahtamisesta tuoreiden levottomuuksien jälkeen.

Kukaan presidentti ei ole aiemmin armahtanut itseään, joten menettelyn laillisuutta ei ole vielä testattu oikeusasteissa. Lehden mukaan itsensä armahdus voisi olla vaaralllinen ennakkotapaus, jossa presidentti yrittää nousta lain yläpuolelle.

Lehti kertoo, että Trump uskoo hänen poliittisten vastustajiensa ajavan rikossyytteitä virkakauden päätyttyä.

7.1. klo 22.52 Trumpin hallinnon puolustusministeri sanoo Pentagonin tukevan rauhallista vallansiirtoa

Trumpin hallinnon virkaatekevä puolustusministeri Chris Miller on tuominnut kongressitalon väkivaltaisuudet. Vuorokausi mellakoiden jälkeen tulleessa lausunnossa Miller sanoo tapahtumien olevan Yhdysvaltain perustuslain vastaisia.

Miller vakuuttaa Pentagonin tukevan rauhanomaista vallansiirtoa Joe Bidenille tammikuun 20. päivänä.

7.1. klo 21.48 Liikenneministeri Chao eroaa vastalauseena

Yhdysvaltain liikenneministeri Elaine Chao eroaa tehtävästään. Hän perustelee päätöstään eilisellä mellakalla kongressirakennuksella.

Chaon mukaan mellakka oli presidentti Trumpin ohjeistama, traumaattinen tapahtuma, joka olisi ollut täysin vältettävissä.

Elaine Chao on naimisissa senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin kanssa.

7.1. klo 21.23 Biden: Hyökkääjät olivat kotimaisia terroristeja

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin mukaan kongressiin hyökänneet presidentti Donald Trumpin kannattajat olivat kotimaisia terroristeja. Hänen mukaansa heitä ei voi kutsua mielenosoittajiksi vaan mellakoivaksi väkijoukoksi.

Hyökkäys oli Bidenin mukaan seurausta Trumpin jatkuvasta hyökkäyksestä demokratiaa vastaan. Trump yritti Bidenin mukaan vaientaa äänestäjät mellakoivan joukon avulla.

Biden sanoi myös uskovansa, että mustia protestoijia olisi kohdeltu aivan eri tavalla kuin valkoisia Trumpin kannattajia. Biden puhui tiedotusvälineille kotiosavaltiossaan Delawaressa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

7.1. klo 21.15 Edustajainhuoneen puheenjohtaja Pelosi: Trump pantava viralta

Edustajainhuoneen demokraattinen puheenjohtaja Nancy Pelosi vaatii, että presidentti Donald Trump on pantava viralta perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Pelosi kertoi asiasta tiedotustilaisuudessaan.

Pelosin mukaan Trump on syyllistynyt kumoukselliseen toimintaan.

Trump on Pelosin mukaan vaarallinen henkilö ja hänet on saatava pois virastaan pikaisesti. Jos viraltapano ei onnistu 25. lisäyksen avulla, on kongressin käynnistettävä virkasyyte, Pelosi jatkoi.

– Eilen presidentti yllytti aseelliseen kapinaan Yhdysvaltoja vastaan, Pelosi perusteli.

– Kyseessä on korkeimman tason hätätila.

7.1. klo 20.24 Trumpin tukijana tunnetulta Boris Johnsonilta tuomio

Yhdysvaltojen väistyvä presidentti Donald Trump on ollut täysin väärässä kannustaessaan ihmisiä ryntäämään kongressitaloon, sanoi Britannian pääministeri Boris Johnson tiedotustilaisuudessaan torstaina.

– Koko elämäni ajan Yhdysvallat on merkinnyt erittäin tärkeitä asioita: vapautta ja demokratiaa. Mitä tulee siihen, että hän (Trump) rohkaisi ihmisiä valtaamaan Capitolin, ja siihen, että hän presidenttinä on toistuvasti heittänyt epäilyksen varjon vapaiden ja rehellisen vaalien ylle, hän oli täysin väärässä, Johnson sanoi.

– Tämän lisäksi tuomitsen varauksettomasti sen, että ihmisiä rohkaistaan käyttäytymään niin häpeällisellä tavalla kuin mitä he Capitolilla tekivät, pääministeri jatkoi.

Johnson myös onnitteli Joe Bidenia presidenttiyden varmistamisesta. Kaksikon välit eivät ole olleet lämpimät, ja Biden on kutsunut Johnsonia Trumpin "fyysiseksi ja henkiseksi klooniksi".

Yhdysvaltain kongressi vahvisti paikallista aikaa torstaiaamuyölle venyneessä maratonistunnossaan Bidenin olevan seuraava presidentti.

Lähteet: STT–AFP

7.1. klo 19.30 Senaatin demokraattijohtaja: Trump pantava heti viralta

Senaatin demokraattijohtajan Chuck Schumerin mukaan presidentti Donald Trump tulisi panna heti viralta keskiviikkona tapahtuneen kongressin mellakan vuoksi.

– Se, mitä Capitol-kukkulalla tapahtui eilen, oli kapina Yhdysvaltoja vastaan, johon presidentti oli kannustanut. Nykyisen presidentin ei pitäisi jatkaa virassaan enää päivääkään, Schumer sanoi lausunnossaan.

– Nopein ja tehokkain tapa, joka voidaan tehdä jo tänään, olisi poistaa presidentti virasta niin, että varapresidentti ottaa välittömästi käyttöön perustuslain 25. lisäyksen. Jos varapresidentti ja hallitus eivät sitä tee, kongressin tulisi kokoontua uudelleen ja nostaa syyte virkarikoksesta.

Myös republikaanien kongressiedustaja Adam Kinzinger sanoo Twitter-viestissään, että Trump olisi vapautettava tehtävistään "vapaaehtoisesti tai pakolla" perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

STT, AP

7.1. klo 19.10 Paikallinen poliisipäällikkö: Kongressitalon mellakoissa loukkaantui yli 50 poliisia

Yhdysvalloissa Washingtonissa yli 50 poliisia loukkaantui keskiviikkona kongressitalon mellakoissa, kertoo paikallinen poliisipäällikkö Steven Sund lausunnossaan. Useat poliiseista ovat loukkaantuneet vakavasti ja ovat sairaalahoidossa.

Poliisi vahvistaa myös keskiviikkona Washingtonista löytyneen kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä. Poliisin mukaan kyse oli oikeista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi.

Poliisi kertoo havainneensa myös epäilyttävän ajoneuvon, joka tutkittiin perusteellisesti ja tehtiin vaarattomaksi. Ajoneuvon omistaja ja 13 muuta pidätettiin laittomasta kulusta Capitolin alueelle.

STT

7.1. klo 18.29 CNN: Pidätettyjä yhteensä lähes 70

Washingtonin levottomuuksissa pidätettiin keskiviikkona yhteensä 68 ihmistä, kertoo uutiskanava CNN. Washingtonin pormestarin edustajan mukaan valtaosassa pidätyksistä syynä oli ulkonaliikkumiskiellon rikkominen ja laiton tunkeutuminen kongressitalon alueelle.

Viittä pidätettyä epäillään laittoman ampuma-aseen hallussapidosta, kahta muun aseen laittomasta hallussapidosta.

7.1. klo 18.10 Facebook ja Instagram estävät Trumpin vallansiirtoon asti

Yhteisöpalvelu Facebook ja viestipalvelu Instagram estävät Donald Trumpin sivujen toiminnan määräämättömäksi ajaksi ja ainakin hänen presidenttikautensa loppuun, eli 20. tammikuuta saakka.

Asiasta kertoo Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg viestissään.

Zuckerbergin mukaan on riski, että Facebookia ja Instagramia käytetään väkivaltaiseen kapinallisuuteen demokraattisesti valittua hallitusta vastaan ja siksi Trumpin Facebook- ja Instagram -tilit on estetty.

Klo 17.41 Turvallisuusministeri vaatii Trumpia tuomitsemaan väkivallan

Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Chad Wolf vaatii presidentti Donald Trumpia tuomitsemaan keskiviikkoillan väkivaltaisuudet.

– Näemme, miten jotkut presidentin tukijat käyttävät väkivaltaa saavuttaakseen poliittisia tavoitteitaan. Se ei ole hyväksyttävää, Wolf kirjoitti Twitterissä.

Wolf kirjoittaa myös jatkavansa tehtävässään Trumpin kauden loppuun asti, jotta valta siirtyy järjestäytyneesti Joe Bidenin hallinnolle.

Wolf on hoitanut tehtävää väliaikaisesti jo yli vuoden, koska hänen nimitystään ei ole käsitelty senaatissa.

Lähde: Reuters

7.1. klo 17.20 YouGov: Lähes puolet republikaaneista hyväksyy rynnäkön kongressiin

45 prosenttia republikaaneista hyväksyy presidentti Donald Trumpia kannattaneiden mielenosoittajien rynnäkön kongressirakennukseen. Asia käy ilmi mielipidekyselyjä tekevän YouGov-yhtiön kyselystä.

43 prosenttia republikaaneista ei kyselyn mukaan hyväksy tekoa.

Demokraateista hyökkäyksen hyväksyy vain parisen prosenttia.

Kaikista äänestäjistä 52 prosenttia piti kongressiin rynnänneitä mielenosoittajia ”äärimielisinä” ja 49 prosenttia ”kotimaisina terroristeina”. Republikaanien kannattajilla vastaavat luvut olivat 26 ja 17 prosenttia.

30 prosenttia republikaaneista piti heitä ”isänmaallisina”.

Kyselyn virhemarginaali on 3,3 prosenttiyksikköä.

7.1. klo 16.40 Tutkija: Perustuslain 25. lisäys ei sovi Trumpin erottamiseen

Yhdysvalloissa on eilisen kahakan myötä noussut puheeksi presidentti Donald Trumpin erottaminen tehtävästään perustuslain 25. lisäyksen perusteella. Lisäyksessä säädetään, että jos presidentti on heikentyneen henkisen tilansa takia kykenemätön hoitamaan tehtäviään, varapresidentti siirtyy hänen paikalleen.

Ulkopoliittisen instutuutin tutkija Maria Annala totesi Ylen erikoislähetyksessä, ettei kyseinen perustuslain kohta sovi Trumpin tapaukseen.

Annalan mukaan 25. lisäystä voidaan käyttää vain, jos presidentti on koomassa tai muuten vastaavalla tavalla kyvytön hoitamaan tehtäväänsä.

7.1. klo 15.30 Bidenin oikeusministeriksi nousemassa tuomari Merrick Garland

Joe Biden on valinnut oikeusministerikseen Merrick Garlandin, jonka nimityksen korkeimman oikeuden tuomariksi republikaanit torjuivat vuonna 2016.

Liittovaltion vetoomustuomioistuimessa työskentelevää 68-vuotiasta Garlandia pidetään maltillisena liberaalina. Hän ei kuulu mihinkään puolueeseen.

Presidentti Barack Obama ehdotti Garlandia vuonna 2016 vapautuneeseen korkeimman oikeuden tuomarin virkaan. Republikaanit kuitenkin torjuivat senaatissa nimityksen kahdeksan kuukautta ennen uuden presidentin valintaa.

Kun presidentiksi nousi Donald Trump, hän saattoi nimittää tehtävään konservatiivin.

Uuden senaatin uskotaan hyväksyvän Garlandin nimityksen, koska demokraateilla on enemmistö. Hänen uskotaan saavan tukea myös republikaaneilta.

Lähteet: AFP, Reuters

7.1. klo 15.05 Trumpin erikoislähettiläs Mick Mulvaney eroaa

Presidentti Donald Trumpin Pohjois-Irlannin erikoislähettiläs Mick Mulvaney on ilmoittanut eroavansa, kertovat uutiskanavat CNN ja CNBC.

Mulvaney toimi aiemmin Trumpin alaisuudessa Valkoisen talon henkilöstöpäällikkönä.

Hän kertoo CNBC:lle soittaneensa eilen ulkoministeri Mike Pompeolle ja ilmoittaneensa erostaan.

– En voi jäädä, Mulvaney sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat päättäneet jäädä Trumpin hallintoon, koska pelkäävät Trumpin saattavan tehdä jotain joka johtaa vielä pahempaan.

7.1. klo 11.49 Ulkomailla tuomitaan mellakointi kongressilla ja vaaditaan rauhanomaista vallanvaihtoa

Presidentti Donald Trumpin kannattajien tunkeutuminen keskiviikkona Yhdysvaltain kongressiin on tuomittu ulkomailla hyökkäyksenä demokratiaa vastaan.

Useat ulkomaiset johtajat ovat sanoneet tapahtunutta häpeälliseksi, ja huolestuttavaksi.

Muun muassa Suomen pääminister Sanna Marin (sd.) toteaa tapahtuneen osoittavan, kuinka tärkeää on puolustaa demokratiaa järkähtämättä. Lue koko juttu tältä.

7.1. klo 11.13 Tutkija Maria Annala: Trumpilla on vastuu tilanteen kärjistymisestä

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala seurannut ja tutkinut Trumpin käytöstä pitkään. Annala pisti merkille Trumpin käytöksen muutoksen keväällä, kun rupesi näyttämään siltä, ettei tämä välttämättä voita vaaleja.

– Alkoi hyvin johdonmukaisesti rummuttaa viestiä, että postiäänet erityisesti ja vaalijärjestelmä yleisemminkin on vilpillinen ja häntä vastaan on salaliitto.

Annala on tutkinut myös Trumpin kannattajia. Kiihkeimpien kannattajien intohimo on hänen mukaansa sitä luokkaa, että kaikki Trumpin sanomiset uskotaan.

– Todelliset fanit haluavat uskoa salaliitot ja ovat valmiita toimimaan. Yhdysvalloissa on voimakas kulttuuri ja historiallinen perintö siitä, että voidaan tarttua jopa aseisiin.

Annalan mukaan Trumpilla on merkittävä vastuu siitä, että tilanne kärjistyi tähän pisteeseen.

– Hän tvittasi muutama päivä sitten, että tulkaa Washingtoniin ja käyttäytykää villisti. Kongressin rakennuksessa nähtiin nyt, minkälaisia erilaisia tulkintoja Trumpin kannattajilla oli villistä käytöksestä

7.1. klo 11.06 Trump kommentoi: Vallanvaihto tapahtuu hyvässä järjestyksessä

Presidentti Donald Trump kommentoi Bidenin vahvistamista voittajaksi tiedottajansa välityksellä.

– Vaikka en todellakaan hyväksy vaalien tulosta, ja faktat ovat puolellani, vallanvaihto tapahtuu hyvässä järjestyksessä tammikuun 20. päivänä, Trump sanoi.

Lue koko juttu täältä

7.1. klo 10.47 Kongressi julisti Joe Bidenin seuraavaksi presidentiksi

Tuntikausia kestäneen kongressin istunnon päätteeksi demokraatti Joe Biden on vahvistettu Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Varapresidentti Mike Pence julisti Bidenin voittajaksi kaikin puolin ennennäkemättömän istunnon päätteeksi.

Biden astuu virkaansa Yhdysvaltain 46. presidenttinä tammikuun 20. päivänä.

7.1. klo 10.39 Bidenin voittoon tarvittavat valitsijaäänet on vahvistettu

Seuraavan presidentin Joe Bidenin voiton vahvistaminen on niin sanotusti lopullista vahvistusta vaille selvää.

Kongressi käy aakkosjärjestyksessä läpi kaikkien osavaltioiden valitsijaäänet ja vahvistaa ne virallisesti. Tähän mennessä voittoon tarvittavat yli 270 valitsijaääntä on jo vahvistettu.

7.1. klo 10.14 Edustajainhuonekin tyrmäsi Pennsylvanian vaalituloksen kyseenalaistamisen

Kongressin edustajainhuone on torjunut esityksen, joka kyseenalaisti Joe Bidenin vaalivoiton Pennsylvanian osavaltiossa.

Esitys kaatui äänin 282–138. Jo aiemmin esitys kaatui senaatissa.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ei usko, että loppujen osavaltioiden vaalitulosta enää kyseenalaistetaan.

Joukko republikaaniedustajia on kyseenalaistanut vaalituloksen Pennsylvania lisäksi Georgian, Nevadan, Michiganin ja Arizonan osavaltioissa. Kaikkien osalta esitykset ovat kaatuneet.

Kongressi hyväksyy presidentinvaalien tuloksen osavaltioittain aakkosjärjestyksessä ja yritykset kiistää tulos hidastavat käsittelyä.

Lähteet: Reuters, BBC

7.1. klo 9.37 Britannian sisäministeri vaatii Trumpia tuomitsemaan mellakoijat

Britannian sisäministeri Priti Patel vaatii presidentti Donald Tumpia tuomitsemaan väkijoukon tunkeutumisen Yhdysvaltain kongressiin.

Patelin mukaan Washingtonin tapahtumat ovat sanoinkuvaamattoman hirveitä ja väkivaltaisuuksiin johti vaalituloksen kyseenalaistanut Trumpin retoriikka. Trumpin eilinen lausunto ei ollut omiaan rauhoittamaan tilannetta, Patel sanoo.

Britannian pääministeri Boris Johnson kuvasi myöhään eilen tapahtumia häpeällisiksi.

Korjattu 7.1. klo 12.16 sisäministerin etunimi.

Lähde: Reuters

7.1. klo 8.56 Kansallisen turvallisuuden varaneuvonantaja otti lopputilin – muitakin irtisanoutumisia odotetaan

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden varaneuvonantaja Matt Pottinger on irtisanoutunut vastalauseena presidentti Donald Trumpin toiminnalle kongressitalon valtauksen yhteydessä, kertoo uutiskanava CNN.

Kanavan tietojen mukaan useat muutkin presidentin korkeimmat virkamiehet harkitsevat tehtäviensä jättämistä keskiviikon tapahtumien jälkeen. Heidän joukossaan sanotaan olevan muun muassa kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O'Brien ja varakansliapäällikkö Chris Liddell.

7.1. klo 7.47 Senaatti torppasi pyrkimykset kyseenalaistaa Pennsylvanian vaalitulos

Senaatin ja edustajainhuoneen yhteisistunto, jossa vahvistetaan Joe Bidenin vaalivoittoa osavaltio kerrallaan, etenee verkkaisesti.

Aakkosjärjestyksessä on useiden tuntien jälkeen päästy Pennsylvaniaan, jonka vaalituloksesta useat republikaanit ovat esittäneet vastalauseen, perusteettomasti vaalivilppiin vedoten.

Vaikka Biden voitti Pennsylvanian valitsijaäänet, käynnissä on nyt enintään kahden tunnin mittainen kongressiväittely, jonka jälkeen asiasta äänestetään.

Senaatti on jo äänestänyt Pennsylvanian vaalituloksen kumoamista vastaan. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone äänestänee vuorollaan samaan tapaan.

7.1. klo 7.13 Republikaanilähteet: Hallinnossa pohditaan jopa Trumpin syrjäyttämistä

Presidentti Donald Trumpin hallinnossa jotkut vaikuttajat pohtivat mahdollisuutta syrjäyttää presidentti. Asiasta kertovat uutismedia Axios ja uutiskanava CNN, republikaanilähteisiin nojaten.

CNN:n mukaan hallinnon sisäisissä keskusteluissa on nostettu esille mahdollisuus syrjäyttää Trump perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Se antaa presidentin hallitukselle oikeuden julistaa presidentti kykenemättömäksi hoitamaan virkaansa, minkä jälkeen asia etenisi kongressin käsittelyyn.

Axios kertoo lähteisiinsä perustuen, että osa republikaaneista pitää Trumpia liian epävakaana toimimaan presidenttinä edes kaudestaan jäljellä olevat 13 päivää.

On kuitenkin erittäin epävarmaa, löytyisikö 25. lisäyksen soveltamiselle tarpeeksi tukea Trumpin hallinnosta, saati sitten kongressista. Tässä vaiheessa asia on vasta spekuloinnin tasolla.

Myös edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan demokraatit ovat vedonneet varapresidentti Mike Penceen, että tämä soveltaisi 25. lisäystä. Demokraatit perustelevat vetoomustaan sillä, että Trump lietsoi kannattajiaan hyökkäämään kongressitaloon.

Useat demokraattien kongressiedustajat ovat samaten vaatineet presidentin syrjäyttämistä. Myös The Washington Post vaatii 25. lisäyksen toimeenpanoa pääkirjoituksessaan, ja hieman varovaisemmin seuraamuksia presidentille vaatii pääkirjoituksessaan myös The New York Times.

7.1. klo 6.39 Yritys kaataa Arizonan vaalitulos tyrmättiin myös edustajainhuoneessa

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone torjui senaatin tavoin presidentti Donald Trumpin liittolaisten pyrkimykset kyseenalaistaa Arizonan osavaltion vaalitulos.

Yritys kaataa Arizonan tulos tyrmättiin edustajainhuoneessa äänin 303-121.

Kongressi on parhaillaan vahvistamassa Joe Bidenin vaalivoittoa osavaltio kerrallaan. Istunto lykkääntyi useilla tunneilla kongressitaloon tehdyn hyökkäyksen vuoksi.

7.1. klo 6.24 Neljä ihmistä kuollut kongressitalon hyökkäyksessä

Neljä ihmistä kuoli presidentti Donald Trumpin kannattajien järjestämässä hyökkäyksessä kongressitaloon Washington DC:ssä, vahvistaa pääkaupungin poliisilaitos uutistoimisto AP:n ja Reutersin mukaan.

Yhden naisen kerrotaan kuolleen poliisin luoteihin. Kolmen muun kuolonuhrin tilanteista ei ole tarkempaa tietoa.

Reutersin mukaan poliisi on pidättänyt 52 mellakointiin osallistunutta henkilöä.

7.1. klo 6.10 Washingtonissa kymmeniä pidätyksiä ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta

Washington DC:n kadut ovat pääasiassa tyhjentyneet mielenosoittajista ja mellakoijista. Kello 18 paikallista aikaa voimaan tulleen ulkonaliikkumiskiellon rikkojia on pidätetty kymmeniä, kertoo The Washington Post.

Pormestari Muriel E. Bowserin mukaan ainakin 30 ihmistä on pidätetty ulkonaliikkumiskiellon uhmaamisesta.

Presidentti Donald Trumpin kannattajia on nähty pienissä ryhmissä siellä täällä ympäri pääkaupunkia, mutta viranomaisten mukaan mielenosoitukset ovat hiljentyneet.

Pormestari Bowser ilmoitti pidentävänsä pääkaupungissa voimassa olevaa hälytystilaa 15 päivällä.

7.1. klo 5.32 Senaatti torjui Trump-liittolaisten yrityksen kiistää Arizonan vaalitulos

Yhdysvaltain senaatti on torjunut presidentti Donald Trumpin liittolaisten pyrkimykset kiistää presidentinvaalien tulokset Arizonan osavaltiossa.

Kaikkiaan kuusi republikaanisenaattoria, heidän joukossa muun muassa Texasin senaattori Ted Cruz, vastustivat Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen Arizonassa. Biden sai osavaltion 11 valitsijaa.

Parhaillaan käynnissä olevassa kongressin istunnossa on tarkoitus vahvistaa Bidenin valinta Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi.

Kongressin istunto jatkuu

7.1. klo 5.13 Ranskan presidentti kertoi yhä uskovansa demokratiaan USA:ssa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkaisi varhain torstaina Twitterissä videon, missä hän tuomitsi jyrkästi kongressitalon väkivaltaisuudet Washingtonissa.

Hän kuitenkin sanoi – englantia ja ranskaa puhuen – yhä uskovansa Yhdysvaltain demokratiaan.

– Se, mitä tapahtui Washington DC:ssa, ei todellakaan edusta Amerikkaa. Uskomme demokratioiden vahvuuteen, uskomme Amerikan demokratiaan, Macron totesi.

7.1. klo 4.52 Ex-presidentti Bill Clinton tuomitsee kongressihyökkäyksen ja Trumpin

Entinen demokraattipresidentti Bill Clinton liittyi virkaveljiensä George W. Bushin ja Barack Obaman seuraan julkaisemalla kovasanaisen kannanoton kongressihyökkäyksestä.

Clinton syyttää tviittiketjussaan presidentti Donald Trumpia ja tämän liittolaisia valehtelusta ja väkivallan lietsomisesta.

7.1. klo 4.40 Myös Facebook sulki Trumpin tilin vuorokaudeksi

Facebook kertoo sulkeneensa presidentti Donald Trumpin sosiaalisen median tilin 24 tunniksi. Yhtiö sanoo blokanneensa presidentin tilin johtuen palvelun sääntöjen rikkomisesta.

Syynä on Facebookin jo poistama julkaisu, joissa presidentti jatkoi valheellisen tiedon levittämistä presidentinvaalien tuloksesta samalla, kun hänen kannattajansa valtasivat kongressitaloa.

Trump ei pysty julkaisemaan uusia sisältöjä tilillään karenssin ollessa voimassa. Myös Twitter ennätti sulkea Trumpin tilin jo hieman aiemmin.

7.1. klo 4.25 CNN: Trump kehottaa yhä senaattoreita kiistämään vaalituloksen

Presidentti Donald Trump ja hänen asianajajansa Rudy Giulianiovat jatkaneet soittokierroksiaan senaattoreille ja kehottaneet heitä yhä kiistämään presidentinvaalien tuloksen, kertoo CNN.

Uutiskanavan mukaan republikaanisenaattori Josh Hawley vaikuttaisi yhä olevan valmis vastustamaan Joe Bidenin vahvistamisen presidentiksi. CNN pohjaa tietonsa lähteisiin, jotka ovat perillä puhelinkeskusteluista.

Keskeytynyt kongressin istunto on käynnissä parhaillaan. Vielä ei ole varmuutta siitä, jatkuuko istunto läpi yön tai kauanko sitä aiotaan jatkaa.

7.1. klo 4.18 Osa vaalitulosta vastustaneista republikaaneista käänsi kelkkansa kongressiin tunkeutumisen jälkeen

Georgiassa kamppailun jatkokaudesta keskiviikkona hävinnyt republikaanien senaattori Kelly Loeffler on muuttanut mielensä osavaltion presidentinvaalien tuloksen kyseenalaistamisesta.

– En voi enää vastustaa osavaltion valitsijoiden hyväksymistä, Loeffler sanoi CNN:n mukaan sen jälkeen, kun kongressin istunto pääsi jatkumaan väkiryntäyksen jälkeen.

Myös jotkut muutkin senaattorit, jotka olivat aiemmin tukeneet presidentti Donald Trumpin yrityksiä kääntää äänestystulos, ovat muuttaneet mielensä. Heidän joukossaan ovat uutistoimisto AP:n mukaan ainakin Indianan Mike Braun ja Montanan Steve Daines.

7.1. klo 3.52 Washington Post ja useat poliitikot vaativat Trumpin syrjäyttämistä

Yhdysvalloissa levottomuuksiin vajonneen pääkaupungin arvovaltaisen Washington Post -sanomalehden johto vaatii presidentti Donald Trumpin syrjäyttämistä virastaan perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Syyksi lehti kertoo Trumpin lietsomat mielenosoitukset, joissa presidentin kannattajat tunkeutuivat kongressin tiloihin ja aiheuttivat kongressin evakuoimisen.

Lehden mukaan Trump olisi syrjäytettävä tehtävistään välittömästi, vaikka hänen virkakautensa on loppumassa parin viikon päästä.

– Presidentti ei ole kelpoinen jatkamaan virassaan seuraavien 14 päivän ajan. Jokainen sekunti, jona hänellä on hallussaan presidentin kattavat valtaoikeudet, on uhka yleiselle järjestykselle ja kansalliselle turvallisuudelle, lehden pääkirjoituksessa sanotaan.

25. lisäyksen mukaan varapresidentti Mike Pence ja hallituksen muut ministerit voivat syrjäyttää presidentin virastaan, jos tämän ei katsota voivan enää toteuttaa tehtäviään.

Lehden ohella useat poliitikot ovat päivän tapahtumien seurauksena vaatineet presidentin syrjäyttämistä joko 25. lisäyksen nojalla tai virkasyytteen nostamisella, kertoo New York Times.

Demokraattiedustaja Ilhan Omar kertoi Twitterissä valmistelevansa syytekohtia virkasyytteen nostamista varten.

STT

7.1. klo 3.34 Obama: Trump lietsoi väkivaltaisuuksiin

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama syyttää istuvaa presidenttiä Donald Trumpia kongressitalon mellakasta, joka johti yhden ihmisen kuolemaan.

Obaman mukaan väkivaltaisuudet olivat Trumpin lietsonnan tulosta.

– Istuva presidentti on jatkanut perusteettomia valheitaan laillisista vaaleista, Obama kirjoitti Twitterissä.

Entinen presidentti kuvaili kuluneen päivän tapahtumien olevan ”suuri häpeän hetki kansakunnallemme".

– Mutta me huijaisimme itseämme, jos suhtautuisimme tähän täytenä yllätyksenä.

7.1. klo 3.15 Mellakoinnin keskeyttämä kongressin istunto jatkuu – varapresidentti Pence senaatille: “Painutaan takaisin töihin”

Yhdysvaltain kongressi on jatkanut istuntoaan, joka kesketyi loppiaisiltana mellakoitsijoiden tunkeuduttua kongressirakennukseen. Istunto jatkui varapresidentti Mike Pencen puheenvuorolla.

– Puolustimme Capitolia tänään, Pence sanoi senaatille viitaten kongressirakennuksen sijaintipaikkaan.

– Niille, jotka aiheuttivat suurta tuhoa kongressirakennuksessamme, te ette voittaneet, Pence sanoi.

Istunnossa on määrä laskea ja julistaa valitsijakokouksen presidentinvaalin tulos.

– Painutaan takaisin töihin, Pence sanoi puheenvuoronsa lopuksi.

Historiallinen hetki: Mielenosoittajat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressirakennukseen

7.1. klo 2.57 Melania Trumpin esikuntapäällikkö erosi mellakoiden seurauksena

Washingtonin väkivaltaisuudet ovat johtaneet yhteen irtisanoutumiseen Valkoisesta talosta.

Ensimmäisen naisen Melania Trumpin esikuntapäällikkö Stephanie Grisham ilmoitti erostaan iltapäivällä paikallista aikaa, uutiskanava CNN kertoo.

Ero astuu voimaan välittömästi. CNN:n lähteen mukaan eron syynä on presidentti Trumpin kannattajien väkivaltaiset mellakat.

Grisham on yksi Trumpin hallinnon pitkäaikaisimmista työntekijöistä. Aiemmin hän työskenteli Valkoisen talon lehdistösihteerinä ja viestintäjohtajana.

7.1. klo 2.54 Varapresidentti Mike Pence palasi senaatin tiloihin

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence on palannut senaatin tiloihin kongressirakennuksessa, kertoo Pencen tiedottaja Devin O'Malley Twitterissä.

O'Malley kertoi, ettei Pence poistunut missään vaiheessa kongressirakennuksesta. O'Malleyn mukaan Pence oli jatkuvasti yhteydessä edustajainhuoneen ja senaatin johtoon sekä turvallisuusviranomaisiin.

CNN kertoo, että sen lähteiden mukaan Yhdysvaltojen salainen palvelu olisi halunnut Pencen poistuvan rakennuksesta, mutta Pence halusi jäädä sinne.

STT

7.1. klo 2.19 Twitter sulki Trumpin tilin

Twitter ilmoitttaa sulkeneensa presidentti Trumpin tilin ainakin seuraavan 12 tunnin ajaksi. Se perustelee toimiaan Washingtonin väkivaltaisilla tapahtumilla.

Twitter poisti jo aiemmin kolme Trumpin tviittiä, koska ne rikkoivat palvelun sääntöjä.

Mikroblogipalvelu uhkaa sulkea Trumpin pysyvästi palvelustaan.

Klo 2.02 Puhemies Pelosi: Kongressin istuntoa jatketaan tänä iltana

Kongressi jatkaa tänä iltana istuntoa, jossa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos vahvistetaan, sanoo edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi.

Pelosi kirjoittaa kollegoille lähettämässään kirjeessä keskustelleensa aiheesta kongressijohtajien kanssa.

– Soitettuamme Pentagoniin, oikeusministeriöön sekä varapresidentille, tulimme siihen tulokseen, että istuntoa jatketaan illalla, kirjoitti Pelosi.

Istuntoa on mahdollista jatkaa, kun edustajainhuoneen ja senaatin tilat on siivottu.

Kansalliskaartin sotilaita kongressitalon edustalla.
Kansalliskaartin sotilaita kongressitalon edustalla. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Kello 01.50 Entinen presidentti George W. Bush julkaisi kovasanaisen kannanoton: “Vaalitulokset kiistetään tällä tavalla banaanivaltiossa"

Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush tuomitsee Washingtonin levottomuudet kovasanaisesti.

– Vaalitulokset kiistetään tällä tavalla banaanivaltiossa – ei meidän demokraattisessa tasavallassamme.

Bush ei mainitse presidentti Donald Trumpia nimeltä, mutta tuomitsee poliittisten johtajien vastuuttoman käytöksen.

Hänen mukaansa väkivaltaisten mellakoitsijoiden sytykkeenä ovat olleet valheet ja valheelliset toiveet.

– Kapinointi voi vahingoittaa maatamme ja mainettamme syvästi, Bush kirjoittaa yhdysvaltalaismedioiden siteeraamassa lausunnossa.

Klo 1.47 Presidentti Niinistö Ylelle: Bidenilla edessä kova työ maan yhdistämisessä

Yhdysvaltain kongressin tämän päivän tapahtumat huolestuttavat ja hämmästyttävät Suomen poliittista johtoa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tapahtumia Yle uutisille keskiviikkona puolen yön aikaan.

– Hyvin hämmentävä ilta, presidentti toteaa.

– Illan mittaan uutiset olivat toinen toistaan käsittämättömämpiä. On hyvin vaikea ymmärtää, että vanhassa demokratiassa tapahtuu jotain tällaista.

Lue koko juttu täältä.

Klo 1.40 Ylen aamun lähetys alkaa poikkeuksellisesti jo klo 5.30

Ylen aamun lähetys alkaa poikkeuksellisesti jo klo 5.30 Washingtonin tapahtumien vuoksi.

Haastateltavina ovat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, professori Benita Heiskanen ja Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen. Lähetyksen juontaa Rosa Kettumäki .

Klo 1.21 Mika Aaltola: Vallanvaihtoon liittyvän prosessin häirinnästä voi tuomita 20 vuotta vankeutta

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että kongressilta tänään nähdyt kuvat eivät ole hyväksi Yhdysvaltojen arvovallalle. Hän sanoo, että kaaokselta olisi vältytty, ellei Donald Trump olisi kutsunut kannattajiaan Washingtoniin ja kehottanut heitä liikkumaan kohti kongressia.

– Tilanne, jossa istuva presidentti pyrkii estämään tapahtumia, jossa uuden presidentin virallinen nimeäminen tapahtuu on äärimmäisen huolestuttava, Aaltola sanoo Ylen haastattelussa.

Aaltola toteaa, että jatkon kannalta on tärkeä tietää, miten suunnittelmallisia tapahtumat olivat.

– Maan laki kieltää vallanvaihtoon liittyvien prosessien häiritsemisen. Siitä on maksimirangaistuksena 20 vuotta vankeutta.

Kello 01.15 Washingtonin ulkonaliikkumiskielto astui voimaan – mielenosoittajia parveilee yhä kongressirakennuksella

Washingtonissa astui kello 18 (kello 01 Suomen aikaa) voimaan ulkonaliikkumiskielto, joka kestää 12 tuntia. Kiellosta huolimatta kongressirakennuksen luona parveilee yhä Trumpia tukevia mielenosoittajia.

Vähän ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista kongressirakennus julistettiin turvatuksi mellakoilta. Rakennuksessa on edelleen kongressiedustajia, toimittajia ja kongressin työntekijöitä, jotka ovat hakeutuneet suojaan.

Kongressiedustajat ovat ilmaisseet haluavansa jatkaa istuntoa, kun levottomuudet on saatu loppumaan. Mielenosoittajajoukko tunkeutui kongressirakennukseen kesken istunnon, jossa oli määrä laskea ja julistaa valitsijakokouksen presidentinvaalin tulos.

Istunnon jatkumisen aikataulusta ei ole tietoa.

Kello 1.00 NBC: Nainen, jota aiemmin ammuttiin Washingtonissa, on kuollut

Amerikkalainen uutiskanava NBC kertoo, että nainen, jota aiemmin ammuttiin Washingtonissa, on kuollut. Uutiskanava on saanut tiedon useilta viranomaisilta.

NBC:n mukaan naista ampui poliisi.

Lisäys klo 1.16: Poliisi on vahvistanut NBC:n tiedot.

Kello 0.50 Kongressirakennus on saatu turvattua

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan kongressirakennus on saatu turvattua. Asiasta kertovat uutiskanava CNN ja uutistoimisto Reuters.

Mellakointi jatkui noin neljän tunnin ajan.

Kello 0.41 Washington DC:n poliisi: Ainakin 13 pidätetty

Washington DC:n poliisijohtaja Robert Contee kertoi tiedotustilaisuudessa, että ainakin 13 ihmistä on pidätetty kongressirakennukseen kohdistuneen hyökkäyksen jäljiltä.

Hän korosti, ettei yksikään pidätetyistä ollut Washington DC.n asukas, vaan että kaikki olivat muualta maasta tulleita.

Conteen mukaan useita poliiseja on loukkaantunut tilanteessa.

Kello 0.30 Britannian Johnson kuvailee tapahtumia häpeällisiksi

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsuu Twitter-tilillään Yhdysvaltain kongressin tapahtumia häpeällisiksi.

Johnson muistuttaa, että Yhdysvallat edustaa demokratiaa ympäri maailmaa. Hän korostaa rauhallisen vallanvaihdon tärkeyttä.

Konservatiivipuoluetta edustava Johnson on erä maailman johtajista, jolla on ollut läheiset suhteet Trumpiin.

7.1. Kello 00.30 Tilanne kongressirakennuksessa jatkuu levottomana

Uutiskanavien mukaan kongressirakennuksen luona on yhä mielenosoittajia.

Ennen puolta yötä Suomen aikaa CNN raportoi, että myös rakennuksessa sisällä on yhä mielenosoittajia. The New York Times -lehden paikan päällä olevat toimittajat raportoivat, että tapahtumapaikalle on saapunut lisää liittovaltion poliisin erikoisjoukkoja ja kotimaan turvallisuusviraston joukkoja.

Kongressiedustajia evakuoidaan ilmeisesti yhä alueelta. Washingtonin poliisipäällikkö Robert Contee sanoi lehdistötilaisuudessa, että kyseessä on mellakka. Yhtä ihmistä on hänen mukaansa ammuttu. Kyseessä oli siviili, mutta tarkempaa tietoa ei ole annettu.

Washingtonissa astuu voimaan ulkonaliikkumiskielto kello 1 yöllä Suomen aikaa eli kello 18 paikallista aikaa.

7.1. Kello 0.25 Ylen kirjeenvaihtaja: Ratkaiseva aika on, kun ulkonaliikkumiskielto alkaa

Tilanne Yhdysvaltain kongressin ympäristössä ei ole poliisin hallinnassa, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Iida Tikka. Tikka antoi Suomeen suoran lähetyksen noin kello 23.30 Suomen aikaa, eli 16.30 Washingtonin aikaa.

Poliisi ei tosin ole myöskään Tikan mukaan yrittänyt erityisen hanakasti ottaa tilannetta haltuunsa. Hänen mukaansa ratkaiseva hetki koittaa kello 18 Washingtonin aikaa (kello 1 yöllä Suomen aikaa), kun kaupungissa alkaa ulkonaliikkumiskielto. Silloin nähdään, miten poliisi mielenosoituksiin suhtautuu, hän sanoo.

Tikka seuraa Washingtonin levottomuuksia kongressirakennuksen edustalla. Hän sanoo kuulleensa lähistöltä laukauksia ja tunteneensa myös ruudinhajua.

Klo. 0.10 CNN: Kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä Washingtonissa - toinen kongressin rakennuskompleksissa

Ainakin kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä on löytynyt Washingtonissa, kertoo liittovaltion poliisin edustaja uutiskanava CNN:lle.

Toinen oli rakennuksessa, jossa on republikaanien kansallisen komitean toimistoja ja toinen oli kongressin rakennuskompleksissa.

Liittovaltion poliisin edustajan mukaan kyse oli todellisista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi.

Kello 0.04 EU:n ulkosuhdejohtaja: Tämä ei ole Amerikka

Euroopan unionin ulkosuhdejohtaja Josep Borrell tuomitsee hyökkäyksen Yhdysvaltain demokratiaa vastaan.

- Kyseessä on ennennäkemätön hyökkäys Yhdysvaltain demokratiaa, sen instituutioita sekä laillisuusperiaatetta vastaan. Tämä ei ole Amerikka. Marraskuun 3. päivän vaalituloksia on kunnioitettava, hän kirjoittaa.

Kello 23.48 Naton Stoltenberg: Tyrmistyttävä näkymä

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvailee tilannetta Washingtonissa tyrmistyttäväksi. Demokraattisten vaalien lopputulosta on kunnioitettava, Stoltenberg kirjoittaa Twitterissä.

Kello 23.50 Kongressi ehti vahvistaa vain murto-osan presidentinvaalin äänistä

Yhdysvaltain kongressi ehti vahvistaa vain kahden osavaltion valitsijamiesten äänet ennen kuin istunto jouduttiin keskeyttämään, kertoo Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Äänten vahvistaminen etenee aakkosjärjestyksessä ja alkaa Alabamasta. Ainoastaan Alabaman ja Alaskan äänet – 12 valitsijaääntä – oli laskettu siinä vaiheessa, kun istunto keskeytettiin mielenosoittajien rynnättyä rakennukseen.

Yhteensä valitsijaääniä on 538. Niistä Biden sai valitsijakokouksessa 306, Trump 232.

Kello 23.43 Donald Trump kehottaa videolla kannattajiaan palaamaan kotiin – kutsuu yhä vaaleja varastetuiksi

Presidentti Donald Trump on julkaissut Twitterissä videon, jossa hän kehottaa kannattajiaa palamaan kotiin.

Ennen kehotustaan Trump kuitenkin toistaa vanhan väitteensä, jonka mukaan vaalit varastettiin häneltä. Trump kertoo ymmärtävänsä, että kannattajat ovat loukkaantuneita.

– Mutta teidän on mentävä kotiin nyt. Meillä on oltava rauha. Meillä on oltava oikeus ja järjestys, Trump sanoo.

Kello 23.40 Joe Biden vaatii Donald Trumpia vetoamaan tunkeutujiin

Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Joe Biden on kommentoinut Washingtonin tapahtumia. Hän sanoo olevansa järkyttynyt ja surullinen siitä, että Amerikkaa on kohdannut tällainen synkkä hetki.

– Demokratiamme on ennennäkemättömän hyökkäyksen kohteena, Biden sanoi.

Biden vaatii presidentti Donald Trumpia pitämään televisioidun puheen, jossa tämä vaatii kannattajiaan lopettamaan väkivaltaisuudet.

Kello 23.23 Republikaanien puoluetoimiston luota löydetty räjähde

New York Times kertoo, että republikaanien puoluetoimiston luota Washingtonissa on löydetty räjähdelaite. Myös demokraattinen puoluetoimisto on evakuoitu epäilyttävän paketin vuoksi. CNN kertoo, että räjähteet on tehty vaarattomiksi.

Kello 23.17: Varapresidentti Pence kehottaa mielenosoittajia tottelemaan poliisia

Varapresidentti Mike Pencen mukaan väkivallan ja tuhoamisen kongressissa on loputtava heti. Pence kirjoittaa Twitterissä, että protestoijien on toteltava poliisia ja poistuttava paikalta. Pencen mukaan rauhanomainen protestointi on kaikkien oikeus, mutta hyökkäystä kongressiin ei voi suvaita. Hyökkäykseen syyllistyneitä tullaan rankaisemaan lain koko voimalla, Pence lupaa.

STT

Kello 23.04 Pääministeri Marin: Kongressiin tunkeutuminen on vakava asia

Pääministeri Sanna Marin Twitterissä: Mielenosoittajien tunkeutuminen kongressirakennukseen on erittäin vakava ja huolestuttava asia. Se osoittaa, kuinka tärkeää demokratiaa on puolustaa järkähtämättä.

Kello 23.03 Liittovaltion poliisi pyydetty Washingtoniin

Liittovaltion poliisi FBI on pyydetty Washingtoniin avuksi vartioimaan omaisuutta.

Poliisin kiinniottamia protestoijia kongressitalolla.
Poliisin kiinniottamia protestoijia kongressitalolla. Kuva: Drew Angerer / AFP

Mistä kaikki alkoi?

Yhdysvaltain kongressin oli loppiaisena määrä laskea ja julistaa valitsijakokouksen presidentinvaalin tulos. Samaan aikaan presidentti Trump, joka hävisi presidentinvaalin marraskuussa, oli kutsunut kannattajansa mielenosoitukseen Washingtoniin. Mielenosoituksen tarkoitus oli estää vaalin tuloksen vahvistaminen.

Senaatin ja edustajainhuoneen keskustelut keskeytettiin illalla kymmenen maissa Suomen aikaa, kun presidentti Trumpia tukevat mielenosoittajat tunkeutuivat kongressirakennukseen.

Varapresidentti Mike Pence vietiin turvaan. Kongressiedustajat ohjattiin muihin tiloihin. Edustajia oli aiemmin kehotettu ottamaan kaasunaamarit esiin.

Hyökkäyksen jälkeen presidentti Trump kehotti mielenosoittajia rauhoittumaan. Aiemmin presidentin tulkittiin pikemminkin yllyttäneen protesteihin.

Washingtoniin julistettiin ulkonaliikkumiskielto alkaen kello 18 paikallista aikaa.

Ylen kirjeenvaihtaja seuraa tilannetta

Levottomuuksia Washingtonissa kongressitalon edustalla on seurannut Ylen kirjeenvaihtaja Iida Tikka. Hän kertoo, että rakennuksen edustalla on kymmeniätuhansia mielenosoittajia, jotka ovat saapuneet paikan päälle tukemaan Trumpia.

– Tunnelma on uhkaava, Tikka kertoi puhelimitse.

Tikka kertoi kuulleensa paukauksia paikan päällä. Tikan mukaan mielenosoittajat ovat tunkeutuneet ensin kongressirakennuksen ympäröivien aitojen läpi ja sitten sisään rakennukseen.

Suosittelemme