Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Analyysi: Trump-fanaatikot ylittivät rajan, jota ei voitu kuvitella – kongressihyökkäys on järkyttävä isku Yhdysvaltain murenevan demokratian sydämeen

Demokratian pyhättö koki oman johtajansa yllyttämän iskun, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Sara Rigatelli.

Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressirakennukseen.
Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressirakennukseen. Kuva: Win Mcnamee / AFP
Sara Rigatelli
Avaa Yle-sovelluksessa

Washingtonissa valmistauduttiin keskiviikkona levottomuuksiin, mutta kukaan tuskin odotti tällaista. Tuhannet Donald Trumpin kannattajat olivat saapuneet pääkaupunkiin protestoimaan presidentinvaalien vilpilliseksi kuvittelemansa tuloksen vahvistamista.

Ennen ratkaisevaa kongressin istuntoa Trump esiintyi kannattajiensa edessä ja kehotti heitä marssimaan kongressille.

– Emme anna koskaan periksi. Emme koskaan tunnusta tappiotamme, Trump sanoi puheessaan.

Vain hetkiä sen jälkeen, kun kongressi kokoontui seremonialliseen tilaisuuteen vahvistamaan vaalitulosta, Trump sai sitä mitä tilasi. Mielenosoittajajoukko rynni Capitol-kukkulalle, jossa tilanne muuttui nopeasti uhkaavaksi.

Osa kannattajista syöksyi kongressirakennusta ympäröivien aitojen läpi ja lopulta sisään rakennukseen, läpi metallinpaljastimien ja turvaovien.

Jo se, että joku onnistuu tunkeutumaan yhteen maailman tarkimmin vartioiduista lainsäädäntörakennuksista, on järisyttävää.

Mutta yhtä järisyttävää on se, mitä sisällä tapahtui.

Osa mellakoitsijoista pääsi istuntosaliin saakka. Yksi Trump-lippuun kietoutunut mies istui jopa senaatin puheenjohtajan tuolilla.

Elokuvamaisissa kuvissa näkyy, kuinka kongressin sisällä olleita ihmisiä heittäytyi lattialle turvaan. Poliisit tähtäsivät aseillaan tunkeutujia. Hallitsematon väkijoukko ryösteli ja tuhosi paikkoja, muun muassa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin toimistoa.

Kongressiedustajia evakuoitiin rakennuksesta. Sitä ennen heille oli jaettu kaasunaamareita.

Neljä ihmistä kuoli tunkeutumisen yhteydessä, ainakin yksi poliisin luoteihin.

Neljä tuntia kestänyt mellakointi oli kaikilla mittareilla täysin poikkeuksellinen tapahtumasarja, jonka seurauksia Yhdysvalloille voimme tässä vaiheessa vain arvailla.

Kaaoksen puhjettua Trump lähetti tviittejä, joissa hän kehotti paikalla olijoita rauhoittumaan ja pidättäytymään väkivallasta.

Se oli kuitenkin aivan liian vähän, aivan liian myöhään.

Trump on leikkinyt tulella koko presidenttikautensa ajan. Väkivaltaa povattiin jo marraskuisten vaalien aikaan, mutta siltä vältyttiin.

Päivä päivältä jatkunut toitotus väärennetyistä vaaleista saavutti lakipisteensä tänään. Kongressin istunto olisi Trumpin viimeinen oljenkorsi Joe Bidenin voiton tärvelemiseksi. Muut kamppailut, kymmenet oikeusjutut ja lukuisat uudelleenlaskennat hän on hävinnyt kirkkaasti.

Tiedossa oli, että tietyt republikaaniedustajat aikoivat järjestää istunnosta tuntikausien protestiperformanssin, mutta kukaan ei odota sen muuttavan itse tulosta.

Nyt on kuitenkin menty yli rajan, jota edes Trumpin republikaaniset puoluetoverit eivät voi selittää parhain päin.

Yksi republikaaninen kongressiedustaja on jo kutsunut tilannetta vallankumousyritykseksi.

Kongressitaloon on viimeksi hyökätty yli 200 vuotta sitten, vuonna 1814 brittien ja amerikkalaisten välisen sodan aikaan, ja tuolloinkin maan ulkopuolisen vihollisen toimesta.

Yhdysvaltojen demokratian pyhättö on nyt kokenut oman johtajansa yllyttämän iskun.

Vaalituloksen vahvistus kongressissa keskeytyi tunneiksi.

Mutta Trumpin häviötä se ei muuta – koska maailman vanhinta demokratiaa ei voi pysäyttää.

Päivitetty kuolonuhrien lukumäärä klo 7.38.

Lue lisää:

Yle seuraa hetki hetkeltä: Katso erikoislähetys USA:n dramaattisista tapahtumista, yksi kuollut Washingtonissa, ulkonaliikkumiskielto alkoi

Mellakoijat tunkeutuivat kongressiin: Tältä näytti viime yönä USA:n demokratian ytimessä

Suosittelemme