Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kirjeenvaihtajan analyysi: Vuosia jatkunut hyssyttely johti hirvittävään päivään Yhdysvalloissa

Tapahtumat kongressitalolla ovat seurausta siitä, miten republikaanit ovat katsoneet Trumpin järjestämiä skandaaleja läpi sormien koko tämän presidenttikauden ajan, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka raportoi kongressitalolta mellakan aikana.
Iida Tikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun istuva presidentti kiistää hävinneensä vaalit, kieltäytyy rauhallisesta vallanvaihdoksesta ja lietsoo kannattajiaan estämään vaalituloksen vahvistamisen, mistä on kysymys?

Tai muotoillaan samaa asia uudestaan:

Mistä olisi kysymys, jos tällaista tapahtuisi missä tahansa muussa maassa kuin Yhdysvalloissa?

Eilisen kaaoksen jälkeen tiedämme, miltä näyttää vallankaappausyritys maailman vaikutusvaltaisimmassa demokratiassa.

Keskiviikkona presidentti Donald Trump kertoi tuhansille kannattajilleen, ettei hyväksy vaalien tulosta. Trump oli aiemmin Twitterissä kehottanut kannattajiaan tulemaan 6. päivä Washingtoniin ja "olemaan villejä".

Vain tunteja myöhemmin Trumpin kannattajat rynnäköivät kongressitalon sisään ja keskeyttivät väkipakolla istunnon, jossa kongressiedustajat väittelivät vaalituloksen vahvistamisesta.

Seurasin tilannetta paikan päällä kongressin ulkopuolella, kun presidentin kannattajat velloivat vapaasti kongressin rappusilla sisään ja ulos. Poliisien erikoisjoukot tarkkailivat tilannetta liioitellun rauhallisina, söivät eväitä ja odottivat tilanteen kehitystä.

Itse rynnäkkö onnistui silkalla massan voimalla, kuten videot kongressin sisältä näyttävät.

Historiallinen hetki: Mielenosoittajat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressirakennukseen

Heräsi heti kysymys, miten tämä oli mahdollista. Varsinkin maassa, jossa poliisi on käyttänyt estoitta voimakeinoja ilman vakavia seuraamuksia.

Washingtonissa moni miettii, miltä päivän rynnäkkö olisi näyttänyt, jos ihmismassa ei olisi ollut valtaosin valkoinen vaan musta.

Mielleyhtymää ei auttanut lainkaan se, että aiemmin päivällä muutama Trumpin tukija oli kokoontunut historiallisen mustan kirkon portaille ja järjestänyt irvokkaan esityksen. Siinä joukko oli näytellyt uudelleen, kuinka poliisit tukehduttivat mustan George Floydin julmasti keskellä katua.

Rynnäkölle kongressitaloon löytyy kuitenkin muitakin selityksiä. Ne liittyvät Trumpin autoritaarisiin elkeisiin sekä siihen, miten presidenttiin ja tämän kannattajiin on jo vuosia suhtauduttu.

Yksinkertaisin syy Trumpin kannattajien aiheuttamalle kaaokselle on se, ettei Washingtonin poliisilla ollut tarpeeksi voimaa villiintyneen ihmisjoukon hallintaan.

Jo keskipäivällä seurasimme vierestä, kun poliiseilla oli täysi työ käsirysyjen purkamisessa Trumpin kannattajien ottaessa yhteen yksittäisten vastamielenosoittajien kanssa.

Poliisivoiman puutteesta voi syyttää Trumpia, tai ainakin tämän hallintoa.

Washingtonin pormestari Muriel Bowser oli aikaisemmin pyytänyt puolustusministeriöltä lupaa laajentaa kaupungin kansalliskaartin toimivaltuuksia kongressirakennuksen suojelemiseen. Washingtonin kaupunginhallinnon mukaan puolustusministeriö kieltäytyi.

Eilinen kaaos kongressitalolla liittyy laajemmin siihen, miten Trumpiin ja tämän radikaalikannattajiin on suhtauduttu Trumpin nelivuotisen presidenttiyden aikana.

Trump on koko vuoden tviitannut esimerkiksi vitsikkäitä meemejä "Trump 2024" -kylteistä ja vihjaillut halustaan jatkaa presidenttinä vielä kahdeksan vuoden maksimikauden jälkeenkin.

Samalla tavoin Trumpin kannattajat ovat huutaneet kampanjatilaisuuksissa "kahdeksan lisävuotta", kannustaen presidenttiä venyttämään ja rikkomaan Yhdysvaltain demokratian sääntöjä.

Aina voi muistuttaa, että kyseessä ovat Trumpin kannattajien ääritapaukset.

Silti olen tänään miettinyt eniten niitä republikaaneja, jotka ovat äänestäneet Trumpia vastentahtoisesti.

Mitä he ajattelevat kongressitalon kaaoksesta?

Soitin ja kysyin eilen illalla asiaa Pohjois-Carolinassa asuvalta Markilta, jota haastattelin juttuprojektin yhteydessä syyskuussa.

Ensimmäiseksi Mark kertoi, ettei ole seurannut päivän tapahtumia, koska ne ovat liian hulluja. Seuraavaksi hän sanoi häpeävänsä sitä, mihin maan on liukunut. Vähän samaan tapaan kuin entinen presidentti George W. Bush, joka vertasi päivän tapahtumia banaanivaltion politiikkaan.

Häpeän sijaan olennaisempaa Mark vastauksessa on sen ensimmäinen osa. Hän ei seurannut tapahtumia tänään, koska ne olivat liian hulluja.

Mark on vain yksi esimerkki.

Juuri tällä asenteella sekä republikaanit, että suuri osa kansasta on suhtautunut presidentti Donald Trumpiin jo jonkin aikaa. Se on mahdollistanut presidentin toiminnan.

Trumpin hulluimpiinkin tviitteihin ja kannattajien ääriliikehdintään on suhtauduttu jokseenkin hyssyttelevästi: ehkä he rauhoittuvat ja menevät pois, jos leikkiin ei lähde mukaan. Tai: jos syytämme heitä radikaaleiksi, radikalisoimme heitä lisää?

Hyssyttelyn ja paapomisen on vienyt huippuunsa Mitch McConnellin johtama republikaanipuolue, joka on katsonut presidentin järjestämiä skandaaleja ja kriisejä läpi sormien. Samojen skandaalien ja kriisien, jotka saavat Markin kaltaiset rivirepublikaanit häpeämään tai Atlantassa haastattelemani David Wilken äänestämään poikkeuksellisesti demokraattia presidentiksi.

Tänään kongressissa joukko republikaaneja päätti paapoa Trumpin kannattajia vielä lisää haastamalla presidentinvaalien tulokset.

Ted Cruzin johtama senaattorijoukko on tarpeeksi kokenut poliitikkojen rypäs tietääkseen, ettei esitys voi johtaa äänestystuloksen mitätöintiin. Koko show oli presidentin uskollisen kannattajakunnan mielistelyä tulevien vaalien varalta.

Päivän tapahtumat näyttävät koko maailmalle, kuinka vaarallista silmien sulkeminen on.

Kongressin istunto aloitettiin illalla uudelleen, kun Trumpin kannattajat oli poistettu talolta. Aamuyöllä Suomen aikaan nähdyissä senaatin puheenvuoroissa oli jo aivan uusi sävy.

Puolueet ovat vihdoin ehkä löytäneet sen pienimmän yhteisen nimittäjän. Se on halu säilyttää demokratia.

Klo 20.28 täsmennetty missä yhteydessä Trump kehotti kannattajiaan tulemaan Washingtoniin ja "olemaan villejä".

Lue lisää:

Yle seuraa hetki hetkeltä: Katso erikoislähetys USA:n dramaattisista tapahtumista, yksi kuollut Washingtonissa, ulkonaliikkumiskielto alkoi

Suosittelemme sinulle