Hyppää sisältöön

Turo tuo kalalle kutupaikan – vanhat joulukuuset upotetaan jään alle Kokkolan edustalla

Pakkanen helpottaa turotapahtuman järjestämistä. Kuuset pääsevät suoraan jään alle.

Nainen upottaa joulukuusen jäässä olevasta aukosta merellä.
Kuuset upotetaan jään alle painojen kanssa, jotta puut eivät nouse pintaan ja haittaa esimerkiksi veneilyä. Kuva: Niklas Joki / Yle
Heini Holopainen

Tänäkin vuonna joulukuusensa voi lahjoittaa kaloille kutualustaksi Kokkolassa.

Kuusia vastaanotetaan Friisin saarella eli Isokarilla lauantaina, mutta poikkeusjärjestelyin koronatilanteen takia. Tapahtuma-alueet rajataan ja alueella saa olla enintään kymmenen ihmistä kerrallaan.

Upotettavien kuusten avulla kaloille luodaan sopivia lisääntymispaikkoja, joihin ne voivat kutea. Kutupaikoista onkin huutava pula kaupunkien ja taajamien rakennetuissa rantavesissä.

Kalastusseura Specimen Finlandin puheenjohtaja Markus Sällinen on tyytyväinen. Kauppias on lahjoittanut kuutisenkymmentä myymättä jäänyttä kuusta turoiksi, joten kutualaa syntyy tänä vuonna riittävästi.

Myös kansalaiset ovat ottaneet kalojen hyvinvoinnin kiitettävästi asiakseen, sillä esimerkiksi viime vuonna tapahtumaan tuotiin kolmisenkymmentä kuusta.

Kahtena aikaisempana vuonna kuuset on upotettu maalta katsoen Isokarin vasemmalle puolelle. Tällä kertaa upotuspaikka on saaren oikealla puolella.

Markus Sällinen on huomannut, että pilkkijät pilkkivät turojen upotuspaikkojen lähellä, mikä todennäköisesti viestii siitä, että kalat viihtyvät entisten joulukuusten tuomassa suojassa.

Turotapahtuma järjestetään lauantaina 9.1.2021 klo 10-14 Kokkolassa Friisin saaren eli Isokarin rannoilla.

Suosittelemme sinulle