Washingtonissa väkijoukko marssi keskiviikkona Capitol-kukkulalle ja murtautui sisään Yhdysvaltain kongressiin. Protestoijat valtasivat muun muassa kongressin puhemiehen paikan sekä hänen työhuoneensa. Tapahtumat johtivat neljän ihmisen kuolemaan.
Yle listasi kolme selitystä, miten tällainen on mahdollista.
Lue uusimmat tiedot hyökkäyksen seurauksista
1. Maan presidentti antoi "luvan"
Presidentti Donald Trump puhui kannattajilleen pääkaupungissa ennen tapahtumien riistäytymistä käsistä. Puheessaan hän kehotti kannattajiaan marssimaan kongressiin kannatushuutojen saattelemana.
– Kävelemme Capitol-kukkulalle, ja kannustamme urheita senaattoreitamme ja kongressiedustajiamme. Ja joitain kongressiedustajia emme ehkä niin paljon kannusta, Trump sanoi ja sai yleisön nauramaan.
– Emme saa maatamme takaisin heikkoudella. Täytyy osoittaa vahvuutta ja olla vahva, Trump rohkaisi puheensa kuuntelijoita.
Maan presidentti antoi siis tavallaan väkijoukolle selvän sanallisen valtuutuksen siitä, kuinka voi toimia.
2. Liian vähän poliisivoimia suhteessa väkimäärään
Miksi kongressitaloa ei vartioitu, vaikka tiedossa oli, että valtava väkijoukko aikoo kokoontua paikalla?
CNN:n videolla näytetään, kuinka Washingtonin keskustassa sijaitsevaa Lincolnin muistomerkkiä vartioi aseistettu kansalliskaarti, kun Black Lives Matter -liikkeen kannattajat osoittivat sen edustalla mieltään viime vuoden kesäkuussa.
Muistomerkin portaikolla oli tuolloin vahdissa joitain kymmeniä sotilasunivormuihin pukeutuneita ja konetuliasein aseistettuja kansalliskaartin sotilaita. Keskiviikkona kongressitalolla näin ei ollut.
Toisaalta – myös tapahtumien mittasuhteet olivat aivan toiset. Kesäkuisessa mielenosoituksessa osanottajia oli kuvien perusteella joitain satoja, keskiviikkona liikkeellä oli kymmeniä, jopa satojatuhansia ihmisiä.
Miksi kansalliskaarti ei nyt ollut apuna?
Sitä kyllä pyydettiin avuksi mm. muun muassa edustajainhuoneen puhemiehen, demokraattien Nancy Pelosin taholta. Presidentti Trump ei kuitenkaan näyttänyt halukkuutta määrätä joukkoja paikalle.
Voi kysyä, miksi hän olisi kiirehtinyt sotilaita paikalle, kun hän itse kehotti väkijoukkoa marssimaan kongressiin.
Pelosin avunpyyntöön vastaaminen ei myöskään olisi Trumpille kovinkaan luonteenomaista. Hän on usein suhtautunut Pelosiin esimerkiksi tviiteissään hyvin kielteisesti.
Kongressitalossa on myös oma 2 000 poliisin poliisiasema. Washington Post kertoo, että poliisi ei kuitenkaan pysäyttänyt tunkeutujia. Osa poliiseista sen sijaan tarttui kännykkäänsä ja alkoi videoida tapahtumia.
Osa poliiseista näytti olevan Trumpin kannattajien puolella. Ainakin yhden poliisin nähtiin ottavan selfietä sisään murtautuneen Trumpin kannattajan kanssa. Tapahtumista julkaistulla videolla puolestaan näytetään, kuinka poliisi itse siirtää vartioaitaa, jotta mielenosoittajat pääsevät lähemmäksi.
WP:n mukaan poliisijohdon virallinen selitys kuului, että poliisi epäonnistui riskiarviossaan: ei osattu varautua mielenilmauksen laajuuteen tai siihen, että väkijoukko oikeasti marssisi sisään. Kaupungin poliisivoimat olivat varautuneet mielenosoitukseen, mutta moni poliisi oli ilman mellakkavarusteita.
3. Poliisin aseen käyttö Yhdysvalloissa arka aihe
Poliisin aseiden käyttö oli viime vuonna Yhdysvalloissa yksi puhutuimmista aiheista. Sen tiimoilta osoitettiin mieltä ja mellakoitiin monissa eri Yhdysvaltain kaupungeissa. Polttopisteessä olivat tapaukset, joissa poliisi oli ampunut pidätystilanteessa kuoliaaksi mustia miehiä.
Olisivatko nämä tapaukset voineet vaikuttaa niin, että poliisi ei keskiviikkoisessa hyökkäyksessä ryhtynyt rajumpiin voimatoimiin?
Poliisin kuitenkin käytti asetta myös kongressitalon valtauksen yhteydessä. Ainakin yksi ihminen kuoli luoteihin, kertoo Washington Post. Kaikkiaan neljä ihmistä kuoli. Kaikissa tapauksissa ei ole selvää, kuka asetta käytti.
Washington Post taas kertoo puolustusministeriön vahvistavan, että se halusi toimia tilanteessa matalalla profiililla johtuen juuri erityisesti George Floydin puolesta järjestetyistä mielenosoituksista. Tuolloin kansalliskaartin käyttö puhutti Yhdysvalloissa paljon.
Kansalliskaartin sotilaitakin ilmestyi lopulta paikalle, ilmeisesti varapresidentti Mike Pencen määräämänä. Yhdysvaltain puolustusministeriö lähetti Washington Postin mukaan ensin 340 kansalliskaartilaista, mutta ilman tuliaseita. Myöhemmin kansalliskaartilaisia lähetettiin vielä 200 lisää.
Myös satoja liittovaltion poliisin, FBI:n agentteja lähetettiin rauhoittamaan tilannetta.
Tämä oli kuitenkin jo myöhäistä, sillä osa mielenosoittajista murtautui kongressitalon sisään rikkomalla yhden tai useamman ikkunan. Tämän jälkeen he ilmeisesti avasivat ovia ja päästivät näin muita sisään.
Suurin osa tunkeutujista jäi pidättämättä
Järjestyksen palauttamiseen hälytetty osavaltion poliisi pidätti lopulta 52 ihmistä, Washington Post -sanomalehti kertoo.
Viranomaisten epäonnistuminen kongressitalon ja ihmishenkien suojelemisessa on jo käynnistänyt jälkipyykin Yhdysvalloissa.
Washington Postin haastattelema edustajanhuoneen demokraattiedustaja Tim Ryan,joka vastaa kongressitalon poliisivoimien budjetista, sanoo, että odotettavissa on potkuja useille viranomaistahoille.
Presidentin apulaisturvallisuusneuvontantaja Matt Pottinger erosi jo keskiviikkoiltana itse. Myös useat muut turvallisuudesta vastaavat viranomaiset harkitsevat eroa, CNN kertoo.
Juttua korjattu 9.1. kello 19.48: CNN:n viimekesäinen video on Lincolnin muistomerkin luota, ei kongressitalolta.
Lue lisää:
Kirjeenvaihtajan analyysi: Vuosia jatkunut hyssyttely johti hirvittävään päivään Yhdysvalloissa