Hyppää sisältöön

Ylen mittaus: Perussuomalaisilla taas kannatushyppäys, eläkeputken poisto syö SDP:n, mutta ei vasemmistoliiton suosiota

Pekka Haaviston al-Hol-jupakka ei juurikaan näy vihreiden kannatuksessa. PS on sen sijaan hyötynyt siitä.

Kuva: Leena Luotio / Yle

Perussuomalaiset jatkaa Ylen tuoreen kannatuskyselyn kärjessä. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, puoluetta äänestäisi 21,9 prosenttia kansasta.

Sosiaalidemokraatit hengittää kuitenkin niskaan puolen prosenttiyksikön päässä. SDP:lle mitattiin 21,4 prosentin kannatus.

Molempien puolueiden kannatus oli mittausjaksolla nousujohteinen. Perussuomalaisten kannatus kasvoi yhden prosenttiyksikön ja SDP:n 0,8 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

– Näkymä on se, että kaksi puoluetta taistelevat suurimman puolueen paikasta ja muut eivät oikein tunnu etenevän mihinkään, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kuvailee.

Perussuomalaiset on hyötynyt ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ympärillä velloneesta al-Hol-kohusta ja leirillä olleiden perheiden kotiuttamisesta.

Kyselyn tausta-aineisto näyttää puolueen kannatuksen nousseen silloin, kun Haavisto sai perustuslakivaliokunnalta moitteet ja al-Holin leiriltä palasi äitejä ja lapsia Suomeen ennen joulua.

Kotiuttamisen jälkeen perussuomalaisten kannatus oli suurimmillaan koko mittausjaksona. Perussuomalaisilla on vahva maahanmuuttokriittinen agenda.

– Näissä keskusteluissa perussuomalaiset ovat omilla vahvuusalueillaan. Kun palautuksia tulee, he osaavat kyllä hyödyntää keskustelun, Turja toteaa.

PS:n suosio on kasvanut elokuusta lähtien ja kahdessa viimeisimmässä kyselyssä vielä prosenttiyksikön harppauksilla. Tämä suunta pitäisi nyt pystyä pitämään huhtikuussa oleviin kuntavaaleihin asti, jotta puolueen tavoitteet täyttyvät.

Yli viisikymppiset murjottavat demareille

Koronatoimet kannattelevat vielä pääministeripuolue SDP:n kannatusta. Viime päivien kritiikki rokotteiden saatavuudesta ei ehtinyt mittaukseen, mutta työttömien eläkeputken eli työttömyysturvan lisäpäivien poisto sen sijaan näkyy.

– SDP on menettänyt mittausjaksolla kannatustaan juuri 50–64-vuotiaiden ikäryhmässä, jota eläkeputken asteittainen poisto erityisesti koskee, Turja sanoo.

Mittauksen kolmantena oleva kokoomus sai pienen kannatuslisäyksen ja keräisi nyt äänistä 16,2 prosenttiyksikköä.

Neljäntenä olevan keskustan tilanne ei näytä edelleenkään hyvältä. Puheenjohtaja Annika Saarikkoon kohdistuu suuria toiveita, mutta hän ei ole onnistunut puhaltamaan hiiltä tuleen.

Puolueen suosiosta suli 0,4 prosenttiyksikköä ja vuoden viimeisen mittauksen lukemaksi jäi 11,7 prosenttia. Kesän synkistä luvuista on tultu hieman ylöspäin, mutta keskustan kannatus on yhä alhaisempi kuin eduskuntavaaleissa.

Keskusta kipuli pahoin Haaviston luottamusäänestyksen kanssa, mutta antoi lopulta hallituksen jatkon takia luottamuksensa.

– Äänestyksen jälkeiset viikot olivat keskustalla kyselyssä vähän heikompia, Turja kertoo.

Haavisto-sotku ei heilauta vihreitä

Ulkoministeri Haaviston kompastelu näkyy yllättävän vähän viidennellä sijalla olevan vihreiden kannatuksessa. Puolue keräisi nyt 11,4 prosenttia äänistä. Laskua tuli vain hieman edelliseen mittaukseen.

Turjan arvion mukaan Haaviston moitteet ja niistä käyty keskustelu näkyvät mittausjakson loppupuolella, mutta alkupuolen hyvä kannatus tasoitti vihreiden suosion laskua.

Eläkeputken poisto oli vaikea pala erityisesti vasemmistoliiton kannattajille, mutta päätös ei vielä syö suosiota. Vasemmistoliitto lisäsi kannatustaan 0,4 prosenttiyksikköä ja saisi 7,6 prosenttia äänistä.

Turjan mukaan tausta-aineistossa ei myöskään näy samanlaista kannatuslaskua yli 50-vuotiaiden ikäryhmässä kuin toisella vasemmistopuolueella, demareilla.

Puheenjohtaja Li Andersson ottikin julkisuudessa kunnian poiston vastapainoksi tehdyistä muutosturvan parannuksista ja ikääntyvien työttömyysturvan erityissäännösten säilyttämisestä.

Pienempien puolueiden kannatuksessa ei tapahtunut suuria muutoksia nyt-liikettä lukuun ottamatta. Hallituksessa oleva RKP saisi äänistä 4,3 prosenttia, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Kristillisdemokraateille tulisi 2,8 prosentin ja nyt-liikkeelle 1,3 prosentin äänisaalis. Nytin kannatuksesta hävisi 0,9 prosenttiyksikköä kuukaudessa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Tutustu tästä puolueiden pitkän ajan kannatusmuutoksiin

Analyysi: Perussuomalaisten suosion kasvu kertoo suomalaisesta Trump-ilmiöstä

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset nousi SDP:n ohi suosituimmaksi puolueeksi – kokoomus vajoaa edelleen

Suosittelemme sinulle