Hyppää sisältöön

Suomen suurimmalla akvaarioaltaalla epäonnea – nyt Britannian työmiehet eivät pääse korjaamaan sitä

Kotkan Maretariumin valtava Itämeri-allas alkoi vuotaa kaksi vuotta sitten. Se odottaa yhä remonttia.

Maretariumin Itämeri-allas tyhjänä
Maretariumin Itämeri-allas on nyt tyhjänä kaloista ja vedestä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Tanja Kröger

Suomen suurin akvaarioallas ammottaa tyhjänä. Iso osa kaloista on siirretty muihin näyttelyaltaisiin, ja kaikista suurimmat kalat eli siperiansammet ja venäjänsampi ovat yleisöltä piilossa varastoaltaissa.

Maretariumin Itämeri-allas ulkoa
Maretariumin Itämeri-allas kuvattuna ulkoa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkassa sijaitsevan akvaariotalo Maretariumin jättimäinen puolen miljoonan litran Itämeri-allas odottaa yhä remonttia. Se tyhjennettiin kaloista ja vedestä viime marraskuussa.

Tapahtumarikas remontti

Itämeri-allas allas alkoi vuotaa jo parisen vuotta sitten. Välillä sitä korjattiin ja allas avattiin yleisön nähtäväksi, mutta allas vuoti yhä.

Myös viime aikoina on ollut epäonnea matkassa. Maretariumin toimitusjohtajan Sari Saukkosen mukaan korjaustyöt siirtyivät koronan tuomien rajoitusten takia viime vuonna marraskuun alkuun ja sieltä edelleen tälle vuodelle.

Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen
Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen toivoo, että Itämeri-altaan remontti pääsisi valmistumaan keväällä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Altaan rakentanut brittiläisurakoitsija ATL korjasi vuotokohtia aikaisemmin, ja saman urakoitsijan oli tarkoitus korjata vuotokohdat tälläkin kertaa.

– Briteillä oli lentoliput valmiina. Kaikki oli sovittuna. Heidän työvälinekonttinsakin ehtivät tänne meille tulla, kunnes Britannia meni täysin sulkuun. Tilanne on erittäin haastava Itämeri-altaan osalta, koska ei edes tiedetä, milloin työmiehet pystyvät tulemaan tänne Britanniasta, Saukkonen kertoo.

Vuotaa kolmesta kohdasta

Allas vuoti aiemmin kolmesta eri kohdasta, ja remontissa se vuorataan uudestaan.

Kesällä vuodot olivat hyvin minimissään. Kun vedet viilenivät syksyllä, vuotokohdista tuli reippaammin vettä läpi.

T-paita akvaarioaltaan saumassa
Itämeri-allas kesäkuussa 2019. Seitsemän metriä syvä kala-allas vuoti silloin neljästä kohtaa. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Sari Saukkonen on toiveikas, että koronatilanne ei pahene ja remontti pääsee alkamaan helmikuun alussa. Remonttiin on varattu pari kuukautta.

– Näin varmistetaan, että se on varmasti pitävä eikä vuoda. Olen hyvin toiveikas sen suhteen, että keväällä Itämeri-allas on taas täynnä ja päästään sinne myös kalat siirtämään ja tekemään sukelluksia.

hauki akvaariotalo Maretariumissa
Maretariumissa on eri kalalajeja noin 60 ja kalayksilöitä yhteensä noin 1700. Kuvassa hauki. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Saukkonen kertoo, että Itämeri-altaan remontista ja koronatilanteen kävijärajoituksista huolimatta Maretarium pääsi viime vuonna kävijätavoitteeseensa. Akvaariokierroksella kävijöitä oli 30 000 ja koko talossa oli 55 000 vierailijaa.

– Onneksi heinäkuu ja syksy pelastivat meidän tilanteen eli päästiin sitä edeltävän vuoden kävijämääriin. Taloudellinen tulos on positiivinen.

Saukkosen mukaan tänä vuonna Maretariumissa on luvassa paljon kalojen hankintoja.

– Meille tulee lisää kaloja, mikä nyt on ollut jäissä Itämeri-altaan remontin takia. Paljon tulee sitten sellaista uutta ja virkistävää nähtävää.

Aiheesta lisää:

Akvaariotalon remontista tuli pitkä riesa – vuotavaa 600 000 litran kala-allasta tilkitään nyt t-paidoilla

Suomen suurimmasta akvaarioaltaasta on etsitty reikää jo kaksi kuukautta – brittiläiset huippuasiantuntijatkaan eivät löydä

Puolen miljoonan litran akvaario alkoi vuotaa Kotkassa — kymmenien kilojen painoisten kalojen kotiinpaluulle pitkä viive

Suosittelemme sinulle