Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Hirttosilmukkaa kongressin edessä ei saa unohtaa – Yhdysvalloissa keskustelu keskiviikon tapahtumista kytkeytyy erottamattomasti rasismiin

Sillä on väliä, puhummeko mellakasta vai vallankaappauksesta, Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka kirjoittaa.

Etualalla hirttosilmukka, takana Capitol.
Presidentti Trumpin kannattajat toivat keskiviikkona kongressitalon edustalle hirttolavaa esittävän rakennelman. Kuva: Andrew Caballero-Reynolds / AFP
Iida Tikka

WASHINGTON Kun tuleva presidentti Joe Biden puhui torstaina kongressille marssineista Trumpin kannattajista, hän kutsui ryhmää kotimaisiksi terroristeiksi, kapinallisiksi ja roistoiksi.

Bidenin puheenvuoro oli merkittävä monesta eri syystä. Ensinnäkin, eron tekeminen mielenosoittajien ja kapinallisten välillä on demokratiassa tärkeää.

Oikeus mielenilmauksiin on oleellinen osa demokratiaa. Rauhallisen vallanvaihdoksen estäminen taas on yksi demokratian suurimmista uhista.

Yhdysvalloissa Bidenin painokkailla sanoilla oli toinenkin merkitys.

Ei ole sattumaa, että Biden käytti lausunnossaan sanaa roisto, englanniksi thug. Presidentti Donald Trump kuvaili kesällä samalla sanalla (siirryt toiseen palveluun)rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustaneita mielenosoittajia.

Keskustelu loppiaisen tapahtumista ja niistä käytetyistä termeistä liittyy Yhdysvalloissa erottamattomasti keskusteluun Black Lives Matter -protestiliikkeestä ja poliisiväkivallasta.

Hirttosilmukka on Yhdysvalloissa ahdistava symboli, jolla on synkkä historia.

Torstaina Yhdysvalloissa puhutti erityisesti räikeä ero kansalliskaartin käytöksessä.

Kesäkuussa sadat kansalliskaartin sotilaat seisoivat kongressitalon portailla Black Lives Matter -mielenosoituksen aikaan, vaikka mielenosoittajat eivät olleet millään tavalla ilmaisseet aikovansa rynnäköidä kongressitalolle.

Nyt tammikuussa kansalliskaarti loisti poissaolollaan.

Paikalla oli vain kongressialueen omia poliiseja sekä 340 aseetonta kansalliskaartilaista, joiden tehtävänä oli ohjata liikennettä. Siitä huolimatta, että etukäteen tiedettiin mielenosoittajien saapuvan kaupunkiin auttaakseen Trumpia keskeyttämään demokraattisen prosessin.

Kun rynnäkkö alkoi, puolustusministeriöltä kesti tunteja suostua pormestarin pyyntöön kansalliskaartin lähettämisestä.

Trumpin kannattajien kongressirynnäkön yhteydessä kuoli kaikkiaan viisi ihmistä. Oli hämmentävää seurata vierestä, kuinka helposti kapinajoukot pääsivät sisään yhteen maan tärkeimmistä rakennuksista.

Kapinalliset näyttivät pitävän itsestäänselvänä, ettei poliisi ole uhka. Tilanteen edetessä osa heistä jopa suuttui poliisijoukoille siitä, etteivät nämä auttaneet vallankaappauksessa.

Samat ihmiset pystyttivät kongressin länsipuolelle performatiivisen hirttolavan, ja osalla oli mukanaan hirttosilmukoita.

Hirttosilmukka on Yhdysvalloissa ahdistava symboli, jolla on synkkä historia.

Se viittaa lynkkauksiin eli mustien amerikkalaisten rasistisesti motivoituihin väkivaltaisiin murhiin. Ne ovat tapahtuneet viime vuosisadalla usein nimenomaan hirttämällä.

Rasismin vastustaminen ei ole puoluekanta. Rasistisia rakenteita löytyy sekä sosialistisista järjestelmistä että markkinataloudesta.

Lue myös: George Floydin kuolinkaupunki on hengenvaarallinen monelle mustalle – Ylen kirjeenvaihtajan juttu Minneapolisista, missä asuinalueet jakautuvat jyrkästi mustiin ja valkoisiin

Esimerkiksi Minneapolis on yksi maan segregoituneimmista kaupungeista, missä mustien ja valkoisten välinen epätasa-arvo on räikeää muun muassa asumisessa ja koulutuksessa.

Se sijaitsee Minnesotassa, jota pidetään yhtenä Yhdysvaltojen liberaaleimmista osavaltioista. Hyvinvointipolitiikassaan osavaltio muistuttaa paljon Pohjoismaita.

Juuri Minneapolis on paikka, josta rasismin vastaiset protestit käynnistyivät toukokuussa, kun poliisit tukehduttivat mustan George Floydin keskellä kirkasta päivää.

Viimeistään Trump on tehnyt selväksi sen, että republikaanit hyväksyvät vielä 2020-luvulla avoimen rasismin riveissään. Vaikeneminen on myös hyväksymistä.

Nyt Trumpin presidenttikausi on päättymässä totaaliseen tappioon, myös senaatissa. Demokraattien tuplavoitto Georgian senaatinvaaleissa näyttää, mihin suuntaan maa on muuttumassa.

Kun republikaanit ottavat pesäeroa Trumpiin, puolueen täytyy ymmärtää myös suhteensa presidentin uskollisimpiin kannattajiin.

Hirttosilmukkaa kongressitalon edessä ei pidä unohtaa, eikä se häviä mihinkään vaikenemalla.

Korjattu 8.1. klo 21.38: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, paikalla oli ennen rynnäkköä aseettomia kansalliskaartin joukkoja. On yhä epäselvää, kieltäytyikö puolustusministeriö pyynnöstä lähettää lisäjoukkoja, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Seuraa Yhdysvaltain tapahtumia hetki hetkeltä:

Trump rikkoi hiljaisuuden ja julkaisi videon, jossa uusi sävy: Tuomitsee väkivaltaisuudet ja sanoo vallan vaihtuvan – Yle seuraa Yhdysvaltain tapahtumia

George Floydin kuolinkaupunki on hengenvaarallinen monelle mustalle – Ylen kirjeenvaihtajan juttu Minneapolisista, missä asuinalueet jakautuvat jyrkästi mustiin ja valkoisiin

Suosittelemme sinulle