Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Presidentti Trump kutsuu sinut Washingtoniin" – näin kongressiin tunkeutuneet ääriryhmät suunnittelivat valtausta netissä

"Villin Washingtonin" valmistelu sai alkunsa Trumpin joulukuussa lähettämästä tviitistä.

Kuvakoosteessa Donald Trumpin kannattaja poseerasi edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosin työpöydän ääressä, sarvipäinen mielenosoittaja huusi iskulauseita kongressirakennuksen sisällä ja Dictator of Hawaii Elect Nick Ochsin Twitter-päivitys.
Aseaktivisti Richard Barnett, Qanon-jäsen Jake Angeli ja Proud Boys -johtaja Nick Ochs olivat kongressiin tunkeutujien joukossa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA, Win Mcnamee / AFP, Twitter, kuvakooste: Harri Vähäkangas / Yle
Satu Helin,
Mika Mäkeläinen,
Sara Rigatelli
Avaa Yle-sovelluksessa

Joulukuun 19. päivänä Facebookiin luotiin ryhmä nimeltä January 6th Washington DC Protest, Tammikuun kuudennen protesti Washingtonissa.

"Presidenttimme on kutsunut meidät Washington DC:hen tammikuun 6. päiväksi. Tämä on patriooteille, jotta he seuraisivat johtajamme kutsua. Me olemme täällä seisoaksemme presidentti Trumpin takana ja ottaaksemme MEIDÄN maamme takaisin."

4 600 jäsenen ryhmä katosi Facebookista eilen perjantaina.

"Presidentti Trump kutsuu sinut Washingtoniin viettämään villiä aikaa eli taistelemaan maasi puolesta", ilmoitettiin puolestaan Fight for Trump Washington DC -Facebook-tapahtumassa.

Mielenosoittaja heiluttaa lippua Yhdysvaltain kongressitalossa Washington DC:ssä.
Capitoliin tunkeutuneet mielensoittajat heiluttivat Trump-lippuja. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Presidentti Trump esitti 19. joulukuuta Twitterissä kutsun tulla osoittamaan mieltä Washingtoniin loppiaisena.

“Be there, will be wild”. Tulkaa sinne, siitä tulee villiä, presidentti tviittasi.

Tämän jälkeen "villistä Washingtonista" puhuttiin ympäri verkkoa yhteisöissä, joita yhdistää järkähtämätön tuki presidentti Trumpille: muun muassa Reddit-palvelun kieltämällä TheDonald.win -foorumilla, militanttiryhmien keskustelusivuilla ja Qanon-salaliittoteoreetikoiden käyttämässä 8kun-kuvapalvelussa.

Facebookiin syntyi useita tapahtuma- ja suunnitteluryhmiä, joiden jäsenmäärä vaihteli muutamasta kymmenestä tuhansiin.

Kuvakaappaus thedonald.win -sivustolta, jossa Trumpin kannattajien viestittelyä.
Keskustelu kongressin valtauksesta aloitettiin TheDonald.win-foorumilla jo ennen joulua. Tämä kuvakaappaus on tältä viikolta. Kuva: TheDonald.win
Kuvakaappaus thedonald.win -sivustolta, jossa Trumpin kannattajan kirjoittama päivitys, jossa hän kertoo jättäneensä hyvästit lapsilleen.
Useat mielenosoittajat kertoivat TheDonald.win-sivustolla varoittaneensa läheisiään siitä, etteivät he ehkä palaa Washingtonista hengissä. Kuva: TheDonald.win

On kiistatonta, että juuri Trumpin yllyttäminä sadat ihmiset vyöryivät Yhdysvaltain kongressiin loppiaisiltapäivänä.

Esimerkiksi jo 21. joulukuuta TheDonald.win-foorumilla pohdittiin, että haluttu vaikutus voidaan saavuttaa vain hyökkäämällä kongressiin ja valloittamalla se. Ketjun alussa oli kuvakaappaus Trumpin "kutsutviitistä".

Uutiskanava ABC:n lähteiden mukaan Valkoisen talon henkilökuntaa ja Trumpin kampanjan entisiä työntekijöitä oli mukana avustamassa kulisseissa päivän mielenosoitusten järjestämisessä ja markkinoimisessa.

Tässä jutussa kerrotaan ryhmistä, jotka olivat mukana järjestämässä kaaokseksi muuttunutta mielenosoitusta.

Trumpin fanaattisimmat kannattajat ovat värikäs joukko, joka koostuu niin äärioikeistolaisista ryhmistä ja militanteista kuin salaliittoteoreetikoista, aseintoilijoista ja uskonnollisista ryhmistä.

Isot marssit ja joukkokokoontumiset ovat vuoden 2016 kampanjasta lähtien olleet presidentti Trumpille tapa kohdata kannattajansa.

Hän kutsui väkeä liikkeelle viimeksi Joe Bidenin vaalivoiton jälkeen marraskuussa.

Tällä kertaa jokin oli kuitenkin toisin.

Washington Post -lehti varoitti jo uuden vuoden aattona, että eri verkkoyhteisöissä jaettiin vinkkejä siitä, miten kaupunkiin saisi parhaiten salakuljetettua aseita.

Myös Time-lehti ennakoi, että Washingtoniin olisi tulossa tavallisten Trumpin kannattajien lisäksi aikaisempaa enemmän ääriryhmien edustajia.

Trumpin takana seisovat ryhmät olivat maailmanlopun tunnelmissa.

Tammikuun 6. päivänä Joe Biden oli määrä nimetä kongressissa viralliseksi vaalivoittajaksi, mikä sinetöisi vaalituloksen. Vaikka tuloksen muuttaminen oli tässä vaiheessa käytännössä mahdotonta, moni piti tapahtumaa viimeisenä mahdollisuutena kammeta Trump vielä presidentiksi.

Kuvakaappaus MyMilitia.com-sivustolta.
Tämä kuva julkaistiin 5.1. MyMilitia.com-sivustolla. “Tulet tykkäämään seuraavasta vaiheesta. Siinä otamme maamme takaisin pettureilta”, julisteessa lukee. Kuva: MyMilitia.com

Oath Keepers -ryhmittymä kirjoitti 4. tammikuuta verkkosivuillaan näin:

“Näytä presidentille, että tuet häntä päätöksissä sekä presidenttinä että ylipäällikkönä. Ja näytä kongressille, että kansa ei siedä vaalien varastamista eikä kiinalaiskommunistisen sätkynuken istuttamista Valkoiseen taloon. Nouse nyt tai polvistu ikuisesti.”

Osa äärioikeistoa seuraavista tutkijoista hätkähti verkossa leviäviä viestejä.

– Tämä [militanttiryhmien liikehdintä] tapahtuu nyt tammikuun 6. päivää varten laajuudessa, jota emme ole aiemmin nähneet, kirjoitti ajatushautomo Atlantic Councilissa työskentelevä tutkija Jared Holtz loppiaista edeltäneenä viikonloppuna Twitterissä.

Varoitusmerkit huomattiin samoihin aikoihin Washingtonissa. Kaupungin pormestari kehotti asukkaita välttämään mielenosoitusalueita sekä mielenosoittajia, "jotka tulevat kaupunkiin etsimään yhteenottoja".

Loppiaisen mielenilmauksella ei ollut yhtä varsinaista järjestäjää.

Useat eri ryhmät olivat hakeneet lupaa protestoida kongressirakennuksen lähellä, muun muassa Trump-marsseille aikaisemmin osallistuneet Proud Boys, Women for America ja Oath Keepers.

Osa ryhmistä oli ilmoittanut ennakkoon, että ne välttävät käyttämästä tunnuksiaan kuten värejä, lippuja tai tietynlaisia vaatteita. Viestien perusteella tavoitteena oli sulautua massaan ja hämärtää sitä, keitä protesteissa todella olisi mukana.

Kyse voi olla myös siitä, että osallistujat halusivat tarvittaessa vierittää syyt seurauksista muiden niskoille. Trump-mielinen vaihtoehtomedia on väittänyt, että mellakoiden takana olisi muun muassa fasismin vastainen Antifa.

Proud Boysin johtaja Enrique Tarrio sanoi Washingtonian-lehden mukaan jo uuden vuoden aattona, että ryhmän jäsenet jakautuisivat pääkaupunkiin "pienissä tiimeissä" ilman normaalisti käyttämäänsä keltamustaa vaatetusta.

Myös Oath Keepers kertoi verkkosivuillaan, että osa ryhmästä on mukana ilman tunnuksia.

– Jokaista tunnistamaasi jäsentä kohti on kaksi, joita et näe. Tämä pitää pahat tyypit epävarmoina siitä, kuinka monta meitä oikeasti on, sivuilla tiedotettiin tämän viikon maanantaina.

Donald Trumpin kannattaja poseerasi edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosin työpöydällä sen jälkeen, kun protestoijat olivat onnistuneet tunkeutumaan sissän kongressirakennukseen.
Arkansasilainen aseaktivisti Richard "Bigo" Barnett poseerasi puhemies Nancy Pelosin toimistossa. Hän anasti Pelosin pöydältä kirjekuoren. Washington Postin mukaan Barnett oli päiviä aiemmin antanut Facebookissa ymmärtää olevansa valmis väkivaltaiseen kuolemaankin. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Valmistelutyön jälkeen mielenosoittajat alkoivat kerääntyä alkuviikosta Washingtoniin.

Yksi January 6th Washington DC protest -ryhmän ylläpitäjistä, autokustomoija Randy Showalter Virginiasta, jakoi loppiaisaattona Facebook-seinällään viestin:

"Isänmaan ystävät, enää ei ole aika vain pitää linjat. On aika ylittää ne!!!!"

Päivää myöhemmin koitti monen eniten odottama hetki, kun presidentti Donald Trump piti puheen kannattajilleen.

– Nyt menemme Capitoliin, hän sanoi.

Artikkeliin lisätty 9.1. kello 10.04 uutiskanava ABC:n tieto, jonka mukaan Valkoisen talon henkilökuntaa ja Trumpin kampanjan entisiä työntekijöitä on ollut mukana järjestämässä mielenosoituksia.

Juttu on auki keskustelulle maanantaihin 11.1. kello 22 asti.

Lue lisää Yhdysvaltain tilanteesta:

Twitter on pysyvästi jäädyttänyt Donald Trumpin käyttäjätilin – syynä väkivaltaan yllyttämisen riski

"Presidentti Trump kutsuu sinut Washingtoniin" – näin kongressiin tunkeutuneet ääriryhmät suunnittelivat valtausta netissä

Analyysi: Miksi sarvipääshamaani rynni kongressiin? USA:n vaaleissa internetin ilmiöt eivät pysyneet enää internetissä ja taustalla on monta syytä

Demokraatit valmistelevat virkarikossyytteen nostamista, Pelosi haluaa ydinasekoodit pois Trumpin ulottuvilta, Trumpin Twitter-tili jäädytetty pysyvästi – Yle seuraa Yhdysvaltain tapahtumia

Analyysi: Presidentti rikkoi republikaanit – USA:n konservatiiveilla ei ole tarjota tähteä, joka täyttäisi Trumpin suuret saappaat

Kirjeenvaihtajalta: Hirttosilmukkaa kongressin edessä ei saa unohtaa – Yhdysvalloissa keskustelu keskiviikon tapahtumista kytkeytyy erottamattomasti rasismiin

Suosittelemme