Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tourilla pirteästi esiintynyt Markus Vuorela on Sami Jauhojärven mukaan poikkeuksellinen hiihtäjä: on hapenotonkapasiteettia ja voimaa, mutta jotain puuttuu – "Kaikkea kolmea ei ole saatu samaan pakettiin"

Markus Vuorela käytti tilaisuutensa täydellisesti Val di Fiemmen 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa.

Markus Vuorela
Markus Vuorela on nostanut tasoaan tällä kaudella. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Markus Vuorela ihastutti rohkealla hiihdollaan Tour de Skin Val di Fiemmen 15 kilometrin yhteislähtökisassa. 24-vuotias Vuokatissa asuva Vuorela oli ladulla huippuiskussa ja kun vielä huolto oli onnistunut mainiosti ja sukset toimivat unelman lailla, kävi Vuorela välillä jopa kisan kärjessäkin.

Vuorela nappasi 16. sijan, joka on hänen uransa paras tähän mennessä. Sijoitus ja hyvä kulku yllätti miehen itsensäkin.

– Täytyy sanoa, että aamulla oli niin huono fiilis, että mietin, että jos olisi ollut yksittäinen kilpailu, niin lähdenkö koko kilpailuun. Näköjään kannatti lähteä, Vuorela totesi Hiihtoliiton haastattelunauhalla ja hehkutti sekä kalustoaan että Suomen huoltoa.

– Puoli-ilmaiseksi pääsin keulaan. Siinä on huomattavasti helpompi hiihtää kuin peräsijoilla.

Jämin Jännettä edustavan Vuorelan ennakkoluuloton hiihto sai Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvenkin vakuuttuneeksi.

– Juuri näin! Rohkeasti matkaan ja kokeilemaan, koska silloin siinä näkee, missä maailman absoluuttinen kärki menee. Jos kerran tuntee, että kulku on hyvää, niin silloin pitää lähteä ja kokeilla, miten pitkään kestää, Jauhojärvi sanoi.

– Tänään hän kesti viisi kierrosta kuudesta. Sitten kun kärjessä alettiin aukoa peltejä, niin ero repsahti kärkeen aika paljon.

Käytti tilaisuutensa täydellisesti

Toista kautta miesten maajoukkueen mukana kisaava Vuorela on hiihtänyt Suomen joukkueen miehistä Tour de Skillä parhaiten ja hän odotti jo etukäteen perjantain etapilta hyvää sijoitusta. Jauhojärven mukaan tämän vuoden kiertueen matkoista juuri tämän päivän kisa oli Vuorelalle paras. Tourin alkupään kisat hiihdettiin liki 1 700 metrin korkeudessa ja Toblachin osakilpailutkin noin 1 200 metrissä.

– Vuorelalle on lihasta kertynyt aika paljon. Hän on kohtuullisen raskastekoinen hiihtäjä, joten korkealla onnistumiset ovat harvassa. Nyt kun tultiin Val di Fiemmeen, niin hän käytti tilaisuutensa täydellisesti. Ja toki sitä tuki myös Suomen huollon onnistuminen.

Jauhojärven mukaan Suomen huolto onkin parantanut tulostaan kauden ensimmäisistä kisoista. Uusi huoltopäällikkö, huoltomiehet ja urheilijat ovat saaneet kommunikaation oikealle tasolle eikä Tourilla ole nähty isoja floppeja.

– Vuorelan sukset olivat tänä päivänä ehdoton onnistuminen. Tällaisia sattuu ehkä muutamia kauteen, joskus jopa vain yksi pariin kauteen, Jauhojärvi sanoi.

Yksi puuttuu: nopeus

Markus Vuorela on Jauhojärven mukaan hiihtäjänä poikkeuksellinen, sillä 183-senttinen urheilija sekä isokokoinen että isolihaksinen.

– Tämän lisäksi häneltä löytyy silti valtava hapenottokapasiteetti. Yksi mikä sieltä puuttuu, on nopeus. Kaikkea kolmea ei sentään ole saatu samaan pakettiin, mutta kaksi on sentään saatu: siellä on hapenotonkapasiteettia ja siellä on voimaa.

Markus Vuorela
Markus Vuorela teki maailmancup-debyyttinsä vuonna 2018 ja on nyt toista kauttaan miesten maajoukkueessa. Kuva: Janne Kuronen / All Over Press

Vuorela on noussut miesten maajoukkuehiihtäjäksi hitaasti kiiruhtaen. Hän on kuulunut aikoinaan nuorten maajoukkueeseen ja maailmancupin debyyttinsä hän teki maaliskuussa 2018 Salpausselällä. Täksi kaudeksi Vuorela on tehnyt selkeän tason noston tuloksiinsa ja ensimmäiset maailmancupin pisteensä hän saavutti tällä Tour de Skillä Val Müstairissa.

– Hän on ollut pitkään Jussi Piiraisen valmennuksessa ja he ovat saaneet pikkuhiljaa hiottua sudenkuoppia ja virheitä pois harjoittelusta, Jauhojärvi totesi.

Aiemmin maajoukkuevalmentajanakin toiminut Piirainen on valmentanut Vuorelaa vuodesta 2015 lähtien.

Mahdollisuudet kymppijoukkoon

Jauhojärvi uskoo, että Vuorela pystyy kehittymään hyväksi normaalimatkojen hiihtäjäksi. 15–30 kilometrin matkat ovat tälle optimaalisimpia eikä tekniikallakaan ole niin väliä, sillä Vuorela on jo parin viime vuoden aikana kehittynyt molemmissa. Val di Fiemmen kisan taso voisi Jauhojärven mielestä olla Vuorelan perustaso.

– Hänen mahdollisuutensa päästä kymppijoukkoon ovat erittäin hyvät, hän sanoi ja muistutti, että tuon askeleen ottaminen vaatii urheilijalta paljon, erityisesti asennetta.

– Täytyy hyväksyä, että on huippu-urheilija, elää sen mukaista elämää ja tehdä työnsä mahdollisimman hyvin joka päivä. Minunkin uran aikana näin paljon urheilijoita, jotka kuvittelivat olevansa huippu-urheilijoita, mutta joiden päivittäiset päätökset olivat kaukana siitä, mitä huippu-urheilijalla päätökset pitää olla.

Jauhojärvi ei kuitenkaan usko, että Vuorelalla olisi tätä ongelmaa. Vuorela pystyy yhdistämään työnsä Kuhmon rajavartioaseman vartijana hyvin huippu-urheiluun ja tämän lisäksi hän saa huippu-urheilijan mallia tyttöystävältäänkin, ampumahiihtomaajoukkueessa kisaavalta Erika Jänkältä.

Työ tarjoaa välillä herkkuakin

Vuorelan mukaan työ rajavartijana ja Kuhmon rajavartioasema mahdollistavat hänen urheilemisensa huipulla, ja hän on hyvin kiitollinen työnantajalleen.

– Välillä on sellaistakin herkkua, että pääsen rajavalvontatehtävissä partiossa hiihtämään. Se on ehkä parasta, mitä työ antaa, Vuorela hehkutti Yle Urheilun haastattelussa ja kertoi, ettei ainakaan vielä kukaan ole yrittänyt päästä häneltä karkuun.

– Ainakin mahdollisuudet olisivat heikot sille, että minulta pääsisi suksilla karkuun.

Perjantaina maailmankärki karkasi Vuorelalta pari kilometriä ennen maalia ja hän hävisi yhteislähtökilpailun voittaneelle Venäjän Aleksandr Bolshunoville lopulta 24,4 sekuntia. Vaikka kisassa olisi ollut mukana nyt Tourilta poisjääneet norjalaisetkin, ei se olisi Jauhojärven mielestä vaikuttanut suuresti Vuorelan suoritukseen.

– Ainoastaan hänen sijoituksensa olisi laskenut muutamalla pykälällä, ero keulaan tuskin olisi ollut tuota isompi. Bolshunov on tällä hetkellä maailman paras yleishiihtäjä, joten siinä näkee, missä absoluuttinen maailman kärki on.

Päivitys kello 18.01: Lisätty Vuorelan kommentti työstään.

Lue myös:

Itsensäkin yllättänyt suomalaishiihtäjä kärkipaikalla ihastutti Ylen selostamossa – tämä video kertoo paljon: "Ihan tautinen kapula!"

Markus Vuorela käväisi Tour de Skillä peräti kärkipaikalla! Suomalaisyllättäjä tykitti uran parhaan sijoituksen maailmancupissa

Suosittelemme sinulle