Hyppää sisältöön

USU: Ex-pääministeri Antti Rinne huolissaan suomalaisesta äärioikeistosta ja sen liikehdinnästä – Halla-aho pitää vihjailua kytköksistä ala-arvoisena

Rinteen mukaan ääriliikkeet voivat pyrkiä hulluuksissaan lamauttamaan suomalaisen yhteiskunnan toimintakykyä samalla tavoin kuin Yhdysvalloissa.

Entinen pääministeri Antti Rinne on huolissaan suomalaisesta äärioikeistosta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ja entinen pääministeri Antti Rinne (sd.) on erittäin huolissaan suomalaisesta äärioikeistosta ja sen liikehdinnästä.

Rinne sanoo Uutissuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että ääriliikkeet voivat pyrkiä hulluuksissaan lamauttamaan suomalaisen yhteiskunnan toimintakykyä samalla tavoin kuin Yhdysvalloissa. Tähän pitäisi Rinteen mielestä herätä niin politiikassa kuin mediassa.

Rinteen mukaan Suomessa on merkittävä joukko ihmisiä, jotka organisoidusti ja masinoidusti levittävät epäluuloa yhteiskunnallisia instituutioita ja poliitikkoja kohtaan sekä lietsovat vihaa.

Hän pitää askel askeleelta kärjistyvää tilannetta huolestuttavana demokratian ja sananvapauden kannalta. Rinne arvioi, että osa poliitikoista, tavallisista kansalaisista ja toimittajista välttelee ja varoo käsittelemästä sellaisia aiheita, joiden takia voi joutua ääriajattelijoiden vihanlietsonnan kohteeksi.

Rinteen mielestä esimerkiksi poliitikkoihin kohdistuu vuosi vuodelta enemmän uhkailua.

Vihaa lietsovissa ääriajattelijoissa on Rinteen mielestä ”liian usein” kyse perussuomalaisten toiminnassa mukana olevista tai puolueen liepeillä toimivista henkilöistä.

Halla-aho pitää vihjailua kytköksistä ala-arvoisena

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo lauantaina Uutissuomalaiselle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pitävänsä Rinteen esittämää vihjailua perussuomalaisten kytköksistä äärioikeistoon ala-arvoisena. Hän sanoo pitävänsä huolestuttavana sitä, että perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja vihjailee perussuomalaisten edustavan ääriliikettä.

– Kun puhutaan vastakkainasettelun välttämisestä ja luottamuksesta kansanvaltaisiin instituutioihin, niin pidän aika huolestuttavana sitä, että perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja kyseenalaistaa laillisia tavoitteita laillisesti edistävän oppositiopuolueen legitimiteetin ja vihjailee, että kyseinen puolue ja sen puoli miljoonaa äänestäjää edustaisivat jonkinlaista ääriliikettä, Halla-aho sanoi Uutissuomalaiselle päivällä.

Lue myös:

Yle seuraa: Viranomaiset pelkäävät hyökkäystä sisäpiiristä virkaanastujaispäivänä, sunnuntain mielenosoitukset jäivät torsoksi

"Presidentti Trump kutsuu sinut Washingtoniin" – näin kongressiin tunkeutuneet ääriryhmät suunnittelivat valtausta netissä

Suosittelemme sinulle