Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Upeasti finaalissa hiihtänyt Krista Pärmäkoski nousi Tourin kokonaistilanteessa kolmanneksi – Markus Vuorela jälleen lähellä jättiyllätystä

Krista Pärmäkoski osoitti, että hänellä on vielä voimia jäljellä, vaikka raskaasta Tourista takana on jo seitsemän osuutta.

Kimmo Porttila,
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Krista Pärmäkoski ja Markus Vuorela olivat lauantain suomalaisnimet hiihdon Tour de Skin perinteisen hiihtotavan sprinteissä. Pärmäkoski puristi Val di Fiemmessä aina naisten fiinaaliin asti ja Vuorela ylsi hienosti välieriin asti. Tourin mitalisijoista taisteleva Pärmäkoski oli lopputuloksissa kuudes ja Vuorela kirjasi sijan seitsemän.

Pärmäkosken suoritus nosti hänet Tourin kokonaistuloksissa kolmanneksi. (Tourin tilanteet jutun lopussa)

Johanna Matintalon, Lauri Lepistön ja Juho Mikkosen urakka päättyi puolierävaiheessa.

Aikavertailun kautta finaaliin

Pärmäkoski eteni hienosti välieriin hiihtämällä oman puolivälieränsä voittoon. Välierissä suomalaisen puristus riitti kolmanteen sijaan, ja hän eteni aikavertailun kautta kuuden parhaan finaaliin.

Finaalissa Pärmäkoski oli alussa kärkijoukossa, mutta ennen nousuosuutta hän putosi viidenneksi. Loppukirissä Pärmäkosken voimat eivät riittäneet ja hänet jätettiin viimeiseksi eli kuudenneksi.

Naisten sprinttifinaali oli Ruotsin juhlaa, kun Linn Svahn, Maja Dahlqvist ja Emma Ribom toivat maalle kolmoisvoiton.

Klikkaa jutun pääkuvaa ja katso naisten finaali.

"Huomisesta tulee kova päivä"

Pärmäkoski hiihti edellisen kerran maailmancupin sprintin finaalissa reilut kaksi vuotta sitten.

– Finaalipaikka tuli vähän yllättäen. Aika-ajon (karsinnan) perusteella en uskonut, että voisin yltää edes välieriin. Puolivälierässä irtosi sitten yllättäen aika hyvin, karsinnoissa 12. sijalle hiihtänyt Pärmäkoski kertoi Yle Urheilulle.

Pärmäkosken mukaan hän valitsi finaalin lopussa väärän ladun.

– Finaalissa tuli ehkä pieni kömmähdys, sillä keskimmäiset ladut luistivat paremmin. Lähdin ehkä liian itsevarmana loppusuoralle. En lähtenyt ruotsalaisen peesiin, vaan yritin mennä hänestä ohi. Ulkolatu oli sen verran hitaampi, että tasatyönnöllä ei ollut enää paukkuja. Hyvä hiihto, mutta siinä oli pieniä taktisia virheitä.

Tour päättyy huomenna sunnuntaina raskaaseen loppunousuun. Pärmäkoski nousi lauantaina kokonaistilanteessa kuudennelta sijalta kolmanneksi.

– Oli tärkeää, että sain tänään jokaisen mahdollisen bonussekunnin. Huomisesta tulee kova päivä. Se on yhteislähtö – katsotaan, kenen selkään laitetaan koukkuja ja yritetään roikkua siinä. Pitää hiihtää taktisesti oikein.

Karsinnoissa mainiosti neljänneksi hiihtänyt Johanna Matintalo oli lopputuloksissa 16:s. Hänen tie nousi pystyyn, kun hän jäi niukasti puolivälieränsä neljänneksi.

– Ei se kauas jäänyt. Olisi ehkä pitänyt yrittää pitää kovempaa vauhtia. Tuli ainakin kokomusta erähiidoista – karsinta oli ainakin hyvä, puolivälieräänsä pitkään johtanut Matintalo summasi.

Vuorela yllätti jälleen

Suomalaismiehistä lopputuloksissa paras oli Markus Vuorela, joka hiihti sensaatiomaisesti seitsemänneksi. Vuorela säväytti jo karsinnoissa, kun hän hiihti yhdeksänneksi parhaan ajan. Puolivälierissä hän hiihti eränsä kolmanneksi ja lunasti välieräpaikan aikavertailun kautta. Välierissä suomalainen hiihti sisukkaasti, mutta hän jäi kolmannella sijallaan niukasti finaalin ulkopuolelle.

Vuorela saavutti maailmancupin sprintissä ensimmäiset pisteensä. Hän nousi Tourin kokonaispisteissä 25. sijalta 20. sijalle.

Miesten finaalin voitti Ruotsin Oskar Svensson ennen venäläisiä Gleb Retivihiä ja Tourin kokonaiskilpailua ja maailmancupia ylivoimaisesti johtavaa Aleksandr Bolshunovia.

Markus Vuorela
Markus Vuorela lunasti välieräpaikan aikavertailun kautta. Kuva: Tomi Hänninen

Vuorela ihastutti jo perjantaina suomalaista hiihtoväkeä, kun hän oli miesten 15 kilometrin yhteislähtökilpailun 16:s. Sijoitus oli hänen uransa paras tähän mennessä ennen kuin hän laittoi lauantaina vielä paremmaksi.

Markus Vuorela viritteli "hiihtovuoden pommia": sijoittui maailmancupin sprintissä paremmin kuin koskaan SM-kisoissa – "Nyt jotenkin toimii kaikki"

Juho Mikkonen oli lopputuloksissa 18:s ja Lauri Lepistö kirjasi 21. sijan. Mikkonen oli puolivälieränsä neljäs ja Lepistö sijoittui erässään viidenneksi.

Ruotsalaishiihtäjän mukellus pilasi Lauri Lepistön mahtihiihdon

Mikkonen otti puolieränsä viimeisessä nousussa kärkipaikan.

– Viimeisessä nousussa ei ollut innokkaita, niin ajattelin, että voin uhrata itseni. Tiesin kyllä, että maalisuoralla tulee tukkaan, pettynyt Mikkonen totesi.

Verneri Suhonen (31:s) koki karvaan kohtalon jo aamulla, kun hän oli karsintojen ensimmäinen jatkosta karsiutunut hiihtäjä.

Hiihdon Tour de Ski huipentuu sunnuntaina loppunousuihin. Kiertueen loppuhuipennusta voi jännittää suorana TV2:sta ja Areenasta. Lähetys naisten kilpailusta alkaa kello 13.40 ja miesten loppuhuipennus nähdään kello 16.30.

Tourin tilanteet 7/8 osuuden jälkeen:

Naiset
1) Jessica Diggins USA 2.27.51
2) Julia Stupak RUS + 0.54
3) Krista Pärmäkoski FIN + 1.51
4) Natalia Neprjajeva RUS + 1.58
5) Tatiana Sorina RUS + 2.03
6) Ebba Andersson SWE + 2.10

17) Johanna Matintalo FIN + 4.53

Miehet
1) Aleksandr Bolshunov RUS 2.59.38
2) Maurice Manificat FRA + 3.22
3) Ivan Jakimushkin RUS + 3.27

20) Markus Vuorela FIN + 8.12
40) Juho Mikkonen FIN + 13.04
50) Lauri Lepistö FIN + 19.00
52) Verneri Suhonen FIN + 24.42

Tulospalvelu:

Lue myös:

Markus Vuorela viritteli "hiihtovuoden pommia": sijoittui maailmancupin sprintissä paremmin kuin koskaan SM-kisoissa – "Nyt jotenkin toimii kaikki"

Ruotsalaishiihtäjän mukellus pilasi Lauri Lepistön mahtihiihdon

Matintalo ja Pärmäkoski selvittivät karsinnan kirkkaasti – Suhonen kärsi karvaan kohtalon

Tourilla pirteästi esiintynyt Markus Vuorela on Sami Jauhojärven mukaan poikkeuksellinen hiihtäjä: on hapenotonkapasiteettia ja voimaa, mutta jotain puuttuu – "Kaikkea kolmea ei ole saatu samaan pakettiin"

Ruotsin hiihtotähti keskeyttää Tourin kolmannelta sijalta – "Hänen ei kannata riskeerata loppukautta"

Itsensäkin yllättänyt suomalaishiihtäjä kärkipaikalla ihastutti Ylen selostamossa – tämä video kertoo paljon: "Ihan tautinen kapula!"

Suosittelemme