Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaunis talvipäivä on houkutellut monia kokeilemaan jäitä – useita ihmisiä pudonnut jäihin

Järvien jäät ovat paikoin sisämaassakin heikkoja, etelässä vesillä ja merellä jäätyminen on vasta alkanut tai alkamassa.

Jäihin pudonnutta miestä pelastetaan Kuopiossa Kallavedellä.
Retkiluistelijaa pelastettiin jäistä Kallavedellä Kuopiossa, kun jää petti noin 100 metrin päässä rannasta. Sivullinen mies sai pelastettua miehen ylös. Kuva: Jukka Eskanen / Yle
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Monin paikoin aurinkoinen ja selkeä pakkassää on saanut ihmiset liikkelle luontoon ja vesistöjen äärelle. Monet ovat kokeilleet myös jään kantavuutta ja pudonneet jäihin.

Tampereen keskustan läheltä Pyhäjärvestä löydettiin iltapäivällä hukkunut, kertoi Sisä-Suomen poliisi. Uhrin sukupuolesta tai henkilöllisyydestä ei ollut tietoa vielä iltapäivällä, kertoi päivystävä komisario STT:lle.

Läheltä piti tilanteita on ollut useita, ainakin Hollolassa ja Kuopiossa.

Päijät-Hämeessä Hollolassa kolme miestä oli lähtenyt rannalta kalaan Paimenlahdessa, kun jää petti pian heidän lähdettyä rannasta. Kaksi takana kävellyttä pääsivät ylös avannosta omin voimin, mutta edessä kävellyt joutui odottamaan pelastuslaitoksen apua liki puoli tuntia.

Päivystävän palomestarin mukaan pitkään vedessä ollut oli täysin uupunut ja kylmettynyt. Pelastus tuli palomestarin arvioin mukaan liki viime hetkellä.

Kuopiossa jäihin pudonneiden onni on ollut lähellä liikkuneet muut ulkoilijat. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomestari Arssi Heiskasen mukaan jää on ollut onnettomuuspaikoilla muutaman sentin paksuista. Kuopiossa vedessä kävi neljä ihmistä. Siellä liikuttiin muun muassa moottorikelkalla ja retkiluistimilla.

Viranomaiset varoittavat etenkin eteläisen Suomen arvaamattomasta jäätilanteesta. Paikoin olemattoman jään paksuutta on vaikea arvioida, kun sen päällä on lunta.

Etelässäkin viikon verran jatkunut pakkaskausi on aiheuttanut kauniina talvipäivänä useita hälytyksiä pelastusviranomaisille.

Onnettomuuksia on ollut myös Tuusulassa ja Mäntyharjulla.

Mäntyharjulla veden äärellä ulkoillut liukastui ja putosi jäihin.

Yhteensä onnettomuuksia on ollut päivän aikana ainakin kymmenen, joista neljä Kuopiossa.

Jäätilanteesta sisävesillä ei ole tällä hetkellä ajantasaista tietoa. Jäätilanne verkosta löytyvästä Järviwiki-palvelusta on viime vuoden lopulta. Samoin Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä havaintosivusto.

Suosittelemme