Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yleisö ei pääse lentopallopeleihin, mutta katsomossa istuu tarkkailija, joka voi avata portin EM-kotikisoihin – "Ei ole tarkotus luoda pelaajille paineita"

Lentopallomaajoukkueen valmentaja Sami Kurttila uskoo, että Suomi saa riittävästi kovia pelejä ennen EM-kisoja.

Sami Kurttila
Sami Kurrtila Kuva: AOP
Petri Sjöblom,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen valmentaja Sami Kurttila istuu ainoana katsojana katsomossa, kun oululainen Etta taipuu Hurrikaani Loimaalle kotonaan erin 1–3.

Oulussa vaikuttava Kurttila ehtii nähdä jokaisen lentopallon Mestaruusliigan joukkueen paikan päällä. Tämän lisäksi valmentaja väijyy pelejä tarkalla silmällä televisiosta. Tarkoituksena on tarkkailla suomalaispelaajia syyskuussa Tampereella pelattavia EM-kotikisoja varten.

– Toki tässä ei ole tarkoitus luoda pelaajille paineita, mutta niidenkin kanssa pitää pystyä elämään. Minun tehtäväni on helpottaa päävalmentajan tehtävää ja hänen työtään kohti EM-kotikisoja. Tämä on hieno juttu, että näen jokaisen joukkueen vähintään kerran, Kurttila sanoo Yle Urheilulle.

Kurttila kertoo havainnot otteluistaan Belgiassa vaikuttavalle päävalmentaja Joel Banksille. Lauantai-illan ottelussa Kurttila seurasi tarkalla silmällä muun muassa neljä kertaa arvokisoissa pelannutta Niklas Seppästä, joka on toipunut vaikeista loukkaantumisista oivaan lentoon.

Hurrikaanin yleispelaaja takoi Ettaa vastaan komeasti 24 pistettä.

– Totta kai EM-kisat on iso tavoite. En ole päässyt hetkeen maajoukkueen mukaan ja on ollut paljon vaikeita loukkaantumisia. Nyt pääsen vihdoin pelaamaan terveenä, niin mikäs sen hienompaa kuin pelata kotikisoissa. Se on iso tavoite, Niklas Seppänen sanoo.

Lentopallon Mestaruusliigan otteluiden suoritukset voivat nousta EM-kisojen pelaajavalinnoissa isompaan rooliin, sillä Keski-Euroopan kovimmista pääsarjoista ei löydy yhtään suomalaista passari Eemi Tervaporttia (Jastrzębski Węgiel, Puola) ja libero Lauri Kermistä (Moskovan Dinamo, Venäjä) lukuun ottamatta.

Esimerkiksi hakkurin paikasta taistelevat Savo Volleyn Olli-Pekka Ojansivu, VaLePan Aaro Nikula, Ducksin Joonas Jokela ja Hurrikaanissa pelaava Samuli Kaislansalo. Myös toistaiseksi maajoukkueesta pois jäänyt Akaa-Volleyn Urpo Sivula voi olla yksi jokerikortti hakkuriksi.

– Olisi helppo valinta, jos meillä pelaisi yksi hakkuri vaikka Italian tai Puolan sarjassa ja pelaisi siellä kaikki pelit. Tällä hetkellä meillä on tilanne, että hakkurit pelaavat kotimaista liigaa ja heillä on ilman muuta kilpailutilanne keskenään.

Lähes kaikki hakkurit, yleispelaajat ja keskitorjujat pelaavat Suomessa. Mitä se kertoo Suomen tilanteesta kohti kotikisoja?

– Toki tässä on ollut viime vuosina murrosta. Joukkueen uusi tuleminen ja nuorten pelaajien kartoittaminen ja kokoaminen vaatii aikaa. Fakta on se, että meillä ei ole hirveästi pelaajia isoimmissa liigoissa, mutta tämänkokoisessa maassa ja pelaajamurroksen aikana se vaatii muutaman vuoden. Meillä on ihan varmasti tulevaisuudessa hyviä nuoria, jotka pelaavat muutaman vuoden päästä korkealla Euroopassa, Kurttila vakuuttaa.

Eemi Tervaportti (keskellä) ja Olli-Pekka Ojansivu (oikealla)
Nilkas Seppänen (vas.) odottaa innolla EM-kotikisoja. Kuva: Suomen lentopalloliitto

Yksi tulevaisuuden nimi on 23 pistettä Hurrikaania vastaan takonut Ettan hakkuri Aleksi Muukkonen. 18-vuotias lupaus hamuaa jo nyt maajoukkuerinkiin, vaikka hän tiedostaa sen olevan kovan työn takana.

– Hienoahan se olisi pelata jo EM-kotikisoissa. Sitä kohtaan teen töitä. Jos ei siihen ihan riitä, niin sitten seuraaviin, Muukkonen sanoo.

– Suomessa on vanhoja kokeneita ja vähän nuorempia todella lahjakkaita hakkureita. Kyllä siinä on iso homma, että pääsee joukkueeseen mukaan, Muukkonen tiedostaa.

Valmentaja Kurttila on ehtinyt seurata Muukkosta jo pitkän aikaa Oulussa. Lauantaina valmentaja ilahtui erityisesti siitä, että hakkuri uskalsi pelata hyökkäyssuuntaan ennakkoluulottomaan tyyliinsä.

– Aleksi on nuori kaveri, mutta hän on fyysisesti hyvä ikäisekseen. Totta kai hän tarvitsee toistoja vastaanottopuolelle, vaikka tällä hetkellä pelaa hakkurina. Hänelle on erittäin hyvä, että pystyy keskittymään pelkästään hyökkäyspelaamiseen. Hän on varmasti tulevaisuuden pelaaja, Kurttila sanoo.

Kaksi vuotta ilman kilpailullisia pelejä

Kurttila keskustelee viikoittain päävalmentaja Banksin kanssa suomalaisten pelaajien, erityisesti nuorten lupausten otteista. Tarkoituksena on, että päävalmentajalla on mahdollisimman suuri tietopohja suomalaisten otteista leirityksiä ja EM-valintoja ajatellen.

Suomi lähtee EM-kotikisoihin mielenkiintoisesta tilanteesta, sillä maajoukkue ei osallistu kesällä kilpailullisiin Hopeisen liigan peleihin Euroopassa. Suomi pelasi edellisen kerran kilpailullisen pelin EM-kisoissa 2019 Ranskaa vastaan, joten syyskuussa alkavien EM-kisojen aikaan Suomi ei ole pelannut kahteen vuoteen panoksellisia otteluita.

Kurttila kuitenkin uskoo, että Suomi saa harjoitusotteluista tarvittavan määrän kovia pelejä EM-kisoja varten.

– Kaikki tietävät, millainen tilanne on pandemian kanssa, joten teimme valinnan, ettemme pelaa tällä kaudella Hopeista liigaa. Ehdimme varmasti pelata elokuun aikana hyviä kovia pelejä muita maita vastaan. Pystymme rakentamaan kuplan sinne paikkaan, missä leiriydymme ja käytämme kaikki resurssit, mitä on käytettävissä, Kurttila perustelee valintaa.

Lue myös:

Lentopallo palasi koronatauolta, Puijo Wolley vei viisieräisen: "Harmittaa, että ei ollut yleisöä paikalla"

Suomen lentopallonaisille kova lohko Kultaisessa liigassa – vastustajiksi Bulgaria, Ukraina ja Slovakia

Suosittelemme sinulle