Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Korona ei hiljentänyt yritysten perustamistahtia – viime vuonna perustettiin edellisvuotta enemmän uusia yrityksiä

Toiminimiyrityksiä rekisteröitiin selvästi aiempaa vähemmän, kun taas osakeyhtiöiden rekisteröintimäärät kasvoivat rutkasti.

Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspalvelun sisäänkäynti.
Osakeyhtiöitä perustettiin melkein kaksituhatta enemmän kuin aiempana vuotena eli yli 20 000. Kuva: Petteri Bülow / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Yrityksiä perustettiin vuonna 2020 liki kaksi ja puoli sataa enemmän kuin edellisenä vuonna, kertoo Patentti- ja rekisterihallitus. Kaikkiaan uusia yrityksiä rekisteröitiin noin 38 500 koronaviruspandemiasta huolimatta.

Osakeyhtiöitä perustettiin melkein kaksituhatta enemmän kuin aiempana vuotena eli yli 20 000. Sen sijaan toiminimiyrityksiä rekisteröitiin noin 16 500, mikä on yli tuhat aiempaa vähemmän.

Yleisimmistä yritysmuodoista vain osakeyhtiöiden rekisteröintimäärät kasvoivat. Niin uusien osuuskuntien, kommandiittiyhtiöiden kuin avoimien yhtiöiden rekisteröintimäärät olivat pienimmät ainakin viiteen viime vuoteen.

Kuluvan vuoden alussa kaupparekisterissä oli yli 260 000 osakeyhtiötä ja lähes 230 000 toiminimeä, ja ne muodostivat yhteensä selvän valtaosan Suomen noin 624 000 yrityksestä. Kommandiittiyhtiöitä oli noin 25 000, avoimia yhtiöitä lähes 9 000 ja osuuskuntia 3 500.

Konkurssien määrä oli viime vuonna tavallista vähäisempi ainakin siksi, että konkurssiin hakemista rajoitettiin väliaikaisella lailla. Tilastokeskuksen tuoreimpien lukujen mukaan tammi–marraskuussa pantiin vireille noin 2 000 konkurssia, mikä on noin 400 vähemmän kuin samalla aikavälillä edellisvuonna.

Suosittelemme