Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Miesten hiihtokuninkaasta ei ollut mitään epäselvyyttä – Bolshunov omaa luokkaansa, Vuorela Tourin paras suomalainen

Venäjän Denis Spitsov voitti miesten päätösetapin. Hän oli väkevin Alpe Cermisin vaativassa nousussa.

Aleksandr Bolshunov tuulettaa voittoa.
Aleksandr Bolshunov oli omaa luokkaansa. Kuva: AFP / Lehtikuva
Kimmo Porttila,
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Venäjän Aleksandr Bolshunov juhli sunnuntaina toista perättäistä hiihdon Tour de Ski -voittoaan. Hän voitti arvostetun kiertueen ylivoimaisesti ennen Ranskan Maurice Manificatia. Venäläisen voittomarginaali oli kolme minuuttia ja 23,9 sekuntia, mikä on Tourin historian suurin.

Bolshunovin voitto oli jo selvä ennen kilpailun päättänyttä 10 kilometrin vapaan hiihtotavan päätösetappia, sillä hän johti Touria reilusti yli kolmella minuutilla. Bolshunov ei kuitenkaan höllännyt päätösetapilla, sillä hän puristi Alpe Cermisin legendaarisessa ja raskaassa nousussa toiseksi.

Vaikka Bolshunovin voitto oli jo selvä ennen päätösetappia, käytiin hänen takanaan tiukkaa taistelua muista kärkisijoista. Manificat piti toista sijaa hallussaan jo ennen raakaa päätösosuutta, mutta venäläiset Ivan Jakimushkin ja Artem Maltsevev väijyivät vain viiden sekunnin päässä. Ranskalainen piti kuitenkin haastajansa takanaan, kun hän kiri sunnuntaina kolmanneksi ja kukisti pahimmat kilpakumppaninsa.

Jakimushkin jäi kokonaiskilpailussa neljänneksi ja Maltsevev viidenneksi.

Sunnuntain päätösosuuden kirkkain tähti oli kuitenkin Venäjän Denis Spitsov, joka voitti päätösosuuden ja nousi kokonaistilanteessa viidenneltä sijalta kolmanneksi. Voitto oli hänelle ensimmäinen maailmancupissa.

Markus Vuorela
Markus Vuorela oli Tourin suomalaisyllättäjä. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Tourin paras suomalainen oli lopputuloksissa 27. sijalle yltänyt Markus Vuorela, joka viritteli lauantaina jopa hiihtovuoden pommia. Päätösosuuden yhteislähdössä hänen voimansa riittivät 43. sijalle. Ennen Tour de Skitä Vuorela ei ollut koskaan hiihtänyt maailmancupissa pistesijoille 30 parhaan joukkoon.

– Tänään oli kyllä vaikea päivä. En oikein ollut palautunut eilisestä. Tänään ei oikein kulkenut normaalisti, kun hiihto oli jo tasaisella vaikeaa. Energiatasot eivät ehkä olleet ihan kohdillaan. Tour meni kuitenkin yli omien odotusten. Tästä suunta on ylöspäin, Vuorela summasi Yle Urheilulle.

Juho Mikkonen oli kokonaistuloksissa 39:s, Lauri Lepistö 50:s ja Verneri Suhonen 51:s. Mikkonen oli päätösetapin paras suomalainen, kun hän oli 39:s.

– Se oli kova nousu. Yhteislähtö oli melkoista miekkailua, mutta kyllä se rauhoittui tuossa nousussa. Täällä tuli nyt hyviä, keskikertaisia ja huonoja hiihtoja. Ei ihan mennyt niin, kuin olin ajatellut, Mikkonen sanaili.

Lepistö oli sunnuntaina 49:s ja Suhonen 51:s.

– Meno loppui oikeastaan ensimmäisellä jyrkällä. Polvista alaspäin oli ihan puuta – mitään ei tapahtunut. Kyllä vähän mietityttää, sillä joka päivä laitoin kaiken likoon, mutta tuloksena oli vain huonoja tuloksia. Ei tässä kuitenkaan synkistellä, kyllä tästä vielä noustaan, Lepistö totesi.

Suhonen oli sunnuntaina koko joukon viimeinen.

– Se oli onnistuminen, että tulin maaliin, Suhonen sanoi.

Tourin lopputulokset, 8/8 osuutta:

1) Aleksandr Bolshunov RUS 3.32.32,3
2) Maurice Manificat FRA + 3.23,9
3) Denis Spitsov RUS + 3.36,7
4) Ivan Jakimushkin RUS + 3.40,6
5) Artem Maltsev RUS + 4.03,3
6) Jevgeni Belov RUS + 5.08,5

27) Markus Vuorela FIN + 10.45,0
39) Juho Mikkonen FIN + 14.52,4
50) Lauri Lepistö FIN + 22.40,0
51) Verneri Suhonen FIN + 29.09,7

Tulospalvelu:

Lue myös:

Pärmäkoski taisteli Tour de Skin viidenneksi, Diggins piti kärkipaikkansa – ruotsalaiset yrittivät pussittaa suomalaisen

Markus Vuorela viritteli "hiihtovuoden pommia": sijoittui maailmancupin sprintissä paremmin kuin koskaan SM-kisoissa – "Nyt jotenkin toimii kaikki"

Upeasti finaalissa hiihtänyt Krista Pärmäkoski nousi Tourin kokonaistilanteessa kolmanneksi – Markus Vuorela jälleen lähellä jättiyllätystä

Suosittelemme