Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sami Jauhojärvi ihasteli ruotsalaisten taktiikkaa ja Pärmäkosken henkistä kovuutta – muistutti suomalaisässää tulevista viikoista: "Nyt Kristan pitää olla korona-aikaakin tarkempana"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi oli yllättynyt Jessie Digginsin voitosta.

Krista Pärmäkoski
Kuva: Getty Images
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Krista Pärmäkoskella oli mahdollisuudet jopa toiseen sijaan Tour de Skin kokonaiskilpailussa, mutta tuloksena oli viides sija. Päivän 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa Pärmäkoski sijoittui 12:nneksi. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mielestä viides sija kokonaiskilpailussa oli väsyneelle naiselle torjuntavoitto.

– Kristalla oli selvästi väsynyttä menoa, mutta hän voitti henkien taistelun. Hän pystyi loivalla osuudella kairaamaan Rosie Brennanin ja Natalia Neprjajevan. Jos hän olisi hiihtänyt 5–6 sekuntia hiljempaa, hän olisi ollut vasta seitsemäs, Jauhojärvi muistutti.

Jauhojärven mielestä Pärmäkoski osoitti loppunousussa henkisen vahvuutensa, sillä hänellä oli vaikeaa jyrkällä osuudella, mutta pystyi nousemaan sitä ylös omaa vauhtia. Pärmäkoski ei häkeltynyt siitä, että hänen pahimmat uhkaajansa repivät eroa.

– Tässä näkyi kokemus siitä, että hän on hiihtänyt aikaisemminkin tuon Alpe Cermisin ylös. Hän tiesi, että lopussa pitää jaksaa.

Toinen Alpe Cermisin ylös kiivennyt suomalaisnainen oli Johanna Matintalo, joka oli päivän 23:s ja kokonaiskilpailussa 17:s. Jauhojärven mielestä viimeinen etappi oli Matintalolta hyvää perussuorittamista.

– Se olisi voinut olla jotain paljon katastrofaalisempaa, sillä Johanna ei ole kovin vahva luistelija.

Ruotsalaisten joukkuetaktiikka ihastutti

Tour de Skin naisten viimeisestä etapista jäi Jauhojärvelle parhaiten mieleen ruotsalaisnaisten oivallinen taktiikka, jolla he takasivat Ebba Anderssonille uran ensimmäisen osakilpailuvoiton.

Linn Svahn johdatti joukkoja alkumatkan ja metsästi pistekilpailun voittoa. Kun mäkiosuus alkoi, Andersson siirtyi keulaan ja muut ruotsalaisnaiset muodostivat tulpan pääjoukon eteen.

– Ruotsalaiset lähtivät hiihtämään sillä taktiikalla, että Ebba ottaisi jopa kakkospaikan, mutta Julia Stupak oli jopa odotettua vahvempi, Jauhojärvi sanoi viitaten venäläishiihtäjän kokonaiskilpailun toiseen sijaan.

Päivän etapin kolmas, Delphine Claudel ei yllättänyt Jauhojärveä, sillä kevytrakenteinen ranskalaishiihtäjä on kuin kotonaan kovissa mäissä. Sen sijaan Jessie Diggins kokonaiskilpailun voitto oli hänelle yllätys. Yhdysvaltalainen kesti johtajan henkiset paineet loppuun asti ja hiihti tasaisesti koko kiertueen ajan.

– Jessie Digginsin voitto oli iso yllätys, kun katsoo, miten hänen kautensa lähti liikkeelle, Jauhojärvi sanoi viitaten Rukan tuloksiin, jossa yhdysvaltalainen oli mini-tourin kokonaistuloksissa 15:s.

– Ennakkoon Ruotsin piti ottaa kaksoisvoitto, Frida Karlsson voittaa ja Ebba Andersson on toinen. Frida loukkaantui ja Ebba kyykkäsi kolmannella etapilla, ja siinä meni kokonais-Tourin voitto.

Ebba Andersson
Ebba Andersson otti ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa Tour de Skin viimeisellä etapilla. Kuva: Getty Images

Positiivisia yllätyksiä

Suomella oli Tour de Skillä viiden naisen joukkue, mutta Kerttu Niskanen joutui keskeyttämään sairastumisen takia jo ensimmäisen etapin jälkeen. Jasmi Joensuu hiihti Touria sovitusti viiden etapin verran, Katri Lylynperä jätti kiertueen kesken neljännen etapin jälkeen.

– Jasmilla oli hyvä alku, mutta sen jälkeen oli pientä tökkimistä. Korkeuden vaihto ei sopinut hänelle. Katri taas roikkui mukana jopa liiankin pitkään. Kun se ei lähde kulkemaan, niin se ei lähde, Jauhojärvi totesi.

Suomen joukkue asui ensimmäisten osakilpailujen aikana alhaalla, kun kilpailut järjestettiin korkeassa ilmanalassa. Se sekoittaa helposti aineenvaihdunnan, josta ei Jauhojärven mukaan toivu kuin tulemalla takaisin merenpinnan tasolle.

– Katrin olisin kannattanut hypätä sivuun jo aikaisemmin. Hän kokeili, mutta se ei toiminut. Nyt on aikaa tehdä kotona harjoituksellisia ratkaisuja, jotka tukevat MM-joukkueeseen pyrkimistä.

Johanna Matintalon ja Krista Pärmäkosken panokset Tour de Skin kokonaistuloksissa olivat Jauhojärven mielestä positiivisia yllätyksiä. Matintalo on ottanut jälleen yhden askeleen eteenpäin ja alkukaudesta uutta kuntoa sairastumisen jälkeen hakenut Pärmäkoski jaksoi hiihtää kiertueen hyvällä tasolla.

Vastoinkäymisten ylittäminen tärkeää

Matintalo kertoi perjantain 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisan jälkeen Yle Urheilulle, että hänen loppusyksynsä oli varsin vaikea. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun suomalaishiihtäjä joutuu kesken kauden vaikeuksiin. Jauhojärven mukaan vastoinkäymisten ylittäminen on ollut Matintalolle tärkeää.

– Urheilijan henkiselle kyvylle nämä on tärkeitä askeleita. Hän pystyy huomaamaan kehityksen, joka taas luo uskoa omaan tekemiseen. Kun usko omaan tekemiseen säilyy vahvana, niin vastoinkäymisistä, joita harjoituskausien aikana väistämättä tulee, selviää huomattavasti paremmin.

Jauhojärvi tosin muistutti, että jos kyykkäyksiä tulee usein, niin silloin urheilijan ja valmentajan kannattaa katsoa peiliin.

– Täytyy muistaa, että päätökset eivät ole pelkästään valmennuksellisesta osaamisesta kiinni. Tässä vaaditaan myös urheilijan kykyä lukea itseään ja sitä missä ollaan menossa.

Kisakalenteri syyniin

Jauhojärvi myönsi, että jos joku olisi hänelle Rukan alakanttiin menneiden suoritusten jälkeen sanonut, että Pärmäkoski taistelee Tourilla palkintosijasta, olisi hän pitänyt tätä haihatteluna. Sen takia Pärmäkoski olikin hänelle iso positiivinen yllätys.

– Perjantaina hän ei ollut parhaimmillaan, mutta jaksoi vielä puskea. Selkeästi huomasi kiertueen loppua kohti, että Kristalla oli palautumisen kanssa ongelmia.

Kun Oberstdorfin MM-kisoihin on nyt puolitoista kuukautta, kannattaa Jauhojärven mielestä Pärmäkosken miettiä todella tarkasti, mihin kisoihin osallistuu. Seuraavat maailmancupin kisat hiihdetään Lahdessa vajaan kahden viikon kuluttua, minkä jälkeen pistejahti jatkuu Ruotsissa ja Tshekissä ennen arvokisoja.

– Sairastumisriski lisääntyy, kun palautuminen on vajaavaista. Nyt Kristan pitää olla korona-aikaakin tarkempana, jotta välttää infektiot.

Lue myös:

Pärmäkoski taisteli Tour de Skin viidenneksi, Diggins piti kärkipaikkansa – ruotsalaiset yrittivät pussittaa suomalaisen

Johanna Matintalo avautui syksyn tuskastaan uran parhaan maailmancup-sijoituksen jälkeen: "Miksi tätä edes tekee, kun ei koko hiihdossa ole välillä mitään järkeä!"

Tourilla pirteästi esiintynyt Markus Vuorela on Sami Jauhojärven mukaan poikkeuksellinen hiihtäjä: on hapenotonkapasiteettia ja voimaa, mutta jotain puuttuu – "Kaikkea kolmea ei ole saatu samaan pakettiin"

Suosittelemme