Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sami Jauhojärvi soimasi Markus Vuorelaa amatöörimäisestä virheestä ja arvosteli miehiä: "Tourilla oli aika paljon suomalaishiihtäjiä, joiden ei sinne olisi tarvinnut lähteä"

Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mielestä Markus Vuorelan hiihdot olivat harvoja positiivisia asioita Suomen miesten joukkueessa. Muut hakkasivat lähinnä päätään seinään.

Markus Vuorela
Markus Vuorela ei onnistunut yllättämään enää Tour de Skin päätösetapilla. Vuorela sijoittui 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa 43:nneksi. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaismiesten päätöspäivä Tour de Skillä oli varsin mollivoittoinen, sillä neljästä hiihtäjästä yksikään ei päässyt 30 parhaan joukkoon. Kiertueen sääntöjen vuoksi hekin saivat maailmancupin pisteitä, vaikka sijoittuvat loppupäähän.

– Kaikki maaliin tulleet saavat nykyään pisteitä, ei viimeistä kisaa muuten olisi ollut järkeä hiihtää, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi kertoi.

Siihen Jauhojärven mielestä positiiviset asiat päätöskisasta jäivätkin ja koko Tour de Skillä suomalaismiehillä oli varsin vähän ilonaiheita Markus Vuorelan lisäksi. Kun Suomen kärkihiihtäjät päättivät jättää kiertueen väliin, oli mukana niin sanottu kakkosketju.

– Nyt oli Tourilla aika paljon suomalaishiihtäjiä, joiden ei sinne olisi tarvinnut lähteä, Jauhojärvi täräytti.

Pään hakkaamista seinään

Vuorela sijoittui kokonaiskisassa 27:nneksi. Hän jäi 30 huonommalle puolelle sekä Tourin ensimmäisessä osakilpailussa ja viimeisessä, mutta muuten hän teki tasoonsa nähden huipputuloksia. Ennen kiertuetta Vuorela ei ollut edes saavuttanut maailmancupin pisteitä ja lauantaina hän sijoittui sprinttikisassa peräti seitsemänneksi.

Vuorela kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että hän joutui lauantain sprinttikisan jälkeen dopingtestiin eikä saanut lämmintä ruokaa heti, vaan joutui odottelemaan sitä pari tuntia. Hän uskoi tämän vaikuttaneen jollain tavoin energiatasoihin. Jauhojärvi uskoi, että pitkä sprinttipäivä yllätti Vuorelan, joka ei yleensä sprintissä hiihdä jatkoon.

– Se on myös amatöörimäinen virhe, jos hän ei ole varautunut siihen, että saattaa tulla dopingtesti ja ruokailut viivästyy. Toivottavasti hänellä on ollut edes jotakin energiaa repussa. Tällaisella kiertueella pitää olla kaikkeen valmistautunut, sillä mitä tahansa voi tapahtua, Jauhojärvi sanoi.

– Mutta suurin syy siihen, että mies oli tänä päivänä tyhjä, oli se eilisen sprinttikisan kuorma.

Suomalaisista parhaiten päätösetapilla onnistunut Juho Mikkonen pystyi Jauhojärven mielestä saamaan yhden yksittäisen onnistumisen, kun hän sijoittui Val Müstairin 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa 18:nneksi.

Sen sijaan sprintterikaksikko Lauri Lepistö - Verneri Suhonen eivät saaneet Jauhojärveltä puhtaita papereita.

– Verneri Suhonen olisi voinut heittää Tourin kesken heti ensimmäisen sprintin jälkeen ja Lauri Lepistö oli ihan pihalla. Hänelle ei sopinut yhtään tämä Suomen joukkueen valmistautuminen, Jauhojärvi sanoi.

– Tämä oli suoraan sanoen pelkkää pään hakkaamista seinään.

Venäjän dominointi odotettua

Tour de Skin miesten viimeinen etappi ei tarjonnut enää yllätyksiä. Jo ennakkoon vahvoina kiipijöinä tiedetyt venäläishiihtäjät saivat parhaan vastuksen ranskalaishiihtäjistä, kokonais-Tourilla Aleksandr Bolshunov oli loppuun asti täysin pitelemätön.

Viimeinen osakilpailu ei kuitenkaan ollut tylsä ja se johtui Jauhojärven mielestä siitä, että 10 kilometrin matka taitettiin yhteislähtönä. Aikaisemmin viimeiselle etappi hiihdettiin takaa-ajona, mutta viime kaudella kisa muutettiin yhteislähdöksi.

– Minä pidän enemmän tästä. Siinä oikeasti urheilijat joutuvat pelaamaan sekuntipeliä ja laskemaan päässään väliaikoja, Jauhojärvi totesi.

Miesten kokonaiskilpailun 11 parhaan joukosta löytyi seitsemän venäläistä, kolme ranskalaista ja yksi sveitsiläinen. Tylsässä tulosluettelossa konkretisoituu Jauhojärven mielestä kolme asiaa.

– Norja ei osallistunut Tourille, Suomen ykköspyssyt puuttuivat ja Ruotsi on tällä hetkellä polvillaan sairastumisten ja sukupolvenvaihdoksen takia, hän totesi, mutta antoi kehut myös Venäjän kovalle tulostasolle.

– Venäjällä tehdään paljon asioita oikein. Kun on massaa, mistä lähdetään tekemään voittajia, tuloksentekijöitä löytyy huippujen taaksekin. Meillä on vain yksittäisiä huippuyksilöitä, joihin paukut pitää iskeä.

Lue myös:

Miesten hiihtokuninkaasta ei ollut mitään epäselvyyttä – Bolshunov omaa luokkaansa, Vuorela Tourin paras suomalainen

Sami Jauhojärvi ihasteli ruotsalaisten taktiikkaa ja Pärmäkosken henkistä kovuutta – muistutti suomalaisässää tulevista viikoista: "Nyt Kristan pitää olla korona-aikaakin tarkempana"

Pärmäkoski taisteli Tour de Skin viidenneksi, Diggins piti kärkipaikkansa – ruotsalaiset yrittivät pussittaa suomalaisen

Tourilla pirteästi esiintynyt Markus Vuorela on Sami Jauhojärven mukaan poikkeuksellinen hiihtäjä: on hapenotonkapasiteettia ja voimaa, mutta jotain puuttuu – "Kaikkea kolmea ei ole saatu samaan pakettiin"

Johanna Matintalo avautui syksyn tuskastaan uran parhaan maailmancup-sijoituksen jälkeen: "Miksi tätä edes tekee, kun ei koko hiihdossa ole välillä mitään järkeä!"

Suosittelemme