Hyppää sisältöön

Antti Niemi näki, kun pilkkijä vajosi järveen – pian sinne hulahti myös sauvakävelijä, ja siksi asiantuntija painottaa: Jäille ei vielä asiaa

Jäihin hukkuneiden määrä moninkertaistui viime vuonna.

Lähtiessään sunnuntaina talven ensimmäiselle jäänmittausretkelleen Antti Niemi ei saattanut aavistaa joutuvansa pelastustöihin. Kuva: Lassi Niemi

Sunnuntaina Antti Niemi lähti talvikauden ensimmäiselle jäänmittausretkelleen Tuusulanjärvellä. Hän tekee vapaaehtoisena jäähavaintoja Suomen ympäristökeskukselle ja pitää ystävänsä kanssa aiheeseen liittyvää Facebook-sivua Jäähavaintomiehet (siirryt toiseen palveluun).

Kokenut luonnossa kulkija tiesi, että jää on paikoin todella haurasta. Tuusulajärveen on pudonnut tälle talvelle jo useampi jäällä liikkuja.

Viimeksi lauantaina iäkäs verkkokalastuksen harrastaja vajosi potkukelkkoineen järveen. Koiraa lenkittänyt Antti Niemi näki rannalta, kuinka kalastaja pääsi omin avuin jäälle ja pintapelastajat hakivat tämän rantaan.

Sunnuntaina Niemi oli varustautunut hyvin. Yllään hänellä oli pelastautumispuku ja kaulassa naskalit. Hän tunnusteli tuuralla eli teräskärkisellä sauvalla jäätä edellään löytääkseen kestävän reitin.

Niemi sai mittausreiät kairattua ja havainnoi jäätä. Lumettomissa kohdissa jäätä oli noin kahdeksasta yhdeksään senttiä, josta teräsjäätä vain neljä senttiä ja loput haurasta kohvaa. Lumisissa paikoissa teräsjäätä oli sentin verran.

– Näille jäille ei ole mitään asiaa, hän kuvailee.

Jäille pyrkivät myös pilkkijä ja sauvakävelijä

Samaan aikaan jäille oli lähtenyt pilkkijä. Hän vajosi järveen noin 50 metrin päässä rannasta. Siinä kohtaa vettä on niin syvästi, etteivät jalat yllä pohjaan.

Onnettomuuden näki rannalta Antti Niemen 14-vuotias poika Lassi Niemi. Hän hälytti pelastuslaitoksen paikalle ja huusi isäänsä hätiin.

Kylmä kangistaa nopeasti, ja Antti Niemi meni apuun viivyttelemättä.

Niemi sai vedettyä pilkkijän jään reunalle heittoliinalla. Nyt pelastustoimiin liittyi myös rannalta tilanteen huomannut sauvakävelijä.

Niemi huusi sauvakävelijälle jäältä, ettei tämä tulisi. Sauvakävelijä kuitenkin jatkoi matkaansa ja putosi avantoon noin 20 metrin päässä rannasta.

Onneksi siinä kohdassa Tuusulanjärvi ei ole järin syvä eikä sauvakävelijä joutunut upoksiin. Paikalle tullut pelastuslaitos nosti kylmettyneen sauvakävelijän vedestä.

Lumisateet hidastavat jään paksuuskasvua

Tällä hetkellä jään paksuus vaihtelee hyvin paljon, mikä on tyypillistä talven alkupuolella. Jäätyminen alkaa rannoista, ja selät sekä virtauspaikat jäätyvät vasta myöhemmin. Jäällä liikkujan on vaikea silmämääräisesti arvioida jään kantavuutta.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologin Merja Pulkkasen mukaan jäille ei pitäisi vielä mennä.

– Nyt täytyy välttää jäille menemistä. Lumisateet hidastavat jään paksuuskasvua, ja ne vaikeuttavat jään vahvuuden silmämääräistä arvioimista.

Tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) ympäristökeskus toteaa, että koko maassa vesistöjen jää on 10–30 senttiä ohuempaa kuin tavallisesti tähän aikaan. Etelä-Suomen järvien jäitä ei ole vielä pystytty turvallisesti mittaamaan.

Tiedotteen mukaan jäänpaksuus vaihtelee huomattavasti pienelläkin alueella ja eri puolilla Suomea.

Jäihin hukkuneiden määrä moninkertaistui

Jäihin hukkuneita oli viime vuonna 28, kun edeltävänä vuonna heitä oli kuusi.

Surullisia tilastoja selittävät ulkoilun lisääntyminen koronapandemian aikana ja viime talven poikkeuksellisen leuto sää.

Joulukuussa hukkui ennakkotietojen mukaan 10 ihmistä. Heistä yhdeksän oli miehiä, jotka kaikki hukkuivat vajottuaan jäihin.

Onnettomuuksia ja läheltä piti -tilanteita on ollut viime päivinä runsaasti eri puolilla maata. Eilen sunnuntaina Porvoonjoen jäistä pelastettiin yksi ulkoilija, Nurmijärven Sääksjärvellä puolestaan pariskunta ja heitä auttamaan lähtenyt ohikulkija.

Pelastuslaitos varoittaa heikoista jäistä. Vaikka pakkasta on ollut Uuttamaata myöten, ohuen jään päälle satanut lumi hidastaa jään vahvistumista vielä pitkään.

Jäällä liikkujan muistilista:

  • Naskalit valmiiksi kaulaan
  • Heittoköysi tai liina käden ulottuvilla
  • Reppuun vaihtovaatteet vesitiiviissä pussissa
  • Teräskärkinen sauva tai tuura jään kantavuuden tutkimiseen
  • Matkaan vain kaverin kanssa
  • Lähde: Viisaasti vesillä

Lue myös:

Kaunis talvipäivä on houkutellut monia kokeilemaan jäitä – useita ihmisiä pudonnut jäihin

Porvoossa avantoon pudonnut pelastettiin Porvoonjoesta

Pilkkijä ja häntä auttamaan mennyt sauvakävelijä putosivat hetkeksi jäihin Tuusulassa

Iäkäs mies pelastettiin Tuusulanjärvellä – palomestari: "Ei mitään asiaa vielä jäille"

Jäihin hukkuneiden määrä moninkertaistui viime vuonna

Suosittelemme sinulle