Hyppää sisältöön

Peliautomaateilla edellytetään tästä eteenpäin tunnistautumista – tarkoitus ehkäistä peliongelmia ja alaikäisten pelaamista

Veikkauksen tavoitteena on, että kaikki pelaaminen on tunnistautunutta vuoteen 2023 mennessä.

Suljetut peliautomaatit Espoon Isossa Omenassa markettikerroksessa.
Arkistokuva. Tällä hetkellä lähes kaikki automaatit ja pelipaikat ovat kiinni koronatilanteen vuoksi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Tiina Karppi

Veikkauksen automaateilla astuu tänään tiistaina voimaan uudistus, jonka mukaan peliautomaateilla edellytetään jatkossa tunnistautumista.

Uudistus koskee kauppojen, kioskien, liikenneasemien ja ravintoloiden peliautomaatteja. Ilman tunnistautumista automaateilla ei voi pelata.

Toimenpide on osa Veikkauksen vastuullisuusohjelmaa, jolla ehkäistään rahapelaamisesta aiheutuvia ongelmia. Tunnistautuminen onnistuu jatkossa automaatilla joko Veikkaus-kortilla, puhelimella tai Veikkauksen asiakkuuteen yhdistetyllä maksukortilla.

Veikkaus tahtoo uudistuksen myötä tarjota ennaltaehkäiseviä keinoja niille, joilla on riski ajautua ongelmiin pelaamisen kanssa. Asiakas voi esimerkiksi uudistuksen myötä estää itseltään automaattipelaamisen kokonaan.

Ikärajavalvonta helpottuu

Myös ikärajavalvonta helpottuu muutoksen myötä.

Pelaaminen on automaateilla sallittua vain henkilökohtaisen pelitilin kautta, eikä sellaista ole mahdollista avata, ellei ole täyttänyt 18 vuotta.

Tunnistautumisella tulee olemaan myös taloudellisia vaikutuksia, Veikkaus kertoo. Se tulee leikkaamaan pelaajien tappioita yhdessä muiden pelaamisen hallinnan välineiden kanssa vuositasolla noin 300 miljoonaa euroa.

Kohti täysin tunnistautunutta pelaamista

Veikkauksella on tällä hetkellä noin 10 000 automaattia kumppaniverkostossaan ympäri Suomen. Veikkauksen mukaan määrää on vähennetty vuodessa yli 40 prosenttia.

Tällä hetkellä automaatit ja pelipaikat ovat kiinni lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä.

– Kun hajasijoitetut peliautomaatit jälleen avataan, niin pelaamiseen edellytetään tunnistautumista. Samalla niiden aukiolorajoitukset poistuvat ja automaatit voivat olla auki kumppaniemme aukioloaikojen mukaisesti, kertoo Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino tiedotteessa.

Kesästä 2021 alkaen tunnistautumista edellytetään myös Veikkauksen omissa pelisaleissa, Feel Vegaseissa ja Pelaamoissa.

Samaan aikaan fyysisessä automaattipelaamisessa astuu myös voimaan tappioraja. Käytäntö on sama, joka on ollut jo pidempään voimassa Veikkauksen verkkokaupan nopearytmisissä peleissä, kuten nettiarvoissa, eBingossa ja digiautomaateissa.

Veikkauksen tavoitteena on, että kaikki pelaaminen on tunnistautunutta vuoteen 2023 mennessä.

Mitä ajatuksia uudistus herättää? Keskustele aiheesta 13.1. kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi:

Koronaeristys sai ihmiset pelaamaan – suomalaiset käyttävät digipeleihin yli seitsemän tuntia viikossa ja se on ennätyksellistä

Korona pisti suomalaisten rahapeleille stopin – riittävätkö Veikkauksen uudistukset hillitsemään pelihaittoja, kun automaatit avataan taas?

Rahapeliautomaatit voisi poistaa kaupoista tai kehittää mallia Norjan tiukan sääntelyn suuntaan, katsoo pelaamisen haittoja arvioinut ryhmä

Suosittelemme sinulle