Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pohjois-Savossa alkaa kymmenvuotinen mielenterveyshanke – maakunta halutaan nostaa tilastojen jumbosijalta

Mittavan hankkeen tavoitteena on kohentaa pohjoissavolaisten mielenterveyttä ja hyvinvointia, sekä vähentää päihteiden käyttöä.

nainen istuu lattialla ja katselee kerrostalon ikkunasta alas.
THL:n laatima väestön mielenterveysongelmia kuvaava mielenterveysindeksi on Pohjois-Savossa 161, maan keskiarvon ollessa 100. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Laura Ruuskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Savossa alkaa tänä keväänä kymmenvuotinen Hyvällä mielellä Pohjois-Savo -mielenterveyshanke.

Poikkeuksellisen mittava hanke lähtee pureutumaan maakunnan huonoihin mielenterveystilastoihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielenterveystilastoissa Pohjois-Savo on maakunnista huonoimmalla sijalla.

Hankkeen tavoitteena on pohjoissavolaisten mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä päihteiden käytön vähentäminen. Painopiste on kuntien pysyvien rakenteiden kehittämisessä ja tukemisessa, verkostojen vahvistamisessa ja asukkaiden kanssa yhdessä tekemisessä.

Hanke tarjoaa kunnille mielenterveysjohtamisosaamista, kaikille kuntalaisille mielenterveystaitoja ja -osaamista helposti saavutettavilla koulutuksilla.

Muutosta mielenterveystilastoihin tavoitellaan kymmenen vuoden tähtäimellä.

Hankkeen toimijoina ovat alueen kunnat, Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu. Päätoteuttajana on Kuopion kaupunki, ja taustalla vaikuttavat lisäksi Pohjois-Savon Liitto sekä sairaanhoitopiiri.

Ainoastaan Vesanto ja Rautavaara eivät ilmoittaneet osallistumisestaan määräaikaan mennessä, kertoo Savon Sanomat tiistaina.

Suosittelemme