Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Opetusministeri Saramo: "Ei voi olla niin, että opetus vahvistaa sukupuolia koskevia olettamuksia" – opettajien koulutusta halutaan uudistaa

Opetusministerin mukaan opettajille tarjotaan lisää täydennyskoulutusta tasa-arvoon liittyvistä aiheista.

En skallig man står vid ett podium.
Opetusministeri Jussi Saramon mukaan hallitus on tietoinen siitä, etteivät koulujen sukupuolikäytänteet aina ole opetussuunnitelman mukaisia. Kuva: Lehtikuva
Reeta Niemonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle kertoi tänään, että perinteinen jako tyttöihin ja poikiin vallitsee edelleen koulussa, vaikka vuonna 2014 päivitetty opetussuunnitelma vaatii lisäämään tietoisuutta sukupuolen moninaisuudesta ja purkamaan sukupuolijakoa.

Ylen haastattelemat nuoret opettajat ja opettajaopiskelijat kertovat aiheesta monia esimerkkejä.

Ykkösaamuun haastateltua tuoretta opetusministeriä Jussi Saramoa (vas.) esimerkit eivät yllätä.

– Jonkin verran olen saanut itse vastaavia palautteita.

– Kyllähän nämä esimerkit osoittavat, että vielä on paljon parantamisen varaa ja toimia tarvitaan.

Saramon mukaan koulun pitäisi näyttää edistyksellistä esimerkkiä, koska se muovaa tulevaisuuden yhteiskuntaa.

– Ei voi olla niin, että opetus vahvistaa sukupuolia koskevia olettamuksia, koska samalla se jättää osan lapsista ja nuorista ilman huomiota.

Hän lisää, että koulujen tiukat sukupuolinormit voivat syventää myös jakoa naisten ja miesten töihin.

Saramon mukaan ongelmat on tiedostettu hallituksessa ja niihin haetaan ratkaisuja.

– Tämä asia on noteerattu ja tähän ollaan jo vastaamassakin. Hallitus käy näitä asioita läpi, jotta ollaan ajassa kiinni.

Opettajien koulutus ja täydennyskoulutus kuntoon

Ylen aamuun haastateltu Suomen opettajaksi opiskelevien liiton puheenjohtaja Saana Ylikruuvin mielestä tyttö-poika-jako istuu tiukassa erityisesti siksi, ettei opettajilla aina ole riittävästi tietoa.

Saramo lupaileekin opettajille täydennyskoulutusta.

– Meillä on hallituksessa Oikeus oppia -ohjelma, jonka osana ollaan vahvistamassa opettajien täydennyskouiutusta. Sitä kautta sukupuolten tasa-arvoa halutaan vahvistaa.

Opetusneuvos Minna Polvinen kertoo, että sama hanke pyrkii lisäksi muun muassa kehittämään oppilaanohjausta ja purkamaan koulutus- ja ammattialojen jakautumista naisten ja miesten aloihin.

Oikeus oppia -ohjelman tasa-arvotyöryhmän jäsen Päivi Lyhykäinen Opetusalan ammattijärjestöstä uskoo, että uusia konkreettisia toimia sukupuolen moninaisuuden huomioimiseksi kerrotaan syyskuussa, kun työryhmä jättää ehdotuksensa ministerille.

– Uskoisin, että asia otetaan niin vakavasti, että tästä seuraa opettajankoulutukseen liittyviä toimenpide-ehdotuksia.

Uusien opettajien koulutusta taas kehitetään Opettajankoulutusfoorumissa, johon osallistuvat kaikkien opettajankoulutusta tarjoavien korkeakoulujen edustajat. Ministeriön erityisasiantuntija Sanna Vahtivuori-Hännisen mukaan sukupuolitietoisuus on viime vuosina lisääntynyt opettajankoulutuksessa, joskin hitaasti.

Esimerkiksi SetSTOP-hanke tarjoaa oppimateriaaleja ja muuta apua sukupuolen ja tasa-arvon käsittelyyn opetuksessa. Paljon on kuitenkin kiinni yliopistoista ja jopa opiskelijoista itsestään.

– Meillä on autonomiset korkeakoulut, joissa on erilaiset opetussuunnitelmat. Kaikissa kuitenkin käsitellään tasa-arvoa eri näkökulmista.

– Tarjontaa on paljon, mutta suuri osa siitä on vapaaehtoista. Kyse on pitkälti siitä, mitä opiskelijat itse valitsevat.

Ylen Aamussa keskustelemassa SOOL ry:n puheenjohtaja Sanna Ylikruuvi ja Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen.

Lisää aiheesta:

"Koulun rakenteet ovat jämähtäneet" – nuoret opettajat arvostelevat ikuista tyttö–poika-jakoa, myös opetussuunnitelma vaatii muutosta

Aiheesta voi keskustella 13. tammikuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme