Hyppää sisältöön

Harri Heliövaaran olympiaunelma elää – viime viikolla tennistähti koki sekä uransa hienoimpia että katkerimpia hetkiä: "Nyt uskon taas omaan tekemiseen uudella tavalla"

Harri Heliövaara tavoittelee paikkaa Tokion olympialaisten nelinpelissä.

Harri Heliövaara on nelinpelin maailmanlistalla sijalla 111. Kuva: Mark Runnacles / Getty Images
Sakari Lund

Tennisammattilainen Harri Heliövaara eli viime viikolla historiallisia hetkiä omalla urallaan. Pitkään maailman kenttiä kiertänyt 31-vuotias Heliövaara otti ensimmäisen otteluvoittonsa ATP-tasolla, kun hän kukisti yhdessä Emil Ruusuvuoren kanssa Turkin Antalyassa nelinpelin ensimmäisellä kierroksella parin Denys Molchanov/Aleksandr Nedovyesov 6–3, 6–2.

– Siinä oli jopa uskomaton fiilis ja todella onnellinen olo. Varsinkin kun se tuli älyttömän hyvällä esityksellä. Nyt uskon taas omaan tekemiseen uudella tavalla, Heliövaara kertoi Yle Urheilulle.

Heliövaara oli pelannut aiemmin vain kerran ATP-turnauksessa, vuonna 2012 Båstadissa Jarkko Niemisen kanssa. SIlloin arpa oli tyly, kun vastaan tulivat juuri ennen Båstadin turnausta Wimbledonin finaalissa pelanneet Robert Lindstedt ja Horia Tecau. Suomalaiskaksikon turnaus päättyi siihen.

Heliövaara Davis Cupissa Meksikossa viime vuonna. Kuva: Getty Images

Viime viikolla avausvoiton jälkeen tuli jälleen vastaan pari aivan maailman huipulta. Kroatialainen Ivan Dodig ja slovakialainen Filip Polasek ovat nelinpelin maailmanlistalla sijalla 16 ja 17. Suomalaispari ei hätkähtänyt kovia vastustajia, vaan voitti avauserän ja piti ottelua hyvin hallussaan. Ratkaisu meni kuitenkin ottelutiebreakiin, jossa suomalaisilla oli kaksi ottelupalloakin. Tuloksena oli kuitenkin katkera tappio.

Vielä pari päivää ottelun jälkeenkin Heliövaaraa harmitti.

– On varmasti top3-harmitus minun urallani. Ei pelkästään yksittäisen ottelun takia, vaan koko prosessin, olympialaisten ja sadan parhaan joukkoon nousun kannalta. Ottelu ei ollut meiltä edes mikään unelmaottelu. Pelasimme omalla hyvällä tasollamme ja tuntui, että hallitsimme ottelua.

Ottelupalloissa voitto oli äärimmäisen lähellä.

– Ensimmäisessä Dodig löi kaksi refleksivolleyta verkkonauhan kautta kenttään. Sitä aika harvoin tapahtuu kaksi kertaa samassa pallossa. Toisessa ottelupallossa Emil syötti todella hyvän ykkössyötön, mutta Dodig onnistui aivan unelmapalautuksessa. Olin aika varma, että se menee ulos, mutta se putosi sivurajalle. Jos joskus on voitto lähellä, niin nyt, Heliövaara kertoo.

Heliövaaran ja Ruusuvuoren yhteistyö vaikuttaa toimivan hyvin. Kaksikko tuntee toisensa pitkältä ajalta ja he ovat harjoitelleet paljon yhdessä. Jo aiemmin he ovat pelanneet pari haastajatason turnausta yhdessä hyvällä menestyksellä.

– Meillä on luottavainen olo kentällä. Olemme molemmat rauhallisia ja tuemme toisiamme. Pelityyleissämme on hyvä balanssi. Emil on älyttömän hyvä takakentällä, syötöissä ja palautuksissa. Minä pystyn tuomaan verkkopeliä ja nelinpelin spesifejä ominaisuuksia mukaan.

Nousu ATP-kisoihin on todella kovan työn takana nelinpelissä

Antalyan turnaus vahvisti Heliövaaran uskoa siihen, että hänen pelinsä riittää ATP-tasolle. Nelinpelissä nousu haastajatasolta ATP-kisoihin on kuitenkin todella vaikeaa. Heliövaara on kirjoittanut aiheesta mielenkiintoisesti syksyllä blogissaan (siirryt toiseen palveluun)ja tiivistää pääasian myös haastattelussa.

– Pisterakenne on sellainen nelinpelissä, että ATP-tasolle on todella vaikea nousta. Nelinpelissä jokaisesta kisasta aina kaksi pelaajaa saa esimerkiksi voittajan pisteet, joten ATP-kiertueella isoja pisteitä on jaossa tuplasti enemmän kuin kaksinpelissä.

– Kuvaavaa on se, että vaikka voittaisin jokaisen haastajakiertueen kisan, joka lasketaan rankingiin, eli melkein parikymmentä kisaa vuodessa, rankingini olisi noin 70. Sillä pääsee juuri ja juuri mukaan pienempiin ATP-kisoihin. Nousu vaatii todella hyviä suorituksia haastajatasolla ja sitten pitää käyttää paikat, kun pääsee ATP-kisoihin. Se on mahdollista, mutta se vaatii usein vetoapua joltain hyvältä pelaajalta, koska yhteisrankingilla mennään kisoihin.

Heliövaaran tilanne on hyvä esimerkki tästä. Hän voitti syksyllä kaksi haastajaturnausta ja oli lisäksi kolmessa finaalissa. Silti ATP-kisoihin ei ole ollut asiaa, ennen kuin nyt Turkissa. Seuraavaa mahdollisuutta joutuu taas odottamaan. Siksi niukka tappio harmittaa entistä enemmän.

Heliövaara juhlii haastajaturnauksen voittoa Sem Verbeekin kanssa viime vuoden alussa Australiassa. Kuva: Suomen Tennisliitto

Heliövaara harkitsi lähtöä Australian avoimiin pelaamaan Ruusuvuoren kanssa. Pari olisi tämän hetken tilanteen mukaan ollut seitsemännellä varasijalla turnaukseen, joten karanteenien takia ei ollut järkevää lähteä odottelemaan mahdollista pelipaikkaa. Australian avointen jälkeen Heliövaara ja Ruusuvuori saattavat pelata jälleen yhdessä.

Heliövaara palasi Turkista pikaisesti Suomeen ja palaa sunnuntaina jälleen Turkkiin, jossa hänen ohjelmassaan on kolme haastajakisaa. Sen jälkeen vuorossa on kaksi vastaavaa turnausta Italiassa.

– Jos ihan nappiin menee, toivottavasti ne viisi olisivat viimeiset haastajakisani ja sen jälkeen voisin jatkaa ATP-kisoissa, kun Emilkin palaa Australiasta.

Olympiaunelma elää

Suomesta on viime vuosina noussut useita tennispelaajia, jotka ovat menestyneet erinomaisesti juniorisarjoissa. Heliövaara edustaa Henri Kontisen kanssa edellistä ikäluokkaa, joka teki saman reilut kymmenen vuotta sitten. Heliövaaran junioriuran huippuhetki oli Australian avointen poikien nelinpelin mestaruus vuonna 2007. Ammattilaisuraa hän rakensi tavalliseen tapaan kaksinpelin kautta ja nousi parhaimmillaan maailmanlistalla sijalle 194.

Vuonna 2013 Heliövaara ilmoitti kuitenkin lopettavansa ammattilaisuransa ja keskittyvänsä diplomi-insinööriopintoihin. Vuoden 2017 alussa hän palasi jälleen ammattilaiskentille.

Paluunsa jälkeen Heliövaara on keskittynyt nelinpeliin. Viimeisten vuosien aikana hän on puhunut paljon siitä, että pääsy olympialaisiin on tärkein syy jatkaa uraa.

– Olympialaiset on se isoin tavoite, miksi pelaan. Nyt ollaan hyvällä tiellä, ranking liikkuu oikeaan suuntaan. Uskoisin, että jos saan rankingin noin sijalle 80, olympiapaikka voisi olla mahdollinen, hän sanoo nyt.

Heliövaara on nyt uransa parhaalla sijalla 111. Tämän viikon puolelle jatkunut Antalyan turnaus ei näy vielä rankingissa. Se nostaa hänet epävirallisesti sijalle 108.

Selkein tie olympialaisiin olisi se, jos entinen maailmanlistan ykkönen Henri Kontinen palaisi maailmanlistan kymmenen parhaan joukkoon. Silloin hän saisi paikan olympialaisiin ja voisi valita sinne parin, joka olisi hyvin suurella todennäköisyydellä joko Heliövaara tai Ruusuvuori. Kontinen on kuitenkin vasta sijalla 31. Niillä mailla, joilla ei ole pelaajaa kymmenen parhaan joukossa, olympiapaikoissa lasketaan parien yhteisrankingeja.

Heliövaara on siis joutunut viime vuosina jännittämään myös Kontisen otteluita. Silloin, kun Kontinen oli maailman ykkösenä vuonna 2017, moni varmasti uskoi hänen pysyvän kymmenen joukossa pitkään. Tällä hetkellä sinne nouseminen muutamassa kuukaudessa vaikuttaa epätodennäköiseltä, vaikka Kontinen saakin uralleen tietynlaisen uuden alun uuden ranskalaisparin Edouard Roger-Vasselinin kanssa.

Henri Kontinen ja Harri Heliövaara Davis Cupissa Meksikossa. Kuva: Getty Images

Olympialaisten yllä liikkuu myös koko ajan epävarmuus siitä, pystytäänkö kisat edes järjestämään. Tokion kisat siirtyivät jo koronaviruspandemian vuoksi viime vuodesta tälle vuodelle eikä kisoista tänäkään vuonna ole vielä varmuutta.

– Se kuuluu asioihin, joihin en voi itse vaikuttaa. Yritän tehdä parhaani, että olen sellaisella rankingilla, että pääsen mukaan, jos olympialaiset järjestetään ja sellaisessa kunnossa, että voin menestyä, Heliövaara toteaa.

Olympiavalinnat merkitsevät myös eräänlaista tarkastelupistettä Heliövaaralle.

– Olen ajatellut niin, että kun olympiapaikka selviää alkukesästä, silloin päätän haluanko jatkaa ja onko se taloudellisesti järkevää. Silloin teen tsekkauksen siitä, miten ura on menossa.

Nyt edessä on siis viiden haastajakisan putki. Haastajaturnauksissa käy usein niin, että parit vaihtuvat tiuhaan tahtiin.

– ATP-tasolla moni sitoutuu pitemmäksi aikaa. Haastajakisoissa jokainen yrittää optimoida itselleen lyhyessä ajassa mahdollisimman hyvän parin. Ollaan muutamia viikkoja yhdessä ja jatketaan, jos menee hyvin.

Heliövaaran suunnitelmissa on pelata seuraavista viidestä kisasta kolme britti Lloyd Glasspoolin ja kaksi tshekki Zdenek Kolarin kanssa. Molemmat ovat hänelle entuudestaan tuttuja pareja.

Lue myös:

Ruusuvuorelle ja Heliövaaralle puolivälierätappio, hukatut ottelupallot kismittivät – "Ei oikein tiedä itkeäkö vai nauraa"

Ruusuvuorelle ja Heliövaaralle ensimmäinen nelinpelivoitto ATP-kiertueen pääsarjassa

Suosittelemme sinulle