Hyppää sisältöön

Britannia tiukentaa Kiina-politiikkaansa – Xinjiangissa ihmisoikeusloukkauksia "teollisessa mittakaavassa"

Britannian Kiinan-politiikka eroaa jyrkästi EU:n linjasta.

Työntekijöitä mattojen tuotantolinjalla Urumchissa, Xinjiangissa. Kuva: AOP

Britannia asettaa yrityksille uusia määräyksiä, joiden tavoitteena on estää Kiinan Xinjiangista tulevien tuotteiden hyödyntäminen. Asiasta kertoi ulkoministeri Dominic Raab parlamentin istunnossa.

Xinjiangista tulleiden tietojen mukaan yli miljoona alueella asuvan uiguuri-vähemmistön edustajaa on suljettu leireille, joissa heidät pakotetaan pakkotyöhön. Kiina on kiistänyt syytökset.

Raabin mukaan Xinjiangissa tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia teollisessa mittakaavassa. Raab kuvasi Xinjiangin tilannetta "barbariaksi".

– Meillä on moraalinen velvollisuus puuttua asiaan, hän sanoi.

Raab kertoi, että Britannia tiukentaa orjatyövoiman kieltävää lakiaan, mikä tarkoittaa Xinjiangista tulevien tuotteiden kieltämistä. Yritysten toiminnan tulee olla läpinäkyvää. Yritykset eivät saa hyötyä uiguurien sorrosta, eivätkä myötävaikuttaa siihen.

EU solmi kauppasopimuksen

EU-eron jälkeen Britannia haluaa muovata itse ulkopolitiikkansa. Euroopan unionin toimiin verrattuna Britannian Kiina-politiikka onkin tyystin erilaista.

EU solmi joulukuussa Kiinan kanssa suuren kauppasopimuksen, mikä mahdollistaa investointien lisäämisen ja avaa Kiinan markkinoita eurooppalaisyrityksille. Sopimuksen neuvotteluissa tosin ihmisoikeudet oli nostettu esille.

Kiina helpottamassa eurooppalaisten yritysten pääsyä markkinoilleen – investointisopimukseen myös lupauksia ihmisoikeuksista

Britannian suhteet Kiinaan ovatkin heikkenemässä. Vielä viisi vuotta sitten maiden välillä oli "kultainen aikakausi". Se huipentui maan presidentin Xi Jinpingin vierailuun Lontoossa ja illalliseen kuningatar Elisabetin kanssa.

Sen jälkeen suhteet ovat heikentyneet, kun Britannia on arvostellut Kiinan suorittamaa Hongkongin valtausta ja estänyt Huawei-yhtiön 5G-teknologian.

Suosittelemme sinulle