Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Haku Metsähallituksen paimenviikoille alkaa – uutena kohteena vanha kalastajakylä Perämeren kansallispuistossa

Paimenviikoilla paimenet pääsevät viettämään aikaa luonnonmaisemissa kansallispuistoissa ja suojelualueilla.

Lampaita Pensaskarissa.
Lampaat pitävät huolta perinnemaisemasta Perämeren kansallispuistossa. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsähallituksen Paimenviikkojen ensi kesän ilmoittautuminen avautuu tänään. Kiinnostuneet voivat hakea mukaan viettämään paimenviikkoa kansallispuiston tai muun suojelualueen maisemissa.

Uutena paimenkohteena on Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarvessa sijaitseva Kokon tupa, joka on tunnettu perinnemaisemista ja vanhasta kalastajakylästä. Vanhasta kalansuolaushuoneesta rakennettuun Kokkoon mahtuu majoittumaan neljä henkilöä. Tupa on vaatimaton ja sähköistämätön. Tuvassa on puuhella, kaasuliesi ja astioita. Pihapiirissä on puulämmitteinen sauna.

Kohteita myös Ylä-Lapissa

Lapissa paimenkohteina ovat myös Lemmenjoen kansallispuistossa sijaitseva Kaapin Jounin tila sekä Välimaan saamelaistila.

Kaapin Jounin tila sijaitsee Lemmenjoen rannalla ja tilalla majoittuu mukavasti neljä henkeä. Rakennuksessa on sähköt ja talousvetenä toimiva lähdevesi otetaan hanasta pihalta. Takapihana on Lemmenjoen kansallispuisto retkeilymahdollisuuksineen.

Paimenilla on hoidettavana kohteen mukaan joko lampaita, lehmiä tai hevosia.Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Halutessaan paimen voi osallistua myös muihin työtehtäviin, joita kohteella on mahdollisesti tarjolla.

Pestiin voi hakea viikon ajan. Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot ovat maksullisia. Saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Suosittelemme