Hyppää sisältöön

Kouluratsastuksen Suomen mestari Anna von Wendt neljästä huippuhevosestaan: "Yksi on vekkuli, toinen leijona ja kahdessa on ujoa pikkupoikaa"

Von Wendtillä on tähtäimessä ensi kesän arvokisat ja vuonna 2024 Pariisin olympialaiset.

Suomen mestari Anna von Wendtin mukaan kouluratsastuksessa ja taitoluistelussa on paljon samaa
Suomen mestari Anna von Wendtin mukaan kouluratsastuksessa ja taitoluistelussa on paljon samaa

Pikkutyttönä Anna von Wendt muistaa piirtäneensä pelkästään hevosia. Siinä määrin, että koulussa opettajat alkoivat jo välillä hermostua.

– Olen ihan aina ratsastanut, ja hevoset ovat aina olleet tärkeitä minulle. Koulussa sanottiin, että yritä välillä piirtää jotain muuta kuin hevosia, mutta minä olen aina ollut hevoshullu.

Nykyisin von Wendt toimii kilparatsastajana, viljelee maata ja pitää ratsastustallia Björkbodan ruukinkartanossa Kemiönsaaressa.

Tallissa on neljä huippuhevosta: Denzel, Sir Fashion, Sir Skyfall ja Schubert. Kaksi ensimmäistä ovat jo valmiita grad prix -tason ratsuja, ja jokaisella on aivan oma persoonansa.

– Schubert on sellainen vähän ujo, sitä ujostuttaa vielä kisoissa. Sir Fashion taas tulee kisoihin kuin leijona: että nyt mennään, pidä kiinni! Denzel on vähän vekkuli ja voi keksiä kisoissa omia juttuja. Sir Skyfall taas vähän kuin pikkupoika: paukuttaa välillä henkseleitä, mutta on sitten "kysyy" minulta ujosti, että mitä haluat että nyt tehdään.

Kouluratsastus voi olla lajia tuntemattomalle aika erikoisen näköistä tepastelua ja pyörimistä kentällä. Se on vanha kilpailulaji, klassisen kouluratsastuksen juuret ulottuvat Kreikkaan jo ennen ajanlaskun alkua.

Anna von Wendt havainnoillistaa Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa kouluratsastusta vertaamalla sitä taitoluisteluun.

– Esteratsastus on varmaan helpompi ymmärtää. Siinä hypätään esteiden yli. Jos me verrataan esimerkiksi jääkiekkoa ja taitoluistelua, niin molemmissa mennään luistimilla, mutta niissä on ihan eri jutut mistä kilpaillaan. Taitoluistelu muistuttaa monella tavalla koulurastastusta: molemmissa on alkuohjelma ja sitten vapaaohjelma, jossa on mukana myös musiikki.

Musiikki on von Wendtin kokemuksen mukaan apuna paitsi ratsastajalle, myös hevoselle.

– Hevonen oppii tunnistamaan musiikin. Hevonen kuuntelee musiikkia ja pysyy sen rytmissä.

Viime syksynä von Wendt ja Sir Fashion voittivat kouluratsastuksen Suomen mestaruuden. Ensi kesänä ovat tähtäimessä Pohjoismaiden ja Euroopan mestaruuskilpailut. Ja vuonna 2024 Pariisin olympialaiset.

– Sanoisin, että sinne lähtee mukaan Schubert tai Sir Skyfall, jompikumpi niistä tulee olemaan olympiahevonen.

Katso Anna von Wendtin koko haastattelu:

Suosittelemme sinulle