Hyppää sisältöön

Hallitus neuvotteli koronatoimista myöhäisiltaan – neuvotteluiden tuloksista kerrotaan torstaiaamuna

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi ennen neuvotteluiden alkua Säätytalolla, että rajoituksia joudutaan mahdollisesti kiristämään.

Sanna Marin Säätytalon portailla.
Pääministeri Sanna Marin ja muut ministerit kommentoivat muuntoviruksen vaatimia toimia ja tapahtuma-alan ahdinkoa ennen kello 17 Säätytalossa alkaneita neuvotteluja.

Hallitus neuvotteli keskiviikkona Säätytalolla myöhäisiltaan saakka koronavirustilanteesta ja mahdollisista uusista rajoituksista.

Neuvotteluiden tuloksista kerrotaan torstaiaamuna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronatilannekatsauksen yhteydessä kello 10, valtioneuvosto kertoi illalla Twitterissä.

Ennen neuvotteluiden alkua pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi toimittajille huolensa koronavirustilanteesta. Pääministerin mukaan rajoituksia voidaan joutua jopa kiristämään.

– Nyt ei ole aika höllentää rajoituksia, Marin sanoi.

– Vahva viestini alueille ja kunnille on, että nyt pitää pitää rajoitukset voimassa. Mahdollista on, että niitä pitää jopa kiristää.

Hallitus neuvotteli Säätytalolla ristiriitaisessa tilanteessa. Vaikka tartuntamäärät ovat laskussa, muuntuneen viruksen leviäminen huolestuttaa.

– Itse arvioin, että riskit ovat isot, Marin toteaa.

– Suomessakin riski sille, että virus lähtee nopeammin leviämään, on olemassa. Itse olen ollut sillä linjalla, että mieluummin toimitaan aikaisemmin ja voimakkaammin kuin odotetaan liian kauan.

Suomessa oli keskiviikkoon mennessä todettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan yhteensä 61 muuntovirustapausta.

  • Näet Säätytalolle saapuvien ministerien kommentit klikkaamalla tämän jutun kuvaa tai Areenasta.

Marin: "Pitää katsoa, pitäisikö esimerkiksi sallia vain välttämätön työmatkaliikenne"

Yle kertoi eilen sosiaali- ja terveysministeriön esittävän uusia rajoituksia muuntoviruksen leviämisen estämiseksi. Marin näkee kiristämisen varaa muun muassa matkustusrajoituksissa.

– Pitää katsoa, pitäisikö rajatoimia entisestään kiristää, esimerkiksi sallia vain välttämätön työmatkaliikenne.

Lisäksi Marinin mukaan testausta halutaan lisätä myös maarajoilla ja satamissa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) väläytteli maanantain A-studiossa mahdollisia uusia rajoituksia esimerkiksi ravintoloiden ja julkisten tilojen toimintaan, toisen asteen lähiopetukseen ja harrastuksiin.

STT:n mukaan Kiuru ilmaisi myös keskiviikkona huolensa, että vastaavat mutaatiot voivat jollakin aikataululla olla myös laajemmin Suomen riesana. Kiurun mukaan paljon riippuu Suomen valmiudesta tehdä kaikkensa tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Kiuru ei kuitenkaan saapunut Säätytaloon etuovesta antamaan kommenttia.

Myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) painotti Säätytalolle saapuessaan riittävän tiukan linjan tärkeyttä.

– Nyt ei pidä ottaa riskejä. Meillä on hyvä näyttö siitä, että epidemian hyvällä hoidolla saadaan talous pidettyä myös kasassa, sitä ei kannata vaarantaa nyt.

Marinin mukaan tänään vain valmistellaan päätöksiä ja tehdään linjauksia, toimia on luvassa mahdollisesti ensi viikolla.

Valmiuslaista ei kuitenkaan Marinin mukaan keskustella tänään. Sen sijaan hän pitää tärkeänä, että tartuntalain päivitykset saadaan eduskunnasta mahdollisimman pikaisesti.

Lisää tukea tapahtuma-alalle?

Tänä iltana haetaan ratkaisuja myös tapahtuma-alan ahdinkoon. Sanna Marinin mukaan hallitus pohtii rahallista tukea tapahtuma-alan toimijoille.

– Tilanne on hankala: emme voi avata tapahtumatoimintaa ja kokoontumisia toisin kuin moni toivoisi, joten meidän tulee pyrkiä tekemään ne toimet, joilla voimme alan ahdinkoa helpottaa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan tästäkään aiheesta ei tänään synny varsinaisia päätöksiä.

– Käydään läpi sitä taloudellista ahdinkoa, mikä tapahtuma-alalla on. Sen pohjalta voimme arvioida, onko lisätalousarvion yhteydessä alkuvuodesta tarve tehdä lisää päätöksiä.

Keskiviikon kokouksessaan hallitus käy myös läpi rokotusten etenemistä. THL arvioi tiistai-iltana 45 000 ihmisen saaneen rokotteen. Tällä hetkellä rokotukset ovat edenneet hoivakoteihin suuressa osassa maata.

Juttua päivitetään. Aiheesta voi keskustella 13. tammikuuta kello 23 saakka.

Lue myös:

Kiristääkö Suomi koronarajoituksia? Ministeriö lisäisi rajan yli liikkuvien työntekijöiden testausta – hallitus neuvottelee keskiviikkona

Ministeri Kiuru: Koronatoimiin suunnitellaan tiukennuksia – taustalla uusi, entistä nopeammin leviävä virustyyppi

Valmista piti olla kesään mennessä, mutta tällä tahdilla koronarokotuksia jatketaan vielä pitkään – Katso tämän hetken tilanne alueittain

Tartuntatautilaki valiokuntien syyniin – Kuntosalit kiinni, jumpat ja kuorolaulukin kieltolistalle, mutta saako sulkemisesta korvauksia?

Suosittelemme sinulle